Analysera inte sönder din sökmotoroptimering

En stor fördel med all former av internetmarknadsföring är att den är tydligt och enkelt mätbar. Detta gäller inte minst när man investerar i sökmotoroptimering eller sponsrade länkar på Google. Nästan alla använder sig av det förträffliga mätverktyget Google Analytics som ger möjlighet att skära och analysera statistik från din webbsajt på alla möjliga tänkbara och otänkbara sätt. Baksidan av detta mynt är att det är ganska lätt att överanalysera sin statistik.

För att bli framgångsrik med till exempel sökmotoroptimering eller sponsrade länkar så är det utan tvekan så att mätning och analys en viktig del. Verktyg som till exempel Google Analytics är guld värda för detta ändamål. Dock är min erfarenhet att det finns en fara i att överanalysera sin statistik och försöka hitta den ”absoluta sanningen”. För den finns ofta inte eller är i alla fall väldigt svår att hitta.

I jakten på den ”absoluta sanningen” huruvida ens internetmarknadsföring är framgångsrik så finns många svåra hinder. Här är två exempel på vanliga mät- och analysdilemman som vi stöter på i vårt arbete med våra kunder:

Vems är förtjänsten?

När man säljer produkter eller tjänster direkt på sin webbsajt är ett vanligt mätproblem vilken källa som ligger bakom en försäljning.  Ta exemplet att du driver en sajt som säljer Rolexklockor på nätet och att dina marknadsföringsinvesteringar består av sponsrade länkar på Google och banners på Aftonbladet. Köpprocessen för dyra produkter som Rolex är ofta ganska lång, det krävs flera besök till din sajt innan ett köp genomförs. För ovan exempel är en (av väldigt många) tänkbara köpprocesser att en potentiell kund först ser din Rolexannons på Aftonbladet. En vecka senare Googlar han på ordet [Rolex] och känner då igen din sajts namn bland de sponsrade länkarna och väljer därför att klicka på den. Tre veckor senare har han lyckats övertyga sin väldigt rika faster att köpa Rolexklockan han så gärna vill ha. Fastern, som han berättat URL:en till Rolexsajten för, går såklart direkt in på sajten när hon köper klockan till sitt favoritsyskonbarn.

Om man försöker analysera ovan process i exempelvis Google Analytics kommer det se ut som ovan köp gjordes på grund av direkttrafik, det vill säga att någon gick direkt in på din sajt. Detta är ju i och för sig sant, men utan din banner på Aftonbladet och din sponsrade länk hade nog köpet aldrig kommit till stånd.

Vad är det värt?

En annan vanlig frågeställning är om marknadsföringsinvesteringen är lönsam. Detta är såklart den viktigaste av frågor att ställa sig. Dock är det svårt, och inte sällan omöjligt, att  mäta och analyserar sig fram till den siffra som visar den ”absoluta sanningen” huruvida investeringen lönar sig eller inte. För att få fram en sann siffra måste man bland annat veta vad livstidsvärdet på de kunder man får in via till exempel sponsrade länkar kommer att bli. Dessutom måste man veta i vilken utsträckning dessa kunder genererar andra kunder genom att berätta och tipsa om de produkter de just köpt hos dig. Osv, osv.

Så min poäng är att man ska vara lite försiktig hur man använder sin statistik. Min erfarenhet är att det är betyldigt viktigare och  att fokusera på trender än att försöka analysera varje enskild statistik i detalj för att hitta ”absoluta sanningar”. Har du börjat göra större investeringar i internetmarknadsföring är det rimligt att förvänta sig att din försäljning efter ett tag kommer att öka. Så länge du kan se en positiv trend på försäljningen och vinstutveckling så är det mer ekonomiskt att lägga tid och energi på att få ännu mer trafik och kunder istället för att i detalj analysera statistiken. Om du däremot inte ser en positiv trend så är det läge att grotta ner sig i statistiken alternativt att direkt  bestämma sig för att testa någon annan typ av marknadsföring.

5 kommentarer på "Analysera inte sönder din sökmotoroptimering"

  1. Som du nämner så är det väldigt lätt att mäta fel när man analyserar statistik. Man vet inte 100% säkert vart kunden kommer ifrån och många jämför också galet fel. Om jag driver en Rolex sajt så är det rätt meningslöst att jämföra med en site som säljer klockor för upp till ett par 1000 kronor, men tyvärr är det många som gör det.


  2. Håller med. Ofta kanske man gör en åtgärd och kort därefter ändras resultatet, men det kan ju vara så att en tidigare åtgärd orsakat resultatet, men att det dröjt innan det gett någon effekt.


  3. Låter som det klassiska dilemmat för marknadsföring… Om jag lägger x pengar på radioreklam, hur mycket ledet till ökad försäljning i min (real life) butik? Visst kan jag mäta en ökad omsättning under (efter?) reklamkampanjen, men hur mycket värde finns det i t ex långtidseffekter? Att allt går att mäta på Internet är väl nästan sant, men risken är som sagt att man får en övertro på statistik bara för att det finns siffror på allt.

    Vi håller precis på att dra igång en webbutik och märkte under vår testperiod att de köp vi gjorde direkt dyker upp på helt andra trafikkällor. En orsak kan tydligen vara gamla cookies som ligger och spökar. Hur som helst gör det ju att vi blir betydligt mer försiktiga med att tolka och använda statistik framöver.


  4. Bra skrivet. Som du säger är analysering viktigt, men att fokusera på att få saker gjort är viktigare.
    Kommer ihåg mig själv när jag var ny med sajtbygge. Jag kollade säkert mitt Adsense konto 10 ggr per dag för att se alla småändringarna jag gjorde en timme innan. Nu har jag för vana att kolla en gång innan man avslutar för dagen. Denna sajt är guld värd för alla sökmotoroptimerare. 🙂


Kommentarsfältet är stängt.