Gör som 12 899 andra, få SEO-tips varje månad
×
Sökmotorkonsult.se

Topp 10 SEO-missar

Det är lätt att begå misstag, särskilt när man inte har riktigt koll på vad man håller på med. SEO är dessutom ett ganska komplext område för en nybörjare och då händer det extra ofta att det blir fel. Här kommer vår topp 10 SEO-missar.

10. Bygga sin site helt i flash

Google har gått ut och sagt att dom numer är hejare på att indexera siter byggda i flash. Det är helt enkelt fel, en site byggd i flash kommer få alla möjliga problem och det är på snudd till omöjligt att ta positioner. Reklambyrån Lowe Brindfors gjorde sig ett namn med sin Googlehatande Flash-site, ett bra exempel på SEO-missen att bygga sin site helt i flash. (besök)

9. Ljuga till ordentligt i sitt länkbete

Länkbeten kan vara en av de allra bästa metoderna för att få inlänkar men vad kan man egentligen göra? Att blåljuga och hitta på nyheter som är helt fantastiska kan generera enorma mängder inlänkar men du kan få en hel skitstorm som tack. Aftonbladet gjorde det med sin artikel om judiska organstölder men mest känt är kanske Money.co.uks historia om trettonåringen som stal sin pappas kreditkort för att köpa prostituerade. ( mer info)

8. Starta 100 bloggar på Aftonbladet

Att använda sig av gratisbloggar för att bygga länkar är inte helt ovanligt, utan att lägga ner stora mängder jobb (eller länkstyrka) kan du inte få särskilt bra resultat och dessutom är det riktigt dålig PR. Om du hamnar i media tack vare dem är det väl extra trist. (IDG)

7. Ha din text i bildform

Med jämna mellanrum stöter man på en site där någon brilliant designer inte tyckte att det dög med vanliga web-typsnitt. Lösning är då att göra en enda stor bild med all text. Google är ju så himla bra på att läsa text i bildform. Här finns en metod för motsatsen.

6. Ha för bråttom

Om du bygger länkar är en av de absolut viktigaste läxorna att ta det lugnt, om du inte har tålamod är det inte ett jobb för dig. Att bygga länkar allt för hårt allt för snabbt är ett ganska säkert sätt att hamna i ett filter. Varför är det värre än att till exempel bygga siten i Flash? Svaret är enkelt en flashsite går alltid att bygga om.

5. Tro på sånt du läser på nätet

Det första alla gör när de lärt sig det minsta lilla om sökmotoroptimering är att de sätter igång och skriver en guide. Om du tror på det som står i artiklar på nätet är det kört, du kommer fastna i varenda filter, åka på varenda straff och aldrig ta några positioner. Internet fungerar nämligen på det sättet, det finns ingen kvalitetskontroll på det som skrivs.

4. Köp in SEO från ett indiskt bolag

Det går faktiskt att köpa in SEO från indiska SEO-bolag och det kan vara rejält smart, kostnaden är ofta enormt mycket lägre än från ett svenskt. Problemet är att en mycket stor andel av dessa bolag levererar de spammigaste och riskablaste tjänsterna som finns inom SEO. Om du ska köpa in indiska tjänster måste du verkligen veta vad du gör annars är risken stor att din site är borta ur Googles index för all framtid. Jag skulle till exempel inte köpa tjänster från link-popularity-india.blogspot.com

3. Var sådär smart

Det allra vanligaste misstaget som nybörjare inom SEO begår är att de försöker vara lite smartare, försöker hitta sätt att överlista Google. Det leder nästan alltid till att man blir straffad. Att automatiskt generera tusentals länkar från innehållsfattiga siter, att skaka fram oändligt med dynamiskt content på sin site osv kan bara leda till att du hamnar på ett ställe långsiktigt och det är inte toppen av sökresutlatet. Jobba med SEO på det jobbiga sättet, om det fanns en massa genvägar tror du verkligen att vi andra skulle anstränga oss så mycket?

2. Betala rejält för en webshop i frames

Det här är kanske närbesläktat med flashmisstaget men frames är ännu dummare. Flash ger dig ju åtminstone lite tuffa effekter som kan vara knivigt att göra på en ordentlig websida. Frames ger dig inga fördelar och likt förbannat envisas folk med att för dyra pengar sälja på stackars nybörjare webshoppar i frames. (Michael jämför det med bluff-fakturor)

1. Satsa på branding på nätet

En mycket god vän till mig säger att ”All internetmarknadsföring som misslyckats kallas branding”. Fördelen på nätet är att du kan få kunder direkt, du kan mäta vad de köper och du kan se hur många som kommer till din site. Om du betalar för visningar i gammelmedia är du lurad, du kan lika gärna betala för klick och få visningarna på köpet. Hur många besökare fick du från senaste kampanjen och vad var det de gjorde alldeles innan de kom till dig? Hade de precis sökt efter en vara eller tjänst de ville köpa eller höll de på att läsa en artikel om någon nyskild kändis?

5 kommentarer

 1. vetefan där om #1 Magnus. Branding på nätet är lika viktigt som brading anywhere else

  Kommentar av

  tobi

 2. Joda, jag ser också behovet av branding men min åsikt är att om du ändå gör det så se till att få ut mer. Det finns inget som säger att du inte samtidigt kan generera försäljning.

  Kommentar av Magnus

 3. Skitstorm (punkt 9) är ett ord som används för sällan.

  Han Lowe Brindfors hemsida tyckte jag var tjusig och att det är ett bra användande av Flash. Väldigt svårt att ranka på ”reklambyrå” eller liknande ändå, så då tycker jag att man kan köra Flash. Bra om man kan få in lite vanlig text nere på sidan eller liknande iofs.

  Kommentar av

  John Paulie

 4. Som jag uppfattade det som skrevs om Lowe Brindfors var det nog mest att man på en reklambyrås site måste visa att man också förstår Internet. Man kan inte gärna säga att man gör det om man helt missat sökmotorer. Alltså kan det finnas en poäng i att bygga en site som kan få sökmotortrafik även om man faktiskt inte får det.

  Kommentar av Magnus

 5. Skön lista!!
  Ja, man gör ju några av misstagen i början…minst sagt…

  Hahahah!

  Kör hårt mannen!

  Petter

  Kommentar av Petter

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URL

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

responsiv design Pineberry

Mobilanpassning blir en rankingfaktor

Google har gått ut med att den 21 april så kommer mobilanpassning bli en viktig rankingfaktor i det mobila sökresultatet. Vi går igenom varför detta är viktigt, vilka lösningar som finns och hur du kan mäta resultatet.

scrapat innehåll

Länkar från scrapat innehåll

Google har under en längre period nedvärderat webbplatser som ”scrapar” (samlar ner) innehåll och återpublicerar det på sin egen webbplats. Då jag den senaste tiden sett allt fler exempel på webbplatser med ”scrapat” innehåll som länkar till webbplatser i Sverige […]

adwords konkurrenter

Budstrategin för att toppa konkurrenterna

Konkurrensen ökar varje dag i sökresultaten för många Google Adwords-annonsörer. Ju fler annonsörer som krigar om en förstaposition desto svårare kan det bli att hamna över konkurrenterna. Google har därför lanserat en budstrategi där du kan välja ut specifika konkurrenter som du vill synas över.

SEO-snack

SEO-SNACK 26 februari 2015

2015 års första SEO-snack hålls den 26 februari och som vanligt ses vi på Sue Ellen. Alla som har ett intresse för marknadsföring online är välkomna, nybörjare som erfarna proffs, SEO eller SEM spelar ingen roll. Vi ses!

Alla hjärtans dag

Slarva inte bort potentiell länkkraft

Genom att ta bort dina kampanjsidor missar du potentiell länkkraft. Vi menar istället att du bör ta vara på dem på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om vad du bör göra med dina alla hjärtans dag-kampanjer på din webbplats!