Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Använder du UTM för Facebook?

En viktigt del i digital annonsering är att kunna mäta vilket värde det genererar. I sociala medier är detta extra viktigt för att veta exakt var trafiken kommer ifrån och vilka kampanjer som presterar bättre än andra. Vet du till exempel om mycket av din Facebooktrafik räknas som ospecificerat i Google Analytics? I den här artikeln förklarar vi vikten av att UTM-tagga Facebookannonser, hur du gör det steg för steg samt var i Analytics du hittar datan.  

I tidigare inlägg har vi skrivit generellt om UTM-taggning och hur det används. När det kommer till UTM-taggning för Facebook blir det problematiskt om du inte använder dig utav det. Det blir nämligen betydligt svårare att analysera trafiken i Analytics. Det vill säga du vet inte vilken kampanj, Ad set eller vilka annonser som genererat trafiken. I Facebook dashboard kan du som annonsör få en bra överblick på hur dina annonser presterar.

Överlag tycker vi att företag är dåliga på att särskilja Facebooktrafiken, vilket leder till att resultatet som syns i Analytics är svårt att följa upp då det inte är korrekta siffror. Analytics känner nämligen inte av automatiskt om det är köpt eller organisk trafik från Facebook, därför är det viktigt att du taggat upp annonserna korrekt med UTM-taggar för att få rätt information i Analytics.

Såhär implementerar du UTM-taggar

För att göra en fullständig UTM-tagg är det vissa parametrar som är obligatoriska, och enligt oss det mest viktiga. Dessa är;

 • utm_source
 • utm_medium
 • utm_campaign

Du behöver inte skriva dessa länkar för hand, utan det finns smarta verktyg för det. Facebook har sin egna URL Builder. När du fyllt i formuläret trycker du på ”Create URL”. Se bilden nedan.

Facebook URL Builder

Den URL som skapas kopierar du och klistrar in på annonsnivå under ”webbplatslänk (URL)”. Se bild nedan.

Webbplatslänk (URL

9 av 10 rekommenderar Pineberrys utbildningar

Vi har heldagsutbildningar i Facebook annonsering!


Boka nu!

Få snyggare länkar med Bitly

Ett tips till att öka din CTR är att även ha denna som en klickbar länk i din annonstext, då människor tenderar att trycka på markerade länkar. Men att ha denna långa länk i en text är varken snyggt eller praktiskt. Vi rekommenderar dig att använda Bitly, detta är ett verktyg som komprimerar dina länkar. Kopiera in din långa UTM-länk och voilà, den blir kortare samt snyggare att använda i annonstexten. Om du vill se hur mycket klick din Bitlylänk har genererat klistrar du in Bitlylänken i sökfältet och lägger till ett + i slutet, den sida du tas till visar data på din länk.

Bitlylänk omvandlare

Analysera i Analytics

Nu när du taggat upp dina annonser med dessa parametrar kommer Analytics kunna identifiera din trafik till rätt källa. För att hitta till detta i Analytics klickar du i vänsterkolumnen på Förvärv –> All trafik –> Källa/Medium.

Analytics - Källa/Medium

I rapportvyn kommer du nu kunna se facebook / cpc (om du inte valt cpm). Klicka in på denna länk och under ”Sekundär dimension” välj ”Kampanj”. Beroende på hur du har valt att tagga upp dina annonser får du en enormt bra och värdefull överblick på hur varje kampanj, Ad set och annons har presterat. Ju mer noggrann du är med att döpa dina kampanjer desto lättare blir det att analysera resultaten.

Sekundär dimension - Kampanj

Tycker du att detta känns krångligt behöver du inte oroa dig. Det är inte så komplicerat, ju förr du börjar desto bättre. Försök att göra detta till en rutin när du skapar nya annonser i Facebook. Den insikt du får på din data genom att tagga dina annonser kommer du tacka dig själv för i framtiden.

En sak att ha i åtanke är att alla UTM-taggar är publika, det vill säga det syns i din URL när någon klickar på din annons. Om du riktar dig mot en specifik målgrupp och kampanjen heter exempelvis något med ”Äldre Kvinnor” är ett tips att skapa en förkortning som ÄK istället, för att inte trampa någon på tårna.

Tips på ett plug-in tillägg som vi på Pineberry använder oss utav är ”Google Analytics URL Builder”. Det är ett väldigt smidigt sätt att bygga UTM-taggar på och det genererar även en Bitlylänk direkt. Var dock noggrann med att stå på den sidan som du vill ha som landningssida när du skapar taggen, då den automatiskt tar den sidan som du är inne på.

Hoppas du tycker denna artikel var värdefull för dig och din Facebookoptimering! Har du några frågor angående UTM-taggning får du gärna kommentera eller höra av dig till Pineberry.

Lycka till!

 

11 kommentarer

 1. Tack för tips! En fråga. Vart hittar jag webbplatslänk (URL)? Kan inte hitta den bland mina annonser.

  Kommentar av Ida

 2. Hej Ida,

  kul att du gillar tipsen!

  Du hittar webbplatslänk (URL) rutan genom att först och främst gå in i din Ads Manager / Power Editor. Klicka dig in på en av dina kampanjer och ställ dig på annonsnivå. Markera en av dina annonser och tryck Redigera uppe i huvudmenyn. Till höger kan du nu redigera din annons. Skrolla ner till ungefär mitten, strax efter där du väljer bild, finns webbplatslänk (URL) där du för in din UTM-tagg.

  Hör av dig om du har fler frågor!

  Kommentar av Viktoria Nerell

 3. Tack hemskt mycket för hjälpen :)

  Kommentar av Ida

 4. Hej igen! Tar det ett tag (dagar) innan man får upp något i Analytics? Jag satte in koderna i morse men ser fortfarande ingenting under Förvärv –> All trafik –> Källa/Medium. Ha en fin helg! /Ida

  Kommentar av Ida

 5. Hej Ida!
  Det ska, förutsatt att du fått några klick på dina annonser komma upp direkt i Analytics. Du ska se under Källa/Medium att det står facebook / cpc (exempelvis) som en klickbar länk. Klicka på denna och lägg till sekundär dimension i dropdown menyn, väl kampanj. Nu ska du kunna se vilka kampanjer från Facebook som genererat trafik.

  Ser du inte detta, gå igenom inställningarna på dina annonser igen och se att allt är korrekt uppsatt. Om du vill ha hjälp kan du slå oss en signal så guidar vi dig :)

  Kommentar av Viktoria Nerell

 6. Hej!
  Tack för tipset! Jag har arbetat så ett tag och det känns bra att få en lite uppfräschning! Jag har dock aldrig fått något ”köp resultat” i Analytics. Jag har en webshop där jag på mycket kan ser det faktiska summan som någon har köpt för via mina annonser. Men från facebook får jag inte ut någon sådan information, inte ens med UTM. Vet ni vad som kan va knas, eller är det helt enkelt inte möjligt?

  Mvh Pernilla

  Kommentar av Pernilla

 7. Hej Pernilla,

  Kul att du gilla artikeln och bra kommentar!

  Det låter som att du har e-handelsspårningen implementerad eftersom du kan se e-handelsdata i Analytics från andra kanaler. Om du ser trafik från Facebook och köp från andra kanaler ska du även kunna se intäkterna och köp från Facebook, förutsatt att någon har klickat på din Facebookannons och sedan konverterat. Man bör dock ha i åtanke att Facebook som kanal återfinns högre upp ”säljtratten”, vilket gör att det via Analytics attributionsmodell ofta tillskrivs färre konverteringar än andra kanaler.

  Ett tips är att du tittar på en större tidsperiod i Analytics (senaste 12 mån).

  Hoppas detta hjälper dig, om inte får du höra av dig igen!

  Kommentar av Viktoria Nerell

 8. Hej!
  Tack för svar! Kan det vara någon skillnad på annonser ochinlägg? Jag lägger utm på båda ställena.
  Mvh Pernilla

  Kommentar av Pernilla

 9. Hej igen,

  nej det ska inte vara någon skillnad på annonser eller inlägg. Så länge som du döper dem med olika UTM taggar kan du särskilja dem åt i Analytics, och se vilken annons eller vilket inlägg som genererat vilken data. :)

  Kommentar av Viktoria Nerell

 10. Hej Ida,
  din kod ser ut att vara korrekt. Dubbelkolla så att du lagt in den på samtliga av dina annonser som du vill ska ha denna tagg, har du gjort det verkar det som att din UTM taggning är som den ska. Det innebär att det är något annat som strulat för dig om du inte får in datan i analytics. Lycka till med annonseringen.

  Mvh, Viktoria

  Kommentar av Viktoria Nerell

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Google Ads Skillshop Jean-Philipe Wahlgren

Certifiera dig i Google Skillshop

Academy for Ads heter sedan i höstas Skillshop och Googles koncept för certifieringar inom Google Ads har ändrat mer än bara namn. Här kommer en genomgång av det nya systemet och några tips för att klara proven. Google har i […]

Topp 10 artiklar

Våra 10 artiklar med mest organisk trafik

I dag bjuder vi på en topplista över de artiklar på bloggen som genom åren generat mest organisk trafik. Vilken artikel tror du kommer etta? En ledtråd är att det har med bilder att göra.

Maria Fernholm, Michael Wahlgren och Pontus Karlsson i avsnitt 60 av Sökpodden

#60 Favorit i repris

Denna gång kör vi en favorit i repris i Sökpodden. Vi återupplivar tre ämnen som vi körde under vårt första år 2015. Såklart har vi valt tre ämnen där det hänt en hel del under de senaste fem åren. Du lyssnar väl?

Kvinna håller i mobiltelefon med Google Shopping på

Google Shopping blir gratis för alla

Det blir gratis för alla e-handlare att delta i Google Shopping. Detta sedan Google utannonserat en stor förändring av hur tjänsten är uppbyggd. Läs mer här.

Intern konkurrens SEO

Intern konkurrens kan försämra din SEO

Intern konkurrens på din sajt kan påverka rankingen negativt. Här beskriver vi hur du hittar sidor som kan konkurrera mot varandra och hur du går tillväga för att lösa problematiken.

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner