Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Så fungerar Instagram-annonsering

instagram

Det har varit mycket snack om Instagram-annonsering på senare tid. Vi på Pineberry har fått mängder av frågor från våra kunder och tänkte därför gå igenom hur du går tillväga för att sätta upp dina annonser för Instagram, vilka möjligheter du har samt för vilka format du ska börja förbereda annonsmaterial.

Vi kunde tidigare läsa om att Instagram-annonsering kommer till Sverige. En kanal som för många annonsörer är helt okänd. Vi tänkte därför gå igenom vad du kan förvänta dig som annonsör på Instagram.

Instagram som annonskanal:
Vi har fått många frågor om just annonsutformning som t.ex. ”Hur stora får bilderna vara?”, ”Kommer de enbart vara kvadratiska bilder?”, ”Går det att klicka på annonserna?”. Det vi vet är att bildannonserna kommer släppas i två olika bildförhållanden, 1:1 och 1:9:1. Där lägsta tillåtna upplösningen är 600x600px respektive 600x315px. Annonserna kommer vara klickbara och du bestämmer själv vart du vill föra besökaren. Det senaste vi fått höra är att det även kommer komma video-annonser till Instagram. Dessa kommer likt bildannonserna även vara klickbara. Videoannonsen får dock inte vara längre än 30 sekunder.

Annonsformat
Det vi vet är att det kommer komma minst tre olika annonsformat till Instagram. Videoannonser, bildannonser och Carousel ads. I dagsläget kan man enbart skapa bildannonser. Det vi vet är dock att alla tre annonsformat kommer inkludera en text, avsändare och CTA (call-to-action).

Bildannonser / Carousel ads:
Bildannonser inkluderar en bild (1:1 eller 1:9:1), text, avsändare och CTA. Väljer du istället att skapa en Carousel ad kan du inkludera upp till fyra bilder i samma annons. Besökaren kan sedan likt annonserna på Facebook scrolla vidare till nästa bild. Det som skiljer Carousel ads på Facebook och Instagram är att du enbart kan ha en text på Instagram. Carousel ads kan enbart skapas av bildformatet 1:1 (fyrkantiga bilder).

Vill du få ut mer av din Facebook-annonsering?

Vi hjälper dig få fler kunder från Facebook och Instagram!


Begär offert

instagram annonsering

1. Instagramsida – Avsändaren för annonsen.
2. AnnonsbildAnnonsbilden ska vara tydlig och av bra kvalité. Tänk på att den ska passa även för mobilformat så undvik små och plottriga detaljer.
3. CTA (call-to-action)Inkludera alla annonser med en CTA, justera beroende på önskemål.
4. Text – Beskriv med säljande text din produkt eller tjänst (max 300 tecken).

Carousel ads instagram

1. Instagramsida
2. Annonsbild
3. CTA (call-to-action)
4. Text

Videoannonser:
Senaste nyheten är att alla annonsörer kommer ha möjlighet att gå ut med videoannonser. Vi vet inte så mycket om annonserna idag förutom att videon får max vara 30 sekunder. Tidigare gräns låg på 15 sekunder men Instagram gick ut nu i veckan med att de ökar till 30 sekunder. Det vi vet är att videon likt på Facebook kommer börja spela direkt den blir synlig i Instagram-flödet. Den kommer dock att spelas upp utan ljud, så kom ihåg att skapa ett innehåll som är lämpad för tittare utan ljud.

Börja annonsera på Instagram
Även om annonseringen i Sverige ännu inte blivit lanserad så kan vissa utvalda (whitelistade) konton redan nu börja skapa kampanjer, adsets och annonser för Instagram. Vi tänkte gå igenom vad du ska tänka på samt hur du kommer igång med annonseringen på Instagram. Annonserna kan enbart skapas via ett Facebook API eller via Power Editorn.

instagram-konto1. Koppla ditt Instagram-konto till Business Manager. Börja med att logga in på ditt Business Manager, sedan väljer du ”Företagsinställningar” i menyn till vänster -> Därefter väljer du ”Instagram-konton” i menyn till vänster -> I rutan som kommer upp klickar du på ”Gör anspråk på nytt Instagram-konto” mata sedan in dina login-uppgifter. Därefter måste du tilldela ditt annonskonto behörigheter till Instagram-kontot, klicka på ”Tilldela annonskonto” och ange ditt annonskonto.

2. När du kopplat ditt Instagram-konto kan du börja skapa annonser. Gå till ”Annonskonton” välj sedan att öppna i ”Power Editorn”.

3. Välj sedan ”Skapa ny kampanj” -> I dagsläget är det bara ”Klick till webbplats” och ”Installationer av mobilapplikationer” som är tillåtna målsättningar för Instagram-annonser.

4. När du skapat en ny kampanj (med tillhörande adset och annons) med målsättning ”Klick till webbplats” eller ”Installationer av mobilapplikationer” markerar du ditt adset. Navigera sedan ner till ”Placeringar” när du bokar för Instagram kommer automatiskt alla andra placeringar att bli inaktiva. Du kan alltså inte styra samma adset emot Facebook och Instagram.

placering instagram

5. Efter du gjort alla nödvändiga inställningar i ditt adset klickar du dig vidare till annonsen. Här anger du vilket Instagram-konto som ska stå som avsändare, glöm inte bort att också ange din Facebooksida.

instagram konto facebook sida

Den 30 september har Facebook utlovat att Instagram-annonsering blir tillgängligt i Sverige. Det har aldrig varit viktigare att synas i sociala medier som nu! Vill du hjälp med din annonsering på Instagram, kontakta oss på Pineberry, så berättar vi mer om hur vi kan kan hjälpa dig skapa en lönsamhet i sociala medier.

14 kommentarer

 1. Intressant med Instagram annonser. Det jag funderar på är varför valet ”Instagam” har dykt upp på min företagssida i Business Manager – kan det vara att funktionen delas ut allt eftersom till oss i Sverige?

  Kommentar av

  Ida

 2. Hej Ida och tack för din kommentar!

  Det stämmer, det vi kan se är att möjligheten att skapa dessa annonser rullas ut allt eftersom. För oss som redan fått tillgång går det att skapa Instagram-kampanjer, men vi kan inte rikta dem emot Sverige ännu. Detta innebär att du kan göra mycket utav förberedelserna redan idag för att sedan kunna gå live direkt när det släpps för Sverige.

  Lycka till!

  Kommentar av

  Nicklas Krus

 3. Tack för en bra genomgång av alla viktiga aspekter.
  Då är det bara att vänta till den 30 september för att komma igång!

  Kommentar av

  Gustav

 4. Hej Gustav!

  Tack för din kommentar! Roligt att du gillade genomgången! Jag kan även rekommendera dig att hålla utkik då vi inom kort kommer prata ännu mera Instagram-annonsering.

  Lycka till!

  Kommentar av

  Nicklas Krus

 5. Hej,

  Otroligt lärorikt inlägg! Som jag har förstått det ska annonsformatet vara tillgängligt i Sverige nu? Jag har följt er guide men verkar fortfarande inte ha instagram som valmöjlighet i mitt adset, oavsett om jag riktar mig mot en målgrupp i Sverige eller Usa. Har även såklart lagt till mitt konto i min business manager

  Kommentar av

  Artan Mansouri

 6. Hej Artan!

  Kul att du gillade inlägget! Jag vet att det är många som fortfarande inte fått tillgång till Instagram ännu. Något jag sätt många missa är just att koppla sitt Instagram-konto till sitt annonskonto. Detta hittar du under fliken ”Instagram” i Business Manager. Om det inte skulle hjälpa är du mer än välkommen att höra av dig igen!

  Lycka till med annonseringen!

  Kommentar av

  Nicklas Krus

 7. Tack så jättemycket Nicklas Krus!

  Jag behövde hjälp med detta och Nicklas tar sig tiden via skype i runt 1 timme för att lösa detta åt mig så det funkar och jag förstått det rätt..

  Han känner inte mig eller tjänar inget på att hjälpa mig heller men tar sig den gedigna tiden och bryr sig på riktigt.

  Ett stort TACK! ?

  Kommentar av

  Tony

 8. Tusen tack!

  Kul att jag kunde hjälpa dig på vägen, lycka till med vidare annonsering!

  Kommentar av

  Nicklas Krus

 9. Hej!

  Jag läser medie- kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet och skriver en kandidatuppsats om Instagrams sponsrade inlägg som plattform för marknadsföring. Vet du om det går att få tag på dessa sponsrade inlägg i efterhand? Detta för att kunna granska dessa efter att de har ”försvunnit” från mitt flöde.

  Tack på förhand, Martin

  Kommentar av

  Martin

 10. Hej Martin bra fråga,

  Det får tyvärr inte att ta fram gamla annonser i dagsläget utan du får helt enkelt scrolla tills du hittar dem igen. En tips kan vara att lika/dela/kommentera för att på sätt hitta tillbaka till annonsen.

  Lycka till med studierna!

  Kommentar av

  Nicklas Krus

 11. Hej gamla kollegor. Vet ni hur många tecken en kan använda på CTA när det handlar om Instagram-annonser? /Malin

  Kommentar av

  Malin

 12. Hej Malin!

  Du bestämmer tyvärr inte själv vad som ska stå i CTA-knappen. Dessa ligger förbestämda från Facebook/Instagram. Fördelen är dock att de är universella och kommer automatiskt byta språk beroende på vilka inställningar du har i Facebook/Instagram.

  Lycka till med annonseringen! :)

  Kommentar av

  Nicklas Krus

 13. […] Så fungerar Instagram annonseringGuide – Automatiska regler på Facebook5 Tips för att lyckas med Facebook-annonseringHur effektiv är din Instagram och Facebook-annonsering?Annonser i Facebook Messenger […]

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Google ändrar nofollow på länkar

Nofollow blir en hint

Google gör om nofollow så att det bara ses som en hint. Dessutom lanserade de igår två nya länkattribut rel=“sponsored” och rel=“ugc”. Spännande nyheter minst sagt!

ctr karlek Bunny Leap

Nej, vi hatar inte er

En av SEO-branschens mest omdebatterade frågor är om CTR är en rankingfaktor eller inte. Jag är övertygad om att det inte är det. Vad tror du? Rösta gärna!

Visibility index för Aftonbladet och Svd:s rabattkoder

Google straffar domäner som leasar ut sin auktoritet

Google har börjat straffa domäner där de misstänker att ett företag leasar ut delar av sina sajter till andra företag. Det här kan få kännbara konsekvenser för flera av Sveriges mediehus där denna typ av affärsmodell är vanligt förekommande.

Nicklas Krus, Michael Wahlgren och Simon Davidsson i avsnitt 52 av Sökpodden

#52 SKAGs

Så var Sökpodden tillbaka efter ett kort sommarlov. I detta avsnitt 52 pratar vi om SKAGs vara eller icke vara, vi djupdyker i CPA och sist men minst snackar vi B2B på Facebook Ads. Du lyssnar väl?

Facebook subtitles

Facebook Subtitles – så får du textning på din video

Optimera resultatet för dina videoannonser genom att texta dem. Facebook subtitles gör det enklare för användarna att ta till sig ditt budskap. Läs mer!

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner