Sökmotorkonsult.se

Ger mycket innehåll bättre indexering?

Om en webbsida har ett hundratal indexerade sidor, kommer detta gynna indexeringen av ytterligare sidor?

/Viktor

Det behöver faktiskt inte hjälpa alls, det är generellt bra att ha mycket innehåll men det kan skapa en del problem just med indexering. Ett sätt man kan se på indexering är att Google tillskriver siten en viss tid och en viss frekvens. Spindeln kommer att spendera X sekunder på siten Y ofta. De egenskaper som påverkar dessa X och Y är:

  • Hur ofta siten uppdateras
  • Hur lätt det är att spindla den
  • Vilka inlänkar den har (och vilket förtroende Google har för siten)
  • Om en XML-sitemap laddats upp i Webmaster tools (och huruvida den faktiskt innehåller de sidor som ska indexeras)
  • Hur unika de många sidorna på siten är (alla är inte överens om att det är en faktor men jag är övertygad)

Mycket innehåll sedan tidigare är alltså inte en faktor (jag kan inte bevisa det i dagsläget men jag har aldrig sett att det gjort någon skillnad). Det kan till och med faktiskt skapa problem, om siten är väldigt stor betyder det att det finns väldigt mycket som behöver spindlas och det på en begränsad tid. Visserligen spenderar spindeln mer tid på större siter men om det är en väldigt djup hierarki på sidorna kan det ändå innebära problem. Ett vanligt problem är det ofta hamnar många mellanlager av kategorisidor och liknande som ett lager mellan startsidan och det faktiska innehållet.

Om Google har svårt att hitta dina undersidor kan ett bra sätt vara att ofta uppdatera en liten del av startsidan, det kan t ex vara en blänkare med den senaste nyheten eller liknande. Ett bra exempel på det är faktiskt på den här bloggen, Senaste Nytt på startsidan uppdateras ju lika ofta som jag skriver en ny bloggpost. Dessutom får den nya posten en länk från startsidan och indexeras på så vis lättare. RSS och lite aggregering utanför bloggen tillsammans med den egna strukturen gör att nya poster här alltid brukar bli indexerade inom 5 minuter.

/Magnus

Sidan är senast uppdaterad 2009-10-25

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Avsnitt 88 av Sökpodden med Sonlard Berglund, Michael Wahlgren och Ricci Chan-Udom

#88 Framtiden för länkar

I avsnitt 88 av Sökpodden dissekerar vi Metas nya ramverk Performance 5 innan vi går vidare till ett snack om Google Sheets och SEO. Vi avslutar med en diskussion om länkar kommer minska i betydelse. Lyssna gärna!

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!