Sökmotorkonsult.se

Hur ska man utforma länktexten?

ankare

Hej!

Jag har för mig att man aldrig ska skriva till exempel ”mer info på www.petter.se”, utan i stället ”mer info på Petters webbplats” och länka Petters webbplats. Undrar om detta stämmer, och varför man inte ska skriva ut hela url:en? Hjälper det att skriva enbart petter.se, eller är det lika illa? I informativt syfte vill man ju ibland framhäva hela webbadressen, varför är detta inte bra?

Johanna

Hej, Johanna!

Anledningen till att man ska vara noggrann när man utformar sina ankartexter (länktexten) är att det här är en av de allra viktigaste faktorerna när Google bestämmer vilka ord sidan ska visas på (sidan dit länken pekar alltså). Det ultimata är om det är exakt det sökord man vill ta en position på, alltså om du är ute efter förstaplats på sökordet ”Hip Hop” så ska det stå ”Hip Hop” på länken.

Det här är själva grundpelaren i Googles strategi. När vi länkar till saker berättar vi vad som finns på målsidan och därför använder sig Google av ankartexten för att bestämma. Samtidigt är det viktigt att inte ha för många länkar med en och samma text, då det kan leda till att man hamnar i filter av olika slag eftersom det ser onaturligt ut. En naturlig blandning är bäst.

/Magnus

Sidan är senast uppdaterad 2022-04-28

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

youtube

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

Google har erbjudit sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget i ett försök att blidka myndigheterna inom EU. Är det på riktigt denna gång eller blir det ”bara” ett nytt CSS?

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje i avsnitt 84 av Sökpodden

#84 Freshness

Kan Ahrefs nya sökmotor, Yep, utmana Google på riktigt? Detta är ett av ämnena som Björn, Felix och Micke pratar om i avsnitt 84 av Sökpodden. De djupdyker även i varför freshness är en faktor för Google och om man ska pinna i sina RSAs på Google Ads eller inte. Du lyssnar väl?

Collage av bilder på partiledarna, fr v till höger: Johan Pehrson, Ebba Busch, Per Bolund, Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Ulf Kristersson, Riksdagshuset, Annie Lööf och Magdalena Andersson.

Partierna som är störst på Google – inför valet

Vilket parti har störst synlighet på Google? Och vilken av partiledarna googlas mest? Med knappt fyra månader kvar till valet gör vi ett SEO-nedslag i politiken. 

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?

Tilde Mattsson, Michael Wahlgren och Nicklas Krus i avsnitt 83 av Sökpodden

#83 Trender

Webmaster Guidelines är en het potatis som det pratas om i avsnitt 83 av Sökpodden. Tilde, Micke och Nicklas snackar även om varför de gillar Google Trends och vad som är bra att tänka på när du utvärderar din annonsering på TikTok. Du lyssnar väl?