Sökmotorkonsult.se

Javascript och seo?

Java

Seo och javascript har aldrig gått hand i hand, och jag har aldrig mött någon som påstått annat. Bygga menyer i javascript är verkligen inte bra för seon, däremot så undrar jag om sökmotorerna bryr sig om man ändrar utseende på tex en länk i menyn med javascript eller jquery, eller om det får svårt att följa länken?

Jag har lärt mig att Google är som en blind användare som ser sidor utan stilmallar och javascript, och därför borde ju inte sökmotorerna ha något emot sådant, men jag tänkte att det är väl bäst att fråga innan man gör något dumt.

Annie

I princip har du rätt, man kan utan tvekan ändra utseenden på länkar etc med Javascript utan att Google kommer att reagera. Det som är lite knepigt i dagsläget är att Google faktiskt skryter med att kunna läsa JS men de gör det dåligt. Därför ska man fortfarande undvika att använda det till viktiga delar på siten.

Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

8 kommentarer

 1. hej! började följa dig nyligen. Riktigt bra blogg :) undrar om du har lite fakta om SEO och Flash? kanske någor du redan skrivit? eller vill skriva? Min sida är bygde i Flash/ flex och jag har lite svårt att förstå min programerares argument kring SEO. Behöver något konkret och med en mer neutral ton. Kanske var det ett misstag att välja Flash?
  Tack för hjälpen / Sonia Jansson

  Kommentar av Sonia Jansson

 2. Om hela din site är byggd i flash är det problem. Google klarar inte av att på ett bra sätt indexera sidor på den vilket gör att du kommer få mycket svårt att ta positioner och få sökmotortrafik.

  Det är inget fel att ha delar i flash, t ex en video eller ett spel men navigering och andra vitala delar måste få vara html (eller annat som presterar html).

  Det finns två sätt att hantera det, det ena är att bygga en helt ny sida (bäst) och det andra är att göra en fallback. Du behöver då alltså skapa en helt ny version av sidan för alla, inklusive Google, som inte klarar av att hantera flash.

  Jag har skrivit lite om det tidigare också: http://www.sokmotorkonsult.se/faq/ar-hemsida-i-flash-korkat

  Kommentar av Magnus

 3. Tack för ditt svar!han menar att om bloggen är i HTLM så indexeras det. Stämmer det? för bloggen är ju ändå det enda stället jag skriver på sidan. Det mesta är ju grafiskt.

  Kommentar av Sonia Jansson

 4. Jo, det kan hända men om den ligger i en katalog på samma site så kommer det ändå innebära lite problem eftersom de interna länkarna till den kommer att krångla. Det kommer inte bli optimalt men det kan fungera som en tillfällig lösning.

  Kommentar av Magnus

 5. Frågor: Utan att göra ful SEO kan man använda onclick som länkar istället för vanliga href på sånt innehåll som du inte vill att google ska följa? på exempelvis affiliate länkar eller finns det andra metoder

  Vilket är det bästa sättet att inte tappa länkjuice till andra sajter utöver rel=”nofollow”, jag har haft lite problem med sajter som har för mycket affiliate länkar kontra innehåll. Har testat 301, onclick, mellansidor som kör metarefresh eller onload script. Har dock fortfarande straff på en sidan från plats 1 till plats 169 som inte kommit tillbaka. Troligen p.g.a. för mycket affiliate länkar :(

  Jag körde CJ på den sajten, verkar som google kan läsa av att det är CJ länkar på sajten?

  Tack för tips

  Kommentar av Åke

 6. Bygg menyer som funkar bra i CSS. Om man använder javascript för några menyer, använd en bra utbyggd footer för att behålla internlänkningen.

  Kommentar av Kristoffer Hellström

 7. Som jag har förstått det så har det största problemet för google bottarna varit att spindla information som döljs med javascript så som Jquery.

  Jag tror faktiskt google är bättre på att crawla javascript än vad vi inom SEO tror. För ganska länge sen släppte juh Google en artikel om hur man skall göra sina ajax-script ”crawlingsbara”.

  Ska nog kolla runt lite efter de senaste rönen men man ska nog vara varsam med javascript. Better safe then sorry imo.

  Kommentar av Kristoffer Hellström

 8. Hojta gärna till om ni hittar någon mer bra fakta om detta

  Kommentar av Kristoffer Hellström

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

techjättarna

Amerikanskt lagförslag kan ändra spelplanen för Google

Ett lagförslag i USA hotar att drastiskt ändra spelplanen för techjättar som Google, Amazon och Apple. Om lagen blir verklighet kommer dessa företag inte längre få favorisera sina egna produkter och tjänster. Sannolikt skulle detta vara en positiv utveckling för mindre företag som är beroende av techjättarna för att nå nya kunder.

youtube

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

Google har erbjudit sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget i ett försök att blidka myndigheterna inom EU. Är det på riktigt denna gång eller blir det ”bara” ett nytt CSS?

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje i avsnitt 84 av Sökpodden

#84 Freshness

Kan Ahrefs nya sökmotor, Yep, utmana Google på riktigt? Detta är ett av ämnena som Björn, Felix och Micke pratar om i avsnitt 84 av Sökpodden. De djupdyker även i varför freshness är en faktor för Google och om man ska pinna i sina RSAs på Google Ads eller inte. Du lyssnar väl?

Collage av bilder på partiledarna, fr v till höger: Johan Pehrson, Ebba Busch, Per Bolund, Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Ulf Kristersson, Riksdagshuset, Annie Lööf och Magdalena Andersson.

Partierna som är störst på Google – inför valet

Vilket parti har störst synlighet på Google? Och vilken av partiledarna googlas mest? Med knappt fyra månader kvar till valet gör vi ett SEO-nedslag i politiken. 

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?