Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Javascript och seo?

Java

Seo och javascript har aldrig gått hand i hand, och jag har aldrig mött någon som påstått annat. Bygga menyer i javascript är verkligen inte bra för seon, däremot så undrar jag om sökmotorerna bryr sig om man ändrar utseende på tex en länk i menyn med javascript eller jquery, eller om det får svårt att följa länken?

Jag har lärt mig att Google är som en blind användare som ser sidor utan stilmallar och javascript, och därför borde ju inte sökmotorerna ha något emot sådant, men jag tänkte att det är väl bäst att fråga innan man gör något dumt.

Annie

I princip har du rätt, man kan utan tvekan ändra utseenden på länkar etc med Javascript utan att Google kommer att reagera. Det som är lite knepigt i dagsläget är att Google faktiskt skryter med att kunna läsa JS men de gör det dåligt. Därför ska man fortfarande undvika att använda det till viktiga delar på siten.

8 kommentarer

 1. hej! började följa dig nyligen. Riktigt bra blogg :) undrar om du har lite fakta om SEO och Flash? kanske någor du redan skrivit? eller vill skriva? Min sida är bygde i Flash/ flex och jag har lite svårt att förstå min programerares argument kring SEO. Behöver något konkret och med en mer neutral ton. Kanske var det ett misstag att välja Flash?
  Tack för hjälpen / Sonia Jansson

  Kommentar av Sonia Jansson

 2. Om hela din site är byggd i flash är det problem. Google klarar inte av att på ett bra sätt indexera sidor på den vilket gör att du kommer få mycket svårt att ta positioner och få sökmotortrafik.

  Det är inget fel att ha delar i flash, t ex en video eller ett spel men navigering och andra vitala delar måste få vara html (eller annat som presterar html).

  Det finns två sätt att hantera det, det ena är att bygga en helt ny sida (bäst) och det andra är att göra en fallback. Du behöver då alltså skapa en helt ny version av sidan för alla, inklusive Google, som inte klarar av att hantera flash.

  Jag har skrivit lite om det tidigare också: http://www.sokmotorkonsult.se/faq/ar-hemsida-i-flash-korkat

  Kommentar av Magnus

 3. Tack för ditt svar!han menar att om bloggen är i HTLM så indexeras det. Stämmer det? för bloggen är ju ändå det enda stället jag skriver på sidan. Det mesta är ju grafiskt.

  Kommentar av Sonia Jansson

 4. Jo, det kan hända men om den ligger i en katalog på samma site så kommer det ändå innebära lite problem eftersom de interna länkarna till den kommer att krångla. Det kommer inte bli optimalt men det kan fungera som en tillfällig lösning.

  Kommentar av Magnus

 5. Frågor: Utan att göra ful SEO kan man använda onclick som länkar istället för vanliga href på sånt innehåll som du inte vill att google ska följa? på exempelvis affiliate länkar eller finns det andra metoder

  Vilket är det bästa sättet att inte tappa länkjuice till andra sajter utöver rel=”nofollow”, jag har haft lite problem med sajter som har för mycket affiliate länkar kontra innehåll. Har testat 301, onclick, mellansidor som kör metarefresh eller onload script. Har dock fortfarande straff på en sidan från plats 1 till plats 169 som inte kommit tillbaka. Troligen p.g.a. för mycket affiliate länkar :(

  Jag körde CJ på den sajten, verkar som google kan läsa av att det är CJ länkar på sajten?

  Tack för tips

  Kommentar av Åke

 6. Bygg menyer som funkar bra i CSS. Om man använder javascript för några menyer, använd en bra utbyggd footer för att behålla internlänkningen.

  Kommentar av Kristoffer Hellström

 7. Som jag har förstått det så har det största problemet för google bottarna varit att spindla information som döljs med javascript så som Jquery.

  Jag tror faktiskt google är bättre på att crawla javascript än vad vi inom SEO tror. För ganska länge sen släppte juh Google en artikel om hur man skall göra sina ajax-script ”crawlingsbara”.

  Ska nog kolla runt lite efter de senaste rönen men man ska nog vara varsam med javascript. Better safe then sorry imo.

  Kommentar av Kristoffer Hellström

 8. Hojta gärna till om ni hittar någon mer bra fakta om detta

  Kommentar av Kristoffer Hellström

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Nicklas Krus, Michael Wahlgren och Björn Bydén i avsnitt 59 av Sökpodden

#59 Gasa eller bromsa?

Hur ska du tänka kring din digitala marknadsföring i kristider? Vilka utmaningar finns vid SEO-migreringar? Hur kalibrerar jag min attributionsmodell? Detta är tre av frågorna som vi tar oss an i avsnitt 59 av Sökpodden.

betalvägg strukturerad data

Strukturerad data för innehåll bakom betalvägg

Undvik att ditt innehåll bakom betalvägg klassas som cloaking. I det här inlägget går Fredrik igenom hur du använder strukturerad data för att göra det tydligt för Google vad besökaren måste betala för att få se.

Långdistanslöpare springer i solnedgång

Långsiktig SEO – En lönsam investering

Under årets Webbdagarna höll Björn Bydén från Pineberry en föreläsning på hur företag kan jobba långsiktigt med SEO på ett sätt som bidrar med kundvärde, bygger varumärke och är väldigt lönsamt. Här är en kortare sammanfattning av den föreläsningen.

SEO i kristider

När händelser sker i vår omvärld är det många som tar hjälp av Google för att inhämta mer information. Här tipsar vi om hur samhällsbärande instanser kan jobba för att snabbt fånga upp vilka frågor medborgarna ställer i syfte att kunna bidra med sakliga och korrekta svar.

JavaScript SEO – Få Google att gilla din snygga sajt

Här är ett inlägg om vad JavaScript är, hur de ställer till problem för dig som jobbar med SEO och vad du kan göra för att lösa det.

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner