Sökmotorkonsult.se

Länkar från Bloggkommentarer?

Jag undrar hur då ser på länkar från bloggkommentarer? Vi utgår självfallet att man inte spammar, dvs man skriver något relevant. Är de värda mödan?

Simon

Till att börja med skulle jag vilja säga att om man lämnar en kommentar för att få en länk är man kanske inte helt och hållet över gränsen men man balanserar åtminstone på den. Anledningen är att man använder sig av någon annans arbete på ett sätt som det inte var tänkt för att själv tjäna på det. Kommentarsfältet är sällan tänkt att vara en länkkatalog, även om man har dofollowlänkar och uppmuntrar kommentarer. Den här bloggen är ett bra exempel, jag har slagit av nofollow för att jag tycker att de som lämnar kommentarer och bidrar med något förtjänar att få en riktig länk. Det betyder ju för den sakens skull inte att jag vill vara en länkkatalog.

Med det sagt så kan vi gå vidare med att konstatera att bloggkommentarer fungerar förvånansvärt bra just nu. Under förutsättning att du har koll på vilka bloggar som tagit bort nofollow och därmed kan få ut många kommentarer så ger det helt klart effekt. Om jag ska spekulera däremot så tror jag att Google kommer minska effekten av dessa länkar i framtiden, min uppskattning är att det sker någon gång i år. Anledningen till det är helt enkelt att det spammas friskt just nu och det fungerar väldigt bra, något som Google förstås är medvetna om.

Sidan är senast uppdaterad 2011-02-18

47 kommentarer

 1. Stort tack för svaret, visste inte att Google kommer minska effekten av länkar från kommentarer. Men jag antar att länkar från bloggkommentarer är bra som en del av ens länkstrategi, och att man inte bara bygger länkar från kommentarer.

  Kommentar av Simon

 2. Kan inte hävda att det är säkert att det kommer hända men om jag vore Google skulle jag göra så.

  Kommentar av Magnus

 3. Ser faktiskt inget som helst skäl till att Google ska värdera kommentarslänkar högre än, säg, footerlänkar. Det är ju så gott som alltid en länk som har placerats ut själv av den som kommenterar och äger sajten den går till, till skillnad från en länk som skapats av sajtägaren för att hänvisa till något den tycker är bra.

  I många aspekter är det som ”en röst på sig själv”, och jag hoppas att Google viktar ner betydelsen av dessa länkar kraftigt snart.

  Kommentar av Joans

 4. Jag instämmer i Magnus teori. Bloggkommentarer fungerar förvånansvärt bra just nu och har väl egentligen gjort det så länge det varit möjligt. Generellt är WordPress-bloggar helt uteslutna pågrund av nofollow – men det finns en hel del andra mjukvaror som inte riktigt snappat upp detta på kommentarer eller på länkar i kommentarerna.

  I övrigt är jag också förvånad om inte detta förändras under 2011. Frågan är väl bara när…

  Kommentar av Fredrik Eriksson

 5. Intressant! Hade inte koll på att länkar från kommentarsfält med dofollow fungerade särskilt bra överhuvudtaget. Men visst måste väl en gammal vanlig länk från en sajt till en annan fortfarande rankas högre?

  I annat fall känns det ju lite rubbat. En länk från ett kommentatorsfält känns helt enkelt mer… simpel, enligt mig.

  Kommentar av Karl Abrahamsson

 6. Jag skulle inte påstå att dom är bättre, däremot är de helt klart väl fungerande och det är ju som du säger så mycket enklare att få många.

  Kommentar av Magnus

 7. Hej Magnus, trevlig artikel, jag som flera andra var under intrycket att även om det var do-follow på kommentarer så är dom inte sååå mycket värt eftersom att dom som regel kommer så långt ner på sidan. Men å andra sidan så en länk är en länk!

  Dock så är det ytterst sällan jag godkänner keyword kommentarer, det känns så uppenbart spammigt när det står ”big prizes” ”pokerskolan” och så en halvslaffsig kommentar under det.
  Kommentaren ska vara riktigt vettig för att jag ska släppa igenom något sånt.

  Vänligen,
  Fredrik Näs

  Kommentar av Fredrik Näs

 8. Ja, jag håller med, släpper aldrig igenom kommentarer där någon angett sökord som namn. Eller, om sanningen ska fram, har kanske missat någon gång.

  Kommentar av Magnus

 9. Nästan alla bloggverktyg har väl no-follow idag? Blogg.se har det inte (hade inte ganska nyligen iaf) men är det någon mer större aktör?

  Kommentar av Erik

 10. Intressant inlägg, men jag skulle vilja, med all respekt för er erfarenhet, ifråga sätta slutsatsen.

  För på vilket sätt skulle det vara mindre värt med kommentarslänkar? När jag nu kommenterar det här inlägget och lägger in länk till min hemsida, så kan man kanske utgå ifrån att man kan läsa mer om liknande ämnen där? Men framförallt så är det en indikation på att sidan interagerar med andra sidor och är aktiv, och därför kan man tro att det är en aktiv hemsida.

  Jag skulle hellre se att man lägger mer vikt vid kommentarslänkar, så att sidor med aktiva kommentarer värderas högre än t.ex. många år gamla forumkommentarer. Jag vill gärna se att Google implementerar lite av sina bloggalgoritmer i vanliga sökmotorn och prioriterar aktiva diskussioner och kommentarer över gammalt skräp.

  Vore inte det mer önskvärt och mer i linje med den senare satsningen på socialt media?

  Kommentar av Johan Lundberg

 11. Hejsan Magnus,
  Bloggkommentar med dofollow är bra, men se till att hitta blogger som handlar om samma ämne som din sida eller blog, och forsök om det är möjligt att skriva in dina keywords i kommentaren på ett bra sätt.

  Kommentar av Lennart

 12. Den stora skillnaden är Jonas säger lite tidigare, det är ju inte siteägaren som placerat länken där. Google är förstås dessutom medvetna om de många bloggar som inte alls modereras och det innebär ju att det inte finns någon som helst urval från siteägarens sida vilka han eller hon länkar till. Därmed är det en länk som Google inte vill räkna.

  Utöver det så är bloggspam något som skapar problem i sökresultat världen över, helt manuellt, halvautomatiskt eller helt automatiskt, alla ger upphov till en hel del skeva sökresultat. Intentionen med PageRank-algoritmen är en annan än det sätt den faktiskt fungerar idag. Intentionen var att webmasters som upplevde att något var bra skulle länka och det skulle skjuta det braiga uppåt. Nu är funktionen på många plan bara ett mått på hur många kommentarer på starka amerikanska bloggar man lämnat.

  Det är alltså rimligt att utgå från att Google inser att det fungerar så här och att de inte vill ha det. Därför är jag övertygad om att kommentarslänkar kommer nedvärderas.

  Kommentar av Magnus

 13. En sak jag funderat på lite och som kanske är ett tips/fusk men som jag vill att du kommenterar är namn som ”pokermicke”, de skulle ju kanske komma igenom oftare. Ökar de verkligen rankingen på t.ex poker?
  Namnen kan ju varieras i oändlighet men att låta som smeknamn mer än ett uppenbart försök till länkspam.
  Frågan är ju om det är värt det som sagt..

  Kommentar av daniel

 14. Jag kör med nofollow i mina blogger mest av gammal vana och sedan hur jag själv kommenterar hos andra. Jag kommenterar det som är intressant oavsett om det är dofollow eller inte. Tycker man det jag skriver är vettigt och de vill läsa mer av mig så är det bara att klicka på namnet.

  Intressant där är att se de som skriver en kommentar som jag svarar på sedan inte återkommer eftersom de då sett att det är nofollow. Visar klassen på dem på rätt så bra.
  Funderar på att skriva in i kommentarsfältet att det är nofollow så slipper man dem.

  Kommentar av Urban

 15. […] att ha läst sökmotorkonsults inlägg om länkar från bloggkommentarer och också svarat att jag nog kommer att behålla nofollow, tänkte jag till. Och det resulterade i […]

 16. Att försöka hitta relevanta bloggar att kommentera i som är relevanta med dofollow kanske fungerar inom vissa små nischer på den svenska marknaden. Som exempelvis SEO – men de är också modererade och SEO-vänlig ankartext går knappt att räkna med.

  Problemet är ju så mycket större och att blogg-spamma helt orelevanta bloggar – oavsset språk fungerar! Idag kanske du hamnar i ett filter om du bara har orelevanta inlänkar, men det går att komma förbi men lite vanlig hederligt SEO-arbete.

  Vad jag inte förstår är att jag är rätt säker på att Google i många fall vet att det är en blogg, vet att det är länkar som tillkommit efter hand och kan i många fall förmodligen urskilja blogginlägget från kommentarerna. Varför då bloggkommentarernas länkar ändå är så pass värdefulla är för mig ett stort frågetecken. Men det lär ändras så jag rekommenderar inte er som jobbar i gråzooner att gå ”all in”.

  Det är också viktigt att inse att WordPress inte är CMS-systemet som är mest utsatt av detta. Specialgjorda blogg-system och mindre utbredda system som inte har nofollow som default är de som är mest utsatta av problemet.

  Jag snubblade i våras över en National Geographics specialbloggar som hade dofollow och ingen moderering. Vissa inlägg där hade PR7 och fått stor uppmärksamhet. Klockren länk även om den är orelevant. Dessutom kan du om du är skicklig lyckas göra din egen kommentar både relevant för blogginlägget och din egna sida. Detta blev snabbt ett problem för de och jag tror de löste det till sist, men det finns ju massor av bloggar som inte gör någonting åt det.

  Kommentar av Fredrik Eriksson

 17. Det som talar för att Google kommer att minska kommentarlänkars värde är väl att man kan lätt fixa dom själv, om man vet vilka bloggar som har dofollow-länkar. Men samtidigt går det ju inte att spamma hur som helst med kommentar, eftersom bloggägare i allmänhet modererar inläggen på sin blogg och rensar bort alltför spamminga kommentarer. Därför kanske det finns en viss chans ändå att de kommer att ha ett visst värde ändå i framtiden.

 18. Intressant svar från Magnus. Jag läste precis det motsatta på Bineros blogg, där Simon Sundén har uttalat sig i denna fråga; ”Nej, nej och åter nej!”.

  Själv tillhör jag läger-Magnus och anser att man bör kommentera sålänge det är relevant.

  Låt säga att jag som säljer designade lågenergilampor kommenterar på ett blogginlägg där bloggerskan/bloggaren skrivit om heminredning och hur svårt det var att välja rätt belysning till deras nya hem. H*n skriver om de enbart har hittat belysning till vardagsrummet och att de fortfarande söker efter en passande lampa till köket.

  Tadaa, där kommer jag in i bilden och hänvisar till mina designade lampor! Detta är något som jag anser vara fullt relevant, efterfrågat och även uppskattat av den som äger bloggen.

  Här är det inte bara frågan om att få länkkraft, utan även potentiella kunder och om möjligt framtida samarbeten. Om inte bloggaren i fråga nappar på mitt förslag, kanske en av bloggerskans/bloggarens läsare att bli kund. Kanske i sin tur även skriva in ett blogginlägg om mina lampor.

  Därmed anser jag att man ska synas ute på Internet så mycket som möjligt, utan att vara spammare (!). Länkkraft eller ej, men möjlighet till nya kunder, ett utökat närverk och potentiella samarbeten med bloggarna! (:

 19. Bloggkommentarer känns lite spamigt men jag har inga problem med att andra sysslar med det. Det är säkert ett väldigt snabbt sätt att skapa sig inlänkar men samtidigt känns det så där halveffektivt eftersom det är svårt att få till bra ankartexter eftersom bloggar modereras, och de som inte gör det brukar resultera i rena spam-länk-samligar som i sin tur lär ge negativ effekt.

  Kommentar av Viktor

 20. Igor, notera att jag inte tänker göra någon typ av moralisk bedömning. Att det fungerar rent tekniskt är det däremot ingen tvekan om.

  Jag är heller inte överens med Simon om hur mycket tid det tar, i jämförelse med nästan alla andra sätt att bygga länkar är det ruskigt snabbt.

  Kommentar av Magnus

 21. Personligen försöker jag få mitt länkbygge att se så naturligt ut som möjligt, det är det jag alltid har som målsättning, eftersom jag läste någon gång i början när jag började med SEO att det var det bästa sättet att få Google att gilla sidorna.

  För mig ingår bloggkommentarer därför i en bra länkstrategi. Helst do follow så klart, men skaffar även några no follow länkar, för en vanlig person som får ”naturliga” länkar skulle ju aldrig enbart begränsa sig till do follow bloggar, eller hur?

  Så för min del är egentligen inte länken i sig det viktiga, men den bidrar till en mer naturlig länkhelhet, från Googles sida, tror och tycker jag, och därför ser jag positivt på länkar från blogg kommentarer i liten skala.

  Kanske inte helt ”On topic”, men kanske tänkvärt för en del?

  Kommentar av J.

 22. Hej
  måste fråga hur är det med länkar från forum ?
  dom är ju lika lätta att fixa
  om inte enklare
  ser Google lika på dom eller är dom mindre värda ?

  Kommentar av Jens

 23. Spamming is the shit. Enligt Google är spamming the shit.
  Jag blir omkörd av konkurrenter som äger en massa skitbloggar och som har spammat kommentarer med ankartext till sina egna moneysites…

  Jag har dofollow på min personliga blogg.
  Får en del spammare dit, men inte så många som jag trodde.

  Kör hårt Magnus!

  Kommentar av Seo petter

 24. Länkar från blogg kommentarer och forum ger idag bra länk kraft, ingen tvivel råder om det! Men ett ”minskat” värde på dessa länkar är att vänta. Jag kan tycka att det är både rätt och fel, för skriver man en bra kommentar som kan bidra med något mervärde för besökaren eller starta en diskussion så tycker jag det skall belönas med en länk medans en kommentar som ” bra artikel ” skall vara mindre värd.

  Kommentar av Fredrik J

 25. Klart att en röst på sig själv bör värderas lägre än en röst från någon annan. Dvs länkar i kommentarer bör värderas lägre.

  Därmed inte sagt att de inte har något värde.

  Finns det för övrigt någon dokumentation där Google tydligt anger att nofollow-länkar inte ges något värde? Eller är det bara som alla tror? Hade jag varit Google hade jag tex definitivt gett ett värde på länkarna på tex Wikipedia trots att de alltid sätts som nofollow.

  Kommentar av Christian

 26. Att skaffa länkar genom blogg kommentarer är betydligt enklare ju än skriva artilklar, så det är ganska förvånandet att detta fungerar så bra.

  Kommentar av Daniel

 27. Finns det någon bra app/verktyg för wordpress där man faktiskt kan välja vilka kommentarer som man ska ge follow och inte?

  Kommentar av Jimmy

 28. Jag vet faktiskt inte, kanske någon annan som vet?

  Kommentar av Magnus

 29. Jag fattar inte hur det funkar men får tusan spam kommentarer på en ny blogg som jag har hat i par dagar och inte färdig än med den?otroligt haha.
  Tänkte om man får riktigt spammiga kommentarer kan man väl byta ut länken till en egen annan blogg? Finns det någon risk med det?

  Kommentar av crille30

 30. Någon som testat bloppit.se och kan förklara hur man tjänar pengar på sin blogg genom den?

  Kommentar av Johan

 31. Var ett tag sen någon skrev i tråden. Hur blev det – har värdet av bloggkommentarer och forumsignaturer minskat i år?

  Kommentar av Per

 32. Nej, ännu har vi inte sett någon förändring som gett större impact på området, däremot har Google ganska effektivt tagit hand om en del av de spambloggar som skapats i Sverige.

 33. Detta var en mycket intressant diskussionstråd. Själv kör jag nofollow på mina kommentarer, men man kanske fårgler kommentarer om man kör dofollow?

  Kommentar av Henrik

 34. Mycket intressant läsning ! Jag har själv försökt att med olika medel få en sida att indexeras högt i google och lagt ner enormt mycket arbete på detta. Att skriva artiklar i andras bloggar ger inte så mycket fart, men istället är det egentligen ett stort kontaktnät som ger den största boosten. Vänta med annonsering och affiliate. Vänner ska inte klicka på dina annonser men dom kan ge dig en spark att få din sida / blogg lanserad.. Koncentrera dig på detta först. Lite Adword efter ett tag skadar inte heller om man har råd.
  Värdet på bloggkommentarer är egentligen ganska marginella, vad jag har märkt. Jag har ett antal bloggar som jag testar med – men kan intyga att med rätt teknik kan även dom egna bloggarna boosta en eventuellt ny blogg som man vill lansera. Konstigt egentligen att ingen har lanserat en slags bloggpol som bara har som funktion att boosta hemsidor eller bloggar – det skulle räcka med ett medlems antal på 40-50 st – man kör helt annonsfritt i några veckor tills alla har fått tillräcklig boost. Sedan avslutar man samarbetet och börjar med adsense, Affeliate mm. Smart VA !

  Kommentar av Micke

 35. Vill ställa frågan nu lite över 1 år efter att posten skrevs.

  Har dofollow kommentarslänkar samma effekt idag som då?

  Kommentar av Kim

 36. Jag har inte sett något som talar för minskad effekt än, däremot så har ju Google gjort en del andra uppdateringar på området och jag tror att det innebär att de tagit sig an problemet.

 37. Intressant fråga detta med kommentarer i bloggar. Frågan jag ställer mig idag, 1,5 år senare är om du Magnus fått något svar om Google nedvärderar bloggkommentarer i större utsträckning nu år 2012? Vad jag märkt är att man kan bli rejält straffad om man använder eller någon annan använder bloggkommentarer fel.

  I mitt fall driver jag en mindre webbshop (bland flera) där vi marknadsför oss med olika STORA svenska bloggare där de får hålla tävlingar och där bloggläsaren har möjlighet att vinna en valfri produkt. I tävlingen ingår det att man skall göra någon slags motprestation och sedan kommentera vilken vara man vill vinna. Detta resulterade i sjuka antal länkar (500-1000+) till olika produktsidor på en och samma bloggpost och efter några få tävlingar av denna typ rankar vi från att vart på förstasidan på nästan alla till 200+ och helt osynliga dock inte helt i sandlådan.

  Kommentar av Oskar

 38. Oj, jag läste de 15 översta kommentarerna men inte den sista där du har svarat på min fråga ser jag nu. Du kan moderera min kommentar och ta bort min fråga samt detta inlägg om du önskar.

  Kommentar av Oskar

 39. Det gäller väl helt enkelt att vara naturlig i sitt kommenterande och att inte spamma sönder varenda bloggpost som har do-follow med korta, slarviga och/eller meningslösa kommenterar endast för att snappa åt sig en länk. Om man blandar kommentarer med andra typer av mer relevanta länkar så tror jag att man kommer nå framgång med tiden. Det är väl just det som är det svåra dock, att hitta någon form av motivation till att bygga länkar eftersom att det är så förbannat tråkigt!

  Kommentar av Philip Lexander

 40. Jag har börjat köra med Do Follow länkar på endel av mina bloggar och märker att jag får mycket mer kommentarer nu :-)

  Kommentar av Pierre

 41. Hur skulle ni vilja påstå är den bästa länkstrategin idag med bloggar, kommentering, gästbok, indexsajter etc?

  Kommentar av Mumin

 42. Att försöka få länkar genom bloggkommentarer eller att länka från irrelevant innehåll är inget vi rekommenderar :)

 43. Tack för inlägget. Intressant. Jag är inte så insatt i SEO. Blogginlägg är ju superenkelt jämfört med andra sätt verkar det som. Nu är detta inlägget gammalt. Hur ser det ut. Har google gjort något om detta. Och hur ser det ut med nofollow och dofollow. Det ser ut som att även nofollow stärker ens sida. Eller jag är helt fel ute?

  Kommentar av Linus

 44. Tack för din kommentar Linus,

  Kommentarlänkar är inget som Google lägger någon direkt vikt vid i dagsläget. Gällande länkar med nofollow så ger det ingen länkstyrka alls.

  Lycka till!

  Michael

 45. Hej,

  Intressant tråd, även om man är galet sent inne på den. Har börjat jobba med en affiliate sida, och just SEO biten är något jag lär mig mer och mer om. Lång ifrån en expert men tar det steg för steg, i ton med denna diskussion är det några bloggar ni hade rekommenderat att man strikt höll sig borta från när det kommer till länkstrategi?

  Kommentar av Sebastian

 46. Hur skulle en sådan förändring från Google se ut blir min spontana tanke? Det finns företag som byggt hela omsättningen i trafiken genom länkkraft från kommentarer från bloggar, och de är nog många. Min gissning blir att länkkraften blir kvar, men att Googles filter kommer bli duktigare på att avläsa när det spammas i kommentarsfälten enkom för länkkraftens skull.

  Kommentar av Edvin Uddfalk

 47. Det blir nog svårt för Google att särskilja spam från ”äkta” kommentarer, men i mina ögon så är länkar som inte är önskvärda (dvs, inte passar i sammanhanget) aldrig bra. För att nämna ett exempel; en länk om herrskor på en blogg om kryptering bör endast leda till högre dropout och lägre Googleranking?

  Kommentar av Johan

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Simon Davidsson i avsnitt 90 av Sökpodden

#90 Medicin

Årets första avsnitt av Sökpodden är här. Denna gång pratar vi marknadsföring i lågkonjunktur, diskuterar trenden att Google Ads tar mer och mer kontroll från sina annonsörer och avslutar med ett snack om möjligheter och risker med AI. Du lyssnar väl?

Rykte: Google lanserar AI-chat 2023 – vi kollar in Sparrow

AI-ryktena fortsätter. Google rapporteras nu ha skarpa planer på att lansera sin egen chatbot under 2023. Vi har kollat in hur den kan komma att utformas.

Elov & Beny

Så jobbar Elov & Beny med digitala trender & marknadsföring

Att ta kontroll över sitt varumärke och nå ut med sin musik på ett effektivt sätt är viktigare idag än någonsin. För att lära oss mer om detta träffar vi melodifestivalen-aktuella Elov & Beny, för att diskutera hur de jobbar med digital marknadsföring och kreativa trender för att fortsätta bygga upp sin framgångsrika musikkarrriär.

Visualisering av hur MySpace kändes mot slutet, som en stor spökstad. Några suddiga personer syns framför MySpace loggan.

MySpace – Från social mediejätte till spökstad

Lär dig mer om en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet, MySpace. Hitta ut hur sajten grundades, och hur den kom att bli en av de mest populära mötesplatserna på nätet under storhetstiden. Läs också om uppköpet av MySpace och hur det ledde till miljonförluster, samt om sajtens nedgång mot slutet.