Sökmotorkonsult.se

Läser Google filen eller även innehållet i databasen?

Spindel

Jag har snart läst igenom hela SEO-skolan och jag måste säga att den ger verkligen massor! Tack för den!

En fråga dyker upp ang. ett par sidor jag byggt, där jag har en WYSIWYG editor för att redigera text, som sedan sparas på en MySQL databas. Texten hämtas sedan genom ett SELECT med PHP. Texten kan alltså ibland vara en hel sida, inkl. bildlänkar och html-kod.
Detta för att det ska vara enkelt att redigera hemsidan för ägaren.

Det är dock bara texten på sidan, inte head, meny eller footer tex. I head finns fortfarande titel för varje sida. Ofta så finns det ett .php dokument per sida.

Hur ter sig detta med tanke på SEO? Som jag först nu fått upp ögonen för ordentligt.
Går spindeln igenom sidan efter att den är helt laddad (med data från databasen) eller läser den bara texten i dokumentet (.php), om du är med på vad jag menar?

Tack för en toppen guide!
Med vänliga hälsningar
Fredrik

Googlebot, likt alla andra spindlar läser det färdiga resultatet. Spindeln kommer åt dina filer lika lite som en vanlig besökare utan får precis som alla oss andra förlita sig på det som presenteras. Om du skapar innehållet dynamiskt från en databas eller har statiska HTML-sidor gör egentligen ingen skillnad alls.

Det är alltid svårt att säga generellt om Google klarar av att läsa allt innehåll på en viss typ av sida, det beror lite på hur du presenterar det, men i de allra flesta fall kommer resultatet vara det samma som en gammaldags HTML-sida och då går det smidigt.

Allmänt hållet så spelar det aldrig någon egentlig roll vad du har för backend eller för motor för innehållet så länge resultatet inte blir konstigt av en eller annan anledning, om du t ex plockar upp text med någon form av JS-lösning eller liknande.


Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

2 kommentarer

  1. Genom googles webmasters tool finns en funktion som gör att man kan se hur sidan ser ut när en spindel hämtar den, kan vara värt att kolla då och då!

    Kommentar av Jonas

  2. Ja, det är helt klart ett bra tips. Kan säga att man hittar den under Diagnostics > Fetch as Googlebot.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

DuckDuckGo

Kan DuckDuckGo hota?

Det görs mer än 100 miljoner sökningar om dagen på DuckDuckGo. Innebär detta att Google, Bing och andra sökmotorer ska börja se DuckDuckGo som ett reellt hot?

CPM - cost per mille

Vad är en bra CPM?

Är 72 en bra CPM på Facebook? I denna artikel skriver vi om fyra olika saker som påverkar hur mycket du kommer betala i CPM när du annonserar i sociala medier.

SEM-året 2021

Vår head of SEM Jonathan Olsson summerar Google Ads-året 2021. Allt från ändrade matchtyper till cookie-döden.

SEO-året 2021

SEO-året 2021

2021 börjar lida mot sitt slut och det har blivit dags att sammanfatta året som gått ur ett SEO-perspektiv.

Victor Alenlid, Nicklas Krus och Michael Wahlgren i avsnitt 78 av Sökpodden

#78 Läckor

Då var det dags för årets sista avsnitt av Sökpodden. Denna gång är våra ämnen risker inom SEO, vi pratar läckor på Google Ads och sist men inte minst dyker vi ned i annonsering på Pinterest. Du lyssnar väl?