Sökmotorkonsult.se

Läser Google filen eller även innehållet i databasen?

Spindel

Jag har snart läst igenom hela SEO-skolan och jag måste säga att den ger verkligen massor! Tack för den!

En fråga dyker upp ang. ett par sidor jag byggt, där jag har en WYSIWYG editor för att redigera text, som sedan sparas på en MySQL databas. Texten hämtas sedan genom ett SELECT med PHP. Texten kan alltså ibland vara en hel sida, inkl. bildlänkar och html-kod.
Detta för att det ska vara enkelt att redigera hemsidan för ägaren.

Det är dock bara texten på sidan, inte head, meny eller footer tex. I head finns fortfarande titel för varje sida. Ofta så finns det ett .php dokument per sida.

Hur ter sig detta med tanke på SEO? Som jag först nu fått upp ögonen för ordentligt.
Går spindeln igenom sidan efter att den är helt laddad (med data från databasen) eller läser den bara texten i dokumentet (.php), om du är med på vad jag menar?

Tack för en toppen guide!
Med vänliga hälsningar
Fredrik

Googlebot, likt alla andra spindlar läser det färdiga resultatet. Spindeln kommer åt dina filer lika lite som en vanlig besökare utan får precis som alla oss andra förlita sig på det som presenteras. Om du skapar innehållet dynamiskt från en databas eller har statiska HTML-sidor gör egentligen ingen skillnad alls.

Det är alltid svårt att säga generellt om Google klarar av att läsa allt innehåll på en viss typ av sida, det beror lite på hur du presenterar det, men i de allra flesta fall kommer resultatet vara det samma som en gammaldags HTML-sida och då går det smidigt.

Allmänt hållet så spelar det aldrig någon egentlig roll vad du har för backend eller för motor för innehållet så länge resultatet inte blir konstigt av en eller annan anledning, om du t ex plockar upp text med någon form av JS-lösning eller liknande.


Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

2 kommentarer

  1. Genom googles webmasters tool finns en funktion som gör att man kan se hur sidan ser ut när en spindel hämtar den, kan vara värt att kolla då och då!

    Kommentar av Jonas

  2. Ja, det är helt klart ett bra tips. Kan säga att man hittar den under Diagnostics > Fetch as Googlebot.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

budget Google Ads

Så kan du tänka kring din budget på Google Ads

Hur stor är en bra Google Ads-budget? Om det är första gången du bestämmer din budget för Google Ads kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig nivå. Men det finns några faktorer som kan hjälpa dig att hitta rätt.

höststäda sajten

Hitta glömda subdomäner

Det är inte alls omöjligt att det gömmer sig glömda subdomäner på din webbsajt. Framförallt om sajten är gammal. I denna artikel lär du dig hur du hittar dessa subdomäner.

Helpful content

Få sajter påverkade i Helpful content update

Det har nu gått drygt två veckor sedan Google lanserade sin Helpful content update för engelska sökningar. Vi har undersökt hur algoritmuppdateringen påverkat sajter i Storbritannien och USA. 

Bilddagboken "fjortis"-selfie

Minns du Bilddagboken?

Hela tanken bakom bilddagboken, eller bdb som det också kallades, var att ha en bild som dagboksinlägg istället för ett blogginlägg. När sajten grundades hade många skaffat sin första digitalkamera eller till och med sin första mobil med inbyggd kamera, och bloggar var populära. Så det var ett logiskt steg att sätta ihop de två. Men mot slutet av 00-talet försvann sajten. Vad hände egentligen?

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Victor Alenlid i avsnitt 85 av Sökpodden

#85 Sökordslös framtid

Vad händer i en sökordslös framtid? Detta är ett av ämnena i avsnitt 85 av Sökpodden. Det diskuteras även Domain Rating och andra länkmått samt moderna kontostrukturer i Google Ads. Du lyssnar väl?