Sökmotorkonsult.se

Läser Google filen eller även innehållet i databasen?

Spindel

Jag har snart läst igenom hela SEO-skolan och jag måste säga att den ger verkligen massor! Tack för den!

En fråga dyker upp ang. ett par sidor jag byggt, där jag har en WYSIWYG editor för att redigera text, som sedan sparas på en MySQL databas. Texten hämtas sedan genom ett SELECT med PHP. Texten kan alltså ibland vara en hel sida, inkl. bildlänkar och html-kod.
Detta för att det ska vara enkelt att redigera hemsidan för ägaren.

Det är dock bara texten på sidan, inte head, meny eller footer tex. I head finns fortfarande titel för varje sida. Ofta så finns det ett .php dokument per sida.

Hur ter sig detta med tanke på SEO? Som jag först nu fått upp ögonen för ordentligt.
Går spindeln igenom sidan efter att den är helt laddad (med data från databasen) eller läser den bara texten i dokumentet (.php), om du är med på vad jag menar?

Tack för en toppen guide!
Med vänliga hälsningar
Fredrik

Googlebot, likt alla andra spindlar läser det färdiga resultatet. Spindeln kommer åt dina filer lika lite som en vanlig besökare utan får precis som alla oss andra förlita sig på det som presenteras. Om du skapar innehållet dynamiskt från en databas eller har statiska HTML-sidor gör egentligen ingen skillnad alls.

Det är alltid svårt att säga generellt om Google klarar av att läsa allt innehåll på en viss typ av sida, det beror lite på hur du presenterar det, men i de allra flesta fall kommer resultatet vara det samma som en gammaldags HTML-sida och då går det smidigt.

Allmänt hållet så spelar det aldrig någon egentlig roll vad du har för backend eller för motor för innehållet så länge resultatet inte blir konstigt av en eller annan anledning, om du t ex plockar upp text med någon form av JS-lösning eller liknande.


Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

2 kommentarer

  1. Genom googles webmasters tool finns en funktion som gör att man kan se hur sidan ser ut när en spindel hämtar den, kan vara värt att kolla då och då!

    Kommentar av Jonas

  2. Ja, det är helt klart ett bra tips. Kan säga att man hittar den under Diagnostics > Fetch as Googlebot.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Visualisering av hur MySpace kändes mot slutet, som en stor spökstad. Några suddiga personer syns framför MySpace loggan.

MySpace – Från social mediejätte till spökstad

Lär dig mer om en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet, MySpace. Hitta ut hur sajten grundades, och hur den kom att bli en av de mest populära mötesplatserna på nätet under storhetstiden. Läs också om uppköpet av MySpace och hur det ledde till miljonförluster, samt om sajtens nedgång mot slutet.

Mockup-bild: Bing powered by ChatGPT

Microsoft ryktas implementera ChatGPT i Bing

Microsoft ryktas ha långtgående planer på att implementera ChatGPT i sin sökmotor Bing inom kort. Skulle ryktet visa sig stämma kan det skaka om sökmotormarknaden som vi känner den rejält.

Champagne-guld

SEM-året 2022

Vår head of SEM Felix Brynje summerar SEM-året 2022. Stort fokus på privacy och Smart shopping som ersattes av Performance Max är några av de saker du kan läsa om i denna artikel.

SEO-året 2022 - en nyårsresumé

SEO-året 2022

Slutet på coronadopingen, hela tio kända algoritmuppdateringar och alla pratar ChatGPT. Det har varit ett händelserikt SEO-år även i år. Här är vår årskrönika för SEO-året 2022.

Red alert

Så kan ChatGPT påverka Googles framtid

Kan ChatGPT på allvar rubba Googles dominans på sökmotormarknaden? I den här artikeln spekulerar vi hur framtiden kan komma att se ut.