Sökmotorkonsult.se

Måste alla länkar se likadana ut?

Länkar

En länkfråga: jag har läst på olika ställen att urlen måste se identisk ut för länkkraft, alltså att det är förödande att blanda länkar enligt exemplen:

 • http://www.mysite.se
 • http://www.mysite.se/
 • http://mysite.se
 • www.mysite.se

osv.  Stämmer det? Jag får inlänkar från bloggar, vilket jag är grymt glad över, men dom kör gärna / på slutet, vilket jag själv inte använt. Vilket sätt är bäst/sämst att skriva länkar på?

Lena

Sanningen är att det egentligen inte spelar så stor roll, trailing slash (alltså att sluta med/ ) eller inte gör så vitt jag vet ingen större skillnad, olika cms kommer hantera det lite olika. Det man kan göra är att antingen göra en 301 redirect som skickar besökare och sökmotorer till den url man vill ska gälla eller sätta Canonical-tagg. För www eller inte www så kan det skapa duplicate content, alltså att Google uppfattar att du har två olika siter med samma innehåll, en på huvuddomänen och en på subdomänen www. Nuförtiden är Google mycket bättre på att hantera det här men jag skulle ändå föreslå att du gör en 301 redirect på den ena till den andra (det går också att ställa in i Google webmaster tools vilken som ska gälla men redirect är att föredra).

Det är förstås svårt att styra vilka länkar man får men det går alltså att på den egna siten se till att de pekar rätt i alla fall.

Magnus

Sidan är senast uppdaterad 2019-03-19

10 kommentarer

 1. Hej Magnus!
  Tack för ett snabbt och väldigt tydligt svar. Det kändes orimligt att försöka styra över hur andra personers länkar till min sida ser ut. Vilket faktiskt var vad en massa SEO-bloggar jag hittade via Google rekommenderade. Nu vet jag hur jag ska jobba vidare med länkar och att jag ska lägga till en 301 redirect. Väldigt värdefullt för mig!
  /Lena

  Kommentar av Lena

 2. Ser ofta att fel görs internt på sidan. Så det kan vara de första stället att gå igenom ordentligt.

  Kommentar av Markus Jalmerot

 3. Det har du helt klart rätt i, första steget är rimligtvis att leta rätt på länkar som pekar fel internt och rätta till dom.

  Kommentar av Magnus

 4. Rent spontant känns det som google borde värdera alla länkar likadant oavsett om dem avslutas med / eller inte då det är precis så som naturliga länkar skrivs. Logiskt sätt så borde ju en blandning vara bättre än när alla länkar är identiska just för att detta framgår som onaturliga länkar.

  Kommentar av Erik

 5. Jag undrar om det är någon skillnad på värdet i en länk till huvudsidan eller en undersida.
  t.ex. mysite.se/subpage.html

  Kommentar av LetIT

 6. Ja, det är det och de är olika bra beroende på vad du vill uppnå och hur situationen ser ut innan du får den. Generellt kan man säga att om du vill nå position på ett ord som kanske inte huvudsidan är bäst för så ska du se till att få länk till den sida som är bäst lämpad.

  Kommentar av Magnus

 7. all publicitet är bra publicitet heter det ju… Samma med länkar, alla länkar man kan få till sin blogg är ju bra…

  Kommentar av Reflekterat

 8. Min teori och linje här är att alltid försöka skapa så mycket diversitet som möjligt när det gäller backlinks, URL etc. Detta gäller då när man kör inlänkar i stor skala. Ska man bara skaffa 5-10 länkar är det nog mindre viktigt.

  Kommentar av Marcus Westberg

 9. Jag håller helt och hållet med dig Marcus, diversitet är lösningen men det spelar inte så stor roll (om det ens är möjligt) att få diversitet på 5 länkar.

  Kommentar av Magnus

 10. Tack för det, satt och letade efter info om just den biten. Så nu när jag sitter och bloggar, kommenterar så kvittar det då om jag kör min webplats med http eller bara med www?

  Kommentar av crille30

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Avsnitt 88 av Sökpodden med Sonlard Berglund, Michael Wahlgren och Ricci Chan-Udom

#88 Framtiden för länkar

I avsnitt 88 av Sökpodden dissekerar vi Metas nya ramverk Performance 5 innan vi går vidare till ett snack om Google Sheets och SEO. Vi avslutar med en diskussion om länkar kommer minska i betydelse. Lyssna gärna!

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!