Sökmotorkonsult.se

No-follow på satellitsidor?

Månen

Jag har en fråga gällande satellitsidor (observera, ej ”dörrsidor”). Jag har ett par satellitsidor med vad jag anser är kvalitativt innehåll – som sedan länkas till min huvudsida. Utöver det här har jag även en sida med ”Länktips” på satellitsidorna. De har jag dock satt som no-follow då de går till andras hemsidor.

Är det bra eller dåligt att ha no-follow? Sökmotorer kanske hellre vill att man ska länka till fler olika sidor än bara en? Eller förstör jag själva tanken med en satellitsida om jag tar bort no-follow?

Tack på förhand,
Sofie

Frågan är lite komplex men generellt så brukar jag avråda från nofollow. Det finns i mina ögon mycket få poänger med attributet, om du vill länka till något så gör det, om du inte vill så låt bli. Det är bra att länka till annat vettigt material från satellitsiten och inte bara sitt eget, det placerar den i en kontext. Däremot vill du nog undvika att länka till konkurrenter eller med ditt sökord som ankartext för att inte skapa onödigt friktion i ditt eget arbete.


Sidan är senast uppdaterad 2011-08-04

5 kommentarer

 1. Kunde inte sagt det bättre själv!

  Kommentar av Webbdo

 2. Ett bra generellt tips är ju att placera länken till den egna sidan bland andra relevanta länkar till sidor med hög auktoritet, exv en wiki på ämnet.

  Kommentar av Jonas

 3. Jag skulle använt mig av follow-länkar om det inte rör sig om direkta konkurrenter i serpen.

  Kommentar av Viktor

 4. Jag anser också att nofollow är en tag som ska användas med sparsamhet. Att den finns överhuvudtaget är nog framförallt för att man ska kunna skriva om en ”dålig site” utan att ge länkkraft till densamme.

  Tror inte man ska använda taggen i sin seo-strategi. Vi vet ju att många har använt taggen på intern länkning men detta är ju inte längre effektivt då google gjort om reglerna för detta. Detta tycker jag visar att Google inte vill att den ska användas på detta sätt.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Avsnitt 88 av Sökpodden med Sonlard Berglund, Michael Wahlgren och Ricci Chan-Udom

#88 Framtiden för länkar

I avsnitt 88 av Sökpodden dissekerar vi Metas nya ramverk Performance 5 innan vi går vidare till ett snack om Google Sheets och SEO. Vi avslutar med en diskussion om länkar kommer minska i betydelse. Lyssna gärna!

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!