Sökmotorkonsult.se

No-follow på satellitsidor?

Månen

Jag har en fråga gällande satellitsidor (observera, ej ”dörrsidor”). Jag har ett par satellitsidor med vad jag anser är kvalitativt innehåll – som sedan länkas till min huvudsida. Utöver det här har jag även en sida med ”Länktips” på satellitsidorna. De har jag dock satt som no-follow då de går till andras hemsidor.

Är det bra eller dåligt att ha no-follow? Sökmotorer kanske hellre vill att man ska länka till fler olika sidor än bara en? Eller förstör jag själva tanken med en satellitsida om jag tar bort no-follow?

Tack på förhand,
Sofie

Frågan är lite komplex men generellt så brukar jag avråda från nofollow. Det finns i mina ögon mycket få poänger med attributet, om du vill länka till något så gör det, om du inte vill så låt bli. Det är bra att länka till annat vettigt material från satellitsiten och inte bara sitt eget, det placerar den i en kontext. Däremot vill du nog undvika att länka till konkurrenter eller med ditt sökord som ankartext för att inte skapa onödigt friktion i ditt eget arbete.


5 kommentarer

 1. Kunde inte sagt det bättre själv!

  Kommentar av Webbdo

 2. Ett bra generellt tips är ju att placera länken till den egna sidan bland andra relevanta länkar till sidor med hög auktoritet, exv en wiki på ämnet.

  Kommentar av Jonas

 3. Jag skulle använt mig av follow-länkar om det inte rör sig om direkta konkurrenter i serpen.

  Kommentar av Viktor

 4. Jag anser också att nofollow är en tag som ska användas med sparsamhet. Att den finns överhuvudtaget är nog framförallt för att man ska kunna skriva om en ”dålig site” utan att ge länkkraft till densamme.

  Tror inte man ska använda taggen i sin seo-strategi. Vi vet ju att många har använt taggen på intern länkning men detta är ju inte längre effektivt då google gjort om reglerna för detta. Detta tycker jag visar att Google inte vill att den ska användas på detta sätt.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

DuckDuckGo

Kan DuckDuckGo hota?

Det görs mer än 100 miljoner sökningar om dagen på DuckDuckGo. Innebär detta att Google, Bing och andra sökmotorer ska börja se DuckDuckGo som ett reellt hot?

CPM - cost per mille

Vad är en bra CPM?

Är 72 en bra CPM på Facebook? I denna artikel skriver vi om fyra olika saker som påverkar hur mycket du kommer betala i CPM när du annonserar i sociala medier.

SEM-året 2021

Vår head of SEM Jonathan Olsson summerar Google Ads-året 2021. Allt från ändrade matchtyper till cookie-döden.

SEO-året 2021

SEO-året 2021

2021 börjar lida mot sitt slut och det har blivit dags att sammanfatta året som gått ur ett SEO-perspektiv.

Victor Alenlid, Nicklas Krus och Michael Wahlgren i avsnitt 78 av Sökpodden

#78 Läckor

Då var det dags för årets sista avsnitt av Sökpodden. Denna gång är våra ämnen risker inom SEO, vi pratar läckor på Google Ads och sist men inte minst dyker vi ned i annonsering på Pinterest. Du lyssnar väl?