Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

SEO för Blogg.se

Rebecca på Ehrelle.se skickade in en fråga till oss för ett litet tag sen. Hon undrade hur hon skulle gå tillväga med sin blogg för att få fler besökare då den presterade dåligt i vårt mätverktyg. Sanningen är att eftersom plattformen bloggen finns på är Blogg.se så är det något av en uppförsbacke, vi ska ändå ta och ta reda på hur man skulle kunna förbättra läget.

Det vi måste göra till att börja med är att gå in och rota lite i bloggens uppbyggnad. Vi börjar på sidan Design/kodmallar som du hittar i navigeringen. Det allra första som jag tycker är viktigt är att det på alla bloggar från Blogg.se är en länkad H1 som standard. Det är ditt bloggnamn längst upp som länkar till startsidan. Jag gillar inte det, det kan bero lite på vad man har för målsättning men idag väljer vi att ta bort länken. Egentligen skulle man nog vilja att det inte var en H1 alls men för att hålla det riktigt enkelt låter vi den sitta kvar.

H1

Leta reda på:

<h1><a href=”${BlogUrl}”>${BlogTitle}</a></h1>

Det är den som skapar huvudrubriken på din blogg. Du kan välja att ta bort den helt, ta bort länken, eller byta ut den mot något godtyckligt. Jag har satt upp en liten exempelblogg: på Sokmotorkonsult.blogg.se och där gjorde jag också så här:

<h1>${BlogTitle}</h1>

Tyvärr måste du göra samma sak på undersidorna också ute till vänster finns en drop down där du kan välja inlägg och kategori.

Länkad Rubrik

Nästa element som jag tycker riktigt illa om på Blogg.se är att det inte är rubrikerna som länkar till posterna utan det är en länk med ankartexten Permalänk. De interna länkarnas ankartexter spelar en stor roll för hur dina bloggposter syns i sökresultaten så jag skulle vilja prioritera att fixa det. Det är aningens lite krångligare men jag tar med kod så det ska funka med klipp och klistra. När vi ändå är där och ändrar så skulle jag vilja passa på att ta bort lite onödiga länkar från startsidan som kommer med varje post, det är trackbacks och kommentarer etc.

Leta reda på:

<div id=”content”>
<tag:entrylist limit=”15″>
<a name=”a${EntryNum}”></a>
<h3>${EntryTitle}</h3>
<div>${EntryBody}</div>
<div>
${EntryDate} @ ${EntryTime}
<a href=”${EntryPermaLink}”>Permalink</a>
<a href=”${EntryCategoryLink}”>${EntryCategoryName}</a>
<a href=”${EntryPermaLink}#comment”>Kommentarer (${EntryCommentCount})</a>
<a href=”${EntryPermaLink}#trackback”>Trackbacks (${EntryTrackbackCount})</a>
<br /><br />
<tag:taglist title=”Nyckelord: ”>
<a href=”${TagURL}” rel=”tag”>${TagName}</a>
</tag:taglist>
</div>

Det vi ska göra nu är alltså att byta så att Permalänks-eländet försvinner och vi istället får en länkad rubrik. Det gör du genom att istället för raden som har H3 och EntryTitle smälla in följande (jag kommer lite längre ner ge en hel radda som du bara kan klistra in istället för raddan ovan så bekymra dig inte om att klistra just den här raden):

<h3><a href=”${EntryPermaLink}”>${EntryTitle}</a></h3>

Som sagt ville jag ju ta bort lite andra onödiga länkar på startsidan med, ingen oro, det kommer finnas länk till kategori osv på den enskilda bloggposten istället. Det gör man enkelt genom att helt enkelt bara ta bort följande:

<a href=”${EntryPermaLink}”>Permalink</a>
<a href=”${EntryCategoryLink}”>${EntryCategoryName}</a>
<a href=”${EntryPermaLink}#comment”>Kommentarer (${EntryCommentCount})</a>
<a href=”${EntryPermaLink}#trackback”>Trackbacks (${EntryTrackbackCount})</a>

Sammanfattningsvis ger det (den här kodblaffan kan du ta och limma in istället för den större där uppe):

<div id=”content”>
<tag:entrylist limit=”15″>
<a name=”a${EntryNum}”></a>
<h3><a href=”${EntryPermaLink}”>${EntryTitle}</a></h3>
<div>${EntryBody}</div>
<div>
${EntryDate} @ ${EntryTime}
<br /><br />
<tag:taglist title=”Nyckelord: ”>
<a href=”${TagURL}” rel=”tag”>${TagName}</a>
</tag:taglist>
</div>

Nästa steg är att göra det här på Kategori och Arkivsidor med, lilla droppen uppe till höger om du kommer ihåg.

Arkiv

Alla håller inte med om det här och jag kan förstå att man inte alltid gör det. Jag ogillar Arkiv sorterade efter datum skarpt och skulle välja att inte ha en länk till dessa från startsidan. Gör som du vill med det här men min rekommendation är att ta bort det. Leta i såfall upp och radera (på exempelbloggen har jag valt att bara ta bort det från startsidan):

<div>Arkiv</div>
<ul>
<tag:archivelist>
<li><a href=”${ArchiveLink}”>${ArchiveName}</a></li>
</tag:archivelist>
</ul>

Posterna

I slutändan är det faktiskt posterna som är det viktigaste på en blogg, det är här du kommer få trafik i någon vidare utsträckning.

Post titel

Det första vi ska göra är att vända på titeln, titeltaggen är det viktigaste att jobba med när man jobbar med en enskild post och det är bättre att ha bloggnamnet sist och postnamnet först än tvärtom som det är nu. Leta rätt på (i design/kodmallar/inläggssida):

<title>${BlogTitle} – ${PageTitle}</title>

och kasta helt enkelt om, såhär:

<title>${PageTitle} – ${BlogTitle}</title>

Slippa fixa?

Jag har tyvärr inte lyckats hitta något sätt att exportera och importera filer till Blogg.se, om någon vet mer så ge mig ett tips. Däremot så har jag sparat ner de ändringar vi gjort här (och några extra) i textfiler som du helt enkelt kan klippa in på rätt ställe, det är hela stilmallen alltså. Notera att jag smugit med en länk till den här bloggen som du kan ta bort om du inte tycker att vi förtjänar det.

Kom ihåg att det inte är alla teman utan bara defaulttemat som är anpassat, du kan se det som en grund för att kunna göra din egen design. Du kan helt enkelt starta genom att klistra in texten i respektive textdokument på rätt sida i Design/Kodmallar.

Här finns filerna Blogg.se mall – De är zippade så du behöver packa upp dem först.

11 kommentarer

 1. Hm, men vad är det egentligen för sökord hon vill ranka bra för? Det verkar vara en dagboksblogg utan något som helst tema, så vilka ord använde hon i onpage-verktyget?

  Kommentar av Tobias

 2. Jag vet faktiskt inte men det spelar ju inte så stor roll, det är på den långa svansen potentialen i det här fallet finns i alla fall.

  Kommentar av Magnus

 3. Kanon bra guide. Retar mig på att de flesta teman är så dåliga ur SEO perspektiv, men kanske är det bra, om man vet hur man ska fixa det :).

  Kommentar av Fredrik

 4. Förutom att fixa H1 måste Rebecca också ha bra kolla på vilka sökord som hennes besökare använder och få in dom i titlarna – H1 så dom kan hitta hennes blogg.

  Kommentar av Lennart

 5. Ja, du har helt rätt Lennart. Kände att jag inte ville gå in på mer generell SEO i en ganska Blogg.se-specifik post. Jag skulle nog dessutom kunna ge tipset generellt till de flesta bloggar jag sett på Blogg.se att skriva lite längre inlägg, de är ofta för korta för att funka riktigt bra.

  Fredrik, De är galet dåliga men det var faktiskt lättare att fixa med dem än jag trodde, jag har faktiskt aldrig testat tidigare. Man kommer åt att ändra väldigt mycket i editorn och det går helt klart att göra även mer än det jag beskriver i den här guiden, filerna som finns med har en del ytterligare småfixar t ex.

  Kommentar av Magnus

 6. Bra tips! De skulle man haft för ett två år sedan när man började blogga på just blogg.se så hade man kanske kommit nånvart. =)

  Kommentar av Jonas

 7. Stort tack för tipsen. Ska tipsa polaren om denna artikel som har en blogg.se-blogg.

  Kommentar av Rasmus

 8. En halvrelaterad fråga. Hur är det egentligen med värdet på kommentarslänkarna? Blogg.se är trots allt dofollow men samtidigt får man ”bara” sin URL som ankartext.

  Kommentar av Stefan

 9. Det är iofs länkar det med men de har ju förstås nackdelen att vara i kommentaren. Dessutom hamnar alla på samma IP/Domän.

  Kommentar av Magnus

 10. Shitt va svårt. Haha det här vågar jag mig inte på.. då brakar väl hela min blogg :D

  Kommentar av Jellica

 11. Bra artikel!
  När jag byggde första temat så passade jag på att sökmotoroptimera sidan så jag har också en ”mall” kan man säga. Det är egentligen skam å sägandes hur dåligt plattformen är optimerad. Bortsett från att se till att ha standardiserade gränssnitt som också främjar seo så måste man gå in och lägga till en massa title-attribut i länkarna. Jag är inte ens säker på att koderna genererar alt-taggar på bilderna? Jag har gjort det du skriver om i artikeln men jag önskar att man kunde utnyttja blogg.se:s koder mer än i som det är dagsläget.

  mvh/Lena

  Kommentar av Lena

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Var är ett lead värt

Vad är ett lead värt?

Vad är du beredd att betala för ett lead? I denna artikel går vi igenom hur du sätter ett värde på dina leads samt varför det är viktigt att räkna ihop alla dina olika leadskällor.

Sök dominerar

Sök står för 67 % av intäkterna

En intressant undersökning av Wolfgang Digital visar på att sök helt dominerar som källa till intäkter på nätet. Samtidigt visar undersökningen att sociala medier ökar i betydelse, medan röstsök fortfarande inte tar fart.

Årets första SEO-snack med rundpingisturnering!

Sommarens sista dagar är här och de flesta av oss har hittat tillbaka till jobbet. Vad passar då bättre än att mingla runt med andra onlinenördar? Torsdagen den 31 augusti kör vi SEO-snack igen och det här kan vara sista gången som vi håller till på Sue Ellen.

Simon Davidsson, Michael Wahlgren och Pontus Karlsson i avsnitt 57 av Sökpodden

#57 Teknisk SEO

Vilka är trenderna inom teknisk SEO 2020? Hur kan du använda konverteringar på kampanjnivå på bästa sätt? Varför är Showcase Shopping Ads inte så stort i Sverige ännu? Detta är tre av frågorna vi ställer oss i avsnitt 57 av Sökodden. Du lyssnar väl?

Sökpodden ämnen

171 ämnen i Sökpodden

Med 57 avsnitt av Sökpodden inspelade och 3 ämnen i varje avsnitt blir det många att hålla reda på. Här kan du se och söka bland alla de ämnen vi haft med i Sökpodden.

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner