Sökmotorkonsult.se

SEO för Blogg.se

Rebecca på Ehrelle.se skickade in en fråga till oss för ett litet tag sen. Hon undrade hur hon skulle gå tillväga med sin blogg för att få fler besökare då den presterade dåligt i vårt mätverktyg. Sanningen är att eftersom plattformen bloggen finns på är Blogg.se så är det något av en uppförsbacke, vi ska ändå ta och ta reda på hur man skulle kunna förbättra läget.

Det vi måste göra till att börja med är att gå in och rota lite i bloggens uppbyggnad. Vi börjar på sidan Design/kodmallar som du hittar i navigeringen. Det allra första som jag tycker är viktigt är att det på alla bloggar från Blogg.se är en länkad H1 som standard. Det är ditt bloggnamn längst upp som länkar till startsidan. Jag gillar inte det, det kan bero lite på vad man har för målsättning men idag väljer vi att ta bort länken. Egentligen skulle man nog vilja att det inte var en H1 alls men för att hålla det riktigt enkelt låter vi den sitta kvar.

H1

Leta reda på:

<h1><a href=”${BlogUrl}”>${BlogTitle}</a></h1>

Det är den som skapar huvudrubriken på din blogg. Du kan välja att ta bort den helt, ta bort länken, eller byta ut den mot något godtyckligt. Jag har satt upp en liten exempelblogg: på Sokmotorkonsult.blogg.se och där gjorde jag också så här:

<h1>${BlogTitle}</h1>

Tyvärr måste du göra samma sak på undersidorna också ute till vänster finns en drop down där du kan välja inlägg och kategori.

Länkad Rubrik

Nästa element som jag tycker riktigt illa om på Blogg.se är att det inte är rubrikerna som länkar till posterna utan det är en länk med ankartexten Permalänk. De interna länkarnas ankartexter spelar en stor roll för hur dina bloggposter syns i sökresultaten så jag skulle vilja prioritera att fixa det. Det är aningens lite krångligare men jag tar med kod så det ska funka med klipp och klistra. När vi ändå är där och ändrar så skulle jag vilja passa på att ta bort lite onödiga länkar från startsidan som kommer med varje post, det är trackbacks och kommentarer etc.

Leta reda på:

<div id=”content”>
<tag:entrylist limit=”15″>
<a name=”a${EntryNum}”></a>
<h3>${EntryTitle}</h3>
<div>${EntryBody}</div>
<div>
${EntryDate} @ ${EntryTime}
<a href=”${EntryPermaLink}”>Permalink</a>
<a href=”${EntryCategoryLink}”>${EntryCategoryName}</a>
<a href=”${EntryPermaLink}#comment”>Kommentarer (${EntryCommentCount})</a>
<a href=”${EntryPermaLink}#trackback”>Trackbacks (${EntryTrackbackCount})</a>
<br /><br />
<tag:taglist title=”Nyckelord: ”>
<a href=”${TagURL}” rel=”tag”>${TagName}</a>
</tag:taglist>
</div>

Det vi ska göra nu är alltså att byta så att Permalänks-eländet försvinner och vi istället får en länkad rubrik. Det gör du genom att istället för raden som har H3 och EntryTitle smälla in följande (jag kommer lite längre ner ge en hel radda som du bara kan klistra in istället för raddan ovan så bekymra dig inte om att klistra just den här raden):

<h3><a href=”${EntryPermaLink}”>${EntryTitle}</a></h3>

Som sagt ville jag ju ta bort lite andra onödiga länkar på startsidan med, ingen oro, det kommer finnas länk till kategori osv på den enskilda bloggposten istället. Det gör man enkelt genom att helt enkelt bara ta bort följande:

<a href=”${EntryPermaLink}”>Permalink</a>
<a href=”${EntryCategoryLink}”>${EntryCategoryName}</a>
<a href=”${EntryPermaLink}#comment”>Kommentarer (${EntryCommentCount})</a>
<a href=”${EntryPermaLink}#trackback”>Trackbacks (${EntryTrackbackCount})</a>

Sammanfattningsvis ger det (den här kodblaffan kan du ta och limma in istället för den större där uppe):

<div id=”content”>
<tag:entrylist limit=”15″>
<a name=”a${EntryNum}”></a>
<h3><a href=”${EntryPermaLink}”>${EntryTitle}</a></h3>
<div>${EntryBody}</div>
<div>
${EntryDate} @ ${EntryTime}
<br /><br />
<tag:taglist title=”Nyckelord: ”>
<a href=”${TagURL}” rel=”tag”>${TagName}</a>
</tag:taglist>
</div>

Nästa steg är att göra det här på Kategori och Arkivsidor med, lilla droppen uppe till höger om du kommer ihåg.

Arkiv

Alla håller inte med om det här och jag kan förstå att man inte alltid gör det. Jag ogillar Arkiv sorterade efter datum skarpt och skulle välja att inte ha en länk till dessa från startsidan. Gör som du vill med det här men min rekommendation är att ta bort det. Leta i såfall upp och radera (på exempelbloggen har jag valt att bara ta bort det från startsidan):

<div>Arkiv</div>
<ul>
<tag:archivelist>
<li><a href=”${ArchiveLink}”>${ArchiveName}</a></li>
</tag:archivelist>
</ul>

Posterna

I slutändan är det faktiskt posterna som är det viktigaste på en blogg, det är här du kommer få trafik i någon vidare utsträckning.

Post titel

Det första vi ska göra är att vända på titeln, titeltaggen är det viktigaste att jobba med när man jobbar med en enskild post och det är bättre att ha bloggnamnet sist och postnamnet först än tvärtom som det är nu. Leta rätt på (i design/kodmallar/inläggssida):

<title>${BlogTitle} – ${PageTitle}</title>

och kasta helt enkelt om, såhär:

<title>${PageTitle} – ${BlogTitle}</title>

Slippa fixa?

Jag har tyvärr inte lyckats hitta något sätt att exportera och importera filer till Blogg.se, om någon vet mer så ge mig ett tips. Däremot så har jag sparat ner de ändringar vi gjort här (och några extra) i textfiler som du helt enkelt kan klippa in på rätt ställe, det är hela stilmallen alltså. Notera att jag smugit med en länk till den här bloggen som du kan ta bort om du inte tycker att vi förtjänar det.

Kom ihåg att det inte är alla teman utan bara defaulttemat som är anpassat, du kan se det som en grund för att kunna göra din egen design. Du kan helt enkelt starta genom att klistra in texten i respektive textdokument på rätt sida i Design/Kodmallar.

Här finns filerna Blogg.se mall – De är zippade så du behöver packa upp dem först.

Sidan är senast uppdaterad 2014-04-01

11 kommentarer

 1. Hm, men vad är det egentligen för sökord hon vill ranka bra för? Det verkar vara en dagboksblogg utan något som helst tema, så vilka ord använde hon i onpage-verktyget?

  Kommentar av Tobias

 2. Jag vet faktiskt inte men det spelar ju inte så stor roll, det är på den långa svansen potentialen i det här fallet finns i alla fall.

  Kommentar av Magnus

 3. Kanon bra guide. Retar mig på att de flesta teman är så dåliga ur SEO perspektiv, men kanske är det bra, om man vet hur man ska fixa det :).

  Kommentar av Fredrik

 4. Förutom att fixa H1 måste Rebecca också ha bra kolla på vilka sökord som hennes besökare använder och få in dom i titlarna – H1 så dom kan hitta hennes blogg.

  Kommentar av Lennart

 5. Ja, du har helt rätt Lennart. Kände att jag inte ville gå in på mer generell SEO i en ganska Blogg.se-specifik post. Jag skulle nog dessutom kunna ge tipset generellt till de flesta bloggar jag sett på Blogg.se att skriva lite längre inlägg, de är ofta för korta för att funka riktigt bra.

  Fredrik, De är galet dåliga men det var faktiskt lättare att fixa med dem än jag trodde, jag har faktiskt aldrig testat tidigare. Man kommer åt att ändra väldigt mycket i editorn och det går helt klart att göra även mer än det jag beskriver i den här guiden, filerna som finns med har en del ytterligare småfixar t ex.

  Kommentar av Magnus

 6. Bra tips! De skulle man haft för ett två år sedan när man började blogga på just blogg.se så hade man kanske kommit nånvart. =)

  Kommentar av Jonas

 7. Stort tack för tipsen. Ska tipsa polaren om denna artikel som har en blogg.se-blogg.

  Kommentar av Rasmus

 8. En halvrelaterad fråga. Hur är det egentligen med värdet på kommentarslänkarna? Blogg.se är trots allt dofollow men samtidigt får man ”bara” sin URL som ankartext.

  Kommentar av Stefan

 9. Det är iofs länkar det med men de har ju förstås nackdelen att vara i kommentaren. Dessutom hamnar alla på samma IP/Domän.

  Kommentar av Magnus

 10. Shitt va svårt. Haha det här vågar jag mig inte på.. då brakar väl hela min blogg :D

  Kommentar av Jellica

 11. Bra artikel!
  När jag byggde första temat så passade jag på att sökmotoroptimera sidan så jag har också en ”mall” kan man säga. Det är egentligen skam å sägandes hur dåligt plattformen är optimerad. Bortsett från att se till att ha standardiserade gränssnitt som också främjar seo så måste man gå in och lägga till en massa title-attribut i länkarna. Jag är inte ens säker på att koderna genererar alt-taggar på bilderna? Jag har gjort det du skriver om i artikeln men jag önskar att man kunde utnyttja blogg.se:s koder mer än i som det är dagsläget.

  mvh/Lena

  Kommentar av Lena

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Avsnitt 88 av Sökpodden med Sonlard Berglund, Michael Wahlgren och Ricci Chan-Udom

#88 Framtiden för länkar

I avsnitt 88 av Sökpodden dissekerar vi Metas nya ramverk Performance 5 innan vi går vidare till ett snack om Google Sheets och SEO. Vi avslutar med en diskussion om länkar kommer minska i betydelse. Lyssna gärna!

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!