Sökmotorkonsult.se

SEO för webbshop

webshop

Hej!

Hur skall man göra för att få upp besökarantalet, när man har en webbshop? Vi har ju mest bilder, lite text. Vi säljer ju produkter, då vill man ju inte skriva memoarer.

Mvh Mike

Hej, Mike!

Det här är en väldigt vanlig sits för e-handlare, man sitter med massor, kanske tusentals produkter och det är i princip omöjligt att skriva ingående beskrivningar av samtliga. Mitt råd är nog att försöka få till så mycket unik text om produkterna som möjligt, bara någon rad med text kan göra stor skillnad om alternativet är ingen text.

Rent generellt om man ska göra SEO för en webshop så beror möjligheterna väldigt mycket på vilken e-handelslösning du har. En del är uppbyggda i frames, vilket fortfarande är ganska vanligt bland svenska webshoppar, och då har man minst sagt motvind.

I de flesta fall handlar det om att det är de enskilda produkterna som är bäst att försöka nå resultat med, då handlar det mycket om hur du sorterar dem i shoppen. Vilken struktur/hierarki har du på sidorna, kan du underlätta för Google att spindla produkterna? Det är alltid svårt att säga generellt, eftersom det söks så olika beroende på vilken typ av produkter det är, men jag brukar iallafall starta med att se till att det finns sortering på märke och produkt. Om du säljer datortillbehör skulle det alltså resultera i att från startsidan kan du som besökare välja att gå vägen ”grafikkort”, och där välja bland alla grafikkort som finns, till det grafikkortet du vill ha alternativt ta vägen ”Asus”, och där välja bland alla deras produkter, och sedan till samma grafikkort.

Nästa steg är att se över produktsidorna för deras specifika on page-optimering. Har de rubriker på rätt sätt? Har de titel och alt-texter rätt? Det är viktigt att det här fungerar bra och automatiskt för att få upp nivån om man har tusentals produkter. Prova använda vårt verktyg för att få en fingervisning om hur du kan jobba.

Efter det behövs länkar till shoppen. Du behöver på ett eller annat sätt se till att folk länkar till produkterna, kategorisidorna och produkterna. Det finns många olika sätt att skaffa länkar.

/Magnus

Sidan är senast uppdaterad 2022-05-03

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Tilde Mattsson, Michael Wahlgren och Nicklas Krus i avsnitt 83 av Sökpodden

#83 Trender

Webmaster Guidelines är en het potatis som det pratas om i avsnitt 83 av Sökpodden. Tilde, Micke och Nicklas snackar även om varför de gillar Google Trends och vad som är bra att tänka på när du utvärderar din annonsering på TikTok. Du lyssnar väl?

lyssnar google på mig

Lyssnar Google på mig? – Är din integritet i fara?

Du är i en konversation med dina vänner om att åka på semester, och plötsligt dyker en annons för en tropisk resort upp. Du har just upplevt ett av de många sätt på vilka Google använder våra samtal för att […]

Representation blir rankingfaktor i bildsöket

Google kommer förändra hur de rankar bilder i syfte att göra bildsöket mer inkluderande – och i högre grad visa en större variation bilder baserat på personers utseenden.

pins

Pinnar du dina RSAs?

Föredrar du att pinna rubriker och beskrivningar i dina RSAs eller kör du helt utan pins i dina annonser? Det finns bra argument för båda ståndpunkterna och det är svårt att med säkerhet veta vilken väg som är bäst att välja.

Brödrost

Så optimerar du för People also ask

People also ask erbjuder en underutnyttjad möjlighet till bättre synlighet på Google. Lär dig mer om hur du får din sajt att synas i People also ask.