Sökmotorkonsult.se

SEO för webbshop

webshop

Hej!

Hur skall man göra för att få upp besökarantalet, när man har en webbshop? Vi har ju mest bilder, lite text. Vi säljer ju produkter, då vill man ju inte skriva memoarer.

Mvh Mike

Hej, Mike!

Det här är en väldigt vanlig sits för e-handlare, man sitter med massor, kanske tusentals produkter och det är i princip omöjligt att skriva ingående beskrivningar av samtliga. Mitt råd är nog att försöka få till så mycket unik text om produkterna som möjligt, bara någon rad med text kan göra stor skillnad om alternativet är ingen text.

Rent generellt om man ska göra SEO för en webshop så beror möjligheterna väldigt mycket på vilken e-handelslösning du har. En del är uppbyggda i frames, vilket fortfarande är ganska vanligt bland svenska webshoppar, och då har man minst sagt motvind.

I de flesta fall handlar det om att det är de enskilda produkterna som är bäst att försöka nå resultat med, då handlar det mycket om hur du sorterar dem i shoppen. Vilken struktur/hierarki har du på sidorna, kan du underlätta för Google att spindla produkterna? Det är alltid svårt att säga generellt, eftersom det söks så olika beroende på vilken typ av produkter det är, men jag brukar iallafall starta med att se till att det finns sortering på märke och produkt. Om du säljer datortillbehör skulle det alltså resultera i att från startsidan kan du som besökare välja att gå vägen ”grafikkort”, och där välja bland alla grafikkort som finns, till det grafikkortet du vill ha alternativt ta vägen ”Asus”, och där välja bland alla deras produkter, och sedan till samma grafikkort.

Nästa steg är att se över produktsidorna för deras specifika on page-optimering. Har de rubriker på rätt sätt? Har de titel och alt-texter rätt? Det är viktigt att det här fungerar bra och automatiskt för att få upp nivån om man har tusentals produkter. Prova använda vårt verktyg för att få en fingervisning om hur du kan jobba.

Efter det behövs länkar till shoppen. Du behöver på ett eller annat sätt se till att folk länkar till produkterna, kategorisidorna och produkterna. Det finns många olika sätt att skaffa länkar.

/Magnus

Sidan är senast uppdaterad 2022-05-03

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

techjättarna

Amerikanskt lagförslag kan ändra spelplanen för Google

Ett lagförslag i USA hotar att drastiskt ändra spelplanen för techjättar som Google, Amazon och Apple. Om lagen blir verklighet kommer dessa företag inte längre få favorisera sina egna produkter och tjänster. Sannolikt skulle detta vara en positiv utveckling för mindre företag som är beroende av techjättarna för att nå nya kunder.

youtube

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

Google har erbjudit sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget i ett försök att blidka myndigheterna inom EU. Är det på riktigt denna gång eller blir det ”bara” ett nytt CSS?

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje i avsnitt 84 av Sökpodden

#84 Freshness

Kan Ahrefs nya sökmotor, Yep, utmana Google på riktigt? Detta är ett av ämnena som Björn, Felix och Micke pratar om i avsnitt 84 av Sökpodden. De djupdyker även i varför freshness är en faktor för Google och om man ska pinna i sina RSAs på Google Ads eller inte. Du lyssnar väl?

Collage av bilder på partiledarna, fr v till höger: Johan Pehrson, Ebba Busch, Per Bolund, Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Ulf Kristersson, Riksdagshuset, Annie Lööf och Magdalena Andersson.

Partierna som är störst på Google – inför valet

Vilket parti har störst synlighet på Google? Och vilken av partiledarna googlas mest? Med knappt fyra månader kvar till valet gör vi ett SEO-nedslag i politiken. 

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?