Sökmotorkonsult.se

Subdomäner eller kataloger?

katalog

Hej!

Normalt jobbar jag med www.res.se som byggs om för bättre SEO med rena url:er m.m. Men samtidigt sitter jag med ett annat projekt i form av en ny sajt inom resor i samarbete med en rad partners. Är det bäst med en domän med kataloger eller subdomäner per destination eller typ, till exempel www.sajt.se/kryssningar, eller att skapa ett länknätverk med underdomäner, ”egna sajter” till exempel www.kryssningar.sajt.se?

Tacksam för svar
Mvh
/Nils

Hej, Nils!

Det är nästan alltid bättre att använda kataloger, då du ärver styrka bättre inom siten än till subdomäner som nästan behandlas på samma sätt som andra domäner av Google. Det finns några undantag men jag tycker att om man inte är hundra procent säker så ska man satsa på kataloger.

De undantag som finns är när du vet att du ändå kommer ta förstaposition på de viktiga sökorden och istället vill dominera även resten av sökningen. Genom att arbeta med subdomäner och innehåll på andra domäner kan man då fylla hela, eller stora delar, av första sidan i sökresultatet. Det andra undantaget är när du vet att du inte på något som helst vis kommer få inlänkar till siten, då kan det vara vettigt att dela upp innehållet på flera olika ställen för att försöka skapa någon sorts intrinsisk kraft.

/Magnus

Sidan är senast uppdaterad 2022-05-03

2 kommentarer

  1. Tack för snabbt och bra svar!
    Nils

    Kommentar av Nils

  2. Såg att du nämnde sökordsanalys men för en oinvigd kan det kanske vara värt att utveckla begreppet. Om målet är många besökare som man vill styra att utföra något är detta kanske ett avgörande arbete. Är man bara ute efter att sälja in SEO och få kunden nöjd för att sökorden leder till topp tio i serpen kanske det är mindre viktigt. Utifrån min erfarenhet har jag sett att huvudsökorden kanske står för 20-30% av trafiken från Google (organic) medans enstaka sökord med anknytning till sökordet står för minst lika mycket trafik. Så det jag vill säga är att man bör skaffa sig en tydlig målbild av vad man vill uppnå, vara kretativ och använda de verktyg google tillhandahåller för att testa av vilka ord och begrepp som används.

    Kommentar av Netifiera

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!

Sir Väs

Sir Väs var ett perfekt länkbete – så kunde Skansen ha utnyttjat det till max

Vad har kungskobran Sir Väs med SEO att göra? Jo, ormens rymning genom taket var början på en händelse som hade alla förutsättningar till att bli ett perfekt länkbete.