Sökmotorkonsult.se

Tappar positioner med nystartad site

Jag arbetar med en relativt nystartad site (ca 1 mån gammal).
Första veckorna hoppade den väldigt bland positionerna, för att därefter ligga på pos. 16 på söktermen ”resa med barn” under över en vecka. Jag har jobbat med lite inlänkar och sidoptimering och när sajten igår hamnade på pos. 15 tänkte jag att nu äntligen börjar det ge lite resultat. Men rätt som det är har jag hamnat på tröstlösa pos 81 på Google. Hur kan det bli så? Kan jag ha gjort något som Google ogillar?

Mvh Lisa

Svaret är faktiskt ganska enkelt, det är inte mer komplicerat än att den är nystartad. Man brukar prata om något som kallas ”Grace period” som innebär att Google ger nya siter en möjlighet att synas lite extra. Ett litet tag när en site är färsk och den har fått lite inlänkar kan den komma att visas på mycket högre positioner än den egentligen borde ha för att sedan ramla tillbaka till en mer modest plats i sökresultatet.

En annan faktor som ofta spelar in är QDF, Query Deserves Freshness, som går ut på att Google vill visa sånt som är aktuellt just nu och därför får nypublicerade saker en liten extra boost. Jag skulle inte oroa mig utan fortsätta med arbetet.

Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

14 kommentarer

 1. Det kan också vara ett resultat av google-dansen. Google testar om man får trafik på pos 80, Om det är så flyttas man upp igen om en vecka eller två.

  Jag har upplevt att många av mina nya sidor hoppar upp och ner dem första månaderna.

  Kommentar av Tobias Nyholm

 2. Magnus –
  Tack för det snabba svaret… Jag tänkte att det kanske var något straff relaterat till att mina inlänkar än så länge mest är från kataloger, pusha.se och liknande…

  Tobias-
  Utmaningen är förstås att få trafik när man ligger på pos 80 och högre ;o)

  Kommentar av Lisa

 3. Tålamod är väldigt viktigt när det kommer till sökmotoroptimering. Man ska inte förväntar sig något över 1 dag, -vecka eller -månad för nya sajter. Det hoppar väldigt mycket och det får man finna sig i. Hade din sida varit några månader eller upp till 1 år gammal, då hade jag oroat mig och analyserat vad som kan ha gått fel!

  Kommentar av Philip

 4. Det är i alla fall jäkligt kul med sökmotoroptimering! Är ett visst tävlings moment som är spännande (nästan vanebildande :o).
  Tålmod är tyvärr inte mitt ”mellan namn”… Men med detta kan jag iallafall sluta grubbla på om jag ställt till det för min sajt och tvingas inse att det inte var mitt fantastiska arbete kring on-page optimering och länkarbete som efter 2 veckors tid placerade min sida pos. 15 :o(

  Tack sökmotorkonsult för ett superbra verktyg för sökordsoptimering.

  Kommentar av Lisa

 5. Hej Lisa!

  Roligt med nya entreprenörer som försöker att läsa sig in i den tekniska världen av SEO.

  Som du tycker jag att det är väldigt roligt med SEO. Lärde mig så mycket som möjligt om det genom Sokmotorkonsult.se, olika bloggar, några av jag följer på min Twitter flöde och även från några gratis nyhetsbrev kring SEO som jag prenumerar.

  Jag är ingen expert precis men instämmer med alla som har svarat dig hittills. Persistency, Hard Work och Content är viktigt inom SEO har jag lärt mig under den gångna året.

  Kör hårt!

  Ryan Eriksson
  ProQure | Entremattor & Mattservice

  Kommentar av Ryan Eriksson

 6. En viktig aspekt är också att inte ändra om i din hemsidas navigeringsstruktur på meny länkar & även inte ändra titlar, meta beskrivning och sökord. Utan precis som svaren ovanför deklarerar för kämpa på skaffa trafik från olika källor. Mina erfarenheter är att det tar som ny startad webbplats olika tid för att börja få inlänkar indexerade, när det blir kontinuerligt så kommer effekterna sakta men säkert. Dessutom kommer resultaten olika eftersom konkurrensen är olika hög. Utan någon som helst analys om det är en fördel eller nackdel så tycker jag personligen att det vore alldeles för tungt om hemsidan är ny att kämpa på ett visst sökord där exempelvis konkurrenterna satsar allt kraft som bara finns för att hålla sin topplacering. Då är det kanske lite bättre att få topp position på sökord med låg konkurrens, så du får igång din trafik till hemsidan. För att sedan i ett senare skede titta om det går lite lättare att nå upp på just det sökordet. De erfarenher jag har haft positiv framgång med på ett väldigt enkelt sätt har varit med äldre webbsiter där jag på några dagar efter att seo har utförts så har de hamnat på top 1-5 på just de sökorden. som önskats.

  Kommentar av Björn

 7. Tack, tack!

  Björn- angående vad du skrev om att inte ändra metabeskrivningarna mm, så har jag gjort just det i samband med min on-page optimeringen.
  Menar du att detta kan ha ”skadat” min position tillfälligt? Jag var ute efter samma sökord hela tiden men har nu förbättrat flera sidor vilket fått den konsekvensen att t.ex. metadescriptions och vissa titlar är ändrade.

  Kommentar av Lisa

 8. Förändrade Meta-desc ska inte ha någon sådan påverkan, bara att vänta ut och fortsätta med arbetet.

  Kommentar av Magnus

 9. Hej igen Lisa.
  Kanske misstog du mitt upplägg. Det jag menar var att hålla sig till en strategi och att sedan välja vilka sökord man vill uppnå resultat på. Sedan får man vackert vänta in resultaten, jobba med att förbättra inlänkar, trafik på olika sätt igenom kataloger, bloggar, osv. Inte bli otålig och tänka att varför händer inget alls?! Det händer om man har tålamod och jobbar med att andra ska gilla sidan.
  Jag kan ta ett kort exempel som då säkerligen går att kommentera andra anledningar till varför man blir nedgraderad osv, men i alla fall fick jag en fredag för ett antal månader sedan att fixa ett allvarligt tekniskt fel på en hemsida, den sidan är välbesökt och har av google även gott anseende då sidan indexeras ofta. Jag i stressens hetta ville se till så att besökarna förstod att sidan är under pågående arbete. Jag kan vackert erkänna jag klanta till mig när jag skrev i titeln och första stycket på sidan att den var under teknisk uppbyggnad.
  Poff så försvann hemsidan bort från placeringen. Där ser man att just dessa parametrar har betydelse. Men det är självklart att det var på en sida som google känner igen och indexerar.

  Kommentar av Björn

 10. Ja, då förstår jag bättre…
  Tack för all information. Ska fortsätta att följa sökmotorkonsult och jobba på med inlänkarna. Nu känns det inte lika deppigt längre iallafall. ;o)

  Kommentar av Lisa

 11. Hej, har en följdfråga som jag hoppas att någon vill besvara…
  Nu är min site alltså 3 månader i stället och jag har jobbat på med mina inlänkar och content. Jag registrerade min sida i en relevant katalog (barnsajten.com) och fick en site wide länk vilket har resulterat i över 1000 länkar därifrån, alla med samma ankartext.

  Jag misstänker att jag har råkat ut för ett straff pga för ensidiga ankartexter (himla många också)!?

  Emellanåt poppar min site upp på första sidan, vilket var fallet under julhelgen och då strömmade det in trafik, men så föll den tillbaka igen (ungefär i samband med att jag fick 200 länkar till från samma katalog) och ligger nu på pos. 100 sedan flera dagar.

  När jag tittar på vad som har bättre positioner än mig på diverse sökord, så är det ju faktiskt riktigt skräp som positionerar sig högre upp än mig.

  Jag försöker förkovra mig i SEO och har läst på om både sandlådor, filter och straff.

  Mina funderingar är:
  Är detta fortfarande för att sajten är ny
  eller är det ett straff för ovan nämnda katalog reg. (hur känsligt är detta egentligen)
  eller är det för att jag dessutom råkade få flera 404 i samband med att jag bytte publiceringsvertyg till WordPress (Bytte till WP för någon månad sedan, google hade lyckats indexerat en massa sidor som inte är relevanta som jag nu har lagt 301:or på men som ännu inte noterats av google)

  Jag har suttit i timmar (dagar) och läst på om detta, men eftersom Google ju inte själva är tydliga, så dräller det ju av spekulationer på nätet…
  Om det är ett straff hur länge hamnar man ute i kylan, måste jag göra något åt det eller kommer det att ”gå över av sig själv”.

  Kommentar av Lisa

 12. Ett litet tillägg.
  Jag kontaktade sajtkatalogen som jag nämnde ovan och fick snabb support med att ta bort länken till min sida site-wide .
  Så ingen skugga faller över dem ;o)

  Kommentar av Lisa

 13. Hej Lisa, jag har varit med om att bli bortplockad från google förmodligen pga för snabbt länkarbete med för ny domän. Det tog oss sex veckor innan de 23 olika undersidorna och till slut förstasidan kom tillbaka. Mao undersidorna först Så vad du kan göra är att först kontrollera om du inte alls finns med i listorna? Om inte så är du bannad. Om du finns med vet jag att det är ett relativt kortvarigt du rankar på riktigt dåliga positioner. Men försök komma ihåg de fem sista sakerna du gjorde gällande sökmotoroptimering med din sida. Och skriv ned dem!!!! Gå tillbaka och få dem ogjorda. Det kommer lösa sig. Vet att det är svårt med tålamod, speciellt när du haft trafik. Mvh Patrik

  Kommentar av personlig assistent

 14. Jag har ungefär samma erfarenhet. Fast jag fick ligga lite högre ganska länge, drygt 6 månader. Senaste månaden har jag dykt från 4 till 20 på mina sökord. Försöker klura ut vad det beror på. Börjar misstänka att det har med en bokningstjänst som jag sagt upp. Kan avsaknad av en inlänk från en sådan tjänst ge så drastisk effekt?

  Kommentar av Jörgen Johnsson

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Avsnitt 88 av Sökpodden med Sonlard Berglund, Michael Wahlgren och Ricci Chan-Udom

#88 Framtiden för länkar

I avsnitt 88 av Sökpodden dissekerar vi Metas nya ramverk Performance 5 innan vi går vidare till ett snack om Google Sheets och SEO. Vi avslutar med en diskussion om länkar kommer minska i betydelse. Lyssna gärna!

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!