Sökmotorkonsult.se

Finns den ultimata länkkatalogen?

En ultimat katalog?

Har funderat lite på att starta en länkkatalog och har lite funderingar om hur man ska göra den så effektiv som möjligt för alla parter. Jo, vanligtvis så har ju länkkatalogen som högst PR på sina startsidor. Detta beror väl på i första hand att alla länkkataloger får sina tillbakalänkar till sina respektive startsidor. Vore det inte effektivare om man lät de som får sina länkar inlagda att de länkar till den kategori de ligger i för att på så sätt få högre PR även på underkategorierna? Ofta så har ju underkategorierna knappt nån PR överhuvudtaget. Gör då de länkarna nån större nytta? Har jag rätt i mina funderingar?

Johan

Jag skulle skulle vilja börja med en invändning. Min åsikt är att om du ska lägga tid på att utveckla något så är kanske inte det bästa en länkkatalog. Länkkataloger kan visserligen tillföra lite grand i sökmotoroptimeringen men det finns en anledning att nästan alla ser likadana ut, det är för att det är väldigt lätt att slänga upp.

De huvudsakliga problemen med länkkataloger är att de vanligtvis har väldigt lite inlänkar per utlänk och att de har ont om unikt innehåll. Jag skulle vilja säga att om du löser de två problemen så har du skapat en katalog som fungerar. Frågan är då snarare om det är värt jobbet. PR på undersidorna gör förmodligen ingen vidare skillnad i en länkkatalog och Google har länge varit dålig på att visa PR på ett bra sätt på undersidor (på många typer av siter).

Slutligen, det kan vara smart att låta folk länka tillbaka till kategorin och det är nog så jag själv skulle välja att göra.

5 kommentarer

 1. Unikt innehåll och användbarhet (hur meningsfull för besökaren är en katalog egentligen?) skulle jag vilja säga är dess största problem. En som lyckats med användbarheten bra är http://www.kvalitetskatalog.se. Fler sådana hade säkert fungerat, men en egen twist givetvis.

  Kommentar av Per

 2. Jag har sålt kvalitetskatalog.se. Nu planerar jag ett annat katalogprojekt som ni aldrig har sett liknande.

  Kommentar av Jim Westergren

 3. Finns för många kataloger som tyvärr inte ger något mervärde till besökaren. Men jag tror att hårt nischade kataloger med smal inriktning bör tillfredsställa besökarna bättre. Kataloger typ ”veganmatskatalogen”, ”friluftslivskatalogen” etc.

  Så nu har ni fått gratis idéer här. :)

  Kommentar av Jole

 4. Jag tror på Johan här. Snegla lite på Jim Westergren, som han säger har han sålt kvalitetskatalog och börjat på en ny! Om Jim anser att det finns värde i länkkataloger så finns det värde i länkkataloger. Här är det inte frågan om hönan eller ägget. Här är det fakta. :)

  Kommentar av Tommy Swing

 5. Min länkkatalog http://www.sverigesurfen.com har nu fyllt snart tio år och är nog en av Sveriges äldsta.

  Det är ingen massproduktion utan jag kör helt med manuellt upplägg..

  Sverigesurfen.com har en liten systersajt som jag snickrat på något år nu. Det är en mer nischad sajt om upplevelser, hittaupplevelse.se

  Välkomna in att lägga till er länk på Sverigesurfen.com. Gratis förstås och inga återlänkningskrav…

  //Carl Stridsberg

  Kommentar av Carl Stridsberg

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

CPM - cost per mille

Vad är en bra CPM?

Är 72 en bra CPM på Facebook? I denna artikel skriver vi om fyra olika saker som påverkar hur mycket du kommer betala i CPM när du annonserar i sociala medier.

SEM-året 2021

Vår head of SEM Jonathan Olsson summerar Google Ads-året 2021. Allt från ändrade matchtyper till cookie-döden.

SEO-året 2021

SEO-året 2021

2021 börjar lida mot sitt slut och det har blivit dags att sammanfatta året som gått ur ett SEO-perspektiv.

Victor Alenlid, Nicklas Krus och Michael Wahlgren i avsnitt 78 av Sökpodden

#78 Läckor

Då var det dags för årets sista avsnitt av Sökpodden. Denna gång är våra ämnen risker inom SEO, vi pratar läckor på Google Ads och sist men inte minst dyker vi ned i annonsering på Pinterest. Du lyssnar väl?

ta bort AMP

Vi gör slut med AMP

Under drygt 3 år har vi använt oss av AMP här på Sökmotorkonsult.se. Men nu gör vi slut med AMP. I artikeln beskriver vi hur du enkelt kan ta bort AMP från WordPress om du använder det.