Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Finns den ultimata länkkatalogen?

En ultimat katalog?

Har funderat lite på att starta en länkkatalog och har lite funderingar om hur man ska göra den så effektiv som möjligt för alla parter. Jo, vanligtvis så har ju länkkatalogen som högst PR på sina startsidor. Detta beror väl på i första hand att alla länkkataloger får sina tillbakalänkar till sina respektive startsidor. Vore det inte effektivare om man lät de som får sina länkar inlagda att de länkar till den kategori de ligger i för att på så sätt få högre PR även på underkategorierna? Ofta så har ju underkategorierna knappt nån PR överhuvudtaget. Gör då de länkarna nån större nytta? Har jag rätt i mina funderingar?

Johan

Jag skulle skulle vilja börja med en invändning. Min åsikt är att om du ska lägga tid på att utveckla något så är kanske inte det bästa en länkkatalog. Länkkataloger kan visserligen tillföra lite grand i sökmotoroptimeringen men det finns en anledning att nästan alla ser likadana ut, det är för att det är väldigt lätt att slänga upp.

De huvudsakliga problemen med länkkataloger är att de vanligtvis har väldigt lite inlänkar per utlänk och att de har ont om unikt innehåll. Jag skulle vilja säga att om du löser de två problemen så har du skapat en katalog som fungerar. Frågan är då snarare om det är värt jobbet. PR på undersidorna gör förmodligen ingen vidare skillnad i en länkkatalog och Google har länge varit dålig på att visa PR på ett bra sätt på undersidor (på många typer av siter).

Slutligen, det kan vara smart att låta folk länka tillbaka till kategorin och det är nog så jag själv skulle välja att göra.

5 kommentarer

 1. Unikt innehåll och användbarhet (hur meningsfull för besökaren är en katalog egentligen?) skulle jag vilja säga är dess största problem. En som lyckats med användbarheten bra är http://www.kvalitetskatalog.se. Fler sådana hade säkert fungerat, men en egen twist givetvis.

  Kommentar av Per

 2. Jag har sålt kvalitetskatalog.se. Nu planerar jag ett annat katalogprojekt som ni aldrig har sett liknande.

  Kommentar av

  Jim Westergren

 3. Finns för många kataloger som tyvärr inte ger något mervärde till besökaren. Men jag tror att hårt nischade kataloger med smal inriktning bör tillfredsställa besökarna bättre. Kataloger typ ”veganmatskatalogen”, ”friluftslivskatalogen” etc.

  Så nu har ni fått gratis idéer här. :)

  Kommentar av

  Jole

 4. Jag tror på Johan här. Snegla lite på Jim Westergren, som han säger har han sålt kvalitetskatalog och börjat på en ny! Om Jim anser att det finns värde i länkkataloger så finns det värde i länkkataloger. Här är det inte frågan om hönan eller ägget. Här är det fakta. :)

  Kommentar av

  Tommy Swing

 5. Min länkkatalog http://www.sverigesurfen.com har nu fyllt snart tio år och är nog en av Sveriges äldsta.

  Det är ingen massproduktion utan jag kör helt med manuellt upplägg..

  Sverigesurfen.com har en liten systersajt som jag snickrat på något år nu. Det är en mer nischad sajt om upplevelser, hittaupplevelse.se

  Välkomna in att lägga till er länk på Sverigesurfen.com. Gratis förstås och inga återlänkningskrav…

  //Carl Stridsberg

  Kommentar av

  Carl Stridsberg

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Vanliga frågor-strukturerad data i serpen

Svara på vanliga frågor direkt i sökresultatet

Du kan svara på dina användares vanliga frågor direkt i serpen. I dagens artikel berättar vi hur du gör det med hjälp av strukturerade data.

Korslänkning – Så får du “gratis” länkar

Behöver du fler länkar till din sajt? I denna artikel pratar vi om hur man kan få gratis länkar genom att återskapa länkar som dina konkurrenter har.

Avvisa spamlänkar

Så avvisar du oönskade länkar med en disavow-fil

Att få länkar till din sajt är viktigt ur ett SEO-perspektiv eftersom det bygger förtroende hos Google. Men alla länkar är inte bra och i vissa fall kan dåliga länkar skada din ranking. Här går vi igenom hur du upptäcker skadliga länkar och hur du hanterar det.

Siri Mårtensson, advokat

Tveksamt om Google uppfyller kravet på annonsmärkning

Googles nya annonsutseende har väckt frågor kring annonsmärkning. Är den tillräckligt tydlig enligt gällande lagar och regler i Sverige? För att besvara denna fråga har vi pratat med Siri Mårtensson, advokat och expert på området.

ny annonsmärkning google

Google ändrar hur de märker upp textannonser

Google har nu återigen ändrat hur de märker upp textannonser. Läs mer i artikeln här!

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner