Sökmotorkonsult.se

Finns den ultimata länkkatalogen?

En ultimat katalog?

Har funderat lite på att starta en länkkatalog och har lite funderingar om hur man ska göra den så effektiv som möjligt för alla parter. Jo, vanligtvis så har ju länkkatalogen som högst PR på sina startsidor. Detta beror väl på i första hand att alla länkkataloger får sina tillbakalänkar till sina respektive startsidor. Vore det inte effektivare om man lät de som får sina länkar inlagda att de länkar till den kategori de ligger i för att på så sätt få högre PR även på underkategorierna? Ofta så har ju underkategorierna knappt nån PR överhuvudtaget. Gör då de länkarna nån större nytta? Har jag rätt i mina funderingar?

Johan

Jag skulle skulle vilja börja med en invändning. Min åsikt är att om du ska lägga tid på att utveckla något så är kanske inte det bästa en länkkatalog. Länkkataloger kan visserligen tillföra lite grand i sökmotoroptimeringen men det finns en anledning att nästan alla ser likadana ut, det är för att det är väldigt lätt att slänga upp.

De huvudsakliga problemen med länkkataloger är att de vanligtvis har väldigt lite inlänkar per utlänk och att de har ont om unikt innehåll. Jag skulle vilja säga att om du löser de två problemen så har du skapat en katalog som fungerar. Frågan är då snarare om det är värt jobbet. PR på undersidorna gör förmodligen ingen vidare skillnad i en länkkatalog och Google har länge varit dålig på att visa PR på ett bra sätt på undersidor (på många typer av siter).

Slutligen, det kan vara smart att låta folk länka tillbaka till kategorin och det är nog så jag själv skulle välja att göra.

Sidan är senast uppdaterad 2010-11-05

5 kommentarer

 1. Unikt innehåll och användbarhet (hur meningsfull för besökaren är en katalog egentligen?) skulle jag vilja säga är dess största problem. En som lyckats med användbarheten bra är http://www.kvalitetskatalog.se. Fler sådana hade säkert fungerat, men en egen twist givetvis.

  Kommentar av Per

 2. Jag har sålt kvalitetskatalog.se. Nu planerar jag ett annat katalogprojekt som ni aldrig har sett liknande.

  Kommentar av Jim Westergren

 3. Finns för många kataloger som tyvärr inte ger något mervärde till besökaren. Men jag tror att hårt nischade kataloger med smal inriktning bör tillfredsställa besökarna bättre. Kataloger typ ”veganmatskatalogen”, ”friluftslivskatalogen” etc.

  Så nu har ni fått gratis idéer här. :)

  Kommentar av Jole

 4. Jag tror på Johan här. Snegla lite på Jim Westergren, som han säger har han sålt kvalitetskatalog och börjat på en ny! Om Jim anser att det finns värde i länkkataloger så finns det värde i länkkataloger. Här är det inte frågan om hönan eller ägget. Här är det fakta. :)

  Kommentar av Tommy Swing

 5. Min länkkatalog http://www.sverigesurfen.com har nu fyllt snart tio år och är nog en av Sveriges äldsta.

  Det är ingen massproduktion utan jag kör helt med manuellt upplägg..

  Sverigesurfen.com har en liten systersajt som jag snickrat på något år nu. Det är en mer nischad sajt om upplevelser, hittaupplevelse.se

  Välkomna in att lägga till er länk på Sverigesurfen.com. Gratis förstås och inga återlänkningskrav…

  //Carl Stridsberg

  Kommentar av Carl Stridsberg

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

techjättarna

Amerikanskt lagförslag kan ändra spelplanen för Google

Ett lagförslag i USA hotar att drastiskt ändra spelplanen för techjättar som Google, Amazon och Apple. Om lagen blir verklighet kommer dessa företag inte längre få favorisera sina egna produkter och tjänster. Sannolikt skulle detta vara en positiv utveckling för mindre företag som är beroende av techjättarna för att nå nya kunder.

youtube

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

Google har erbjudit sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget i ett försök att blidka myndigheterna inom EU. Är det på riktigt denna gång eller blir det ”bara” ett nytt CSS?

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje i avsnitt 84 av Sökpodden

#84 Freshness

Kan Ahrefs nya sökmotor, Yep, utmana Google på riktigt? Detta är ett av ämnena som Björn, Felix och Micke pratar om i avsnitt 84 av Sökpodden. De djupdyker även i varför freshness är en faktor för Google och om man ska pinna i sina RSAs på Google Ads eller inte. Du lyssnar väl?

Collage av bilder på partiledarna, fr v till höger: Johan Pehrson, Ebba Busch, Per Bolund, Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Ulf Kristersson, Riksdagshuset, Annie Lööf och Magdalena Andersson.

Partierna som är störst på Google – inför valet

Vilket parti har störst synlighet på Google? Och vilken av partiledarna googlas mest? Med knappt fyra månader kvar till valet gör vi ett SEO-nedslag i politiken. 

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?