Sökmotorkonsult.se

Varför ökar inte min PageRank?

Har försökt få upp våran pagerank. har ökat inlänkarna från ca 15 till ca 80, Har även ökat utlänkarna. har haft pagerank 3 hela tiden. Vet ni varför den inte går upp?

/Nils

Det kan finnas många anledningar till det här men en viktig sak att veta om Pagerank är att det inte är en linjär skala, skillnaden mellan 1 och 2 är mindre än skillnaden mellan 2 och 3 osv. Det krävs faktiskt väldigt mycket mer att gå från 3 till 4 än att gå från 2 till 3. När vi väl rett ut det så är det en del annat att titta på. Till att börja med så påverkar inte dina utlänkar din Pagerank annat än indirekt, det kan i vissa fall vara så att dina undersidor får mindre PR eftersom utlänkarna snyltar på den.

Antalet länkar är inte heller så viktigt (annat än indirekt) för Pagerank just på grund av de logaritmiska egenskaperna, en PR6-länk kommer göra större skillnad på din pagerank än 100 PR1-länkar. Om du vill öka PR så är det alltså där du ska leta, du vill få länkar med hög PR.

Generellt tycker jag inte att du ska stirra för mycket på Pagerank, även om en PR6-länk gör mer för din PR än 100 PR1 så behöver det inte alls betyda att den gör mer för din position i sökresultatet.

Sidan är senast uppdaterad 2009-10-26

6 kommentarer

 1. Sedan får man ju inte glömma att det dröjer ett ganska bra tag innan pagerank uppdateras, vilket kan betyda att han kommer få pagerank 4 efter en uppdatering av pagerank.

  Men precis som du säger tycker jag inte man bör lägga alltför stor vikt på pagerank, utan hellre på att skaffa inlänkar som är relevanta då dom i min mening alltid ger lite extra kraft.

  Kommentar av Värnamo Webbdesign

 2. Du har alldeles rätt Värnamo, jag glömde nämna det. Den Pagerank du ser i toolbaren är en snapshot som tas ungefär en gång per kvartal. Den egentliga Pageranken uppdateras kontinuerligt men den du ser är gammal, en snapshot tas och exporteras några veckor senare till Googles toolbar (och alla andra instrument som är derivat på den). Det betyder att till och med den dag då du ser Pageranken förändras är det redan en gammal bild.

  Kommentar av Magnus

 3. Det här med sökmotorsoptimering har blivit som en intellektuell godisbit jag bara kan mumsa på.

  Kommentar av Theo Gerken

 4. Låter perfekt det!

  Kommentar av Magnus

 5. Hej!

  När görs, inte syns, utan görs nästa PR uppdatering tror ni? Brukar det inte vara så att den syns någon gång i februari? Någon med lite mer erfarenhet kanske kan gissa bättre än jag :)

  Och det där med godisbiten håller jag verkligen med om ;)

  Kommentar av Henrik

 6. Det fungerar faktiskt på ett annat sätt Henrik. Pagerank ändras konstant, det är ett levande tal som Google använder. När vi får se en förändring så är det för att de tagit en snapshot vid ett visst datum och väljer att visa just det.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

DuckDuckGo

Kan DuckDuckGo hota?

Det görs mer än 100 miljoner sökningar om dagen på DuckDuckGo. Innebär detta att Google, Bing och andra sökmotorer ska börja se DuckDuckGo som ett reellt hot?

CPM - cost per mille

Vad är en bra CPM?

Är 72 en bra CPM på Facebook? I denna artikel skriver vi om fyra olika saker som påverkar hur mycket du kommer betala i CPM när du annonserar i sociala medier.

SEM-året 2021

Vår head of SEM Jonathan Olsson summerar Google Ads-året 2021. Allt från ändrade matchtyper till cookie-döden.

SEO-året 2021

SEO-året 2021

2021 börjar lida mot sitt slut och det har blivit dags att sammanfatta året som gått ur ett SEO-perspektiv.

Victor Alenlid, Nicklas Krus och Michael Wahlgren i avsnitt 78 av Sökpodden

#78 Läckor

Då var det dags för årets sista avsnitt av Sökpodden. Denna gång är våra ämnen risker inom SEO, vi pratar läckor på Google Ads och sist men inte minst dyker vi ned i annonsering på Pinterest. Du lyssnar väl?