Köp AdWords-boken Bygg en pengamaskin till specialpris! Ny bok - Bygg en pengamaskin ×
Köp AdWords-boken Bygg en pengamaskin till specialpris! Ny bok - Bygg en pengamaskin ×
Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 14 954 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Domäner för SEO

Skrattande barn - kul med domäner?

Rätt domän verkar bli allt viktigare för att få bra sökresultat, Google har vid flera tillfällen indikerat att de har intentionen att låta varumärken spela större roll och mina egna erfarenheter säger att exakt rätt domän är värt klart mer än förut.

Sanningen är att lite beroende på hur man jobbar med SEO så kan man komma att behöva en hel del domäner. Jag själv har registrerat fler än jag kan komma ihåg. Jag tänkte tipsa om de tre registrarerna jag i första hand använder för mina domäner.

 1. Godaddy
 2. Loopia
 3. Joker
 4. Binero

På det stora hela använder jag mig helst av Godaddy, trots deras envisa erbjudanden om att köpa något mer och att de tyvärr inte har .se-domäner. Loopia är god tvåa även om jag många gånger kan tycka att adminpanelen är allt för komplicerad (detta trots att jag tycker att jag är ganska duktig internetanvändare generellt). Joker och Binero blir det i princip bara i undantagsfall.

Nästa steg är att hålla reda på alla domäner och om man som jag har många att hantera blir det helt enkelt för mycket att hålla i huvudet. Många använder sig av Excel-ark med datum etc men vi på Pineberry använder faktiskt vår egenutvecklade mjukvara. För dig som inte har möjlighet eller utrymme för egen mjukvara skulle jag rekommendera Domainz som är en tjänst som gör ungefär det vår egen gör.

Kostnaden för domäner kan verka liten men den accelererar snabbt när man börjar dra på sig en större mängd. Ett bra tips kan vara att faktiskt titta på pris när man shoppar domän. Jag satte ihop en liten jämförelsetabell så kan du se att det faktiskt är en del skillnader.

Loopia Godaddy Joker Binero
.se 99,00 kr 99,00 kr
.com 79,00 kr 84,50 kr 90,20 kr 90,20 kr
.nu 99,00 kr 211,30 kr 99,00 kr
.net 79,00 kr 49,20 kr 84,50 kr 89,00 kr
.org 79,00 kr 105,60 kr 84,50 kr 89,00 kr
.info 79,00 kr 14,00 kr 84,50 kr 89,00 kr
Column1 Loopia Godaddy
.se 99,00 kr
.com 79,00 kr 84,50 kr
.nu 99,00 kr 211,30 kr
.net 79,00 kr 49,20 kr
.org 79,00 kr 105,60 kr
.info 79,00 kr 14,00 kr

21 kommentarer

 1. Inkl. moms är det antar jag, för förtydligandets skull?

  Kommentar av Jonas

 2. Godaddy har verkligen billiga .info domäner! Vilken skillnad. Skall kika in på deras sajt! tack för tipset!

  Petter Hedman

 3. Vilken skillnad är det enligt dig mellan en .se och .info domän ur ett SEO-perspektiv ifall man inriktar sig mot den svenska marknaden?

  Kommentar av

  Mikael

 4. Det är helt klart en skillnad till .se:s fördel.

  Kommentar av Magnus

 5. Om man tittar på den internationella marknaden, hur stor kraft har .info?

 6. Hejsan Magnus,
  Bra lista, men glöm inte att ur SEO synpunkt vara noga med att påpeka rangodningen av .se .com .org m.m. när du skall registera en ny site i vilket land och språk som skall användas.

  Kommentar av

  Lennart

 7. Japp, ni har förstås en poäng. Lokalt föredrar jag alltid den lokala toppdomänen, följt av .com. De övriga (av de jag räknat upp känns mer eller mindre likvärdiga).

  Kommentar av Magnus

 8. Hej Magnus,

  Vore inte det enklaste att administrera vara ‘alla ägg i samma korg’ när det gäller registrarer och välja en som täcker de flesta domäner OCH har en bra adminpanel, då slipper man en extra mjukvara också…
  Beroende på vad man gör så blir ju ens egna timpris många gånger större än de tior man kan tjäna per domän ‘overseas’.

  Själv har jag iaf gjort precis så via NameISP i Göteborg…

  Kommentar av

  Kalle Wibeck

 9. Det beror förstås på skala men jag upplever inte att det tar särskilt mkt längre tid att registrera domäner på fler olika ställen, fakturorna måste ända betalas på samma sätt etc. Om man bara 20 domäner är det kanske inte vettigt att hålla på med en massa konton för man spara bara några hundra som bäst men om man istället har några tusen domäner blir situationen en annan.

  Kommentar av Magnus

 10. Nu kanske jag svävar iväg lite från ämnet, men har du någon uppfattning om vilken betydelse IP:t har. I dagsläget har jag ett 60-tal domäner kopplade till webbhotell hos Loopia. Många av dessa domäner länkar såklart till varandra, men hur många sajter bör man ha på samma IP innan Google ev. börjar nervärdera länkar mellan dem? Är det så liten förlust i förhållande till t.ex. relevans att det inte är värt att lägga energi på förrän man kommer upp i flera hundra sajter/domäner?

  Kommentar av Kristoffer

 11. Det är ganska krångligt med .se och .nu domäner för att det finns inga regler vem som använder vilken domän. Och som jag ser här är det samma pris för båda, så jag antar att de är lika värda sett ur SEO perspektiv?

  Kommentar av

  Ana Rakovic

 12. Kristoffer, jag tycker nog 60 är lite mycket.

  Ana, tycker att .se har en klar fördel mot .nu faktiskt.

  Kommentar av

  Magnus

 13. Magnus och Kristoffer!
  Betyder det att ur SEO perspektiv bör man skaffa flera konton när antalet sammanlänkande domäner ökar? Jag visste inte att det kunde påverka SEO.
  /eva

  Kommentar av

  Eva

 14. Det beror helt på skala, Eva.

  Kommentar av Magnus

 15. Hos Godaddy kan man ju vara anonym i whoisregistret. Då borde man kunna ha alla sina domäner på ett och samma ställe (förutom sina .se-domäner) utan att Google ser att alla domäner ägs av en och samma.

  Kommentar av Jole

 16. I teorin ja men det ser inte så himla snyggt ut om alla länkar kommer från någon som tyckte det var viktigt att dölja att man äger domänen. Jag vill påpeka det igen, det är viktigt att inte lägga alla ägg i en korg inom SEO, det är bättre att se mer naturlig ut.

  Kommentar av Magnus

 17. Har hittills kört lilla Wopsa, men står nu i valet och kvalet mellan loopia och binero. Tycker loopia var vansinnigt slött då och då, är det mer undantag än regel tro? Lutar åt binero just nu.

  Kommentar av

  Jonas

 18. Köper också mina domäner från loopia, helt klart bäst i mina ögon!

  Kommentar av

  Elias Hansen

 19. Klart man passade på att köpa ett dussin domäner nu på .se kampanjen härom veckan.

  Jag tycker att binero och loopia har bäst verktyg för att administrera domäner. Citynetwork har jag också ett dussin på men tycker dem ligger lite efter

  Kommentar av

  Philip

 20. Namecheap är också väldigt billigt att regga siter på ..

  kolla dessutom på coupons namecheap july 2011 ( månad /datum ) så får man oftast com/org/ net för 6- USD..
  /stefano

  Kommentar av

  stefano

 21. 6-8 USD skall det vara

  Kommentar av

  stefano

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Sökresultat 2 feet in cm

Google testar sökresultat utan organiskt resultat

I veckan har Google börjat testa ett nytt sökresultat som bara visar ett svar på frågan. Vi går igenom vilka sökfrågor som påverkas, varför Google gör detta och vad det kan få för effekt på ditt arbete.

SEO nyheter i början av 2018

Google lanseras ständigt nyheter. I detta inlägg har vi valt ut sju från de två första månaderna 2018 och sammanfattat dem. Det är allt från nya verktyg till förändringar i sökresultatet. Klicka in och ta del av de senaste nyheterna från Google!

Vad är en Facebook pixel?

Vad är en Facebook-pixel?

Vad är en Facebook-pixel, vad används den till, hur skapar jag den? Frågor som denna och mycket mer får du svar på i denna artikel!

lägga-till-Facebook-företagsplatser-adresser-facebook

Hur du lägger till flera adresser på företagets Facebooksida

Hur du steg för steg lanserar alla dina adresser på Facebook. Vi hjälper dig i denna artikel med att förstå hur hela processen med att registrera flera adresser på företagets Facebooksida ser ut och hur du genomför processen så smidig som möjligt.

Pontus Karlsson, Nicklas Krus och Michael Wahlgren i avsnitt 36 av Sökpodden

#36 Länkprofiler

I #36 av Sökpodden pratar vi om den hätska debatten kring subdomäner vs mappar, innan vi går vidare till länkprofiler för att sedan avsluta avsnittet med att jämför Facebook Insights och Google Analytics.  Då var det dags för februaris avsnitt […]

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner