Sökmotorkonsult.se

Gratis Hemsidor

gratis hemsidor

 

Inom SEO så finns det ett ständigt behov av fler siter och för den som inte har så stor budget kan det vara ett bra alternativ att satsa på en gratis hemsida. Det finns faktiskt ganska många som erbjuder hemsidor gratis på nätet och vi har utvärderat ett urval ur SEO-hänseende.

Topplista gratis hemsidor

Här följer vår topplista över leverantörer som erbjuder gratis hemsida. Testet bygger på ett antal olika faktorer, hur välbyggd sidan blir i sökmotorhänseende, hur enkelt det är att komma igång och om det finns några andra fördelar.

N.Nu Gratis Hemsida

N.NU

N.NU är väldigt lättanvänt och helt sökmotoranpassat. Det är en solklar vinnare i testet och det är där jag själv skulle börja. Du skapar snabbt en sida, editerar innehållet med WYSIWYG-editor (What You See Is What You Get). Du har kontroll över titlar och rubriker på ett bra sätt och som en extra bonus får du direkt några starka inlänkar till din sida.

 

Smelink

Smelink är ännu en i raden som erbjuder gratis hemsida. Det är hyggligt enkelt att hantera men att det finns två separata editorer, en i förstasteget och en i steg två gör det lite extra krångligt. Sökmotorvänligheten är det inget fel på däremot.

Google Sites

Google Sites var en tjänst jag hade höga förväntningar på och när jag började arbeta med tjänsten kändes det mycket bra. Det var smidigt och lättarbetat, det gick väldigt fort att komma igång eftersom jag redan hade ett konto etc. När det gäller sökmotoroptimeringen fanns det mycket att klaga på däremot. Störst är kanske att länkarna från din Google Site inte blir riktiga länkar utan länkar med Nofollow, något som stör mig mycket. Google anser att du är pålitlig nog att få publicera hos dem men de är inte beredda att låta din site spela någon roll i sökresultaten.

Infoom

Infoom.se är ytterligare en gratistjänst för hemsidor som tyvärr inte är riktigt lika vass som de ovan. Det är något krångligare att redigera och inte helt 100% när det gäller sökmotoranpassningen, t ex får du inte en elegant subdomän som på de tidigare utan en inte särskilt välanpassad dynamisk sökväg istället. Dessutom kommer det med lite användar-ID och liknande i sökvägarna. För att bygga upp en satellitsida så fungerar den däremot och det finns poänger i att sprida ut sig på fler än ett ställe.

Nogg.se

Nogg.se är nu också testat och jag måste helt ärligt säga att tjänsten är under all kritik. Man hävdar sig tillhandahålla ”gratis hemsida” men det är i uttryckets vidaste bemärkelse, det är en riktigt dåligt bygg blogg man får och det är ett elände att arbeta i admingränssnittet.

Blogg som gratis hemsida

Det går förstås att använda någon av de många bloggtjänster som finns som grund för en gratis hemsida. Beroende på vad man vill ha kräver det lite olika saker från blogghosten. En sak som jag tycker krävs för att man ska kunna kalla det en hemsida fullt ut är att det inte bara blir ett flöde av nyheter som i en blogg utan att man kan arbeta med sidor också. Du vill kunna ha en statisk startsida till exempel. WordPressbaserade tjänster är i mina ögon bäst för detta och det finns en del att välja mellan.

WordPress.com

WordPress.com är självskriven och också den största WP-baserade tjänsten. Det finns en enorm uppsjö bloggar under domänen och det är dessutom relativt lätt att köpa till en egen domän i ett senare skede om man vill det.

Bloggproffs.se

Bloggproffs.se är också värt att nämna i sammanhanget. Tjänsten ägs av oss på Pineberry och är precis som WordPress.com en WP-installation. Det finns en stor fördel med Bloggproffs jämfört med andra WordPressbaserade blogghotell och det är att det finns en egenutvecklad tagghantering med globala taggar, det betyder att du får relevanta inlänkar till din blogg genom att tagga dina inlägg.

Sidan är senast uppdaterad 2019-10-14

36 kommentarer

 1. White Screen på bloggproffs.se

 2. Jag såg det också, har skickat en felrapport.

  Kommentar av Magnus

 3. Tycker det bör tilläggas att n.nu är en väldigt begränsad tjänst för den som vill bygga vidare till en seriösare och mer flexibel satsning. Däremot är det en bra lösning för enmansföretaget, föreningen eller för en produkt man vill pusha för då den egna webbplatsen inte räcker till. Google sites kan man få bra. Känner en enmanskonsult som snabbt ville bygga sin egna hemsida utan budget och jag tycker han lyckades bra. Adressen är http://www.inovea.se/ som jag tycker ger lite bättre rättvisa för google site. Mallarna är faktiskt bättre om man vill kunna skapa sin unika design och inte se ut som en typisk gratismallsida. Sen finns det flera webbsideproducenter som erbjuder gratiswebbar som smelink och vista print mfl.

  Kommentar av Håkan P

 4. Jag testade precis Smelink och måste säga att jag inte tycker det blev särskilt bra resultat. Ska lägga till i listan däremot.

  En liten uppdatering, fick reda på att man kan fixa det mesta av det som spelar roll för sökmotorer, det vara bara jag som inte hittat.

  Kommentar av Magnus

 5. Säg vad de gör bra:-)

  Kommentar av Håkan P

 6. Hej Magnus, Håkan och övriga.

  Jag är mycket tacksam för feedback kring N.nu och det är min avsikt att tjänsten ska vara väldigt flexibel men ändå väldigt enkel att använda.
  Jag tittade på inovea.se och man skulle kunna skapa en sådan sajt även med N.nu i och med att man kan skriva in egen HTML och CSS för egen mall. Dock utan vissa funktioner som blogg och intern sökning. Lite senare fram kan jag visa upp en del sajter byggda med helt egna mallar.
  Om ni har fler tips så skicka gärna till mig.

  Kommentar av Jim Westergren

 7. Håkan, när det gäller on page SEO på en tjänst som de här handlar det snarare om att det inte ska finnas allt för mycket fel.

  Kommentar av Magnus

 8. Jag fick inte fram att jag faktiskt tycker n.nu är bra och att jag föreslagit tjänsten till några mindre företag som är i behov av hemsida, men som kanske inte är beredda eller har möjlighet att ta en större ekonomisk investering. Nu senast till ett företag som precis lyckats nästla sig ur ”Yellows” klor. De erbjuder ungefär samma lösning men till ca 1200% högre pris!

  Bör tilläggas att jag var för snabb på tangenterna igår kväll och att jag erkänner att jag missade att tjänsterna bedömdes ur ett seo-perspektiv. Missade faktiskt det totalt, vilket jag beklagar!

  Kommentar av Håkan Persson

 9. Tack för detta. Nu fick man upp ögonen för N.nu – tar ju knappt 20 sekunder att få upp allt.

  Kommentar av Jole

 10. Hej Håkan,
  Kul att höra att du gillar N.nu och rekommenderar min tjänst till andra. Angående SEO för N.nu så finns det en lista med teknisk info här på min engelska blogg:
  http://www.jimwestergren.com/seo-features-of-n-nu/

  Kommentar av Jim Westergren

 11. En bra sammanställning, med Jims föredömliga n.nu som den klart mest lysande stjärnan. Har även hittat tnt.nu, inte testat men om någon gjort det får de gärna recensera.

  Kommentar av Jonas

 12. Bra genomgång av de olika alternativen

  Kommentar av Anders

 13. Bra lista. Testade dem flesta alternativen. tycker Smelinks variant var smidig att komma igång med, även n.nu’s var riktigt bra!

  Kommentar av Philip

 14. Jag tycker n.nu är enkel att använda. och har många användningsområde. Jag rekommenderar den friskt till kompisar och vänner för att testa på att byga hemsida.

 15. Kan man ladda upp egna filmer från datorn på några av dessa tjänster?
  Har tänkt att göra en hemsida men behöver ha möjlighet att publicera egna filmer som jag har gjort. Jag vill inte ha en länk till andra sidor där jag kan publicera filmerna utan de ska finnas på hemsidan. Kan någon hjälpa mig?

  Kommentar av Therése Andersson

 16. Det fungerar att ladda upp till Youtube och sedan plocka in med en del iaf.

  Kommentar av Magnus

 17. Bra lista, n.nu och Bloggproffs.se är överlägsna.

  Kommentar av Patrik

 18. Ur ett SEO-perspektiv, hur bra resultat ger en sånhär gratissida med lite lagom content om de man driver verksamhet på, är det värt mödan eller kollar google ner lite på dessa typen av ”länkarbeten” på något sätt?

  Kommentar av johannes

 19. Zoomin läggs ner som gratis tjänst den 31mars så den borde tas bort från listan tråkit nog :( .

  Kommentar av Jon Törnquist

 20. Tack för inputen, ska titta på det.

  Kommentar av Magnus

 21. Tjena !

  Tänkte testa att skapa en webbsida med N.NU men har en fundering.

  Kan man lägga in annonser såsom adsense eller detta går inte ?

  MVH Rasmus

  Kommentar av Rasmus

 22. Det tror jag nog att man kan, vet inte vad reglerna säger om det men tror inte det är några problem.

  Kommentar av Magnus

 23. Jag tycker att det borde stå lite mera i texten om N.nu.
  N.nu är ett bra program för många orsaker. Vissa av
  dem orsakerna är att det är lätt att få en bra hemsida,
  gratis, och om man vill få profsigare hemsida så uppgraderar
  man och kan laga den presis hur man vill. ( om man kan html
  och css ) Sen så finns det en bra support som man garanterat
  får ett bra svar på sina frågor, och mycket hjälp av över 1 000
  personer. Man kan säkert laga en hemsida som ex. Facebook
  av en N.nu hemsida om man kan kodning.

  Det är också bra med N.nu att det uppdateras ofta och kommer
  massor nya nytiga funktioner mm.

  Kommentar av Jocke

 24. Det nämns inget om att det inte går att använda åäö i namnet!!!! Ganska viktigt. Och varför funkar inte det????

  Kommentar av Anna Eriksson

 25. Hmm, det känns inte som den allra viktigaste aspekten ur SEO om sanningen ska fram. Varför det inte fungerar är något du får ta upp med de olika leverantörerna, vi har förstås ingen kontroll över detta.

 26. Anna,
  Åäö funkar utan problem på N.nu. Men det kräver då att man då kopplar en egen domän som har åäö.

 27. Zoomin verkar ha tagit bort er testsida? Inte så bra alternativ om dom enligt punkt 3, tar bort er sida efter ett år om man inte loggar in?

  Kommentar av Patrik

 28. Har någon testat cybersite.se eller hundpoolen.se (Båda bygger på samma system, men med lite olika möjligheter)?
  Om inte testa gärna det, och kommentera upplägget samt möjligheterna till sökmotoroptimering.

  Kommentar av Halgord

 29. Jag har öppnat en sida på n.nu och det var hur lätt som helst. Ger bra länk kraft också.

  Kommentar av wahlman

 30. Tycker att n.nu ger bra länk kraft och är lätt att arbeta med.

  Kommentar av george

 31. Jag tycker den bästa på marknaden är nog jimmys n.nu.
  Smelink är INTE gratis!
  Jag definierar som gratis när en sida inte kostar efter en viss tid. Inte att man tar betalt för den för att kunna behålla den…

  Kommentar av Robert Eriksson

 32. Är det kanske läge att skapa en ny artikel i detta ämne snart? Det har ju hänt en del de senaste åren inom detta område. :)

  Jag har skapat en liten webbsida (www.gratishemsidor.nu) där jag försökt samla ihop de vettiga gratistjänster som finns och skrivit mina tankar om dem. Jag håller på att testa några fler tjänster som jag ska lägga upp recensioner när tid finns.

  Kolla gärna in sidan och säg till om det är några viktiga tjänster jag missat.

  Kommentar av Robin

 33. Det verkar som att N.nu har börjat ta betalt för nya sidor. Man får 30 dagars gratis testperiod men sedan kostar det 240kr/kvartal. Riktigt tråkigt då det var en grymt bra tjänst.

  Kommentar av Daniel

 34. Väldigt bra genomgång. Fick en del kött på benen nu. Kan dock tänka mig att det finns fler gratistjänster som kan testas och genomföras, eftersom detta var ett tag sedan.

  Mvh Benjamin

  Kommentar av Benjamin

 35. N.nu är ju inte längre ett gratis alternativ. Finns det några kvar där ute?

  Kommentar av Christian

 36. Hej Christian

  WordPress,com som vi nämner i inlägget är fortfarande ett alternativ.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.

Google AI

­­Officiellt: Google lanserar chatboten Bard och AI-svar direkt i sökresultatet

Ryktena visade sig stämma. Igår bekräftade Google att de lanserar Bard, en chatbot likt ChatGPT, och även kommer införa fler AI-baserade svar direkt i sökresultatet.

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.