Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 14 954 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Nytt SEO-Verktyg – Hur mår min site

Det finns en hel del olika verktyg för att analysera siter idag. Min upplevelse är att de flesta är tämligen dåliga, de är inte tillräckligt exakta, mäter konstiga saker eller är direkt felaktiga. Dessutom redovisas resultatet ofta konstigt. Vi ville bygga ett bättre seo verktyg som vi upplevde att vi faktiskt hade nytta av. Du hittar det till höger på startsidan eller så finns det sparat som On Page Verktyg.

Hur verktyget värderar

Verktyget är till utformningen ganska enkelt, det bedömer en enskild sida på en site mot det sökord som anges. Saker som tittas på är bland annat titlar, rubriker och textens relevans. Grundpoängen en sida kan få är 100 och felaktigheter på någon av punkterna ger ett avdrag viktat mot hur viktig punkten är. Exempelvis ger det ett större minus om sökordet saknas i titel än om det saknas description.

Man kan fundera över

Det finns några saker som kan vara förvånande, t ex finns META Keywords som en av punkterna. För dom som är vana med att arbeta med Google är ju keywords-taggen något mer eller mindre meningslöst. Vi vill däremot att verktyget ska fungera för fler sökmotorer än Google även om Google är helt dominerande i Sverige. Det finns ju t ex inget som säger att verktyget inte kan appliceras på amerikanska, ryska eller till och med kinesiska sidor.

En annan sak som är värd att nämna är textrelevans, som det fungerar idag mäter verktyget densitet på sökordet och sökordets placering i texten. Det är inte riktigt rätt men det är det mest rättvisande tillvägagångssätt vi kan applicera utan att behöva duplicera Googles algoritm för semantik.

Verktyget mäter inte:

Det finns ett antal saker som verktyget inte mäter, i första hand av anledningen att det ska vara ett on page verktyg. Om man börjar blanda ihop on page och off page i sådana här verktyg blir de ofta för komplexa och därmed dåliga. Verktyget mäter alltså inte inlänkar, pagerank eller något sådant. Det mäter heller inte alla delar som ingår i en generell on page utan fokuserar på en specifik on page. Det mäter alltså inte till exempel hur man når sidan i navigeringen, om det finns duplicate content på siten mm.

Använd och ge feedback

Verktyget är gratis och kan användas fritt. Om du skulle vilja publicera verktyget på din egen site går det förstås bra så länge det görs i en oförvanskad form eller med viss förvanskning efter att du fått klartecken från oss. Vi ser också väldigt gärna att du ger feedback på alla delar, utformning, presentation av resultatet, värderingen av de olika punkterna och så vidare. Hoppas att du får nytta av det. Lämna feedback i kommentarerna nedan.

37 kommentarer

 1. Riktig trevlig tjänst men man måste lämna mailen även fast det ska vara frivilligt?

  Kommentar av

  Andreas Johansson

 2. Hmm, ska se om det blivit fel på något vis, tackar för inputen.

  Kommentar av

  Magnus

 3. Mycket bra tjänst, kul att se ett svenskt initiativ!

  Kommentar av

  Antonio

 4. Tackar Antonio.

  Kommentar av

  Magnus

 5. Jättefint verktyg! Tusen tack.

  Lägger in en länk till er på Sverigesurfen.com
  //Carl

  Kommentar av

  Carl Stridsberg

 6. Tack så mycket för det Carl.

  Kommentar av

  Magnus

 7. Bra och enkelt verktyg ger SEO-betyg på dina sidor…

  Sökmotorkonsult har lanserat ett nytt SEO-verktyg som heter On Page. Det är ett utmärkt litet webbaserat verktyg som låter dig få ett betyg på din sida, baserat efter ett antal faktorer som är betydelsefulla inom sökmotoroptimering. Jag har sj….

 8. Underbar tjänst! Den har en given plats bland favoriterna.. :)

  Kommentar av

  Leo Fredén

 9. Alltså vad är det för något ni tror har skapat?

  Kommentar av

  Robroj

 10. Leo – Tackar.
  Robroj – Vad menar du? Fungerar inte verktyget för dig?

  Kommentar av

  Magnus

 11. Kul initiativ av er! Ser ut att fungera riktigt bra.

  Blir en bloggpost på mclord.com :)

  Kommentar av

  Pelle

 12. Tack för det Pelle.

  Kommentar av

  Magnus

 13. […] mer om verktyget på Sökmotorkonsults hemsida. Ytterligare kommentarer hittar du hos IConcept och […]

  Pingback av

  Gör en snabb SEO-analys

 14. Alltså. Jag har varit inne i html och pixeldjungeln sedan 1994 och har pluggat källkritik. Trots detta avskräcks jag inte av att gratulera fastän jag bär på en smula avundsjuka :-)

  Kommentar av

  HP

 15. Tackar för det HP.

  Kommentar av

  Magnus

 16. Intressant verktyg. Kan inte helt hålla med om att resultaten stämmer trots allt är inte google optimering det enda som är viktigt med en sida.

  Om verktyget även visade på vilken position sidan rankas i google och tog med det i bedömningen skulle det kännas ännu intressantare.

  Kommentar av

  Andreas

 17. […] utveckla lite nya tjänster och finesser på den och mer kommer i framtiden. Till exempel finns On Page-Verktyget och frågelådan som gör att besökarna kan aktivera sig mer på bloggen. Tidigare kunde man inte […]

 18. Andreas – Hur tänker du att man ska ta med det, rent poängmässigt eller för att förstärka analysen? Jag har svårt att se att man kan använda det i kunskapssyfte, huvudpoängen med verktyget är faktiskt att man ska förstå vad man kan göra för att förbättra och poängen är mer en rolig bisak.

  Kommentar av

  Magnus

 19. Gillar det här verktyget skarpt. Perfekt när man vill sökmotoroptimera enskilda sidor efter specifika ord.

  Inser däremot att det kommer att ta lite tid att optimera alla sidorna men det får de vara värt ;)

  Bra jobbat! Kommer helt klart komma tillbaka…

  Kommentar av

  Tomas Lann

 20. Tackar för det. Jag kan hålla med om att om man vill gå igenom hela sin site så kan det ta ett tag, vi valde att göra verktyget så här förknippat med en specifik sida eftersom de verktyg jag sett som sätter någon form av värdering på en hel site ofta blir värdelösa eftersom de inte är detaljerade nog.

  Kommentar av

  Magnus

 21. […] bra och automatiskt för att få upp nivån om man har tusentals produkter. Prova använda vårt verktyg för att få lite […]

 22. […] Det finns många olika verktyg för att kolla hur bra eller dåligt man ligger till hos sökmotorerna. Ett väldigt snabb och enkelt gratisverktyg är Hur mår min site. […]

 23. […] Hur mår min site? Är alldeles utmärkt SEO verktyg ifrån Sökmotorkonsult.se som funnits ett tag men jag vill ändå pusha för verktyget än en gång för det är ett bra […]

  Pingback av

  Hur mår min site? - Ett bra SEO verktyg | ZtrixQ.se

 24. […] verktyget själv eller läs mer om det. […]

  Pingback av

  Hur mår min site? | PRESSKLIPPETdingrafiker.se, Starta eget, Logo, Visitkort, Broschyrer, Företag, Nyheter

 25. Hej Magnus, gjorde en SEO-analys för min hemsida (effectris.se) med ett resultatet på 69 för någon månad sedan. Gjorde en idag och fick 34 poäng (har inte gjort betydande förändringar på innehåll som skulle motivera en halvering i betyg!). Som förklaring anges bland annat att titeltaggen inte innehåller sökordet (effektmätningar), men det är precis vad den innehåller. Undrar om det är något jag missat i kodningen?

  Tackar för en utmärkt och matnyttig blogg…

  /Fredrik

  Kommentar av Fredrik

 26. Det verkar onekligen som något fel i verktyget, jag ska ta upp det med utvecklarna.

  Kommentar av Magnus

 27. Hej

  Först och främst, grymt On page SEO verktyg!!! Använder det varje vecka. Din blogg, mycket inspirerande. Har även tack vare dig hittat Jim Westergren. Till problemet. Nu har ni börjat att kräva e-mail innan man kan göra en analys, kan ni inte ta bort det? VIll inte spama er med temporära e-mail adresser. Finns detta verktyg i nedladningsbar version? Tänkte att man kunde köra det på sin egen dator. TAck på förhand.

  Kommentar av

  David Lewis

 28. Hej David

  Tack för din feedback. Vi är väldigt glada över att vårt kostnadsfria On Page-verktyg blivit så populärt. Tyvärr upplever vi att det görs för många ”spam”-körningar i verktyget. Och detta är inget vi önskar av olika anledningar. Bland annat så snedvrider det statistiken.

  Vi har funderat på olika lösningar för detta, bland annat att kräva inloggning. Men för tillfället nöjer vi oss med att testa att kräva email. Blir det bättre av detta kommer vi behålla emailkravet annars kommer vi testa något annat.

  Vi hoppas att alla ni som använder verktyget på ett seriöst sätt tillsvidare kommer stå ut med att behöva ange en emailadress.

  Det finns ingen nedladdningsbar version av verktyget och vi har i dagsläget inga planer på att bygga en sådan. Vi kommer troligtvis snarare lägga tid och resurser på att bygga ännu ett SEO-verktyg.

  /Michael

  Kommentar av Michael

 29. […] Genom vårt verktyg får du enkelt och snabbt redovisat vilka förändringar som kan göras på en webbsida för att förbättra optimering för det sökord du vill synas på i sökresultatet. Läs gärna mer om verktyget här. […]

 30. […] För cirka 1,5 år sedan bestämde vi oss för att bygga ett SEO-verktyg som på ett enkelt sätt bedömer de vanligast och viktigaste On Page-faktorer för en specifik webbsida. När vi lanserade var vi väldigt nöjda med verktyget och hade stora förhoppningar. Men att det skulle göras 100 000 st analyser på 1,5 år överträffar våra vildaste förväntningar. Vi är väldigt glada att verktyget är uppskattat och används flitigt. Om du inte redan testat verktyget så hittar du det uppe i högra hörnet på sajten. […]

 31. Riktigt bra verktyg. Jag förstår att ni numera kräver email.

  Petter Hedman

  Kommentar av

  Petter Hedman

 32. […] populära SEO-verktyg, som använts fantastiska 120 000 gånger sedan lansering, har fått lite förändringar. Vi har precis lanserat ett nytt sätt att läsa in koden på samt […]

 33. Väldigt bra verktyg. Jag har använt det och gjort en del ändringar på min webshop efter att jag gjort en koll.

  Kommentar av

  wahlamn

 34. Fantastiskt verktyg som jag har stor nytta av. Har redan gjort korrigeringar utifrån resultaten. Tack!

  Kommentar av

  Jakob Wikström

 35. […] av de absolut bästa sakerna som vi gjort på Pineberry är vårt SEO-verktyg. Sedan vi lanserade det för 3,5 år sedan har det snart använts en kvarts miljon gånger. Så därför blev jag inte […]

 36. Att tvinga in sökordet i domänen är inte korrekt och gammal information…

  Att bara bemöta kunden med MINUS är fel psykologi för resultatet, Ge plus på det som är rätt istället och mjuka upp kunden att kontakta er i stället för det som dom behöver hjälp med…

  Kommentar av

  Michael Persson

 37. Michael,

  Tack för din kommentar.

  Att sökordet är med i domän/URL är fortfarande en faktor. Det är på inget sätt gammal information.

  Om vi på Pineberry t ex vill ranka på sökordet ”seo” så väljer jag alla dagar i veckan URL:en pineberry.com/seo framför pineberry.com/123.

  Sen kan man ju alltid diskutera hur viktig faktorn är. I vårt test ger vi 4 poängs avdrag om sökordet inte finns med i domän/URL. Detta är ett i sammanhanget lite avdrag.

  Jag tycker att vårt test överlag har en positiv kommunikation gällande vad som kan bli bättre på sajterna som testas. Men visst skulle man kunna vända på poängräkningen.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

melodifestivalen vinnare 2019

Vem vinner Melodifestivalen 2019? – Enligt Google!

Foto: CC politik.in2pic.com Glitter, glamour! Äntligen är det dags för årets stora Melodifestival final. Vi har gått igenom årets bidrag, och jämfört söktrender och sökvolymer. Och vem vinner Melodifestivalen 2019? Läs vidare! Vi börjar med en intressekoll för festivalen. Här […]

Streckgubbar föreställandes olika människor

SEO för offentlig sektor

Det är inte bara privata företag som behöver se över sin sökmotoroptimering. Även offentlig sektor har mycket att vinna på att förstå sina medborgares sökbeteenden och optimera sin sajt för dessa sökningar.

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Viktoria Nerell i avsnitt 47 av Sökpodden

#47 Long tail

Nytt avsnitt av Sökpodden ute nu! Denna gång pratar vi om ett av våra absoluta favoritverktyg – Screaming Frog. Vidare ser vi en renässans för Long tail SEO och så avslutar vi med dynamiska sökannonser. Lyssna gärna!

store visits google ads sverige

Kom igång med Store Visits i Google Ads

Store Visits kan hjälpa dig förstå hur din Google Ads-annonsering påverkar antalet fysiska besök i dina butiker. Läs mer i artikeln här!

Skydda ditt varumärke på Google

Ogillar du när någon annonserar på ditt varumärke på Google? Detta får du nog leva med. Men du kan skydda dig mot att någon använder ditt namn i annonserna. När man ser att någon annonserar på ens varumärke är en […]

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner