Sökmotorkonsult.se

Regler för kommentarer

Sökmotorkonsult.se använder sig av ett plugin som heter NOFF, en förkortning för NO Follow Free. Det innebär att kommentarer på bloggen får riktiga länkar (efter tre godkända kommentarer) snarare än länkar med Nofollow-taggen. Många har insett det här och använder sig av bloggen som en del i sin SEO-strategi, något som inte riktigt var meningen.

Anledningen att vi installerat NOFF är att vi ville belöna våra läsare som kommenterar. Jag har själv mycket svårt för nofollow som idé eftersom den bygger på ett felaktigt antagande – att det är ok med spam i en blogg så länge det inte ger fördelar i sökmotoroptimeringen. Det är förstås fel, vi skulle aldrig släppa igenom spam i alla fall och jag gissar att de flesta känner som vi på Sökmotorkonsult.se gör. Det är däremot en stor skillnad på att belöna sina läsare med riktiga länkar och att vara någon form av länkkatalog åt mindre seriösa aktörer i SEO-branschen. Därför vill jag förtydliga reglerna för kommentarer på den här bloggen.

1. Använd ditt riktiga förnamn och efternamn eller känt alias

Fältet för namn när man lämnar kommentar ska mycket riktigt innehålla ett namn. Skriv in ditt förnamn och efternamn. Vi vill inte att du ska kommentera något som du själv inte kan stå för. Om du tänker dig att du kan ha ett namn som dessutom råkar vara ditt huvudsökord får du tänka om, vi släpper inte igenom kommentarer från folk som heter ”Tjäna Pengar på Internet.” Vi har tidigare varit schyssta och i en del fall släppt igenom sådana kommentarer, från och med nu (i och med det här förtydligandet av reglerna) kommer dessa kommentarer spamanmälas till Akismet.

2. Länka till din blogg, sajt eller profil

Meningen med länken är att om man läser bloggen och undrar vem som skrivit den där fantastiska kommentaren så ska man kunna klicka på den och lära sig mer om dig. Om du länkar till en kund, en företagssajt (som inte berättar mer om dig), eller någon mer eller mindre spammig satellitsida kommer kommentaren och/eller länken inte släppas igenom. Länkar vi uppfattar som spammande av Sökmotorkonsult.se kommer att anmälas till Akismet.

3. Skriv kommentarer på riktigt

Ganska ofta kommer det, från en helt ny läsare, 3 kommentarer på rad med innehåll som går att sammanfattas till: Bra post! Det är uppenbart att detta är för att komma runt gränsen på 3 kommentarer innan länkarna blir av med nofollowtaggen på enklaste möjliga sätt. Vi har tidigare varit ganska släpphänta med det här och ofta släppt igenom kommentarer men utan länken. Det kommer itne fortsätta, om vi misstänker att kommentarerna skrivs bara för att få länkar och utan att ha läst posten som kommenteras innan kommer kommentaren inte godkännas utan spamanmälas till Akismet.

4. Håll dig till ämnet

Tanken med kommentarsfältet är att du som läsare ska kunna bidra i diskussionen kring artikeln. Detta kan såklart både vara positiv och negativ kritik kring artikeln eller ämnet. Men det är viktigt att du håller dina kommentarer till just ämnet i artikeln.

5. Undvik personpåhopp

Vi vill ha en trevlig ton i våra kommentarer. Tänk dig därför för om du skriver om andra personer. Om vi uppfattar att det du skriver är negativt om personen kommer vi inte tillåta kommentaren. Så länge du håller dig till ämnet och inte lägger fokus på enskilda personer i din kommentar är detta inget problem.

6. Var inte rädd

Bli inte nervös nu, regel 1 till 6 kan låta väldigt hårda. Sannolikheten att det faktiskt gäller dig är väldigt liten. Jag tycker inte att du ska tveka att kommentera om du läst något som du tycker är intressant eller inte håller med om. Reglerna är i första hand till för att förklara för den lilla skara som missbrukar kommentarsfunktionen här att vi inte tycker att det är ok.

Sidan är senast uppdaterad 2017-11-29

30 kommentarer

 1. Tråkigt att se ”spammandet” av kommentarer öka. Kanske skulle alla som kör dofollow på sina bloggar börja använda sig av en liknande regellista för att slippa de där 3 kommentarerna med bra post :-)

  Kommentar av Fredrik J

 2. Bra att ni sätter ner foten.

  Jag har läst ett par gånger att du Magnus tror att G kommer att slå ner hårdare på kommentarsspam i år, just eftersom det börjat missbrukas så vansinnigt mycket av SEO-pajasar. Kan du utveckla det resonemanget, eller kanske peka mig till en post där du gjort det?

  Jag har nämligen svårt att se hur detta skulle kunna ske, annat än med just nofollow, eftersom kommenterande hos andra bloggar osv ju visar att man är en del av ett större sammanhang och därmed ”förtjänar” de inlänkar man får genom kommentering.

  Visst går det att nedvärdera värdet i kommentarslänkar, men med de volymer som går att bygga automatiserat ser i varje fall inte jag att det kommer åt just de som missbrukar det på något bra sätt.

  Kommentar av Jonas

 3. Helt rätt tycker jag. Jag kör enligt samma princip och släpper inte igenom kommentarer där nyckelord används som ”namn”.

  Att ha massa spammiga kommentarer på sin sida lär i slutändan bara slå tillbaka på en själv.

  Det är givetvis en svår balansgång, men att använda dofollow på kommentarerna är en hederssak. Vill man ha kommentarer och debatt om det man skriver, ja då är det en skymf mot sina besökare att använda nofollow.

  Tack för ordet!

  Kommentar av Kristoffer

 4. Och som vanligt är jag bara totalt frågande, jag som inte jobbar med SEO, förekommer det att folk verkligen lägger tid på spamkommentarer. Hur orkar man?
  Bra att ni stramar upp det i så fall.

 5. Jonas, jag har skrivit lite om det tidigare, t ex här: http://www.sokmotorkonsult.se/faq/lankar-fran-bloggkommentarer

  Kristoffer, ja, jag är övertygad av att man i framtiden kommer lida rejält av att tillåta spamkommentarer.

  Katrin, det är ganska vanligt bland lite färskare sökmotoroptimerare som inte har så mycket annat att ta till.

  Kommentar av Magnus

 6. Vettiga regler, jag använder också NOFF och märker liknande tendenser. Det börjar bli vanligt att folk kommenterar med ”[namn] – [sökord]”, länkar till någon satellitsida och skriver en allmän kommentar i stil med ”Bra inlägg!”.

  Kommentar av Håkan

 7. Där var det ja, tack! Mkt intressant diskussion i kommentarsfältet som är väl värd att läsa för alla andra som hittar till det här inlägget.

  Kommentar av Jonas

 8. Helt klart vettigt men vem släpper överhuvudtaget igenom poster som bara innehåller ett ord eller en kort mening med vad man tycker, ”Bra inlägg” eller något liknande.

  Börjar själv bli trött på att folk i allmänhet som inte har något vettigt att skriva, eller tillföra en artikel eller blogg post! Det blir ju SPAM-sm på min blogg!

  Kommentar av Fredrik

 9. Det som är kruxet är att ibland är det ju uppriktigt när någon bara ville berätta att det var ett bra inlägg. Känns inte helt ok att behöva rata en sådan kommentar bara för att andra inte håller sig i skinnet.

  Kommentar av Magnus

 10. Bra att du förtydligar reglerna lite, men det är riktigt trist att det ens ska behövas. Än så länge har jag inte upplevt det problemet någonstans och lagt in en kort text om No Follow Free i en sidfotswidget. Men blir det ett problem så är det väl på sin plats med ett förtydligande som ni gjort här.

  Jag håller med Kristoffer i hans kommentar att det är lite av en hederssak att faktiskt använda sig av Follow länkar.

  Kommentar av Magnus Thörnblad

 11. Tack Magnus för att du sätter ner foten mot detta spam. Ha gärna en länk till detta inlägg i kommentarformuläret.

  Även om jag har nofollow på min blogg (engelska blogg) och påtalar det tydligt i kommentarsfältet har jag ändå fått tusentals sådana spam-kommentarer skrivit av människor (jag har egen anti-spam mot bottar). Tyvärr är det väldigt svårt att urskilja dem mot genuina kommentarer. Jag har även gjort så att korta kommentarer på mindre än X antal ord har ingen länk alls. Andra populära bloggar som smashingmagazine.com har tagit steget längre och tagit bort länkar från kommentarer helt. Lite synd tycker jag att man måste gå så långt.

  Kommentar av Jim Westergren

 12. Bra med tydliga regler. Jag hoppas att det kan växa fram lite regler för ”SEO-etikett” som vi alla kan komma överens om.
  Själv har jag också DoFollow-länkar på min blogg (efter tips från dig, Magnus) och jag har min egen variant som är lite mer flytande över hur mycket SEO man får preparera sin kommentar med:

  Om man bara skriver något innehållslöst inlägg som ”Bra inlägg!”, eller ”Intressant blogg!” underkänner jag allt utom personnamn som Namn (ankartext) i kommentar-länken.
  Om de däremot har skrivit en lång kommentar med genomarbetat och intressant innehåll kan jag låta ankartexter som ”Sökmotorkonsult AB”, eller ”Webbyrå i Malmö” slinka igenom.

 13. Jim, det kommer en länk till posten vid kommentarsfältet.

  Kommentar av Magnus

 14. Bra att ni sätter ner foten. Jag har själv märkt av en ökande mängd spam inlägg på min blogg – ofta 5-6 i veckan vilket jag tycker är mycket. Personligen släpper jag inte igenom något inlägg som jag ser som spam då de inte tillför något till postens innehåll. SEO är en del av myntet – att öka värdet av postens innehåll med initierade kommentarer en annan.

 15. Mycket bra Magnus!

  På min nya blogg använder jag NOFF och skriver i klartext ovanför kommentarsfältet vad som gäller för kommentarer i bloggen, men inte alls så detaljerat som du skriver. Ska nog förtydliga detta lite mer nu. Precis som de flesta andra vill jag att en kommentar ska tillföra något och jag delar då gärna med mig med en länk.

  På min andra blogg använder jag Disqus, men jag har allvarliga planer på att gå tillbaks till vanliga kommentarssystemet och NOFF, då Disqus inte verkar få ändan ur vagnen och möjliggöra dofollow i deras system.

 16. Själv förstår jag inte riktigt idén bakom do follow i kommentarerna. Det som du sammanfattar bra: ”Meningen med länken är att om man läser bloggen och undrar vem som skrivit den där fantastiska kommentaren så ska man kunna klicka på den och lära sig mer om dig”, borde väl räcka?

  Do follow fungerar i minaögon antingen som utlösare av spam eller som konstgjord andning för kommentarfunktionen.

  Kommentar av Oskar

 17. Går med i kören och menar att det här är bra, något som jag faktiskt saknar här på sökmotorkonsult är dock möjligheten att få kommentera andras kommentarer och starta dialoger i kommentarerna, jag tror att det skulle i sin tur leda till många fler kommentarer. Jag saknar också möjligheten att prenumerera på kommentarer. Det är inte många bloggar jag faktiskt hade orkat få mail ifrån, men det här är definitivt en av dom som jag hade prenumererat på alla mina kommentarer så att jag kan följa upp om någon svarar efter mig.

  Vänligen,
  Fredrik Näs

  Kommentar av Fredrik Näs

 18. Eftersom jag inte är något SEO-proffs utan en glad amatör så bidrar jag säkert med en del mindre proffsiga kommentarer. Men det ger mig supermycket att läsa sokmotorkonsult och då vill jag ju så gärna kommentera det jag läser. Personligen så kommenterar jag bloggar och forum om dom har intressanta inlägg. Struntar i om det är no follow eller do follow.

  Kommentar av Lena

 19. När jag började att blogga för inte så himla längesen så använde jag till exempel bloggnamnet som signatur, som förmodligen hade klassats som spam. Idag förstår jag att det kan göra det och varför, men det fanns faktiskt ingen tanke på att det var så de ”oskrivna reglerna” såg ut… Säkert fler som kanske inte helt medvetet inser att de gör ”fel”. Men någon som heter ”tjäna pengar online” är nog garanterat medveten om vad han/hon gör:) Bra med ett förtydligande iallafall.

  Jag undrar även om någon här vet något plugin för att ta bort nofollow när man har disqus? Funkade inte med ”noff”. Eller någon annan lösning. Nu har jag dock valt annat kommentarssystem bara för att jag inte lyckats ändra det.

  Kommentar av Johnny

 20. Kan man inte ha en riktigt klurig frågesport som Captcha? Typ en frågesport om sokmotorkonsult.se på en typ 20 sidor som man måste besvara för att skriva sin kommentar. På det sättet så får man anstränga sig som en idiot för att ange sin kommentar och man måste ha följt bloggen ett tag för att kunna de rätta svaren.

  Eller just det. Regel 4: Ej hämma kommentarer. Glöm det jag skrev :P

  Kommentar av Lukas Brisman

 21. Bra regler! Jag har funderat på att införa liknande på min blogg, och jag har faktiskt rensat bort kommentarer som konstiga namn.

  Hur som helst får jag ju länkar till min blogg tack vare kommentarer, och från min blogg länkar jag naturligtvis vidare till de sajter jag vill ha upp i SERPen, så det kommer ju ändå att ge positiv SEO-effekt, utan att det blir spammigt bland kommentarerna.

  Kommentar av Stefan Bergfeldt

 22. Vet att många SEO-experter och andra duktiga webbentrepenörer är emot Facebook Comments men sedan jag implementerade Facebook Comments på en av mina sidor – vilken sida nämner det är nämner jag inte här, kanske anses spammigt :) – så har jag fått bort alla troll och all spam.

  Visserligen har jag fått färre kommentarer också men de kommentarer som jag väl fått har varit väldigt givande.

  Kommentar av Robert Andersson

 23. Helt rätt!

  Kommentar av Fredrik

 24. Jag tänkte tipsa om kommentarssystemet IntenseDebate som påminner mycket om Disqus, med skillnaden att länkarna blir dofollow med IntenseDebate. Dessutom finns några fler features i Intense än vad det gör i Disqus. Återkommer när jag testat det lite mer.

 25. Jag använder Html Comment Box på min sajt som fungerar utmärkt.

  Kommentar av Julius L.

 26. Men vad hjälper NOFF om spammare kommenterar tre gånger är dem ”igenom” ändå?
  Eller kan jag missuppfattat det hela?

  Kommentar av Fredrik Södergren

 27. Regeln 4 är just för mig för att jag är nybörjare och lite nervös. Tack för era sidan.

  Kommentar av Nila

 28. Hej,
  jag har ganska nyligen börjat följa er blogg och lär mig ständigt nya saker! Jag är väldigt intresserad av SEO och allt som har med det att göra och vill verkligen lära mig det från grunden. På ett seriöst sätt. Jag har precis börjat kommentera på er blogg nu och kom mig för att läsa reglerna nu och blev lite nervös att mina kommentarer (inom ett kort tidsintervall…) ses som spam? :/ Egentligen spelar det väl mindre roll så länge jag får bra svar, vilket jag fått varje gång!

  Kanske fel att skriva här men jag skulle gärna komma i kontakt med någon också brinner för seo och är intresserad och villig att lägga lite tid på att lära upp gröngöling :) (?)

  *helt ok om ni döljer kommentaren och svarar per mail om detta är opassande..

  Kommentar av Adam

 29. Jag kan inte ens ha kommentarer på min blogg på grund av detta, det är verkligen ett problem. Vet dock inte om ett system som det som du kör med skulle fungera så bra för mig. Jag kan inte riktigt se hur jag skulle hinna med att se igenom kommentarerna för att godkänna vissa som verkliga läsare, för det görs väl manuellt, eller har jag missförtstått detta?

  Rebecca

  Kommentar av Rebecca

 30. Hej Rebecca

  Vi tycker det fungerar ganska bra, även om det är som du säger att många kommentarer är rent skräp eller inte följer våra riktlinjer i övrigt.

  Vi går igenom kommentarerna manuellt, det enda negativa jag upplever med det är att det ibland tar någon dag innan en kommentar är godkänd.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Visualisering av hur MySpace kändes mot slutet, som en stor spökstad. Några suddiga personer syns framför MySpace loggan.

MySpace – Från social mediejätte till spökstad

Lär dig mer om en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet, MySpace. Hitta ut hur sajten grundades, och hur den kom att bli en av de mest populära mötesplatserna på nätet under storhetstiden. Läs också om uppköpet av MySpace och hur det ledde till miljonförluster, samt om sajtens nedgång mot slutet.

Mockup-bild: Bing powered by ChatGPT

Microsoft ryktas implementera ChatGPT i Bing

Microsoft ryktas ha långtgående planer på att implementera ChatGPT i sin sökmotor Bing inom kort. Skulle ryktet visa sig stämma kan det skaka om sökmotormarknaden som vi känner den rejält.

Champagne-guld

SEM-året 2022

Vår head of SEM Felix Brynje summerar SEM-året 2022. Stort fokus på privacy och Smart shopping som ersattes av Performance Max är några av de saker du kan läsa om i denna artikel.

SEO-året 2022 - en nyårsresumé

SEO-året 2022

Slutet på coronadopingen, hela tio kända algoritmuppdateringar och alla pratar ChatGPT. Det har varit ett händelserikt SEO-år även i år. Här är vår årskrönika för SEO-året 2022.

Red alert

Så kan ChatGPT påverka Googles framtid

Kan ChatGPT på allvar rubba Googles dominans på sökmotormarknaden? I den här artikeln spekulerar vi hur framtiden kan komma att se ut.