Köp AdWords-boken Bygg en pengamaskin till specialpris! Ny bok - Bygg en pengamaskin ×
Köp AdWords-boken Bygg en pengamaskin till specialpris! Ny bok - Bygg en pengamaskin ×
Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 14 954 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Adsense eller Affiliate

SEO-Forum pågår sedan ett tag en diskussion om vad som är bäst, Adsense eller Afilliate. Det är förstås mer eller mindre omöjligt att säga vad som är ”bäst” för varje enskild site eftersom bäst kan betyda väldigt olika saker och alla siter har olika förutsättningar. Det går att reda lite i begreppen däremot.

Vad är Adsense?

Till att börja med kan vi reda ut vad de olika begreppen betyder. Adsense är Googles annonssystem för webplatser, man får betalt per klick och det följer Googles auktionssystem så det kan visas olika annonser utan att du gör något. Det handlar om textannonser med en klickbar rubrik, en beskrivning och en url. Ibland verkar Adsense blandas ihop med PPC (Pay Per Click) och visst, Adsense är en typ av PPC men det finns andra som erbjuder att betala per klick också.

Vad är Affiliate?

En affiliate är någon som säljer trafik, leads eller sales till någon annan och är således affilierad med denne. Det kan handla om en pokerskola som med banners skickar spelare till ett pokerrum och det kan handla om en prisjämförelsesite där du kan jämföra priset på olika försäkringar som skickar besökare till försäkringsbolag. Affiliaten kan alltså få betalt för lite olika saker beroende på vilket avtal man har. PPC är en modell där affiliaten alltså får betalt för klick, CPM (Cost Per Thousand) är en annan där affiliaten får betalt per tusen visningar av annonsen. CPA (Cost Per Action) är ytterligare ett sätt som förmodligen är allra vanligast, man får här betalt när besökaren uppfyllt ett krav av något slag. För pokeraffiliaten kan det vara att besökaren ska ha satt in pengar på pokerrummet, för försäkringsjämförelsesiten kan det vara att besökaren ska köpa en försäkring eller boka ett möte med en försäkringsmäklare.

Många, när dom tänker på affiliatemarknadsföring, tänker på Affiliatenätverken, t ex Tradedoubler eller Comission Junction. Sanningen är att man alls inte behöver använda sig av nätverken för att bedriva affiliateverksamhet. Om vi igen tittar på Poker som exempel så sitter nästan alla pokerrum på egna affiliatesystem och egna affiliate managers som tar hand om dig om du skulle vilja börja sälja trafik till dom.

Vad kan man tjäna mest på, affiliate eller adsense?

Det här skiljer sig från site till site, för en site som har väldigt spritt innehåll och alla möjliga typer av besökare kan det vara svårt att få igång affiliatebusinessen. Om man tittar på ett lite större perspektiv än en site så är det däremot ingen tvekan, det finns affiliate-bolag som tjänar flera hundra miljoner om året på affiliatemarknadsföring, titta till exempel på de stora prisjämförelsebolagen eller onlineresebyråerna. Bara i Sverige för den svenska marknaden finns det enorma bolag som tjänar ruskiga pengar. Det finns, mig veterligen, idag inga stora bolag som livnär sig på Adsense.

Skillnader i att komma igång

Det är ganska stora skillnader i att komma igång som affiliate jämfört med att komma igång med Adsense. För Adsense handlar det bara om att registrera ett konto hos Google och limma in en kodsnutt på sin site. Man kan om man vill arbeta med det titta på storlekar och placeringar av annonserna men du kan i princip inte göra några andra val, Google kommer visa dom annonser Google tycker passar och du kan luta dig tillbaka.

För en affiliate handlar det om ganska mycket mer jobb, du måste hitta affiliateprogram som passar. Du måste mäta konverteringen för att se vilka annonser som fungerar bäst. Du måste byta annonser om du märker att någon fungerar dåligt osv. Det är alltså en hel del mer jobb. Däremot kan du få mycket mer betalt.

7 kommentarer

 1. Bra sammanfattning. Kör själv AdSense på mina sajter.
  I längden tror jag att man tjänar mer på Affiliate dock…

  Kommentar av

  Antonio

 2. Ja, det är som sagt lite beroende på vad siterna är för typ av siter. Det finns ju till exempel områden där det knappt finns affiliatprogram att tillgå och då blir det förstås svårt.

  Om det är en site om mjölkmaskiner till exempel så finns det ju inga passande affiliateprogram (som jag känner till iaf) och man kan ju inte gärna klämma in hotellannonser och hoppas på att tjäna pengar. Där får man nog helt enkelt nöja sig med Adsense och utgå ifrån att man inte kommer kunna tjäna mer som affiliate.

  Allt eftersom fler branscher blir mer och mer närvarande på Internet ökar potentialen för affiliateintäkter, titta bara på när det började säljas linser online ordentligt. Det var en marknad som innan det inte kunde generera några som helst affiliateintäkter och som nu är en av de riktigt stora nischerna för affilaites.

  Kommentar av

  Magnus

 3. Jag har kört adsense ett tag nu med ganska bra resultat. Nu har jag beställt banners och ska ge mig in i affilate-djungeln. Tänkte prova på frossle.com till att börja med.

  Kommentar av

  Jimmy

 4. Jag skulle faktiskt föreslå att om du vill gå in på djupet på affiliatemarknadsföring så ska du börja med att arbeta med textlänkar. Titta på topplistor, prisjämförelser och liknande. Sen är banners förstås ett sätt att fånga ytterligare några.

  Kommentar av

  Magnus

 5. har börjat med Adsense sedan en tid tillbaka på några av mina sajter. det blir en liten slant, varje dag, utan större ansträngning. Jag gillar att arbeta med Adsense, det e enkelt att starta med detta allternativ.

  Petter Hedman

 6. Jag har både skapat sajter för enbart adsense och enbart för affiliate. Men jag har märkt att en kombination av dessa båda kan vara väldigt lyckobringande :)

  Så nu kör jag både och på de flesta sajter jag har.

  Kommentar av

  Rasmus

 7. Grym artikel, hittade den genom Google. Jag har kört adsense i princip hela tiden, men nu börjar det bli lite för stora summor varje månad på adsensekontot för att jag ska känna mig säker. Google kan ju som bekant stänga konton lite hur som helst. Jag har därför börjat köra mer och mer affiliate med ganska ok resultat!

  Kommentar av Philip

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Michael Wahlgren, Pontus Karlsson och Maria Fernholm i avsnitt 34 av Sökpodden

#34 Kladdigt sökresultat

I årets sista avsnitt av Sökpodden börjar vi med de nya långa beskrivningarna i sökresultatet. Är de bra eller dåliga för SEO? Vi går vidare till hur du använder visningsandel för att optimera din annonsering med AdWords. Slutligen tar vi upp hur du optimerar för konverteringar på Facebook Ads. Du lyssnar väl?

Google Shopping

Missvisande data i Google Shopping

Google registrerar en annonsvisning för Google Shopping, trots att den inte exponerats för användaren. Detta kan leda till missvisande data. Läs mer här!

Utökat utrymme för meta descriptions i sökresultaten

Google utökar utrymmet där meta descrptions syns i sökreslutaten. Vi funderar över varför samt ger våra kortsiktiga rekommendationer på hur man bör agera kring detta.

Anton Johansson, Michael Wahlgren och Christian Litezings i Sökpodden avsnitt 33

#33 Special: Pineberry 10 år

Den 29 november 2007 startade vi Pineberry. Detta tioårsjubileum firas med ett specialavsnitt av Sökpodden där vi pratar om vad som hänt i branschen de senaste tio åren samt blickar mot framtiden. Nu är det kort tid mellan avsnitten! Avsnitt #32 […]

promotion extension erbjudandetillägg

Ge dina annonser en extra push med erbjudandetillägg

Med nya annonstillägget Erbjudandetillägg/Promotion extensions kan du lyfta fram rabatter & erbjudanden i anslutning till dina annonser. Läs vår steg-för-steg guide här!

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner