Sökmotorkonsult.se

Adsense eller Affiliate

SEO-Forum pågår sedan ett tag en diskussion om vad som är bäst, Adsense eller Afilliate. Det är förstås mer eller mindre omöjligt att säga vad som är ”bäst” för varje enskild site eftersom bäst kan betyda väldigt olika saker och alla siter har olika förutsättningar. Det går att reda lite i begreppen däremot.

Vad är Adsense?

Till att börja med kan vi reda ut vad de olika begreppen betyder. Adsense är Googles annonssystem för webplatser, man får betalt per klick och det följer Googles auktionssystem så det kan visas olika annonser utan att du gör något. Det handlar om textannonser med en klickbar rubrik, en beskrivning och en url. Ibland verkar Adsense blandas ihop med PPC (Pay Per Click) och visst, Adsense är en typ av PPC men det finns andra som erbjuder att betala per klick också.

Vad är Affiliate?

En affiliate är någon som säljer trafik, leads eller sales till någon annan och är således affilierad med denne. Det kan handla om en pokerskola som med banners skickar spelare till ett pokerrum och det kan handla om en prisjämförelsesite där du kan jämföra priset på olika försäkringar som skickar besökare till försäkringsbolag. Affiliaten kan alltså få betalt för lite olika saker beroende på vilket avtal man har. PPC är en modell där affiliaten alltså får betalt för klick, CPM (Cost Per Thousand) är en annan där affiliaten får betalt per tusen visningar av annonsen. CPA (Cost Per Action) är ytterligare ett sätt som förmodligen är allra vanligast, man får här betalt när besökaren uppfyllt ett krav av något slag. För pokeraffiliaten kan det vara att besökaren ska ha satt in pengar på pokerrummet, för försäkringsjämförelsesiten kan det vara att besökaren ska köpa en försäkring eller boka ett möte med en försäkringsmäklare.

Många, när dom tänker på affiliatemarknadsföring, tänker på Affiliatenätverken, t ex Tradedoubler eller Comission Junction. Sanningen är att man alls inte behöver använda sig av nätverken för att bedriva affiliateverksamhet. Om vi igen tittar på Poker som exempel så sitter nästan alla pokerrum på egna affiliatesystem och egna affiliate managers som tar hand om dig om du skulle vilja börja sälja trafik till dom.

Vad kan man tjäna mest på, affiliate eller adsense?

Det här skiljer sig från site till site, för en site som har väldigt spritt innehåll och alla möjliga typer av besökare kan det vara svårt att få igång affiliatebusinessen. Om man tittar på ett lite större perspektiv än en site så är det däremot ingen tvekan, det finns affiliate-bolag som tjänar flera hundra miljoner om året på affiliatemarknadsföring, titta till exempel på de stora prisjämförelsebolagen eller onlineresebyråerna. Bara i Sverige för den svenska marknaden finns det enorma bolag som tjänar ruskiga pengar. Det finns, mig veterligen, idag inga stora bolag som livnär sig på Adsense.

Skillnader i att komma igång

Det är ganska stora skillnader i att komma igång som affiliate jämfört med att komma igång med Adsense. För Adsense handlar det bara om att registrera ett konto hos Google och limma in en kodsnutt på sin site. Man kan om man vill arbeta med det titta på storlekar och placeringar av annonserna men du kan i princip inte göra några andra val, Google kommer visa dom annonser Google tycker passar och du kan luta dig tillbaka.

För en affiliate handlar det om ganska mycket mer jobb, du måste hitta affiliateprogram som passar. Du måste mäta konverteringen för att se vilka annonser som fungerar bäst. Du måste byta annonser om du märker att någon fungerar dåligt osv. Det är alltså en hel del mer jobb. Däremot kan du få mycket mer betalt.

Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

7 kommentarer

 1. Bra sammanfattning. Kör själv AdSense på mina sajter.
  I längden tror jag att man tjänar mer på Affiliate dock…

  Kommentar av Antonio

 2. Ja, det är som sagt lite beroende på vad siterna är för typ av siter. Det finns ju till exempel områden där det knappt finns affiliatprogram att tillgå och då blir det förstås svårt.

  Om det är en site om mjölkmaskiner till exempel så finns det ju inga passande affiliateprogram (som jag känner till iaf) och man kan ju inte gärna klämma in hotellannonser och hoppas på att tjäna pengar. Där får man nog helt enkelt nöja sig med Adsense och utgå ifrån att man inte kommer kunna tjäna mer som affiliate.

  Allt eftersom fler branscher blir mer och mer närvarande på Internet ökar potentialen för affiliateintäkter, titta bara på när det började säljas linser online ordentligt. Det var en marknad som innan det inte kunde generera några som helst affiliateintäkter och som nu är en av de riktigt stora nischerna för affilaites.

  Kommentar av Magnus

 3. Jag har kört adsense ett tag nu med ganska bra resultat. Nu har jag beställt banners och ska ge mig in i affilate-djungeln. Tänkte prova på frossle.com till att börja med.

  Kommentar av Jimmy

 4. Jag skulle faktiskt föreslå att om du vill gå in på djupet på affiliatemarknadsföring så ska du börja med att arbeta med textlänkar. Titta på topplistor, prisjämförelser och liknande. Sen är banners förstås ett sätt att fånga ytterligare några.

  Kommentar av Magnus

 5. har börjat med Adsense sedan en tid tillbaka på några av mina sajter. det blir en liten slant, varje dag, utan större ansträngning. Jag gillar att arbeta med Adsense, det e enkelt att starta med detta allternativ.

  Petter Hedman

 6. Jag har både skapat sajter för enbart adsense och enbart för affiliate. Men jag har märkt att en kombination av dessa båda kan vara väldigt lyckobringande :)

  Så nu kör jag både och på de flesta sajter jag har.

  Kommentar av Rasmus

 7. Grym artikel, hittade den genom Google. Jag har kört adsense i princip hela tiden, men nu börjar det bli lite för stora summor varje månad på adsensekontot för att jag ska känna mig säker. Google kan ju som bekant stänga konton lite hur som helst. Jag har därför börjat köra mer och mer affiliate med ganska ok resultat!

  Kommentar av Philip

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

techjättarna

Amerikanskt lagförslag kan ändra spelplanen för Google

Ett lagförslag i USA hotar att drastiskt ändra spelplanen för techjättar som Google, Amazon och Apple. Om lagen blir verklighet kommer dessa företag inte längre få favorisera sina egna produkter och tjänster. Sannolikt skulle detta vara en positiv utveckling för mindre företag som är beroende av techjättarna för att nå nya kunder.

youtube

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

Google har erbjudit sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget i ett försök att blidka myndigheterna inom EU. Är det på riktigt denna gång eller blir det ”bara” ett nytt CSS?

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje i avsnitt 84 av Sökpodden

#84 Freshness

Kan Ahrefs nya sökmotor, Yep, utmana Google på riktigt? Detta är ett av ämnena som Björn, Felix och Micke pratar om i avsnitt 84 av Sökpodden. De djupdyker även i varför freshness är en faktor för Google och om man ska pinna i sina RSAs på Google Ads eller inte. Du lyssnar väl?

Collage av bilder på partiledarna, fr v till höger: Johan Pehrson, Ebba Busch, Per Bolund, Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Ulf Kristersson, Riksdagshuset, Annie Lööf och Magdalena Andersson.

Partierna som är störst på Google – inför valet

Vilket parti har störst synlighet på Google? Och vilken av partiledarna googlas mest? Med knappt fyra månader kvar till valet gör vi ett SEO-nedslag i politiken. 

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?