Sökmotorkonsult.se

Adsense och filter

Adsense är idag en av de absolut vanligaste och största inkomstkällorna för webmasters. I kombination med en bra sökmotoroptimering kan man lätt få en ok passiv inkomst. Adsense är alltså Googles system för annonser på siter. Genom att registrera sig för Adsense och lägga in kodsnippeten på sin site kommer man få bra anpassade annonser i text- eller bildform. Google har ganska stränga regler för på vilka siter man får ha Adsense på och för hur de ska hanteras. Man får till exempel inte ha för många annonsblock per sida.

Filter som kan drabba siter som har Adsense

Det pratas mycket nu för tiden om ett filter som kallas 30+ (trettio-plus-filtret). Det de flesta är överens om är att filtret enbart drabbar sidor som har Adsense. Det kan verka riktigt konstigt eftersom Google i så fall skulle ge sämre resultat åt de som använder deras annonstjänst för att tjäna pengar. Det verkar däremot som att det faktiskt stämmer, filtret drabbar siter med Adsense. En annan faktor som krävs för att filtret ska slå till (verkar det som) är att siten har Google som överlägset största källa till trafik. Förklaringen anses vara att Google inte vill att andra ska ta huvudparten av deras intäkter genom att ta folk i de organiska resultaten och förvandla dem genom sin site till annonsintäkter, Google vill helt enkelt själva ha den delen av kakan med.

En annan liknande effekt som talats om är att siter som driver mycket trafik från Google och tjänar pengar på Adsense kan börja få mindre betalt för sina klick. Det skulle i så fall vara av samma anledning.

Det råder ingen tvekan om att Adsense kan bättra på dina intäkter på ett mycket trevligt sätt men det råder heller ingen tvekan om att Google inte är en perfekt samarbetspartner. Jag har hittils inte lyckats hitta något generellt system där man tjänar mer pengar (på vissa specifika siter kan det vara bättre med t ex bra affiliate deals men det kräver ofta en ganska specialicerad site) men Google vet om det och de utnyttjar det.

Sidan är senast uppdaterad 2008-11-05

3 kommentarer

 1. Ska göra en test på detta för sajten jag länkar till. Tog precis bort alla adsense-annonser. Sajten har PR2, ca 5000 inlänkar, 824 indexerade sidor. Men ligger på typ sidan 10 för mina viktigaste sökord. Rapporterar resultatet om 1-2 veckor. Tack för tipset!

  Kommentar av Torkel

 2. Hej Pineberyy.

  Är det möjligt att anlita er för att optimera sitt adsense?
  Vi har adsense på ett gäng av våra mindre sidor men det levererar betydligt sämre än det gjorde i ett tidigare skede.

  Mvh Joakim

  Kommentar av Joakim

 3. Hej Joakim

  Vi jobbar inte specifikt med Adsense. En sak det pratats om senaste tiden är att programmatic köpen via Doubleclick minskat mycket efter Googles nya policys för Doubleclick inför GDPR. Då en del av Adsense-annonserna köps just via Doubleklick kan det eventuellt ligga bakom er försämring.

  Om försämringen i Adsense beror på att ni rankar sämre på Google kan vi såklart se om vi kan hjälpa er med SEOn.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Visualisering av hur MySpace kändes mot slutet, som en stor spökstad. Några suddiga personer syns framför MySpace loggan.

MySpace – Från social mediejätte till spökstad

Lär dig mer om en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet, MySpace. Hitta ut hur sajten grundades, och hur den kom att bli en av de mest populära mötesplatserna på nätet under storhetstiden. Läs också om uppköpet av MySpace och hur det ledde till miljonförluster, samt om sajtens nedgång mot slutet.

Mockup-bild: Bing powered by ChatGPT

Microsoft ryktas implementera ChatGPT i Bing

Microsoft ryktas ha långtgående planer på att implementera ChatGPT i sin sökmotor Bing inom kort. Skulle ryktet visa sig stämma kan det skaka om sökmotormarknaden som vi känner den rejält.

Champagne-guld

SEM-året 2022

Vår head of SEM Felix Brynje summerar SEM-året 2022. Stort fokus på privacy och Smart shopping som ersattes av Performance Max är några av de saker du kan läsa om i denna artikel.

SEO-året 2022 - en nyårsresumé

SEO-året 2022

Slutet på coronadopingen, hela tio kända algoritmuppdateringar och alla pratar ChatGPT. Det har varit ett händelserikt SEO-år även i år. Här är vår årskrönika för SEO-året 2022.

Red alert

Så kan ChatGPT påverka Googles framtid

Kan ChatGPT på allvar rubba Googles dominans på sökmotormarknaden? I den här artikeln spekulerar vi hur framtiden kan komma att se ut.