Sökmotorkonsult.se

Alphabet och Meta bommar förväntningarna

Google Facebook

Både Alphabet och Meta lämnade svaga kvartalsrapporter i veckan och bommade analytikernas förväntningar rejält. Det väntar tuffare tider för techjättarna.

Jag såg extra mycket fram emot Alphabets (Google och YouTube) och Metas (Facebook och Instagram) kvartalsrapporter denna vecka med tanke på den turbulenta period vi just nu är inne i. Rapporterna från Alphabet och Meta ger oss digitala marknadsförare intressanta tecken kring vart annonsmarknaden och specifikt dessa två techjättar är på väg.

(nedan siffror är Q3 2022 jämfört med Q3 2021 om inget annat anges)

Svag tillväxt

Alphabet växte med 6 % vilket är historiskt lågt. Om man bryter ned dessa siffror växte Sök med 4 % medan YouTube backade 2 %. För Meta var siffrorna ännu dystrare, de backade med 4 %.

Dessa siffror blir ännu mer beklämmande om man tänker på den inflation som varit under senaste kvartalet. Rimligtvis har många av Alphabets och Metas annonsörer höjt sina priser vilket borde innebära att dessa prisökningar följer med in i annonsauktionerna hos Google och Facebook. Trots detta visar Alphabet och Meta svaga tillväxtsiffror.

Mer annonser men lägre CPM

Två intressanta siffror från Metas rapport är att antalet annonser ökade med 17 % medan det genomsnittliga priset per annons minskade med 18 %.

Med tanke på att antal användare endast ökade med 2 % innebär detta att Meta ökade antal annonsplatser rejält samtidigt som priset per annons gått ned så pass mycket att nettoeffekten är mer eller mindre noll.

Många fler anställda

En sak som verkligen står ut i både Alphabets och Metas rapporter är att de båda ökat antalet anställda något enormt trots den svaga tillväxten.

Alphabet ökade sina anställda med 25 % (cirka 37 000 personer) och Meta ville inte vara sämre utan ökade antalet anställda med 28 % (cirka 19 000 personer). Dessa siffror blir än mer anmärkningsvärda när man betänker att båda bolagen de senaste månaderna pausat nyrekryteringar.

Ökade press

Svag tillväxt och ökade kostnader är ingen bra kombination för något företag. Som tur är för både Alphabet och Meta har båda bolagen historiskt varit extremt lönsamma och det finns fallhöjd innan det blir riktigt illa.

Mark ZuckerbergMen redan nu höjs det röster från investerare att något behöver göras. Tidigare i veckan skrev investeraren Brad Gerstner ett öppet brev till Mark Zuckerberg där han krävde att Meta skulle säga upp 20 % av personalen och minska investeringarna, framförallt inom Metaverse.

Personligen har jag aldrig förstått Metaverse och jag tror att Mark och gänget på Meta snart kommer behöva visa mer konkreta resultat av satsningarna inom Metaverse, annars kommer pressen på dem bara öka. Det är samtidigt svårt att se hur de ska kunna backa sig ur Metaverse med tanke på att de gått all-in med namnbyte och allt.

Det är inte bara Meta som får kritik för sina satsningar, även Alphabet behöver försvara sina satsningar inom delen som redovisas under namnet Other Bets. När tillväxten och lönsamheten är på topp är det enkelt att satsa pengar inom nya spännande områden, men nu när omvärlden går mot sämre tider kommer techjättarna att få vänja sig vid att deras vidlyftiga satsningar ifrågasätts mer och mer.

Det är tydligt att Alphabet och Meta känner av pressen, båda bolagen kommunicerar att de ska minska tillväxttakten i antal anställa och att de ska fokusera verksamheten. Och det kan nog behövas.

Jämförs med coronadopade resultat

Även om kvartalsrpporterna var en besvikelse för marknaden är allt inte helsvart för Alphabet och Meta. Deras grundaffär är väldigt lönsam och man ska heller inte glömma att när vi bedömer Q3 2022 mot Q3 2021 jämför vi med ett coronadopat kvartal. Annonsintäkterna för Alphabet och Meta ökade rejält under coronapandemin. Exempelvis ökade Alphabets intäkter från Sök med 44 % mellan Q3 2021 och Q3 2020.

De flesta företag som fick en skjuts under epidemin upplever ett svagare 2022 och det är därför klokt att se utvecklingen över längre tid för att rensa bort delar av coronaeffekten.

Om vi återigen tar Alphabets intäkter från Sök som exempel så ökade de med 50 % över två år (Q3 2020 jämfört med Q3 2022). Och att öka sin intäkter med i genomsnitt 25 % per år får väl ändå anses helt ok, även om det är Google vi pratar om.

Hur går dina tankar kring techjättarnas kvartalsrapporter? Kommentera gärna nedan.

 

Sidan är senast uppdaterad 2022-10-27

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Avsnitt 88 av Sökpodden med Sonlard Berglund, Michael Wahlgren och Ricci Chan-Udom

#88 Framtiden för länkar

I avsnitt 88 av Sökpodden dissekerar vi Metas nya ramverk Performance 5 innan vi går vidare till ett snack om Google Sheets och SEO. Vi avslutar med en diskussion om länkar kommer minska i betydelse. Lyssna gärna!

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!