Sökmotorkonsult.se

Amerikanskt lagförslag kan ändra spelplanen för Google

techjättarna

Ett lagförslag i USA hotar att ändra spelplanen för Google och övriga techjättar. Blir American Innovation and Choice Online Act verklighet kommer tjänster som exempelvis Google Flights och YouTube inte få ha lika framträdande roll i sökresultatet som idag.

Det är inte bara i EU som myndigheterna jagar techjättarna för att de anser att bolagen utnyttjar sin ställning på ett konkurrenshämmande sätt. I USA förbereds just nu en ny lag som går under namnet American Innovation and Choice Online Act.

Om lagen blir verklighet kommer den förbjuda techjättarna att favorisera sina egna tjänster. Exempelvis skulle detta kunna innebära att:

  • Google inte får ge Google Flights en så framträdande roll i sökresultaten och inte heller låta YouTube helt dominera videoresultaten.
  • Amazon inte längre får favorisera sina egna varumärken framför produkter från sina sina tredjepartssäljare (merchants).
  • Apple tvingas tillåta att appar får använda sina egna betalningslösningar.

Osäkert om lagen går igenom

Det är osäkert om lagen går igenom. Men den har ett relativt stort stöd och den är dessutom en ”bipartisan bill”, dvs det är både demokrater och republikaner som står bakom förslaget.

Vad jag kan läsa mig till anser bedömare att det är ”nu eller aldrig” som lagförslaget ska gå igenom. Förslag behöver gå igenom innan kongressens sommaruppehåll i augusti då det därefter kommer vara fullt fokus på mellanårsvalen.

Åsikterna går isär

När man läser hur folk tänker kring lagförslaget går åsikterna som väntat isär. I ena hörnan finns de som anser att precis som att en ICA-handlare får placera sina egna produkter på de bästa platserna i sin butik borde techjättarna få bestämma över hur deras produkter och tjänster fungerar.

Den andra ringhörnans svar på detta argumentet är att skillnaden mellan techjättarna och företag som ICA är att du som konsument kan välja att handla i en annan matvarubutik än ICA, men du kan inte välja bort företag som Google, Apple och Amazon då de har en monopolistisk ställning på marknaden.

Det pågår givitvis ett intensivt lobbyarbete från techjättarnas sida och från politiskt håll finns det personer som vill bromsa förslaget.

Ändrar förutsättningarna för söket

Om lagen blir verklighet kan vi nog förvänta oss betydande förändringar i sökresultaten – i alla fall i USA. Googles olika egna produkter kommer inte kunna ha en lika framträdande roll som i dag. På ett sätt kan man se det som att det blir en tillbakagång till hur sökresultatet var uppbyggt för 10-15 år sedan.

För de flesta sajtägare och företag skulle detta sannolikt vara en positiv utveckling och leda till ännu större möjligheter att generera trafik och kunder från Google.

Det kan alltså bli så att Google och de andra techjättarna vaknar upp till en rejält annorlunda spelplan efter sommaren. Det ska bli spännande att följa hur det hela utspelar sig.

Hur tänker du kring lagförslaget? Kommentera gärna nedan.

 

Sidan är senast uppdaterad 2022-06-20

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

annonstestning RSA Google Ads

Annonstestning med RSAs

Hur testar dina RSAs? Låter du Google göra grovjobbet åt dig eller litar du inte fullt ut på att deras algoritmer ska fatta rätt beslut åt dig? I denna artikel beskriver vi 5 olika metoder för att annonstestning.

budget Google Ads

Så kan du tänka kring din budget på Google Ads

Hur stor är en bra Google Ads-budget? Om det är första gången du bestämmer din budget för Google Ads kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig nivå. Men det finns några faktorer som kan hjälpa dig att hitta rätt.

höststäda sajten

Hitta glömda subdomäner

Det är inte alls omöjligt att det gömmer sig glömda subdomäner på din webbsajt. Framförallt om sajten är gammal. I denna artikel lär du dig hur du hittar dessa subdomäner.

Helpful content

Få sajter påverkade i Helpful content update

Det har nu gått drygt två veckor sedan Google lanserade sin Helpful content update för engelska sökningar. Vi har undersökt hur algoritmuppdateringen påverkat sajter i Storbritannien och USA. 

Bilddagboken "fjortis"-selfie

Minns du Bilddagboken?

Hela tanken bakom bilddagboken, eller bdb som det också kallades, var att ha en bild som dagboksinlägg istället för ett blogginlägg. När sajten grundades hade många skaffat sin första digitalkamera eller till och med sin första mobil med inbyggd kamera, och bloggar var populära. Så det var ett logiskt steg att sätta ihop de två. Men mot slutet av 00-talet försvann sajten. Vad hände egentligen?