Sökmotorkonsult.se

Hur stor är affiliate-marknaden?

mynt

Jag fick nyligen en väldigt intressant fråga av en branschkollega; hur stor är affiliate-marknaden?

Min egen tolkning av frågan, för att förtydliga, är hur mycket pengar delas totalt ut i ersättning till affiliates per år, världen över? Hur många och hur stora transaktioner görs varje år genom affiliates? Det här är verkligen inte lätta frågor att svara på, dels för att affiliate-branschen inte är en egen bransch utan ett tvärsnitt av alla de branscher som på allvar är aktiva på nätet och dels för att det är en mycket snabbt växande bransch. Jag kan idag på rak arm räkna upp åtminstone en handfull svenska bolag som omsätter några hundra miljoner på sin affiliate-verksamhet – alltså från det håll att de är affiliates, inte att de använder affiliates i sin marknadsföring.

Jag klarar idag inte av att ge någon riktig siffra men jag kan måla upp lite egenskaper och gränser för affiliate-marknaden. Det finns nämligen ett antal gemensamma nämnare för alla segment som fungerar bra för affiliate-marknadsföring och således segment där man kan tjäna pengar genom att sälja sin trafik. Det är lätt att tro att du hittar segmenten genom att skumma igenom Tradedoublers eller Commission Junctions olika program men det är inte sant. Jag skulle vilja påstå att du där i första hand hittar de segment som inte är särskilt utvecklade eller lämpade, det är därför de behöver använda dessa lösningar, men naturligtvis finns även de utpräglade nischerna där.

Vad är en bra nisch?

Ett bra exempel på ett av de allra bäst betalande programmen hos en av de större affiliate-mäklarna är ett svenskt pokerbolag. De betalar 400 kronor per ny spelare och jämfört med de andra programmen hos mäklaren är det här en rejäl slant. Jag jobbar med ett antal poker-affiliates och 400 kr är den sämsta ersättning jag någonsin sett. $150 är någonstans kring ett minimum av vad som är acceptabelt för en pokerspelare som sätter in pengar. Låt oss istället ta en titt på vad som krävs för att något ska vara en bra nisch för affiliates. En viktig sak att komma ihåg är att mängden bra segment ökar och bara för att en bransch inte lever upp till kraven idag betyder det inte att de aldrig gör det. Det har att göra med våra totala internetvanor och den tekniska nivå som segmentet ligger på. För några år sedan skulle jag säga att kontaktlinser inte var ett bra segment, idag är det ett kanonsegment.

Bra segment för affiliates har stor sökvolym

För att bli framgångsrik som affiliate krävs nästan att man drar trafik från sökmotorer, antingen med SEO eller med sponsrade länkar. Det finns exempel på andra framgångsrika satsningar men för att ett helt segment ska kunna bli framgångsrikt, och för att det ska finnas utrymme för små aktörer, krävs sökmotortrafik. Om ingen söker efter produkterna eller tjänsterna är segmentet dött. Ett exempel på ett segment som inte lever upp till det här kravet är ”avverkning”, även om det säkert skulle vara lönsamt att förmedla en kund så finns det helt enkelt inte trafik. Exempel på segment med mycket trafik finns det gott om och du känner säkert till ett antal redan.

Större summor kräver betalningslösningar online

För att det ska finnas mycket pengar i ett segment krävs det att det finns betalningslösningar och folk som är beredda att betala på nätet. Detta krävs för att kunna betala rimliga nivåer på CPA. Visst kan det fungera ett tag att få betalt för folk som registrerar sig på nyhetsbrev eller på klick men om inte transaktionen sker på nätet kommer det aldrig bli några vidare pengar. Ett bra exempel på en bransch som inte lever upp till det här är restauranger. Vi betalar helt enkelt inte online även om vi kanske söker efter restaurangen på nätet. Det finns även en del inneboende problem, till exempel vill vi inte gärna betala i förskott och kanske vill vi se vad som bjuds på restaurangen. Finansbranschen däremot har snabbt flyttat ut på nätet och där görs en enorm uppsjö betalningar online, det känns väl till exempel inte konstigt att köpa fonder på nätet?

Konkurrens är att föredra

Det här låter kanske bakvänt men konkurrens är nästan ett krav för att det ska gå att tjäna pengar som affiliate. Det behöver kanske inte finnas konkurrerande affiliates, även om det ganska säkert gör det, men det måste finnas konkurrens bland dem som säljer produkten/tjänsten och konkurrensen måste finnas på nätet. I en väl utvecklad bransch landar snart huvudparten av pengarna i händerna på den som äger trafiken och det är affiliaten. Det finns ett antal faktorer som gör att det går i den riktningen och det fungerar mycket likt Adwords. Man mäter lätt hur mycket pengar man tjänar på den affiliate-trafik man köper, särskilt om man betalar per kund.

Tänk dig att du till exempel säljer brunnslock på nätet och gör det genom att köpa affiliatetrafik. I en nisch där det finns många återförsäljare av brunnslock kan dina affiliates snabbt byta och skicka trafiken till din konkurrent istället. Låt säga att din marginal är 50 kronor per brunnslock. Hur mycket är du beredd att betala till affiliaten för trafiken om han hotar gå till konkurrenten istället? Långsiktigt skulle jag säga att du är beredd att betala 49.50 och behålla 50 öre själv. Det är ju nämligen 50 intjänade ören istället för noll. Nu kanske du hävdar att 50 öres marginal är för lite men det kommer finnas någon som är beredd att ta det och då är det där vi landar. Om det istället inte fanns konkurrens, du är den enda återförsäljaren av brunnslock, hur mycket är du beredd att betala affiliaten då? Jag skulle kanske vara beredd att betala en krona, kunderna måste ju handla någonstans och affiliaten får nöja sig med din krona eller gå helt utan. Det krävs alltså konkurrens för att man ska kunna tjäna mer än en krona per brunnslock och kan du inte tjäna mer är det inte en bra nisch.

Exempel på mogna branscher

Det finns massor av segment som lever upp till dessa tre och segmenten blir fler och fler i takt med att de mognar. Kanske inte mognar som bransch men mognar som internetbransch. Jag har redan nämnt några branscher som poker och kontaktlinser. De är verkligen inte lika stora eller lika mogna men de är båda bra segment. Lite andra exempel är teknik-prylar, resor (enormt), lån, försäkringar och dating.

Sidan är senast uppdaterad 2022-05-24

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!

Sir Väs

Sir Väs var ett perfekt länkbete – så kunde Skansen ha utnyttjat det till max

Vad har kungskobran Sir Väs med SEO att göra? Jo, ormens rymning genom taket var början på en händelse som hade alla förutsättningar till att bli ett perfekt länkbete.

Google Facebook

Alphabet och Meta bommar förväntningarna

Techjättarna Alphabet och Meta har lämnat kvartalsrapport denna vecka. Båda kom in med klart sämre siffror än marknaden förväntat sig. Vi går igenom rapporterna med fokus på vad som är intressant för oss digitala marknadsförare.