Sökmotorkonsult.se

Kan DuckDuckGo hota?

DuckDuckGo

Varje dag görs ungefär 100 miljoner sökningar på DuckDuckGo. En hög siffra men ändå låg i jämförelse med Google. 

Häromveckan firade DuckDuckGo att de nått milstolpen 100 miljarder sökningar. Jag förstår att de ville fira detta, samtidigt är det svårt att sätta den siffran i ett sammanhang då det är totala antalet sökningar sedan DuckDuckGo lanserades 2008.

En mer intressant siffra är att det på DuckDuckGo idag görs ungefär 100 miljoner sökningar per dag. Detta kan ställas i relation till att det uppskattningsvis görs 8-10 miljarder sökningar på Google varje dag (det finns ingen officiell siffra, men det finns estimat som exempelvis detta här.) Så även om DuckDuckGos 100 miljoner sökningar per dag är imponerande, bleknar de i jämförelsen med Google.

Större i USA

Enligt data från Statcounter har DuckDuckGo just nu en marknadsandel på 2,5 % i USA. Trots att detta är en låg siffra är det inte hästlängder till Yahoos 3,25 % och Bings 6,31 % i USA.

Tittar vi istället på Sverige sjunker DuckDuckGos marknadsandel rejält till 0,66 %. Den globala marknadsandelen är 0,67 % för hela Europa ligger siffran på 0,58 %.

Med tanke på hur mycket debatt det varit kring integritet i Sverige och Europa i samband med bland annat GDPR är i alla fall jag förvånad att DuckDuckGo, som fokuserar på personlig integritet och anonymitet, inte alls lyckats lika bra på denna sida av Atlanten som i USA.

SEO/SEM på DuckDuckGo

Att aktivt arbeta med SEO för DuckDuckGo är inte aktuellt med tanke på deras marknadsandel. Du behöver fokusera på en sökmotor i ditt SEO-arbete och det är utan att överdriva givit vilken denna sökmotor är.

Om vi istället kollar på SEM kan DuckDuckGo vara intressant och jag har sett siffror på att CPC-nivåerna ibland är 10 gånger lägre än på Google Ads. Samtidigt, med en marknadsandel på 0,66 % i Sverige är det kanske ändå inte värt mödan om du inte annonserar på väldigt många sökord med hög sökvolym. Alternativt om du riktar dig mot USA där DuckDuckGos marknadsandel ju är cirka 4 gånger större än i Sverige.

Bra med konkurrens

Konkurrens är nyttigt och Googles dominans när det gäller sökmarknaden är inte bra för någon förutom de själva. Så jag skulle välkomna att DuckDuckGo eller någon annan sökmotor på allvar tog upp kampen med Google.

Med det sagt har jag svårt att se DuckDuckGo lyckas ta en mycket större marknadsandel än de redan har. För egen del skulle det krävas mycket för att få mig att byta till DuckDuckGo. Hur ser du på det? Använder du DuckDuckGo? Skriv gärna en kommentar nedan!

 

En kommentar

  1. Jag använder DDG på min privata dator, och på telefonen har jag Brave med DDG som förvald sökmotor. En fördel är att man kan skriva in kommandon för att söka på olika sajter: ”!w” för wikipedia, ”!m” för google maps, och ”!g” för google. Det är dock bara en funktion jag använder på datorn. Hur som helst, det jag funderar på är om dessa sökningar räknas in i statistiken. Jag gissar att de inte gör det.

    Kommentar av Olle

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

budget Google Ads

Så kan du tänka kring din budget på Google Ads

Hur stor är en bra Google Ads-budget? Om det är första gången du bestämmer din budget för Google Ads kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig nivå. Men det finns några faktorer som kan hjälpa dig att hitta rätt.

höststäda sajten

Hitta glömda subdomäner

Det är inte alls omöjligt att det gömmer sig glömda subdomäner på din webbsajt. Framförallt om sajten är gammal. I denna artikel lär du dig hur du hittar dessa subdomäner.

Helpful content

Få sajter påverkade i Helpful content update

Det har nu gått drygt två veckor sedan Google lanserade sin Helpful content update för engelska sökningar. Vi har undersökt hur algoritmuppdateringen påverkat sajter i Storbritannien och USA. 

Bilddagboken "fjortis"-selfie

Minns du Bilddagboken?

Hela tanken bakom bilddagboken, eller bdb som det också kallades, var att ha en bild som dagboksinlägg istället för ett blogginlägg. När sajten grundades hade många skaffat sin första digitalkamera eller till och med sin första mobil med inbyggd kamera, och bloggar var populära. Så det var ett logiskt steg att sätta ihop de två. Men mot slutet av 00-talet försvann sajten. Vad hände egentligen?

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Victor Alenlid i avsnitt 85 av Sökpodden

#85 Sökordslös framtid

Vad händer i en sökordslös framtid? Detta är ett av ämnena i avsnitt 85 av Sökpodden. Det diskuteras även Domain Rating och andra länkmått samt moderna kontostrukturer i Google Ads. Du lyssnar väl?