Sökmotorkonsult.se

Långsiktig digital marknadsföring lönar sig

Antal offertförfrågningar Pineberry.com per år

Det kan snabbt gå att se effekter av digital marknadsföring. Samtidigt finns det mycket att tjäna på att jobba långsiktigt. I denna artikel visar vi på vår egen utveckling de senaste sju åren.

En fördel med digital marknadsföring är att det går att nå snabba resultat. I alla fall i marknadsföringskanaler som Google Ads eller annonsering i sociala medier. Men även om det går att nå snabba resultat finns det ett stort värde i att vara långsiktig.

Utvecklas år till år

I bilden ovan ser ni hur många offertförfrågningar vi på Pineberry fått under åren 2015 – 2021. I genomsnitt under dessa sju år har antalet offertförfrågningar ökat med 35 % per år. Just offertförfrågningar är vår största källa till leads och nya kunder även om vi såklart får nya kunder på andra sätt också.

Vår digitala marknadsföring optimeras huvudsakligen mot dessa offertförfrågningar som vi önskar ska öka både kvantitativt och kvalitativt. De senaste åren har det primära målet varit öka kvaliteten på våra leads snarare än att till alla pris öka det absoluta antalet.

En del av ökningen kan nog vissa år delvis attribueras till en ökad efterfrågan. Samtidigt skulle jag vilja hävda att merparten av ökningen beror på att vi optimerat vår marknadsföring år till år i takt med att vi lärt oss mer om vad som verkligen fungerar.

Lönsam utveckling

Beror ökningen på att vi ökat budgeten under dessa år? Givetvis har budgeten ökat, men om vi ser på vår budget för digital marknadsföring har den ökat med cirka 100 % mellan 2015 och 2021. Samtidigt har antalet offertförfrågningar under samma period ökat med drygt 400 %. Så utan att tveka kan vi konstatera att det varit en lönsam tillväxt.

Den positiva utvecklingen har fört med sig att vi även kunnat öka budgeten för varumärkesdrivande marknadsaktiviteter som i sin tur såklart har en gynnsam inverkan på vår säljdrivande digitala marknadsföring.

Tappa inte bort kunskapen

Under åren har vi lärt oss vilka sökord som konverterar till kvalitativa leads, vilka målgrupper som ger bra resultat, vad en lead verkligen är värd för oss, vilken typ av innehåll som leder till våra mål, när vi tidsmässigt ska gasa annonseringen, vilka budskap som fungerar och så vidare. Det är många små pusselbitar som optimeras och faller på plats över tid.

Vissa av dessa lärdomar är generella och kan användas i många sammanhang. Men en stor del av slutsatserna är väldigt specifika för oss som företag.

Värdet av att vara långsiktig inom digital marknadsföring är för mig väldigt högt. Samtidigt upplever jag att det är lätt hänt att kunskapen som samlas över tid i ett företag försvinner när någon eller några i teamet byts ut. Då riskerar du att behöva lägga tid och pengar på att dra samma lärdomar som ditt företaget redan dragit.

Så var noga med att ta väl hand om era lärdomar – det kommer löna sig i längden!

 

Sidan är senast uppdaterad 2022-01-26

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?

Tilde Mattsson, Michael Wahlgren och Nicklas Krus i avsnitt 83 av Sökpodden

#83 Trender

Webmaster Guidelines är en het potatis som det pratas om i avsnitt 83 av Sökpodden. Tilde, Micke och Nicklas snackar även om varför de gillar Google Trends och vad som är bra att tänka på när du utvärderar din annonsering på TikTok. Du lyssnar väl?

lyssnar google på mig

Lyssnar Google på mig? – Är din integritet i fara?

Du är i en konversation med dina vänner om att åka på semester, och plötsligt dyker en annons för en tropisk resort upp. Du har just upplevt ett av de många sätt på vilka Google använder våra samtal för att […]

Representation blir rankingfaktor i bildsöket

Google kommer förändra hur de rankar bilder i syfte att göra bildsöket mer inkluderande – och i högre grad visa en större variation bilder baserat på personers utseenden.

pins

Pinnar du dina RSAs?

Föredrar du att pinna rubriker och beskrivningar i dina RSAs eller kör du helt utan pins i dina annonser? Det finns bra argument för båda ståndpunkterna och det är svårt att med säkerhet veta vilken väg som är bäst att välja.