Sökmotorkonsult.se

Lyckat på SearchStars i Malmö

Martin Splitt SearchStars Malmö 2019

I går var vi på sökkonferensen SearchStars i Malmö. För dig som missade denna fina konferens följer här en sammanfattning av gårdagen.

Sökkonferensen SearchStars gick av stapeln för 5:e gången i går. Om jag kommer ihåg rätt var det mitt tredje besök. Denna gång var jag där tillsammans med mina kollegor Sara och Hektor.

Anna-Karin Persson och gänget bakom SearchStars hade på förhand samlat ihop en imponerande talarlista, som infriade förväntningar.

Förra veckan var jag på en annan konferens, SMX Advanced i Berlin, och det är inte rättvist att jämföra dessa två då SMX har en betydligt större talarbudget än SearchStars. Men om jag ändå jämför så var talarna i genomsnitt något vassare i Berlin, men frågan är om det värt prisskillnaden?

SMX Advanced är två dagar och kostar cirka 10 000 kr medan SearchStars kostar ungefär 2 000 kr för en dag. Så priset per dag är 2,5 gånger högre för SMX, och frågar du mig får du mer för pengarna i Malmö än i Berlin.

Här följer en kort sammanfattning av gårdagens föreläsningar.

Jonas Grünfeld – How to get top tier links; what we learned by sending 100 000 outreach emails

Jonas pratade om outreach till journalister och visade bland annat bra exempel på hur du kan jobba med ämnesraden för att lyckas med att nå fram till journalister

Judith Lewis – Beyond the basics – business-led practical optimization techniques

Judith har jobbat 23 år i branschen, imponerande! Hon var en rolig föreläsare men jag upplevde hennes föreläsning som ganska spretig och svår att summera så här dagen efter.

Martin Splitt – SEO mythbusting

Att få lyssna på Googles Martin Splitt var det jag sett fram emot mest, och Martin började med att besvara den obligatoriska SEO-frågan på alla konferenser: ”Är CTR en rankingfaktor?”. Han svarade ”Nej, nästa fråga…”. Han utvidgade sedan sitt svar till att upprepa det Google sagt innan, att de använder CTR för att utvärdering men att CTR är alldeles för ”noisy” för att kunna vara en bra rankingfaktor.

Man kunde på förhand skicka in frågor till Martin och jag blev glad när Martin valde att svara på min fråga som gällde nyheterna om nofollow, och framförallt varför man behöver fortsätta med att ange nofollow nu när Google kan förstå vilken länk som ska ge värde trots nofollow. Här kan du lyssna på Martins svar på min fråga (som jag tyckte var bra).

Simo Ahavo – Customizing data collection for search marketing success

Simo pratade, som i Berlin förra veckan, om hur viktig organisation och kommunikation är för datakvalitet. Ett citat jag tar med mig från honom är ”default is the data killer”, exempelvis att det är kritiskt att konfigurera inställningarna i Google Analytics utifrån din verksamhets förutsättningar.

Martin Split – Single page app SEO

På grund av sjukdom för en annan föreläsare hoppade Martin in och körde ett pass till. Denna gång var det mer tekniskt och handlade om SPAs och mycket JavaScript. Han slog bland annat ett slag för server side rendering som en lösning för att undvika problem med rendering. Han var även kritisk till att använda # i URL:er för navigera mellan sidor, utan man ska ska bara använda det för navigering inom en sida.

Jill Quick – How to keep your job and not alienate channels: using GA to measure your marketing across the customer journey

Några saker jag noterade från Jills föreläsning var att använda innehåll från kundomdömen för att se hur du kan anpassa din kommunikation så att den matchar hur dina kunder pratar om dina produkter och tjänster. Jill talade även varmt om att inte bara ha macromål utan även micromål, samt att använda sig av Content grouping-funktionen i Google Analytics.

Anders Hjorth – PPC strategies what awards winners do

Anders visade på några PPC-case från vinnare av olika tävlingar. Han pratade även om hur stort Amazon Ads håller på att bli, han nämnde siffran att det i USA vuxit så mycket att det motsvarar en tredjedel av Google Ads.

“Reggie ” Gudmundsson – How to get 150 journalists and developers to care about SEO in their daily work

Reggie pratade underhållande om arbetet med SEO på Aftonbladet. Om hur de jobbade för att få jouranlister och utvecklare att inte bara göra SEO, utan att även bry sig om SEO. Han tog bland annat upp vikten av att fokusera på en sak i taget för att få igenom SEO-förändringar i organisationen. I deras fall hade de exempelvis jobbat länge och väl med att få till bra titlar på deras artiklar.

Beckey Simms – Gamification: your content marktering secret weapon

Beckey pratade om annonströtthet och hur gamification kan lösa det. Men även hur spel kan leda till länkar, hon visade ett exempel där en brinnande Bruce Lee (som skulle symbolisera fotbollslaget Burnley) gett mycket länkar. Intressant, även om jag tror att denna typ av länkbeten är för dyra för den svenska marknaden.

Kristoffer Yi Eriksson – HI, I’m a developer. Let’s be friends.

Dagens kanske mest oväntade, men framförallt mest underhållande föreläsning. Kristoffer var stundtals hysteriskt rolig när han bland annat pratade om hur utvecklare ser på SEO och varför det kommer bli så viktigt med strukturerad data.

Taylor Ryan – Explosive growth with content marketing hacks: what works + why it matters

Taylor avslutade dagen med en intensiv föreläsning om olika growth hacks. Han pratade om the skyscraper technique och andra mer eller mindre moraliskt tveksamma sätt att skapa tillväxt.

När SearchStars var slut tog SEO-snack vid. Det blev som så ofta ett väldigt trevligt mingel där många från konferensen var med.

Jag är glad att det finns en så bra sökkonferens som SearchStars i Sverige. Gillar du sök, men inte varit på SearchStars ännu? Då kan jag varmt rekommendera ett besök nästa år!

 

Sidan är senast uppdaterad 2019-10-11

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Avsnitt 88 av Sökpodden med Sonlard Berglund, Michael Wahlgren och Ricci Chan-Udom

#88 Framtiden för länkar

I avsnitt 88 av Sökpodden dissekerar vi Metas nya ramverk Performance 5 innan vi går vidare till ett snack om Google Sheets och SEO. Vi avslutar med en diskussion om länkar kommer minska i betydelse. Lyssna gärna!

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!