Lyssnar Google på mig? – Är din integritet i fara?

Du är i en konversation med dina vänner om att åka på semester, och plötsligt dyker en annons för en tropisk resort upp. Du har just upplevt ett av de många sätt på vilka Google använder våra samtal för att rikta annonser specifikt till oss. Eller? Lyssnar Google på mig?

Det kan verka som om Google läser våra tankar, men är det verkligen så? Låt oss ta en titt på den verkliga anledningen till att Google verkar lyssna på våra samtal och hur det påverkar vår integritet på nätet. Google menar att de bara använder persondata och tjänstaktivitet för att ”få bättre rekommendationer och mer anpassade upplevelser”. Men faktum kvarstår att många användare upplever att annonser verkar dyka upp baserat på våra samtal. Så hur är det egentligen?

Lyssnar Google på mig?

Idag finns det mängder av olika sätt vi interagerar med Google. Det kan vara genom rena Google-sökningar, genom pixlar på hemsidor, Google-tjänster och mycket mer. Det kan också vara Google-produkter som android-telefoner och Google-högtalare. Alla dessa interaktioner ger Google data.

Dessa uppgifter används sedan för att visa oss annonser och annat innehåll som är mer relevanta för oss. Ju bättre de riktar annonserna, desto mer pengar tjänar de. Och från Googles håll motiveras detta med att du som användare störs mindre om det innehåll du ser är relevant. Det är därför de ständigt samlar in uppgifter om oss från sina olika tjänster.

Hur mycket lyssnar Google?

Google Home-högtalare och Google-assistenten (”hej Google”) lyssnar, men till vilken grad? Kort sagt kan man säga att den lyssnar hela tiden, eftersom den letar efter kommandot. Dessa sparas lokalt i din enhet. Men hur detta används är lite otydligt.

Efter att ha sagt väckningsordet (”hej Google”) skickas kommandot till Googles molntjänster. Ljudet analyseras sedan i molnet och skickas tillbaka till enheten som ett svar eller en slutsats på den ställda frågan. Enligt Google lyssnar Home-enheterna i några sekunder åt gången, så kallade Snippets, efter det relevanta kommandot, och att sedan tas de sedan bort.

Dessa inspelningar används också av Google för att förbättra deras tjänster. Detta hävdar Google i sin begäran om tillstånd för röst och aktivitet: ”Dessa uppgifter hjälper Google att tillhandahålla mer personliga tjänster, t.ex. förbättrad röst- och ljudigenkänning på och utanför Google”.

Det är också värt att notera att även om du inte använder en Google Home-produkt kan Google fortfarande samla in dina uppgifter. Det beror på att företaget har tillgång till en stor del av internet. Om du använder Gmail, besöker YouTube eller har en Android-telefon är det troligt att Google samlar in dina uppgifter. Detta kan gör att även om de inte har ljud från dig så kan de ändå göra en analys av vad du gör eller kommer göra i framtiden.

Ett exempel utan ljud:

Du och en vän pratar om att resa till Spanien. Du går in på en semestersajt för att få tips om vad ni ska göra där. Din kompis ber dig mejla länken till hen. Du använder Gmail. Under tiden du gjort detta kan Google nu avgöra att du planerar åka till Spanien, och kan därför avgöra att du är intresserad av: resor, flyg och Spanien. Detta trots att du inte googlat efter något av detta. Vid det här laget tänker du säkert ”lyssnar Google på mig?” om du får upp annonser om resa. Men Google har tillgång till en stor del av internet vilket gör att de kan göra en analys av vad vi gör eller kommer att göra i framtiden. Även om det kan verka påträngande, är detta en del av deras tjänster.

Stoppar GDPR Google från att avlyssna?

Den europeiska GDPR-lagen som trädde i kraft 2018 ska skydda oss från företag som Google som samlar in våra uppgifter utan vårt samtycke. Så hur fungerar det här med att Google lyssnar på våra samtal?

I teorin ska det stoppa Google från att lyssna på oss utan vårt samtycke. Men eftersom vi redan har gett dem tillåtelse att lyssna på oss i de användarvillkoren gör detta ingen skillnad. Det är inte utan tillåtelse att använda det vi skriver, säger och gör inom ramarna för tjänsterna.

Kan jag ta bort Googles inspelningar av mig?

Ja, du kan ta bort Googles inspelningar av dig. Du kan göra detta genom att gå in på dina inställningar i ditt konto-delen på Google. Där kan du ladda ner och ta bort all data som Google har om dig.

Du ska dock komma ihåg att varje gång du använder tjänsterna så samlas ny data in. Så vill du begränsa mängden data Google har om dig bör du göra detta regelbundet.

Dock ska det kommas ihåg att detta kommer göra att tjänsterna inte är skräddarsydda efter dig på samma sätt längre, och det du gjort innan tas då bort.

Kan jag stänga av att Google lyssnar?

Om vi vill vara helt fria från Googles nyfikna nyfikna ögon och öron måste vi sluta använda alla deras tjänster. Det gäller Gmail, YouTube, Android-telefoner och mycket mer. Så det bästa vi kan göra är att försöka vara medvetna om hur våra uppgifter används och samlas in.

Men vi kan också välja bort vissa produkter eller tjänster från Google. Det finns ofta alternativ, men för de flesta är det inte realistiskt att 100% undvika Google. Men det är såklart ett alternativ. Det bästa sättet att skydda din integritet är att vara medveten om hur dina uppgifter används och samlas in. Och om du inte känner dig bekväm med det kan du alltid välja att avstå från det. Google kanske lyssnar, men det betyder inte att de måste veta allt om dig.

Har du vidtagit åtgärder för att skydda din integritet från Google? Är du orolig över hur Google använder dina personuppgifter? Lämna gärna en kommentar nedan.