Sökmotorkonsult.se

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

Det är nog ingen som missat att julen närmar sig med stormsteg, och de flesta butiker är klara med sin julskyltning. Men är det verkligen så att julhandeln börjar tidigare varje år? När börjar julen egentligen? 

Många högtider har fasta datum, och förberedelserna inför högtiden är inte särskilt lång. Julen är däremot annorlunda, eftersom det finns flera olika dagar som tillsammans utgör både julen och julhandelns förberedelser. Det är därför ofta lite flytande när julen startar ”på riktigt” och när gråzonen när man ”bara” förbereder sig börjar. Så när börjar det egentligen? Låt oss ta reda på detta och lite mer!

När börjar julen?

Julen är egentligen från julafton 24 december till tjugondag Knut 13 januari. Julen börjar därför på julafton. Men! Nu är det nog många som skulle säga ifrån om man menade att de olika adventshelgerna, lucia, julmarknader och lilla julafton inte skulle vara en del av julen. Dessutom firar ju inte de flesta julen under mellandagarna. De allra flesta julfirare gör olika julrelaterade aktiviteter av och till från första advent till annandag jul 26 december. Sen kanske man har julgransplundring på tjugondag Knut, om man orkar ha granen uppe så länge. Det skiljer sig dock från person till person, och dennes familjesituation. Och om man firar såklart, det är faktist runt 3% som inte firar jul i Sverige.

Julen innebär ofta mycket förberedelser och därför sätter detta igång också tidigare än många andra högtider. Enligt HUI spenderade genomsnittspersonen 8 500 kr i julhandeln under december 2021. Och mellan 11% och 45% planerar att handla någon eller alla julklappar under Black Week 2022 enligt Svensk Handel. Om vi vänder oss till sökets värld och tittar på söktrender från 2021 ser vi att sökordet julklappar ökar redan från september:

När börjar julhandeln då?

Julhandeln börjar ofta någon gång under november, med kanske det tydligaste exemplet NKs årliga julskyltning i slutet av november som lockar många åskådare. Men många butiker förbereder sig tidigare. Redan i mitten av oktober har de flesta butiker plockat fram julvaror och julklappstips för att vara beredda när kunderna börjar julhandla i början av november. Men det kan skilja sig åt. Sällanköpsvaruhandeln (alltså butiker där du handlar sällan, i motsats mot dagligvaruhandeln) förbereder sig ofta tidigare för att kunna snappa upp julköp när kunden är i butiken.

Sammanfattning

Ja, så hur ska man summera julens början? Det beror på vem som frågar. Om man tar med när julhandeln börjar någon gång under oktober, så är det ju hela Q4. Men för de flesta privatpersoner är nog julen igång nästan hela december, med start från första advent.

Oavsett när julstöket börjar för dig försök planera i tid. Det kan vara en stressfri och fridful juletid!

Sidan är senast uppdaterad 2022-11-28

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Visualisering av hur MySpace kändes mot slutet, som en stor spökstad. Några suddiga personer syns framför MySpace loggan.

MySpace – Från social mediejätte till spökstad

Lär dig mer om en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet, MySpace. Hitta ut hur sajten grundades, och hur den kom att bli en av de mest populära mötesplatserna på nätet under storhetstiden. Läs också om uppköpet av MySpace och hur det ledde till miljonförluster, samt om sajtens nedgång mot slutet.

Mockup-bild: Bing powered by ChatGPT

Microsoft ryktas implementera ChatGPT i Bing

Microsoft ryktas ha långtgående planer på att implementera ChatGPT i sin sökmotor Bing inom kort. Skulle ryktet visa sig stämma kan det skaka om sökmotormarknaden som vi känner den rejält.

Champagne-guld

SEM-året 2022

Vår head of SEM Felix Brynje summerar SEM-året 2022. Stort fokus på privacy och Smart shopping som ersattes av Performance Max är några av de saker du kan läsa om i denna artikel.

SEO-året 2022 - en nyårsresumé

SEO-året 2022

Slutet på coronadopingen, hela tio kända algoritmuppdateringar och alla pratar ChatGPT. Det har varit ett händelserikt SEO-år även i år. Här är vår årskrönika för SEO-året 2022.

Red alert

Så kan ChatGPT påverka Googles framtid

Kan ChatGPT på allvar rubba Googles dominans på sökmotormarknaden? I den här artikeln spekulerar vi hur framtiden kan komma att se ut.