Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Rykteshantering

Rykteshantering har blivit en växande del av sökmotoroptimering eftersom allt fler förstår att det innebär ett problem med negativa resultat förknippat med ens varumärke och namn. Att hugga åt sig en andel av sökningarna som görs på varumärken kallas internationellt för Brandjacking och ett lysande exempel på det är Nikke Lindqvists resultat med Sverigedemokraterna.de (en site som är starkt kritisk till SD) alldeles innan valet. Om det är Sverigedemokraterna som råkar ut för det kan det förstås ses som lustigt men det är mindre roligt om det händer med ditt eget varumärke och det kan mycket väl hända.

Jag är av åsikten att varje svenskt företag av lite större storlek borde säkra upp sitt sökresultat även om det inte skrivits något negativt. Det är nämligen ofta mycket lättare att göra det i förväg än att göra det i efterhand. Det kan räcka med en missnöjd kund för att du ska få en permanent fläck i resultatet och det finns egentligen två sätt att hantera det. Det första är att se till att man äger sitt sökresultat. Det andra är att man är beredd på att hantera kritik på nätet.

Att äga sitt sökresultat är nästan alltid lätt om man inte råkat ut för någon form av kritik. Det är ganska lätt att ha en så pass bred närvaro på nätet att man faktiskt kontrollerar alla positioner i sökresultatet. Jag har sedan tidigare skrivit 9 tips för att rädda varumärket, där kan du hitta enkla tips på hur du kontrollerar ditt sökresultat.

Att vara beredd på att hantera kritik på nätet är lite mer komplicerat, det är ju dessutom snarare PR än SEO. Det allra bästa resultatet du kan få är att en kritiker tar bort artikeln om dig eller tar bort ditt namn/varumärke ur den. Om du kan uppnå det så har du ju räddat situationen. Det jag vill påminna dig om inför din handlingsplan är att du aldrig kan tvinga en bloggare eller tidning att ta bort något, de har lagen på sin sida. Det du alltså måste göra är att göra dem nöjda.

Min egen handlingsplan för rykteshantering ser ut ungefär så här:

 1. Kontakta den som skrivit om dig per telefon, förklara att det är situationen är tråkig och att du har förståelse för missnöjdheten. Förklara att ni har för avsikt att lösa problemet som föranlett artikeln.
 2. Åtgärda problemet om det är möjligt, om det inte är möjligt se över möjligheter till kompensation.
 3. Kontakta åter författaren när det är löst och be denne ta bort artikeln.

Nu är den här listan visserligen kraftigt förenklad, det är inte alls säkert att det är ett problem som är orsaken eller att det ens går att resonera med personen. I så fall måste något annat till men ovanstående tre punkter löser i min erfarenhet huvudparten av problemen.

7 kommentarer

 1. Det måste väl ändå vara korkat att anse att brandjacking är ok bara för att det drabbar en politisk meningsmotståndare? Men du gör väl som de flesta andra enligt tesen ”Nähä nu lägger jag hjärnan åt sidan en stund och skriver nåt om SD”.

  Det har dock hänt i fler politiska sammanhang. SSU gjorde en brandjacking av alliansen våren 2010.
  http://www.dn.se/nyheter/valet-2010/ssu-tar-patent-pa-alliansen

  Den som ägnar sig åt sån skit gör rätt i att ha en advokat vid sin sidan. Det finns en lag som förbjuder varumärkesintrång.

  Kommentar av Patrik, Ängelholm

 2. Jag gissar att jag lyckats få min första kommentar från en Sverigedemokrat på den här bloggen.

  Jag tänkte att jag faktiskt ska svara trots att jag tror att det kanske inte kommer nå fram. Jag tycker det är ok med brandjacking i alla fall, inte bara när det gäller SD. Du kan ju läsa posten som länkas – Hur du snor dina konkurrenters kunder.

  Det finns inget som helst inom lagen som påverkar vilka positioner man får ha i sökresultat – jag får synas på vilket varumärke som helst.

  Kommentar av Magnus

 3. Det stämmer att jag är sverigedemokrat, och nej du kommer nog inte ”nå fram”, för det är väl för dig samma sak som att man ska tycka likadant som du. Det gör jag tack och lov inte.

  Brandjacking är en form av stöld, men du kanske tycker snatterier också är ok? Sen finns det fall där brandjacking åberopats på tveksamma grunder (Karamellkungen stämde Godisprinsen, Friskis&Svettis lär ha stämt Bakis&Skakis o.s.v.), och då kan förstås finnas skäl för domstol att fria, om det når rätten.

  Kommentar av Patrik, Ängelholm

 4. Nej Patrik, jag vet att det kommer vara svårt för dig att förstå det här men Brandjacking är varken olagligt eller stöld. Det du pratar om är varumärkesintrång och det är något helt annat. Att Google väljer att visa min blogg när man söker efter ett varumärke har inget med varumärkesintrång att göra.

  I så fall menar du att man aldrig får skriva något negativt om ett företag?

  Kommentar av Magnus

 5. Ja du Magnus, det är inte lätt när Patrik inte kan skilja på äpplen och päron. ;)

  Kommentar av Stefan Johansson

 6. Fokus i detta inlägg ligger inte på Sverigedemokraterna, utan de nämns ju bara som den senaste stora händelsen inom brandjacking/serpröra. Läser man däremot hela inlägget och inte bara ingressen så delas det ut bra tips som även kan gynna SD:s webbnärvaro framöver.

  Det som hände SD hade varit betydligt svårare att genomföra om de haft bättre koll. Det är, som Magnus också skriver, inte olagligt att placera sig högre än registrerade varumärken på Google.

  Kommentar av Kristoffer

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Google logga på EU-flagga

Google lyfter in andra söktjänster i serpen

Google har tydligare börjat lyfta fram konkurrerande söktjänster i sina europeiska sökresultatet. Förändringen ska ses i ljuset av de processer EU driver mot Google och dess dominerande ställning på den europeiska sökmarknaden. 

Pontus Karlsson, Michael Wahlgren och Pontus Karlsson i avsnitt 58 av Sökpodden

#58 SEO-partiet

I detta februariavsnitt av Sökpodden pratar vi om landningssidor, sätter prio på olika SEO-insatser och så ger vi oss på att bena ut skillnaderna i konverteringar i Google Analytics jämfört med Google Ads. Du lyssnar väl?

Var är ett lead värt

Vad är ett lead värt?

Vad är du beredd att betala för ett lead? I denna artikel går vi igenom hur du sätter ett värde på dina leads samt varför det är viktigt att räkna ihop alla dina olika leadskällor.

Sök dominerar

Sök står för 67 % av intäkterna

En intressant undersökning av Wolfgang Digital visar på att sök helt dominerar som källa till intäkter på nätet. Samtidigt visar undersökningen att sociala medier ökar i betydelse, medan röstsök fortfarande inte tar fart.

Årets första SEO-snack med rundpingisturnering!

Sommarens sista dagar är här och de flesta av oss har hittat tillbaka till jobbet. Vad passar då bättre än att mingla runt med andra onlinenördar? Torsdagen den 31 augusti kör vi SEO-snack igen och det här kan vara sista gången som vi håller till på Sue Ellen.

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner