Sökmotorkonsult.se

Purchase Funnel – i en värld av SEO

Bläckfisk

Om du ägnat någon tid åt marknadsföring, pluggat eller gått på en enda föreläsning så har du sett en Purchase Funnel. Det är en beskrivning av hur ett beslutet att det är dags att köpa din produkt går till och är i mina ögon en ganska bra modell. SEO sätter saker ur spel däremot och det är ett av de stora värdena med sökmotoroptimering.

Purchase Funnel

Jag blev för några år sedan god vän med Pokerstars dåvarande marknadschef efter att ha gett honom och hans team en rejäl omgång i sökresultaten i Brasilien. Ismael, som han heter, och jag har pratat om det ganska mycket över en öl. Historien är nämligen den att Pokerstars valde att satsa stort i Brasilien och det sågs som pokerns bästa framtidsmarknad. För dig som inte har kolla på pokerindustrin så är Pokerstars i särsklass störst och de har ett enormt marknadsmaskineri.

När de går in på en ny marknad börjar de med att göra poker populärt, de ser till att det spelas stora live-turneringar (ni har själva sett dessa när den svenska pokerboomen började) och de pumpar TV-reklam som ingen annan. De börjar med att göra folk medvetna om poker och om Pokerstars. När de började göra det här i Brasilien (som är en enorm marknad) så hann inte riktigt deras SEO-team med i svängarna utan vi låg på förstaplatsen för bland annat Poker med en mycket mindre aktör och en fantastiskt mycket mindre budget.

Det som hände var alltså att Pokerstars tog kunderna genom hela kedjan. De uppmärksammade dem på poker, de gjorde dem intresserade och när de väl var redo för att börja så gjorde alla så som man gör. De googlade.

Sökmotoroptimering är så viktigt att det gör ont

Att inte ligga i fas med sin sökmotoroptimering när du drar igång kampanjen kan bli riktigt smärtsamt. Visst var det så att Pokerstars fick en hel del nya kunder via andra kanaler men en stor andel av dem som de gjorde intresserade landade hos min klient. Pokerstars marknadspengar gick till att driva trafik till min site. Se till att din SEO hänger med, det är precis när dina kunder väl ska köpa som vi snor dem av dig annars.

Sidan är senast uppdaterad 2013-02-15

4 kommentarer

  1. hahaha underbart illustrerat! (och bra post)

    Kommentar av Emma

  2. Man kan lätt se mina fantastiska Paint-skills :)

  3. Bra inlägg, mycket viktig poäng, och ja, helt fantastiskt fint flödesschema :D. Tadaa!

    Kommentar av Linnea Hubble

  4. Tack Linnea :)

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Avsnitt 88 av Sökpodden med Sonlard Berglund, Michael Wahlgren och Ricci Chan-Udom

#88 Framtiden för länkar

I avsnitt 88 av Sökpodden dissekerar vi Metas nya ramverk Performance 5 innan vi går vidare till ett snack om Google Sheets och SEO. Vi avslutar med en diskussion om länkar kommer minska i betydelse. Lyssna gärna!

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!