Meta description / meta beskrivning

Meta description, eller meta beskrivning, är en kort beskrivning av en webbsida. Den syns inte på själva sidan utan är den text som sökmotorn visar under den länkade rubriken i sökresultatet. Tillsammans med sidans titel hjälper den till att ”sälja in” klicket för dina besökare.

Hur meta description påverkar en sidas position i sökresultatet är omdebatterat och Google har i skrivande stund själva inte gett något tydliga svar på frågan. En bra meta description ger sidan större chans att få fler klick (högre CTR). En del hävdar att just CTR är en rankingfaktor, andra menar att den inte påverkar rankingen. Oavsett vilket är vår rekommendation att skriva bra meta descriptions då det är en möjlighet att beskriva en sidas innehåll mer utförligt och lyfta in fler av sina unika egenskaper än vad som är möjligt i sidtiteln.

Följ dessa riktlinjer för att skriva en bra meta description:

 • Den ska innehålla den sökfras du optimerar för
  Om du har med sökfrasen i din meta description kommer de orden fetmarkeras i sökresultatet. Det gör att du sticker ut ytterligare om dina konkurrenter inte använder sig av sökfrasen i sina meta descriptions.

 

 • Den ska vara unik för varje sida
  I och med att varje enskild sida på din sajt ska behandla ett avgränsat ämne ska också varje meta description vara unik för varje undersida. ”Unik” i det här fallet behöver dock inte betyda att hela beskrivningen skrivs om för varje undersida. Driver du exempelvis en stor e-handel kan du skriva en standardbeskrivning för samtliga produkter, där du automatiskt lyfter in produktnamnet i beskrivningen.

 

 • Den ska vara mellan 130 – 156 tecken lång
  I sökresultatet har du en begränsad yta att synas på. Om din meta beskrivning överskrider 156 tecken riskerar du att den klipps av i sökresultatet och hela ditt budskap kommer inte att framgå.

 

 • Den ska innehålla fördelar, löften och en uppmaning
  Försök att formulera de fördelar din sajt har gentemot konkurrenternas. Har du exempelvis fri frakt eller störst sortiment kan du skriva det här. Avsluta med en uppmaning till besökaren för att locka den att göra det du vill. Ska den kontakta dig, beställa online eller läsa för att få mer information? Skriv det i din meta description.

En meta description för en sida som säljer gula cyklar kan se ut så här:

Köp gula cyklar online här. Vi har snabba leveranser, fri frakt och support dygnet runt. Beställ redan idag för leverans inom 2 arbetsdagar!

Ta kontroll över din synlighet på Google

Förbättra din SEO med en On Page-analys!


Begär offert!

Sidan är senast uppdaterad 2019-11-01