Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 14 954 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Bestulen med stolthet

Stjäla med stolthet brukar det heta. Att ta och inspireras av andras arbete kan vara ett smart sätt att effektivt utveckla sitt företag. När någon kopierar ens arbete är det naturligt att bli arg, men ofta är det bäst att bara bli stolt.

I litteratur kring företagande rekommenderas det att man ska stjäla med stolthet. Detta innebär att utvärdera vad ens konkurrenter gör och sedan kopiera deras bästa saker. I bästa fall kan man även göra det lite bättre.

När du gjort något bra så finns alltså alltid risken att någon kopierar din idé. Det är lätt att blir arg och upprörd när det händer, men i mitt tycke är det bäst att bara bli stolt. För när någon stjäl ditt arbete så är det yttersta tecknet på att du gjort något riktigt bra.

En av de absolut bästa sakerna som vi gjort på Pineberry är vårt SEO-verktyg. Sedan vi lanserade det för 3,5 år sedan har det snart använts en kvarts miljon gånger. Så därför blev jag inte förvånad när jag igår såg att en konkurrent tagit vårt SEO-verktyg och gjort sin variant av det. Och det är inte första gången.

Först ut var Mediaanalys…

För cirka två år sedan såg vi att Mediaanalys lanserat en variant av vårt verktyg. Först blev jag faktiskt mer arg än stolt då det hade stulit alla vara texter rakt av. Men efter ett mejl till dem så tog de bort våra texter och ersatte med egna.

Jag kan inte hitta verktyget på deras sajt längre så de kanske inte har kvar det.

…och sen kom en SEO-byrå från Malmö

Igår såg jag alltså att Topvisible (en ny SEO-byrå från Malmö som jag inte hört talas om tidigare) gjort sin variant av vårt verktyg:

http://www.topvisible.se/seo-test

Att de bland annat skriver så här i sin pressrelease: ”…ett nytt verktyg…som är framtagen av Topvisible…” känns kanske lite magstarkt i mina ögon. Men jag blir inte arg, jag är stolt.

 

 

26 kommentarer

 1. Så du menar att ni var först med att erbjuda ett SEO-test?

  Kommentar av

  Johan

 2. Johan,

  Nej, självklart fanns det mängder av SEO-verktyg när vi gjorde vårt. Men upplägget på vårt SEO-verktyg var något nytt som vi gjorde från grunden. Och det är ju just upplägget som dessa företag har tagit. Men jag är som sagt inte arg över det, jag är stolt.

  Kommentar av Michael

 3. Jag förstår inte riktigt. Visst, att ta texter rakt av är magstarkt, men att använda samma koncept är bara att räkna med. Det är väl inte så att dom stulit koden? Tycker att dom med gott samvete kan säga att dom tagit fram ett nytt verktyg, även om det finns 100-tals liknande verktyg på marknaden.

  Kommentar av Andreas

 4. Varför har du tagit en bild i detta inlägg utan att uppge källhänvisning?

  Kommentar av

  Christer

 5. Tänk vad stolta företagen som ni hämtade iden av måste vara isf :)

  Kommentar av

  Stefan

 6. Andreas,

  Jag håller med att det är att räkna med. Hade jag lanserat ett verktyg som är så pass likt något existerande hade i alla fall jag inte med stolthet kunnat hävda att jag tagit fram ett nytt verktyg. Men det är en smaksak.

  Christer,

  Vi har köpt en licens för bilden.

  Kommentar av Michael

 7. Påstår ni att ni var först i världen med att lansera ett SEO-verktyg som fungerar på det sätt ert gör?

 8. Det är skillnad på att stjäla och att inspireras!
  Om jag gör en tjänst som någon stjäl rakt av blir jag heligt förbannad, men om någon inspireras av mig, och gör en liknande tjänst (bättre eller sämre) då blir jag stolt (och plockar guldkornen från konkurrenten till min tjänst såklart)

  Kommentar av

  Stefan Bergfeldt

 9. Albin,

  Jag säger att vårt upplägg var något vi skapade från grunden. Sedan finns det såklart SEO-verktyg som spindlat igenom sidor innan vårt.

  Kommentar av Michael

 10. Självfallet fanns det tester innan ert som fungerade på liknande sett, det är väl bara bra om det kommer fler så kan verktygen bli bättre. Jag tycker det är lite löjligt att göra ett inlägg av det & absolut inte inte ”hänga ut någon” om nu fallet var att man kopierat vilket jag inte anser.

  Kommentar av

  Fredrik Johansson

 11. Fredrik,

  Jag har inte sett något verktyg som fungerade som vårt innan vi lanserade det, men du får gärna visa på något exempel.

  Sen kan man ju tycka olika huruvida dessa två företag kopierat vårt upplägg eller inte. Men för mig är det glasklart att de tagit vårt upplägg med vissa förändringar.

  Kommentar av Michael

 12. Idén med att kolla on-page element är inte unik i ert fall. Det skulle isf vara sättet ni kollar på och exakt vid vilka nivåer ni gör avdrag. Samt på vilket sätt ni väljer att presentera det.

  Att svenska SEO-företag följer ert spår är säkert er förtjänst dock :)

 13. Fredrik,

  Precis, det finns många verktyg som kollar av on page-element.

  Kommentar av Michael

 14. Intressant diskussion, men självklart så är verktyget i stort sätt en kopia. Lägger inte någon värdering i att dom kopierat själva upplägget, tycker till och med att dom gjort det ganska så bra. Men att påstå något annat än att dom inspirerats/stulit blir ju bara skrattretande.

  Kommentar av Daniel

 15. Du är ju uppenbart sjukt arg, men jag förstår vad du menar :)

  Kommentar av Kim

 16. Hej! Har länge använt ditt verktyg för en snabbkoll. Tycker helt klart din variant är trevligare än den andra, mer överskådligt direkt. En fråga. Vad är gränsen för antal sidor i index, vad baserar du denna siffra på?

  / Niklas

  Kommentar av Niklas

 17. Det stjäls och inspireras hela tiden och det är väl det som delvis driver utvecklingen framåt i alla branscher. Jag såg deras verktyg rätt snabbt då deras pressrelease fångades upp av mina G Alerts och mitt intryck var och är att det är för likt Pineberrys verktyg och jag hade nog känt mig lite skamlig om jag varit med och tagit fram något liknande. De har visserligen ändrat användargränssnittet lite, faktiskt ganska bra, men parametrarna var nästan identiska och poängsystemet likaså. Visst finns det vissa ändringar men de kan diskuteras om de tillför något. Jag har en del synpunkter på just dem. Hade det gjorts bara lite mer kreativt med lite större avvikelser som tillförde något så hade det blivit bättre både för dem, för Pineberry (som då sporrats att utveckla vidare) och för oss som använder verktyget då och då.

 18. Förstår dock inte varför ni bjöd dem på möjligheten att få credd och reklam i form av omnämnande här:) Det är ju dock en konkurrent till er.

 19. Kim,

  Jag var arg när får 2 år sedan såg att Mediaanalys hade stulit våra texter rakt av. Denna gång blev jag inte arg, även om jag förstår att det kan verka så…Vi har gjort ganska många saker på Pineberry under dryga våra 5 år i branschen. De flesta av dem har inte kopierats, de har inte varit tillräckligt bra och intressanta. Så när någon så tydligt kopierar det vi gör som i detta fallet så blir jag nöjd och stolt. Hur konstigt det än låter.

  Kommentar av Michael

 20. Niklas,

  Kul att du gillar verktyget. Siffran baseras på antalet indexerade sidor enligt Google. Som en övre gräns har vi satt 100 sidor, har man fler sidor än så får man inget poängavdrag i testet. Just gränsen vid 100 sidor är ju generell och i praktiken så beror det ju väldigt mycket på vilken typ av sajt du har.

  Kommentar av Michael

 21. Håkan,

  Tack för dina kommenterar. Jag håller helt med att det varit roligare om de valt att göra större skillnader i sitt verktyg. För jag är helt övertygad om att det går att göra det bättre än vad vi har gjort.

  Vi välkomnar konkurrens, så den publicitet denna post ger dem bjuder vi gärna på :-)

  Kommentar av Michael

 22. Ert verktyg har varit bra under en lång tid och bilvit ett inarbetat verktyg för många.

  Att sedan säga att någon har ”tagit” ert verktyg där börjar jag säga till mig själv…hej vi gjorde samma grej i en ”testbucket” ett cms för 4 år sedan för att sedan släppa en skarp version av den. Ett stöd för innehållsadministratörer och seo-tekniker. Eller wow vi var så mycket före att automatisera seo-processer som man gör i wordpress idag. Jag gillar när man tittat på ideér förstår de och gör de ännu bättre.

  Gör ert verktyg ännu bättre och bibehåll position, sedan vet jag inte om genom att skriva med grumpy stil och ha bilder med småtjuvar, ja kommer det ge bra extra boost till TopVisible som jag tycker har en del saker som är mycket bättre än ert verktyg.

  Jag tror de sitter och skrattar åt artikeln som jag tycker skickar ut mycket negativt och inte alls den där stoltheten av att det är roligt att andra försöker så vi kan göra saker än bättre.

  Sluta gnälla (Tycker absolut artikeln har negativ klang) och utveckla ert verktyg några nivåer till som bevisar hur bra ni kanske är? Så svårt är det inte!

  Kommentar av

  Daniel Norin

 23. Daniel,

  Två saker som vara ganska givna på förhand när jag skrev artikeln var att det dels skulle finnas olika åsikter om i vilken grad de tagit vårt verktyg och dels att det skulle vara svårt att övertyga att jag är stolt och inte arg. Men tro mig, jag är inte arg.

  Huruvida deras verktyg är bättre eller sämre än vårt låter jag andra bedöma.

  Kommentar av Michael

 24. Nej men tror ni får tänka om lite hur ni skriver en sån här typ av artikel eftersom den verkar ha i så fall missuppfattas, kanske pga av tonaliteten?

  Hur ser er utvecklingsplan ut för egna verktyget?

  Kommentar av

  Daniel Norin

 25. Daniel,

  Vi utvecklar vårt verktyg när vi ser ett behov av att ändra något. Detta styrs mycket av hur algoritmen utvecklas. En sak vi löpande förbättrar är parsern som läser av koden. För tillfället jobbar vi även på ett projekt som ska mobilanpassa hela Sökmotorkonsult, inklusive verktyget.

  Kommentar av Michael

 26. Perfekt ser fram emot den responsiva delen ;)

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Undo liten

Hur ska ni ha det med meta descriptions Google?

Hur ska ni ha det med meta descriptions Google? I förra veckan valde Google att backa tillbaka till kortare beskrivningar i sökresultatet från att nästan ha dubblat längden i december förra året.

Maria Fernholm, Michael Wahlgren och Pontus Karlsson i Sökpodden 39

#39 Jagad av Google

Varför ogillar Google rankingdata så mycket och hur använder du den på bästa sätt? Detta ämnen börjar vi med att prata om i avsnitt 39 av Sökpodden. Vi fortsätter med att dyka ned i rubriker och hur du på bästa sätt ökar din synlighet på Google. Sist men inte minst jämför vi annonsering på Instagram och Facebook. Lyssna gärna!

Bounce rate i Google Analytics av Robot

Vad är bounce rate i Google Analytics?

Hur ser du på bounce rate i Google Analytics? Ska man alltid sträva efter så lågt som möjligt och undvika hög avvisningsfrekvens? Bounce rate kommer oftast upp i diskussion och här diskuterar vi det mest missförstådda och användbara mätetalet i Google Analytics. Läs mer om bounce rate här!

Brighton SEO

SEO-konferensen för nördar – Brighton SEO

Vi har precis varit på konferensen Brighton SEO där vi träffade och lyssnade på intressant personer från SEO-branschen. 3 500 SEO-nördar från ett 40-tal olika länder – en konferens helt i vår smak. I denna artikel sammanfattar vi våra intryck från Brighton SEO.

eurovision 2018 odds Finland

Eurovision 2018 – vem vinner enligt Google?

Har du lyssnat på årets Eurovision-bidrag? Det har vi. Vi har gått igenom vilka favoriter de deltagande länderna har och hittat vad vi tror är vinnaren av Eurovision 2018. I sökningar om inte annat. Håll hårt i fjäderboan, nästa vecka […]

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner