Sökmotorkonsult.se

Blekko – en utmanare att ta på allvar?

BläckfiskOm man arbetar med SEO i Sverige så finns det egentligen bara en sökmotor man behöver bry sig om att optimera för, och det är Google. Men det kan ändå vara värt att hålla koll på den kaliforniska jättens konkurrenter, och detta av två anledningar.

 1. Googles hegemoni kommer inte att vara för evigt.
 2. Andra sökmotorer kan underlätta arbetet med att optimera för Google.

En sökmotor som är intressant av båda dessa skäl är Blekko. Sedan början av detta år har trafiken till sajten ökat med mer än 300 %, och ungefär hälften av de unika besöken verkar komma från utanför USA. Det finns flera anledningar till detta, och det faktum att Blekko inte är Google är knappast den enda. Blekko har varit skickliga på att marknadsföra sig genom närvaro på mässor och andra evenemang. Mer om detta finns att läsa här.

Det är naturligtvis alldeles för tidigt att uttala sig om huruvida det kommer att bli Blekko som puttar ner Google från tronen, men det går att använda det till annat också. För detta måste man först skapa ett konto, och sedan kan man, genom att skriva in domänen följt av ett mellanslag och /seo, plocka fram en del data som kan vara intressant ur ett SEO-perspektiv. Det går att se:

 • Varifrån inlänkarna till domänen kommer. Dels vilka andra sajter som länkar till domänen, men även vilka länder länkarna kommer ifrån.
 • Vilka andra sajter som är samhostade med den aktuella domänen.
 • Hur hög poäng sajtens startsida får enligt Blekkos egen variant av PageRank, Host Rank. Det går även att se hur hög Host Rank undersidorna på sajten har.

En mer grundlig genomgång av Blekkos användningsområden för SEO finns här. Om du vill kunna spåra trafik från Blekko som organisk söktrafik i Analytics så finns en genomgång av hur du gör detta. Blekko fungerar nämligen inte riktigt som andra sökmotorer, och blir därför registrerat som referrer om du inte använder filter eller ändrar i koden.

Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

2 kommentarer

 1. Där ser man. Har du några uppgifter på hur många som använder blekko i Sverige?

  Kommentar av Tobias

 2. Nej, men min spontana gissning är att de är få.

  Kommentar av Olle

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

DuckDuckGo

Kan DuckDuckGo hota?

Det görs mer än 100 miljoner sökningar om dagen på DuckDuckGo. Innebär detta att Google, Bing och andra sökmotorer ska börja se DuckDuckGo som ett reellt hot?

CPM - cost per mille

Vad är en bra CPM?

Är 72 en bra CPM på Facebook? I denna artikel skriver vi om fyra olika saker som påverkar hur mycket du kommer betala i CPM när du annonserar i sociala medier.

SEM-året 2021

Vår head of SEM Jonathan Olsson summerar Google Ads-året 2021. Allt från ändrade matchtyper till cookie-döden.

SEO-året 2021

SEO-året 2021

2021 börjar lida mot sitt slut och det har blivit dags att sammanfatta året som gått ur ett SEO-perspektiv.

Victor Alenlid, Nicklas Krus och Michael Wahlgren i avsnitt 78 av Sökpodden

#78 Läckor

Då var det dags för årets sista avsnitt av Sökpodden. Denna gång är våra ämnen risker inom SEO, vi pratar läckor på Google Ads och sist men inte minst dyker vi ned i annonsering på Pinterest. Du lyssnar väl?