Sökmotorkonsult.se

Blekko – en utmanare att ta på allvar?

BläckfiskOm man arbetar med SEO i Sverige så finns det egentligen bara en sökmotor man behöver bry sig om att optimera för, och det är Google. Men det kan ändå vara värt att hålla koll på den kaliforniska jättens konkurrenter, och detta av två anledningar.

 1. Googles hegemoni kommer inte att vara för evigt.
 2. Andra sökmotorer kan underlätta arbetet med att optimera för Google.

En sökmotor som är intressant av båda dessa skäl är Blekko. Sedan början av detta år har trafiken till sajten ökat med mer än 300 %, och ungefär hälften av de unika besöken verkar komma från utanför USA. Det finns flera anledningar till detta, och det faktum att Blekko inte är Google är knappast den enda. Blekko har varit skickliga på att marknadsföra sig genom närvaro på mässor och andra evenemang. Mer om detta finns att läsa här.

Det är naturligtvis alldeles för tidigt att uttala sig om huruvida det kommer att bli Blekko som puttar ner Google från tronen, men det går att använda det till annat också. För detta måste man först skapa ett konto, och sedan kan man, genom att skriva in domänen följt av ett mellanslag och /seo, plocka fram en del data som kan vara intressant ur ett SEO-perspektiv. Det går att se:

 • Varifrån inlänkarna till domänen kommer. Dels vilka andra sajter som länkar till domänen, men även vilka länder länkarna kommer ifrån.
 • Vilka andra sajter som är samhostade med den aktuella domänen.
 • Hur hög poäng sajtens startsida får enligt Blekkos egen variant av PageRank, Host Rank. Det går även att se hur hög Host Rank undersidorna på sajten har.

En mer grundlig genomgång av Blekkos användningsområden för SEO finns här. Om du vill kunna spåra trafik från Blekko som organisk söktrafik i Analytics så finns en genomgång av hur du gör detta. Blekko fungerar nämligen inte riktigt som andra sökmotorer, och blir därför registrerat som referrer om du inte använder filter eller ändrar i koden.

Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

2 kommentarer

 1. Där ser man. Har du några uppgifter på hur många som använder blekko i Sverige?

  Kommentar av Tobias

 2. Nej, men min spontana gissning är att de är få.

  Kommentar av Olle

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Avsnitt 88 av Sökpodden med Sonlard Berglund, Michael Wahlgren och Ricci Chan-Udom

#88 Framtiden för länkar

I avsnitt 88 av Sökpodden dissekerar vi Metas nya ramverk Performance 5 innan vi går vidare till ett snack om Google Sheets och SEO. Vi avslutar med en diskussion om länkar kommer minska i betydelse. Lyssna gärna!

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!