Sökmotorkonsult.se

Därför ska du låta bli sitemap.xml

sitemap

Jag är själv inte helt säker på min ståndpunkt i frågan men jag tänkte att det var på sin plats att berätta varför många tycker att man ska låta bli att använda sig av (och skicka in) en sitemap.xml.

XML-sitemaps finns till för att man ska kunna berätta för Google, och andra sökmotorer, vilka sidor som finns på siten så att de kan spindlas. I vanliga fall följer ju Google de länkar som finns och hittar sidor på det viset och en sitemap som skickas in gör att det mer eller mindre inte behövs, Google kommer hitta sidorna även om de inte har länkar till sig. Det kan också underlätta indexering på siter med riktigt djupa länkstrukturer som Google aldrig hinner med att ta sig igenom av en eller annan orsak.

Länkar är avgörande

Det är faktiskt just det här många anser är en bra anledning att låta bli och det handlar mest om felsökning faktiskt. Grunden är att en sida som inte har några länkar till sig, varken från externa siter eller internt kommer aldrig ta några vidare positioner, då länkar är avgörande för hur en sida visas. Det innebär alltså att sidor som Google hittar enbart tack vara sitemap.xml inte tillför något värde, det har ingen styrka och kommer aldrig ge någon trafik. Det verkar kanske inte som ett stort problem, alternativet var ju att de inte indexeras men saken är den att det försvårar felsökningen rejält.

Site-sök ger svar

Ett enkelt sätt att hitta delar av din site som inte blir indexerade ordentligt är att använda ett enkelt site-sök. Du kommer här se vilka sidor Google hittat och då är det inte svårt att räkna ut att det är krångligt, på ett eller annat sätt, för Google att hitta de sidor som inte indexeras. Du kan då lätt ta och se hur det länkas till dom inom siten och åtgärda det. Har du däremot skickat in en sitemap.xml kan det mycket väl vara så att sidorna visas i sökningen och faktiskt är indexerade men helt utan styrka. Du är det inte så lätt att hitta felet och förstås inte heller att åtgärda det.

Sidan är senast uppdaterad 2022-05-25

2 kommentarer

  1. Det finns ju en uppsjö av verktyg man kan använda sig av för att felsöka sin webbplats i SEO-syfte.

    De flesta använder också CMS’er som faktiskt inte har några större problem med den interna länkstrukturen.

    Man kan även använda sitemap generators som letar sig igenom sidan via förstasidans länkar så den inkluderar då bara de sidor som faktiskt har länkar till sig.

    Men framför allt är nog sitemap.xml mest användbar för snabb indexering. Tex kariavelis sitemap generator för WordPress som uppdaterar sitemap.xml samt pingar Google med den automatiskt när man gör en ny post. Hur bra som helst.

    Kommentar av David

  2. De verktyg jag testat som skapar sitemaps genom att spindla siten har funkat lite knackigt för mig, har du tips på någons som är bra?

    När det gäller felsökning strukturmässigt har jag heller inget bra verktyg att föreslå, jag upplever att de flesta spindlar sämre än Google och då är det ju nästan poänglöst. Tar alltså gärna emot tips på sådana med.

    Kommentar av Magnus

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

black friday datum

När är black friday & cyber monday 2023? – Alla datum!

Nu för tiden finns det många kampanj- och temadagar att hålla reda på, särskilt under hösten när det är viktiga händelser som Black Week, Cyber Monday och Black Friday. Här är de datum du behöver hålla koll på!

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.

Google AI

­­Officiellt: Google lanserar chatboten Bard och AI-svar direkt i sökresultatet

Ryktena visade sig stämma. Igår bekräftade Google att de lanserar Bard, en chatbot likt ChatGPT, och även kommer införa fler AI-baserade svar direkt i sökresultatet.