Entreprenör – 7 Googleknep du måste kunna

Två unga entreprenörer

Du har precis startat ditt företag, kanske säljer du konsulttjänster, kanske handlar det om en webshop, kanske är det något helt annat. Det finns sånt som är gemensamt oavsett vad det är för något du startar och det är att du har en uppförsbacke när det gäller sökmotoroptimeringen. Om du lyckas bra i sökresultaten kan du nästan räkna med att lyckas bra generellt för Google kan ge dig mer kunder än någon annan. Dina konkurrenter har redan ett försprång och det är ju dessutom så mycket annat då måste ta hand om. För att göra det lite lättare har jag satt ihop 7 tips som ger dig bättre resultat i sökmotorerna snabbare.

1. Gör en bra sökordsanalys

Genom att ordentligt analysera vad det är du ska satsa på i din sökmotoroptimering innan du börjar arbetet så har du genast ett försprång. De allra flesta siter idag siktar inte på de optimala sökorden. Sätt dig ner med Googles Keyword Tool en dag och ta fram en rimlig målsättning. Och du, satsa inte på för tuffa sökord, börja med något som du kan klara. Ett av de allra bästa sätten att göra en sökordsanalys är att köra ut en kampanj på Adwords. Det här kostar en liten slant men det kan ge dig enormt med insikter. Det du måste göra är att se till att du har tillräcklig budget för att få ett ordentligt underlag och tillräckligt för att du ska visas på alla intressanta sökord.

2. Köp en domän

Notera att jag säger köp en, inte registrera en. Det kan låta helt galet men om du hittar en prisvärd domän som har några år på nacken, passar din företagsprofil och har haft en bra site på sig så kan du snabba upp din sökmotoroptimering enormt. Ålder och förtroende är sånt man får med sig när man köper en webbplats, registrerar du en ny domän måste du bygga upp det själv. Det är inte alltid helt lätt att köpa siter och det finns inte riktigt utrymme i den här guiden för att gå in på djupet på det. Det första jag brukar göra är att välja mitt huvudsökord och gå igenom sökresultaten för det. I dessa letar jag efter siter med ålder, inlänkar och som ser billiga ut.

3. Content, Content, Content

Nästa steg är att mata på ordentligt med innehåll. Du kan förmodligen en hel del om ditt segment och då har du mycket att dela med dig av på din site. Om det råkar vara så att du inte har så bra koll så är det här ett bra tillfälle att lära sig. Skriv artiklar, sätt upp guider etc, etc. Du kommer både bli bättre själv och mer uppskattad av Google.

4. Länkar

Länkar är Internets blodomlopp, det är med länkarna du syresätter din site. Allt annat är förgäves utan länkar. Du måste få tag på bra ställen där du kan få länkar, på ett eller annat sätt. Det jag vill påpeka här, särskilt om du har en helt färsk domän, är att ta det varligt. Du får inte jaga på för fort med länkar och det får inte vara för ensidiga länkar. Om du inte har någon som helst idé om hur du kan få tag på länkar så kan min tidigare post om några ställen som ger bort gratis länkkraft vara till nytta.

5. Var social och hitta viktiga personer

I varje segment, varje nisch, varje bransch finns det någon eller några som hanterar så mycket mer länkstyrka än alla andra. De kanske inte gör det direkt men de gör det genom sitt inflytande. Om du når dessa kan du snabbt ta dig framåt i sökresultaten. Det du behöver göra är att se till att dessa personer känner till dig och gillar dig. Det du måste göra är att vara social och det bästa sättet, sett med SEO-ögon, är sociala media. Börja blogga, lämna bra kommentarer i andras bloggar, twittra, länka till konkurrenterna, dela med dig och lär känna alla i branschen. Om du är populär i din bransch kommer du belönas för det. I mina ögon finns det i princip inte konkurrenter när man jobbar med SEO, det finns bara olika samarbeten.

6. Härmas

Det finns en stor risk att de som ligger före dig i sökresultaten har jobbat med SEO ett tag. Om du inte är väldigt säker på vad du gör kan det finnas goda anledningar att härmas. Se var de får sina länkar och se om det är möjligt att du kan få länkar på samma ställen. Gå igenom deras siter, vad har de skrivit för guider och vad optimerar de för. Härmas.

7. Ge inte upp

En av de allra viktigaste egenskaperna en duktig sökmotoroptimerare har är tålamod. Sökmotoroptimering tar tid och även om du följer de här tipsen till punkt och pricka måste det få ta tid. Jobba hellre långsamt och låt tiden passera än att du gasar på för hårt eller ger upp. Sökmotoroptimering är på många sätt så olikt sponsrade länkar som något, trots att de ser så lika ut och huvudskillnaden är att sponsrade länkar är blixtsnabbt och sökmotoroptimering är så långsamt som det kan bli.

17 kommentarer på "Entreprenör – 7 Googleknep du måste kunna"

  1. Pingback: Lästips 14 Juli – 2010 - Olofs blogg
  2. Väldigt grundläggande men ett mycket bra inlägg. Även om man tycker sig ha koll på det som krävs är det bra att lite då och då bli påmind om det man borde göra 🙂


  3. Det är som sagt väldigt grundläggande, ville skriva något som man kan ha nytta av direkt som nybörjare men som ändå innehåller lite matnyttigt. Det är en svår balansgång.


  4. Bra råd! Skulle jag starta upp något nytt så skulle jag definitivt kolla upp om det gick att köpa en befintlig domän. Något jag inte hade en tanke på när jag drog igång nuvarande siten.


  5. Punkt nummer 2 är intressant, och som du säger är det en enorm skillnad att ta en 1-2 år gammal domän och börja därifrån. Men som du även säger, ämnet kräver en egen post. Inom t.ex poker kan detta vara enkelt. Men i Sverige generellt är jag lite osäker. Man måste alltid ställa priset emot vad dessa pengar hade gjort för nytta på en helt ny domän.


  6. Kul nästan jämt, har precit startat upp en ny site och glömde bort att kolla om det fanns någon bra likvärdig domän till salu med några år på nacken. Glömde totalt bort din punkt nr 2. Den är mycket bra och viktig punkt. Kunde ha spart mej en massa jobb..


  7. Tack så jättemycket! Har tidigare letat efter en miniguide inom detta området som ger bra tips för nybörjare. Tack igen! =D


  8. Tack för guiden!

    Jag har själv nyligen dragit igång ett företag (med nyregistrerad) domän. Tipsen kommer komma till användning! =)


  9. Att köpa en befintlig domän tycker jag kan vara lite av en djungel. Ett separat blogginlägg som reder ut hur det fungerar borde intressera många läsare. Ett tips bara 🙂


  10. Bra! tack! här ska jag börja – det var precis rätt nivå för mig och min site!!


  11. Länkar, länkar, länkar och åter länkar. Jag har varit riktigt slö vad gäller linkbuilding till min site. Kanske därför resultatet är sisådär också.
    Bra inlägg för övrigt.


  12. Tack för ett mycket intressant blogginlägg. Ger bra grunder, och även om man haft koll på lite punkter så ser man en del andra punkter man inte tänkt så mycket på.


  13. Jag måste lägga korten på bordet och erkänna att jag våldsamt överanvänt steg 2 (köpa en domän). Som den erkända domänpundare jag är så har jag ingen ursäkt. Punkt nummer 3 (content) har jag lyckats bli mycket duktig på. I början ansåg jag det alltid som svårt att skriva långa texter men nu rinner det något bättre.


  14. Tack för tipsen! Jag och några polare håller på med en hemsida på projektarbetes tiden och behöver alla tips vi kan få!


  15. Jag tycker guiden summerar det hela rätt bra. Att köpa en domän är väl ungefär det första man bör göra, många väljer ju till och med företagsnamn efter vilka domäner som är lediga. Sen är det bara content och länkar som gäller. Och att härmas tror jag absolut inte är något som bara nybörjarna gör, jag kan erkänna att det är en metod som även jag brukar använda…


  16. Jag tycker det verkar som att punkt 4 har blivit mycket mer viktig nu än vad den va när artikeln skrevs. Efter Panda va det ju inte lika viktigt med bra content (så länge det va underhållande och ”dela-vänligt”). Man får nog revidera prioriteringarna lite om man ska hänga med i denna branschen.


Kommentarsfältet är stängt.