Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Facebook kan hjälpa ditt varumärke

Facebook är stort, ingen har väl missat det. För sökmotoroptimering kan det kännas ointressant men det finns saker som Facebook är väldigt bra på inom SEO och jag tänkte att jag skulle ta upp två exempel på hur man kan använda Facebook i sin sökmotoroptimering.

Facebook

Ett av grundproblemen med Facebook när det gäller att använda det som verktyg för sökmotoroptimering är att siten är en härva av dåligt länkande och släpper inte ifrån sig länkstyrka alls till de sidor som länkas från profiler, grupper eller sidor. Det siten däremot har är ett stort förtroende från Google och alla möjlighet i världen att ta bra positioner på även något konkurrensutsatta sökord. Ett bra exempel på det här kan vara ditt namn, förmodligen syns din Facebookprofil på sökningar på ditt namn utan att du länkat till den alls.

Facebook för att stärka varumärket

Varumärke på FacebookDet här kan man använda sig av, en av de målsättningar man kan ha med sin SEO är att se till att sökningar för varumärket bara visar positiva eller neutrala saker. Man kan tycka vad man vill om hur etiskt det är men det kan mycket väl vara en målsättning. Om det har dykt upp otrevliga grejer på ditt varumärke, eller namn för den delen, kan Facebook hjälpa dig, delvis, ur knipan. Genom att bygga upp en grupp eller sida för ditt företag får du en sida som det är lätt att ta positioner med och det är inte alls särskilt svårt att se till att den hamnar tvåa direkt efter ditt företag. Det du behöver göra är att se till att den får lite inlänkar.

Det kan vara komplicerat att skaffa inlänkar med de gammaldags seo metoder som finns, länkkataloger kommer nog förmodligen inte acceptera en Facebooksida och det är ju inte något man direkt kan skriva en pressrelease om. Det man kan göra är att se till att det faktiskt finns riktigt intressanta saker på sidan, om du provar och söker efter Yreg hittar du på elfte plats en sida som lyckats skapa intresse. Nu tillhör sidan dock inte Yreg och den är inte särskilt positiv så det är kanske inte ett bra exempel ur det hänseendet. En sökning på Pineberry visar vår sida även den på position 11, den är klart positivare men jag vågar inte påstå att det finns något så där omvälvande intressant på den. Den elftepositionen har vi tagit med en enda inlänk. Med några fler blir det förstås mycket bättre och vips så har man tagit över åtminstone en position på startsidan.

När det gäller ditt eget namn är det lite klurigare, det kan vara värt att starta en sida även för det eftersom profilsidan inte är något vidare och kanske dessutom något mer personlig. Starta helt enkelt en grupp eller sida så att dina vänner kan bli fans till dig, det är både lite roligt och ökar chanserna till bra sökmotorplaceringar rejält. Som du märker har vi bara pratat om dom direkta SEO-applikationerna på Facebook och helt lämnat den sociala och direkt varumärkesbyggande delen. Vi ska ta en liten titt på hur man kan använda sig av det för att förbättra sin sökmotoroptimering också.

Facebook som medel

Vänner på Facebook?Facebooks största styrka är naturligtvis dess sociala aspekter, du har dina vänner nära till hands och kan använda dig av dom som medel för att komma framåt med din sökmotoroptimering. Precis som i metoden innan så ställer jag mig lite tveksam till om man kan kalla det etiskt, där handlade det om att blockera hela sökresultat, här om att utnyttja sina vänner (man behöver förstås inte definera det så, dina vänner kan ju mycket väl vilja bli utnyttjade på det här sättet).

Vi tänker oss en situation där du fått till världens mest intressanta länkbete på din site. Du vet att om du bara får besökare kommer de gilla det, twittra om det och länka till det från sin blogg. Det du behöver är en kontaktyta till dessa potentiella länkare så att du faktiskt kan berätta för dem att du har en spännande nyhet. Du kanske inte själv har räckvidd att nå alla dessa potentiella länkare, eller ens för att uppnå kritisk massa där nyheten sprids vidare av sig själv. Här kan dina vänner hjälpa dig. Genom att se till att dina vänner kommunicerar din nyhet ökar din räckvidd radikalt, du kan visa nyheten för 100-200 vänner men de kan visa nyheten för 100 vänner var.

En viktig bisats som jag vill ta upp är att ingen gillar en spammare och det är extra fult att spamma folk man är nära vän med. Det finns ingen anledning alls att pumpa ut en massa dynga till dina vänner vare sig på Facebook eller någon annan stans. Om du trycker ut nyheter till dina vänner måste du se till att det är saker som är intressant på riktigt och som de kan vara intresserade av. Det duger inte med att ni precis anställt någon ny eller att du numer har ljusstakar i lager, det måste vara en intressant nyhet och det får absolut inte vara för ofta, om du skrämmer iväg dom här människorna skrämmer du  inte bara iväg potentiella kunder, du skrämmer iväg hela ditt sociala liv med.

Åter till de bra sakerna, du kan om du når ut med ett bra länkbete få nästan hur mycket länkar som helst. Jag har tidigare skrivit om ett av mina allra mest framgångsrika länkbeten vilket kan vara ett bra exempel. För att det ska fungera behöver det ett antal ingredienser, det allra viktigaste har vi redan nämnt, det måste vara intressant och intressant för din målgrupp. Ett bra länkbete behöver också ha virala aspekter, det måste vara som gjort för att skicka vidare. Det måste alltså innehålla element som gör att besökaren vill berätta det för sina vänner och element som gör att det är lätt att berätta. Det här kan innebära att du till exempel måste ha en knapp för att posta det till Twitter eller Facebook, att det måste vara en länkvänlig sida det finns på etc. Det innebär också att det måste finnas något som gör att det växer när det skickas. Ett bra exempel på det är hjälte-videon vi alla har fått där någon är så himla bra för att han betalar TV-licens, den skickade versionen är bättre än en statisk för du inkluderar dig själv eller mottagaren i länkbetet.

Sammanfattningsvis vill jag säga att det finns vissa möjligheter med Facebook även om det kanske vid första anblick kanske inte verkar som det. Om du funderar över marknadsföring på Facebook kan det vara värt att ta en funderare på om det är annonser som är det enda rätta, kanske kan det vara så att du vill bygga mer kommunikation och mindre reklam eftersom det dessutom ger positiva bieffekter.

Använder du Facebook för att stärka ditt varumärke

Se resultat

Loading ... Loading ...

4 kommentarer

 1. Jag har inte använt mig av Facebook för något annat än att hålla kontakten med mina vänner och jag tycker nog inte att det är riktigt rätt att smyga ut reklam till dom. Det finns inget jag tycker så illa om på Facebook som alla olika grupper man ska gå med i eller spel man ska spela. Bättre om folk använde Facebook till det som det var meningen att användas till.

  Kommentar av Josephine

 2. Jag kan tycka precis som du i många lägen Josephine men jag tycker inte att all reklam alltid är dålig. Om jag letar efter en begagnad bil, skickar ut en fråga om någon känner till en, är det dåligt om någon som vill sälja en begagnad bil till mig svarar?

  Det är en fråga om relevans, jag ogillar generell reklam på Facebook och på alla andra ställen med för den delen men om det handlar om väldigt riktade annonser ser jag det istället som något bra och jag tror många är likadana som mig.

  Kommentar av Magnus

 3. Skrev ett inlägg här som blev borttaget då jag inte har lärt mig att läsa genom reglerna innan man postar. Sorry, vill inte missbruka er fina blogg.

  Kontentan var allafall att Facebook är byggt på idén med personlig reklam. Genom att samla på sig så mycket information om dig som möjligt, så kan de erbjuda företag ett enormt urval av målgrupper och därmed har de skapat 2000-talets mest framgångsrika affärsidé.

  Länkbete på Facebook är bara positivt så länge man erbjuder något relevant och/eller underhållande. Win win situation.

  Kommentar av Birgitta

 4. […] Facebook kan hjälpa ditt varumärke […]

  Pingback av Marknadsföring på Facebook & sociala medier – Tjata inte ihjäl dina fans med reklam:-)

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Var är ett lead värt

Vad är ett lead värt?

Vad är du beredd att betala för ett lead? I denna artikel går vi igenom hur du sätter ett värde på dina leads samt varför det är viktigt att räkna ihop alla dina olika leadskällor.

Sök dominerar

Sök står för 67 % av intäkterna

En intressant undersökning av Wolfgang Digital visar på att sök helt dominerar som källa till intäkter på nätet. Samtidigt visar undersökningen att sociala medier ökar i betydelse, medan röstsök fortfarande inte tar fart.

Årets första SEO-snack med rundpingisturnering!

Sommarens sista dagar är här och de flesta av oss har hittat tillbaka till jobbet. Vad passar då bättre än att mingla runt med andra onlinenördar? Torsdagen den 31 augusti kör vi SEO-snack igen och det här kan vara sista gången som vi håller till på Sue Ellen.

Simon Davidsson, Michael Wahlgren och Pontus Karlsson i avsnitt 57 av Sökpodden

#57 Teknisk SEO

Vilka är trenderna inom teknisk SEO 2020? Hur kan du använda konverteringar på kampanjnivå på bästa sätt? Varför är Showcase Shopping Ads inte så stort i Sverige ännu? Detta är tre av frågorna vi ställer oss i avsnitt 57 av Sökodden. Du lyssnar väl?

Sökpodden ämnen

171 ämnen i Sökpodden

Med 57 avsnitt av Sökpodden inspelade och 3 ämnen i varje avsnitt blir det många att hålla reda på. Här kan du se och söka bland alla de ämnen vi haft med i Sökpodden.

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner