Sökmotorkonsult.se

Frågelåda om sökmotoroptimering

Vi har precis fått ordning på en frågelåda om sökmotoroptimering, meningen är att du ska kunna ställa frågor om alla tänkbara problem du stött på i din sökmotoroptimering och sedan få ett så bra svar som möjligt av oss. Du kan förstås också läsa igenom tidigare frågor och svar och kanske redan där hitta svar.

Eftersom det dessutom nu är möjligt att kommentera så finns det dessutom en god möjlighet att få fler än ett svar och därmed en annan syn på saken från någon av våra läsare. Hoppas att du passar på ställer de frågor du har.

Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

2 kommentarer

 1. Hej!

  Jag har jobbat med webb i många år och på senare år börjat snöa in på SEO, tack för en grym sökpodd!

  Jag funderar på det här med inlänkar och länkbygge. Jag har en sida som är väldigt optimerad (kanske överoptimerad) för ett sökord – låt oss säga att det är ”katt”.

  Denna sida har enl. era testverktyg 100/100 poäng för on page samt inlänkar från ett 15-tal olika domäner.

  Ibland när man söker på ”katt” så kommer dock sidor som har färre länkar och är sämre optimerade högre i resultatet – det stör mig =D

  Jag har forskat lite i detta och tror att det kan bero på några olika saker.

  1. Kan en sida som ger 100/100 i era tester anses av Google som att vara överoptimerad on page? Skulle det kunna innebära att man rankar sämre?

  2. Kan det faktum att sidan inte är responsiv påverka ranking även på desktop?

  3. Har förstått att ankartexterna på inkommande länkar är viktiga. Skulle säga att 70% av länkarna är footer-länkar (som ligger på hela sajten) och ungefär 70% har det exakta sökordet som ankartext. Jag har förstått att detta är lite ”2008” – hur funkar det idag med ratio mellan exakt match, naked url osv? Vilken fördelning ska man sträva efter? Hur stor är skillnaden mellan en länk i content och en footer-länk?

  För info så går sidan väldigt starkt på Bing där den toppar, dock ej Google. Kan det vara så att min sida ”straffas” av Google för att den är överoptimerad? Om jag ändrar och sänker min aggressivitet – kan jag då åter igen ranka högre?

  Det hade varit superinterssant att höra gänget i podden resonera kring detta ämne också =D

  Kommentar av Markus Johansson

 2. Hej Markus

  Tack för din kommentar och kul att du gillar podden!

  1. Det går att överoptimera en sida, t ex genom att fylla brödtexten till bredden med sökord. Då skulle du i och för sig inte få 100 / 100 i vårt verktyg.

  2. Nej.

  3. Håller med i din beskrivning att dina länkar verkar vara ”2008”. Länkar i innehåll är betydligt bättre än länkar i sidfot. En sidfotslänk kan i vissa fall till och med vara skadlig.

  Det går inte säga något om ankartextfördelning som gäller alla i lägen. Det beror på ditt domännamn, sökord, konkurrens etc. Men exakt match ska endast vara på en mindre del av din länkar, så 70 % är extremt högt. Det var extremt högt även innan Pingvinen.

  4. Om du har 70 % exakt ankartext och 70 % sidfotslänkar är risken hög att du fastnat i något av Googles filter även om det inte är självklart. Om du fastnat i något algoritmiskt filter kan du komma tillbaka om du fixar problemen. Är det i stället ett manuellt straff (detta kan du se i Google Search Console) behöver du dessutom göra en reconsideration request.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!

Sir Väs

Sir Väs var ett perfekt länkbete – så kunde Skansen ha utnyttjat det till max

Vad har kungskobran Sir Väs med SEO att göra? Jo, ormens rymning genom taket var början på en händelse som hade alla förutsättningar till att bli ett perfekt länkbete.