Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 14 954 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Google Analytics – strax värdelöst

Google T-rex Doodle

Google meddelade under gårdagen att alla inloggade användare kommer söka krypterat. I förlängningen betyder det att Google Analytics och alla andra spårningsverktyg inte längre kommer kunna mäta vilket sökord som använts av dessa användare för att hitta en sida. Själva säger Google att det är för att skydda integriteten hos användarna men åtminstone den här sökmotoroptimeraren är skeptisk.

Genom att flytta söknignar från alla inloggade användare till HTTPS och kryptera sidan (vi är inte hundra procent säkra men utgår från att det handlar om den referralstring som kommer med då du lämnar Google) kommer sökordet döljas för alla analysprogram, inklusive Googles eget Analytics.

I ett uttalande på Googles officiella blogg hävdar man att det är en minimal påverkan, vi kommer ju fortfarande få veta att de kommer från Google. De vill också påskina att det är ett mycket litet antal användare som är inloggade, detta trots kraftigt med reklam för Google Plus och ett mycket utbrett användande av Gmail.

Varför inför Google krypterad sökning?

Det är svårt att tro på att det handlar om användarens integritet, det går inte att få ut särskilt mycket specifik data om en användare annat än vad denne sökt på för att hitta din sida. En rimligare tolkning är väl att Google inte vill dela med sig av en massa gratis data, nämnde jag att Sponsrade Länkar fortfarande kommer gå att spåra?

Om nu integriteten helt plötsligt blivit viktigt för Google (det är förstås en viktig fråga) borde inte den gälla för sponsrade likväl som för organiska klick?

31 kommentarer

 1. Döden för analytics och ärligt talat ett ganska trist sätt att låsa in information. =/

  Kommentar av

  Jonas

 2. Det känns inte helt omöjligt att det också finns en koppling mellan den här nyheten och ryktena om en betalversion av Analytics.

  Det skulle vara ett ganska stort säljargument om man i betalvarianten åter fick den här datan.

  Bara rena spekulationer såklart…

  Kommentar av

  Aaron Axelsson

 3. Bra inlägg, det är onekligen oroväckande. Tippar också på att betalversionen har inflytande över den här justeringen.

  / Gustav

 4. Tänkte lite som Aaron och Gustav, men det vore väl lite väl magstarkt att först hävda att det är för att skydda integritet och sedan paketera allt för försäljning istället?

  Kommentar av

  Jonas

 5. Om jag inte minns helt fel så kan man bara se domänen i referer fältet (http header) när man kommer ifrån en säker anslutning, således är det en teknisk spärr.
  Denna skulle kunna övervinnas om G skickade med söksträngen som en parameter, men endast då.
  Kan någon rätta mig om jag har fel ang referer och https?

 6. Det här låter inte som bra nyheter för alla oss små e-handlare som knappast är beredda att betala för något vi tidigare fått gratis

 7. Christian:
  Ja, precis.
  Det som är nyheten är att Google kommer sluta att skicka med söksträngen för de som är inloggade.

  Problemet är alltså inte att de inte kan visa den här datan, utan att de väljer att inte göra det .

  Kommentar av

  Aaron Axelsson

 8. @Aaron hmm, detta betyder med andra ord att vi inte kommer att kunna fånga upp dessa sökningar med hemmabyggen, så vida inte vi kan lista ut hur de skickar söksträngen.
  Jobbigt…

 9. Christian:
  Ja, alltså, de kommer inte skicka söksträngen alls, så nej, det kommer inte gå att få fram det med hemmabyggen heller. Tyvärr.

  Kommentar av

  Aaron Axelsson

 10. Verkligen tråkigt om det stämmer att de kommer sluta skicka med intressanta url-parametrar.

  Nu kanske jag har fel men det som känns mest intressant är dock att det högst troligt inte är för integriteten (som var syftet enligt Google).

  I varje fall inte om man kollar på https://encrypted.google.com/ där parametrar följer med i url vid en sökning, men som tyvärr inte skickas med till deras gateway som ligger mellan SERP-resultatens länkar och aktuell sajt, den som för övrigt blir slutgiltiga referer’n för oss som driver sajterna).

  Minst sagt trist att Google vill försvåra eller dölja data för SEO’s och webbansvariga!

  Om det slutgiltigt blir som Google uttalat sig så blir det svårt att följa upp vilka sökord/sökfraser i longtail som ger någon trafik. För övrigt så tappar man ju även funktionaliteten att se på ett ungefär vilken placering respektive besökare hittat sökordet på (parametern ”cd=”).

  Jag skulle gissa på att trafik i form av scraping kommer öka markant mot Google pga deras beslut.

  Vid sådana här beslut från Google så önskar man att det fanns en mer jämn fördelning av marknadsandelar för sökmotorer så att man inte måste tillförlita sig på stora G ;)

  Tack för övrigt för en väldigt bra och uppdaterad blogg om SEO!

  Kommentar av

  Tony

 11. @Aaron Satt just och diskuterade detta med en Adwordskonsult, antagligen så kommer de bara att skyffla med söksträngen som en parameter vid adwordsklick, att skapa en parameter för de övriga 80% av klicken som skall fångas upp skulle vara extremt dyrt m tanke på trafikmängden.
  Tycker bara att det är lite synd..

 12. Om jag har försått rätt så spelar det ingen roll om det så är analytics eller något annat trackingsystem. Du kan inte se http-reffer när du går ifrån https till http om jag inte minns fel.

  Anledning till att man kan fortsätta se CPC är ju snarare pga att man pekas om ett antal gånger mellan googles egna servrar innan man når webbplatsen. Så senaste ”URL:en” är en http. T e x. http://goo.gl/ZeugU

  Hade CPC-klicket skett utan att man pekas om mellan googles egna serverar hade inte heller det gått att spåra.

  Kommentar av Victor

 13. …men Google kommer ju fortfarande bjussa på otroligt välsvarvad data i Webmaster Tools, data som man i Webmaster Central Blog slår sig för bröstet för och minsann påpekar att man få hem som .CSV. Det ni!

  Features:

  ”-View the top 1000 daily search queries and top 1000 daily landing pages for the past 30 days.
  -View the impressions, clicks, clickthrough rate (CTR), and average position in search results for each query, and compare this to the previous 30 day period.
  -Download this data in CSV format”

  ^^

  Kommentar av Rex

 14. @Rex
  Webmaster Tools ger en väldigt skev bild av verkligheten.
  Har sett siffror på att det kan diffa upp till 30% i felmarginal vilket är alldeles för högt för att det skall vara användbart.

 15. @Rex

  I varje fall jag vill ha dagsfärsk statistik för sökord och inte 3-5 dagar gammal.

  Precis som Cristian sa så har Webmaster Tools en för hög felmarginal.

  Kommentar av

  Tony

 16. […] del av sökmotorns erbjudande. Magnus Bråth på Pineberry menar att det här i princip innebär döden för Google Analytics, men riktigt så skeptisk tycker jag nog inte att man behöver vara: det finns fortfarande otroligt […]

  Pingback av

  Don't be evil | GFD Webbyrå

 17. Jag borde kanske ha varit tydligare i ironin ^^

  Kommentar av Rex

 18. Då var det roliga slut…. Jag får inte upp någon PR i seoquake och mitt seo spyglass ser knäppt ut.

  Kommentar av Elina

 19. Just PR är faktiskt för att de bytt adress till datan. Gissar att quake inte hunnit uppdatera än (kan prova installera om toolbaren).

 20. SEOQuake uppdaterades samma dag (6:e okt) som Google ändrade URL:n. Testa att ominstallera programmet så ska det nog fungera igen!

  Kommentar av

  SEO1

 21. […] sin tid, kommer att bli krypterade. Jag hittade nyheten hos Sökmotorkonsult där Magnus Bråth dödsförklarar Google Analytics och det är bara att instämma; för vad blir nyttan av att använda sig av ett analysprogram när […]

  Pingback av

  Nyheter om Google Analytics.. och en helt ny heat map! — SEO1

 22. @Elina Det kom en uppdatering för drygt en vecka sedan till SpyGlass som fixar PR.

 23. Låter tråkigt detta… Vi får hoppas att de kompenserar på något sätt :)

  Kommentar av

  Hanna

 24. Vad tror ni om analysverktyget Piwik som är gratis? Den har pagerank 10 så Google verkar gilla det.

 25. […] är att det gick att kommunicera väl med Google och att allt slutade som det skulle och inte var någon snabb förändring av förutsättningarna. Sånt imponerar också, även om det varit skönt att […]

 26. Daniel, tyvärr blir problemet det samma där eftersom Google inte kommer dela med sig av datan från resultaten.

 27. vad synd, detta år inte bra.

  Kommentar av

  wahlman

 28. Ja det är lite tråkigt faktiskt!
  Det värsta är väl, att andra analysverktyg, tex. statcounter inte heller kan läsa av informationen eftersom det är själva refferal-strängen som blir oläslig?

  Kommentar av

  Axel

 29. […] del av sökmotorns erbjudande. Magnus Bråth på Pineberry menar att det här i princip innebär döden för Google Analytics, men riktigt så skeptisk tycker jag nog inte att man behöver vara: det finns fortfarande otroligt […]

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Marie Fernholm, Michael Wahlgren och Viktor Calmhede i Sökpodden avsnitt 38

#38 Zuckerbergs hotell

Ingen kan väl ha missat de senaste veckornas artiklar om Facebook och Cambridge Analytica-skandalen. I avsnitt 38 av Sökpodden börjar vi såklart i denna soppa. Därefter dyker vi ner i ämnet SEO och hosting för att sist men inte minst prata om varför dynamiska annonser på Facebook blivit en sådan stor och effektiv funktion för många annonsörer.

Vyfilter i Google Analytics

Vyfilter i Google Analytics

I Google Analytics går det att applicera filter på vynivå. Vyfilter används för att filtrera och ändra data innan det når våra rapporter. Vi går här igenom vilka för- och nackdelar det finns samt att vi ger några exempel på vyfilter som alla med ett Google Analytics-konto bör fundera på att implementera.

GoogleCoin kryptovaluta

Google lanserar sin egen kryptovaluta – GCoin

Efter mycket hemlighetsmakeri och en hel del rykten släpper nu Google årets största Google-nyhet; i sommar kommer Googles egna kryptovaluta GCoin. Detta för att konkurrera med kryptovalutor som BitCoin, OneCoin och Ethereum. Det hela började med att Google i mars […]

Instagram bilder

Instagrambilder 2018 – så får du rätt storlek!

Instagram är en visuell plattform, använder du den optimala storleken på dina Instagrambilder? Vi går igenom Instagrams bildstorlekarna och tips och tricks som hjälper dig lyckas med Instagram! Om du vill nå ut till många kan Instagram vara en lämplig […]

Viktor Calmhede, Simon Davidsson och Michael Wahlgren i Sökpodden avsnitt 37

#37 Googles ansvar

Så var det äntligen dags för denna månads avsnitt av Sökpodden. Denna gång inleder vi med den stora debatten kring Googles ansvar, vi dyker ned i vanliga missförstånd om SEO och så avslutar med en diskussion om annonsväxling på Google AdWords. Lyssna nu!

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner