Sökmotorkonsult.se

Google i siffror

Google T-rex Doodle

Att Google är något av en Internets regent är sedan länge etablerat, men hur ser den här suveräniteten egentligen ut i siffror?

Computerschool.org har gjort en uppskattning av den statistik Google kan stoltsera med, och den innehåller en del svindlande siffror.

 • Varje dag äger till exempel över en miljard videovisningar rum på YouTube (som ägs av Google).
 • Googles sökmotor har i sitt index 40 miljarder sidor och 1,5 miljarder bilder.
 • Om man skulle spendera en minut på varje sida som Google kan visa vägen till skulle man vara upptagen för de närmaste 38 000 åren. Observera att för Google tar det istället på sin höjd 0,5 sekunder att söka igenom samma mängd…!
 • Samtidigt som Google kommer till daglig och kostnadsfri användning för mången internetanvändare så finns det de som bekymrar sig för dess utbredning. Ett skäl till skepsis skulle kunna vara att världsherravälde historiskt sett aldrig har slutat vidare trevligt eller att det finns risker med att förlita sig på en sökfunktion som trots allt är produkten av ett vinstdrivande företag.
 • Ytterligare någon som skulle kunna kasta en misstrogen blick åt Googles håll är Microsoft – som faktiskt ligger efter Google i fråga om hur mycket den genomsnittlige anställde tjänar in åt det egna företaget.
 • Rikast på affären har grundarna Sergey Brin och Larry Page blivit. Deras personliga förmögenhet uppgår till ofattbara 17,5 miljarder dollar. Var. Detta trots att de endast tar ut en symbolisk årslön om 1 USD per år.
 • Att vara anställd på Google anses, föga förvånande, prestigefyllt i en del kretsar. Detta kan bero på många olika saker, men ett av skälen måste ändå vara det intakta skelettet av en T-Rex som företaget har i Mountaint View Gardens.
 • Slutligen kan Google slå sig för bröstet över att ha gett upphov till ett av de snabbast växande verben i ungdomligt språkbruk: att googla. Som verb lades ”Google” in i den engelska ordboken redan 2006!

Du har precis läst ett gästinlägg av Johanna Wester, en av våra medarbetare på Pineberry.

Sidan är senast uppdaterad 2021-08-23

8 kommentarer

 1. Var faktiskt precis i Mountain View men jag missade T-Rexen :(

  Kommentar av Kristoffer

 2. Fint att du åker till Google på semestern.

  Kommentar av Magnus

 3. Intressant inlägg, det är inte små siffror det handlar om. Speciellt Googles snabbhet och grundarnas löner.

  Kommentar av Alfred

 4. Hehe, lite töntig jämförelse för att visa hur mycket 40 miljarder är, men jag förstår vart dom vill komma :) Sen söker google inte genom sidorna på 0.5 sekunder heller. 0.5 sekunder är snarare tiden det tar att hämta ett redan cachat resultat.

  Kommentar av Kim

 5. Roliga siffror att läsa med visst blir man fascinerad av tanken att ett vinstdrivande företag som tydligt visar att de vill styra vårt sökbeteende, inte minst med google instant, är på väg att skaffa sig en position på nätet utan dess like. Det är väl bara att vänta och se…….

  Kommentar av Daniel

 6. Helt sjukt att det har gått så bra för google så snabbt. Undrar om vi får se ett företag med samma succé inom de närmsta 50 åren. Troligen inte.

  Kommentar av Andreas

 7. Enligt http://www.youtube.com/t/fact_sheet är antalet videovisningar på YouTube betydligt större. YouTube själv påstår att i maj 2010 överskred antalet visningar per dag 2 miljarder… Vad som dock är spännande är att enmiljardstrecket överskreds i oktober 2009. :)

  Kommentar av Lennart

 8. Bra inlägg. Men det är viktigt att komma ihop att även om google är dominerande i västvärlden ser det inte alls ut på samma sätt i andra delar. I tex. Kina är google visserligen stora men inte störst. Det samma gäller andra länder som nordkorea m.fl.

  Kommentar av Eva

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

techjättarna

Amerikanskt lagförslag kan ändra spelplanen för Google

Ett lagförslag i USA hotar att drastiskt ändra spelplanen för techjättar som Google, Amazon och Apple. Om lagen blir verklighet kommer dessa företag inte längre få favorisera sina egna produkter och tjänster. Sannolikt skulle detta vara en positiv utveckling för mindre företag som är beroende av techjättarna för att nå nya kunder.

youtube

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

Google har erbjudit sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget i ett försök att blidka myndigheterna inom EU. Är det på riktigt denna gång eller blir det ”bara” ett nytt CSS?

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje i avsnitt 84 av Sökpodden

#84 Freshness

Kan Ahrefs nya sökmotor, Yep, utmana Google på riktigt? Detta är ett av ämnena som Björn, Felix och Micke pratar om i avsnitt 84 av Sökpodden. De djupdyker även i varför freshness är en faktor för Google och om man ska pinna i sina RSAs på Google Ads eller inte. Du lyssnar väl?

Collage av bilder på partiledarna, fr v till höger: Johan Pehrson, Ebba Busch, Per Bolund, Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Ulf Kristersson, Riksdagshuset, Annie Lööf och Magdalena Andersson.

Partierna som är störst på Google – inför valet

Vilket parti har störst synlighet på Google? Och vilken av partiledarna googlas mest? Med knappt fyra månader kvar till valet gör vi ett SEO-nedslag i politiken. 

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?