Sökmotorkonsult.se

Googles historia: Vem grundade Google?

Vem grundade Google? Sergey Brin och Larry Page

När Google kom revolutionerade det sökmotorerna, livet på nätet och, som ett resultat av detta, vårt eget liv. Men vet du hur det började? Vem grundade Google? Vilka var människorna bakom detta numera oumbärliga verktyg?

Vet du vem (eller vilka) som grundade Google? Och vart i världen grundades Google? Låt oss ta en närmare titt:

Vem grundade Google?

Google grundades av Larry Page och Sergey Brin, två doktorandstudenter vid Stanford Universitys datatekniska program. De kom på idén till Google när de arbetade med ett forskningsprojekt tillsammans.

Först kallade de sökmotorprojektet för BackRub, en referens till hur deras lösning tittade på länkning för att se om en sida var relevant för sökordet. Något som var nytt, de flesta sökmotorer vid den här tiden tittade på andra saker, så som sökordstäthet. Projektet böt sedan namn till Google, vilket är en referens till siffran googol (en 1:a följt av 100 nollor). Google låg först på http://google.stanford.edu.

Vilka är Larry Page & Sergey Brin?

Sergey och Larry träffades för första gången 1995 vid Standford University, där de båda studerade datavetenskap tillsammans.

Pineberry ökar din synlighet på Google!

Vill du ha hjälp med din annonsering och SEO?


Be om kostnadsfri offert

Larry Page

Larry Page är en datavetare från Michigan. Larry hade innan dess även studerat på Michigans Universitet. Och som kuriosa, visste du att PageRank är döpt efter Larry Page och inte efter ”home page”? Larry har även i omgångar varit VD för Google, men har haft en del motgångar. Han var först VD från starten till 2001, och klev då ned efter ett misslyckat försök att sparka alla projektledare. Han blev sedan VD igen 2011 och då med en helt ny ledarskapsstil. Han var VD fram tills Alphabets grundade 2015, då han gick över till det nya moderbolaget. Sundar Pichai tog då över rodret för Google.

2019 slutade Larry även som VD för Alphabet, men har fortfarande kvar roller inom bolaget, bland annat som investerare.

Sergey Brin

Sergey Brin är ursprungligen från Moskva i forna Sovjet, men flyttade till Maryland med sin familj när han var 6 år. Även han är datavetare. Sergey Brins CV från 1996 ligger fortfarande kvar på Stanfords hemsida, och där kan vi läsa om hans tidigare projekt som innehöll bland annat en hemsida för filmbetyg. Men! Om man inspekterar källkoden för hans CV hittas ett hemligt meddelande:

<!–<H4>Objektiv:</H4>
Ett stort kontor, bra betalt, och väldigt lite jobb.
Frekventa företagsbetalda resor till exotiska länder hade varit ett plus. –>

Man kan lugnt säga att Sergey nådde sitt objektiv i och med framgången på Google. Sergey var 2021 den 9:e rikaste personen i världen (Larry är på 8:e plats).

När grundades Google?

4 september 1998 registrerade de domännamnet Google.com i Kalifornien. Samma månad flyttade grundarna in i sitt första egna kontor. Det var ett garage som tillhörde framtida YouTube-vdn Susan Wojcicki:

Vid den här tiden fanns redan många olika sökmotorer, och konkurrensen var mycket högre än det är på dagens webb. Du kanske minns några av dessa populära tjänster som AltaVista, Lycos eller AskJeeves, men det fanns fler. Av dessa var AltaVista störst. Det var med andra ord inte helt solklart att Google skulle bli den största sökmotorn på marknaden. Men så blev det.

Det var dock inte förrän 2001 som Google gick om AltaVista som den mest populära sökmotorn.

När kom första Google Doodle?

Googles första doodle skapades 1998 för att uppmärksamma festivalen Burning Man och har varit ett regelbundet inslag sedan dess.

När kom AdWords & Google Ads?

År 2000 börjar Google tillåta annonser i sökresultaten. Att använda annonsering för att tjäna pengar på nätet hade funnits tidigare, men Googles lösning var helt nytt. 2018 byter Google AdWords namn till Google Ads.

Vem är nuvarande VD på Google?

Nuvarande VD på Google är Sundar Pichai, som också är VD för moderbolaget Alphabet. Sundar Pichai har vart VD sen 2015. Sundar är född i Madurai i Indien, men har också tagit examen från Stanford (en poppis utbildning om man vill bli Google-anställd). Sundar har varit delaktig i många Google-produkter, så som Chrome, innan han blev VD. Han är exempelvis till största del ansvarig för Google Drive.

Så där har du den något förkortade historien om Google: två studenter, en enkel ide och rätt timing. Och en väns garage. Det är en klassisk Silicon Valley-historia, och något som säkert många entreprenörer drömmer om att få återskapa i sina egna bolag. Vi hoppas du fått en överblick på dina frågor om Google och dess grundare.

Bildkälla: WikiCommons

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

budget Google Ads

Så kan du tänka kring din budget på Google Ads

Hur stor är en bra Google Ads-budget? Om det är första gången du bestämmer din budget för Google Ads kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig nivå. Men det finns några faktorer som kan hjälpa dig att hitta rätt.

höststäda sajten

Hitta glömda subdomäner

Det är inte alls omöjligt att det gömmer sig glömda subdomäner på din webbsajt. Framförallt om sajten är gammal. I denna artikel lär du dig hur du hittar dessa subdomäner.

Helpful content

Få sajter påverkade i Helpful content update

Det har nu gått drygt två veckor sedan Google lanserade sin Helpful content update för engelska sökningar. Vi har undersökt hur algoritmuppdateringen påverkat sajter i Storbritannien och USA. 

Bilddagboken "fjortis"-selfie

Minns du Bilddagboken?

Hela tanken bakom bilddagboken, eller bdb som det också kallades, var att ha en bild som dagboksinlägg istället för ett blogginlägg. När sajten grundades hade många skaffat sin första digitalkamera eller till och med sin första mobil med inbyggd kamera, och bloggar var populära. Så det var ett logiskt steg att sätta ihop de två. Men mot slutet av 00-talet försvann sajten. Vad hände egentligen?

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Victor Alenlid i avsnitt 85 av Sökpodden

#85 Sökordslös framtid

Vad händer i en sökordslös framtid? Detta är ett av ämnena i avsnitt 85 av Sökpodden. Det diskuteras även Domain Rating och andra länkmått samt moderna kontostrukturer i Google Ads. Du lyssnar väl?