Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 14 954 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Googles riktlinjer förändras

Google riktlinjer

Google gick i fredags ut med att recensioner av produkter som bloggare fått gratis, ska ses som köpta inlägg – och med det onaturliga länkar.

Att Google har problem med att se vilka länkar som är naturliga och onaturliga är för många som arbetar med SEO inget nytt. Det som jag och många med mig förundras över är hur Google aktivt går ut och gör förtydliganden gällande sina riktlinjer i vissa specifika fall. Föregående år gick de ut med riktlinjer om att gästbloggande var ett onaturligt sätt att skapa länkar och nu i fredags var det dags för Google att ta sig an ett nytt specifikt fall. Det rör sig i detta fall om blogginlägg/recensioner som skapats utifrån att skribenten har fått gratisprodukter skickade till sig. Även denna form av artiklar och därmed länkar ska nu enligt Google ses som onaturliga och enligt riktlinjerna ska länkarna vara markerade med nofollow, vilket innebär att de inte skickar vidare någon länkkraft.

Google arbetar hela tiden med nya riktlinjer och rekommendationer för hur webbplatsägare och marknadsförare ska agera för att följa deras riktlinjer. Anledningen till att de ändrar riktlinjerna är oftast att strategier överutnyttjas, vilket var fallet med både med gästbloggandet och troligtvis nu recensioner av produkter hos bloggare.

Oavsett hur man arbetar med SEO behöver man på något sätt få länkar till sin webbplats för att webbplatsen ska få auktoritet hos Google och därmed bättre positioner i sökresultaten. Googles åtstramningar av riktlinjerna de senaste åren innebär allt tydligare att webbplatsägare bör vara allt mer medvetna om att de bryter mot Googles riktlinjer och vet man det behöver inte det vara något fel.

Riktlinjerna är ingen lag utan de är rekommendationer Google vill att webbplatsägare ska följa. Så länge medvetenheten finns gällande riktlinjerna är jag den första som anser man ska utnyttja den fördel man kan få. SEO handlar om att marknadsföra sig genom att nå toppostioner i sökmotorers sökresultat och generera trafik till webbplatser både kortsiktigt och långsiktigt. Det krävs därför att man kan måste vara medveten om vad som fungerar och vad Google rekommenderar för att på mest effektiva sätt nå bästa möjliga resultat.

Hur tror du att detta kommer påverka länktillväxten i allmänhet?

15 kommentarer

 1. Lär inte göra någon skillnad alls för länktillväxten. Om man skickar produkter eller pengar för att någon skall skriva och länka till en, går på ett ut.
  Det är en ersättning dvs köpt länk i båda fallen.

  Kommentar av Urban

 2. Inte jättenytt inom sökmotoroptimering att det är gråzon att köpa länkar. Givetvis är att ge ”produkter” till en bloggare att köpa länkar. Lär för övrigt inte göra någon stor förändring i länkvärlden då det är ganska svårt för Google att veta om bloggaren fått ”betalt” eller inte. Sen så tycker jag inte man skall arbeta med SEO på detta sätt. Det är direkt riskabelt och inte särskilt långsiktigt.

  Kommentar av Joel

 3. Jag tror inte heller det då jag tror att många har haft synen att dessa alltid varit köpta och därmed ingen förändring ur denna hänsyn. Det som skulle kunna hända är att aktörer som tidigare varit tveksamma till denna metod kanske backar ut med Googles tydliggörande av riktlinjerna.

  Det blir även intressant att se om Google kommer statuera exempel gällande detta på något internationellt case för att påvisa att man kan bli manuellt straffad för detta nu.

  Kommentar av

  Pontus Karlsson

 4. Är det möjligtvis ytterligare en åtgärd för att få SEO-kunder mer skeptiska mot SEO? Rädsla att SEO-konsulten bryter mot ”guds allsmäktiga regler” :) De som väljer bort SEO köper istället Adwords, viket ger klirr i kassan hos Google.

  Jag tror inte denna ändring av riktlinjerna kommer göra så stor skillnad i praktiken. Möjligtvis att det kan ge några fler nojiga kunder, vilket gör att man som SEO-konsult måste lägga lite mer tid på att förklara läget. Ytterligare lite dyrare SEO vilket ger Adwords konkurrensfördelar.

 5. Är väl nästan enbart via manuell granskning som detta kan kontrolleras och i Sverige så är det väl att det är emot googles guidelines inte det största problemet utan hur det ska beskattas eller märkas ut som reklam som är avgörande.

  Kommentar av

  sven

 6. Var kan man läsa googles annonsering av detta?

  Kommentar av

  sanna

 7. Jo, Kristoffer jag håller med dig i mycket av de du säger att det kan skapa osäkerhet gällande arbetet med SEO i allmänhet, vilket är tråkigt. Det är därför alla vi i SEO-branschen måste arbeta för att utbilda kunderna till duktigare köpare.

  Jag håller med dig fullt ut Sven.

  Sanna du kan läsa det här https://webmasters.googleblog.com/2016/03/best-practices-for-bloggers-reviewing.html

  Kommentar av

  Pontus Karlsson

 8. @Joel. Beror på vad du menar med långsiktighet. Aktivt länkarbete har fungerat bra sedan de senaste 19 åren sisådär. Både tiden innan Google och tiden sedan de blev dominerande. Att tekniken har förändrats för länkarbete under de åren. Visst men trots det.

  En annan aspekt på köpta länkar är förövrigt att dessa om de inte klart framgår att de sponsrade brott mot marknadsföringslagen. Ingen dömd än så länge, men kanske värt att veta.
  Å andra sidan är alla varianter av länkar som skapas brott mot Googles riktlinjer, länkbyte, be leverantörer, kunder, länka till en webbplats. Det är bara Adwords och då naturligtvis skapa en så bra webbplats som folk vill länka till naturligt som räknas som ok.

  Kommentar av Urban

 9. Det är varje byrås och konsults plikt att avgöra vilka delar av Googles ”best practices” som är till för att gynna Google framför kunden. Detta gäller även SEM. Att låta bli att göra saker för att det inte är långsiktigt trots att det kommer funka i fem år till är bara ett tecken på att man kanske inte är tillräckligt kunnig och därmed borde pyssla med något annat.

 10. Jag håller med dig Håkan men det är också varje byrås uppgift att de inte ska var kortsiktigt. Arbetar man med SEO måste man arbeta utifrån nuvarande premisser men samtidigt förstå att saker kan förändras framöver, annars kan jag inte ta hänsyn till det. Vi kommer aldrig veta vad men det gäller att ha förståelse för det och införstå kunden i det.

  Kommentar av

  Pontus Karlsson

 11. […] Förutom dagens tre ämnen fastnar vi även inledningsvis i en diskussion om Google senaste uppdatering av deras riktlinjer gällande sponsrade produkter. […]

 12. Samma dag som artikeln på Searchengineland gick live, köpte New York times ett bolag som sysslar med ”influencer marketing” via bloggare

  http://recode.net/2016/03/11/new-york-times-tries-boosting-its-social-media-influence-by-buying-hellosociety/

  Trenden är mer mot ”Content marketing”, ”influencer marketing”, ”native marketing” osv och Google tycker att det är pengar som tillhör dem och skall inte läggas på denna typen av kommunikation. Därav artikeln på searchengineland(som har ett starkt progoogle bias, då de har acess till alla stories före alla andra och därmed mest länkar/trafi/inflytande.) om produktrecensioner.

  Jag tycker vi alla har ett val, att granska Google, eller upprepa deras historier som bara gynnar dem…..

  Kommentar av

  Christian Rudolf

 13. Vet inte om jag skulle vilja påstå att det är en kortsiktigare modell än någon annan. Snarare finns det väl en hel del fördelar jämfört med mycket av den seo som görs idag. Googles riktlinjer brukar väl dessutom mest bara vara en varning för vad de inte klarar av att hitta algoritmiskt.

 14. Längesen man slutade lyssna på Googles skrämselpropaganda lol. Viktigt dock att man berättar för kunderna om riskerna innan man påbörjar nytt samarbete. Finns kunder som vill ta mer risker :)

  Kommentar av

  David Hällström

 15. Jag håller med om att vi som arbetar med SEO bör veta vilka riktlinjer som Google sätter upp. Googles rekommendationer påverkar ju vårt arbete. Sedan skall man ju alltid göra sina egna undersökningar om vilka som är skrämselpropaganda och vilka som faktiskt i realiteten påverkar vårt arbete. Så länge som man inte gör något illegalt skall man ju utvärdera möjligheterna. Google är ju trots allt ett vinstdrivande företag.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Viktoria Nerell i avsnitt 47 av Sökpodden

#47 Long tail

Nytt avsnitt av Sökpodden ute nu! Denna gång pratar vi om ett av våra absoluta favoritverktyg – Screaming Frog. Vidare ser vi en renässans för Long tail SEO och så avslutar vi med dynamiska sökannonser. Lyssna gärna!

store visits google ads sverige

Kom igång med Store Visits i Google Ads

Store Visits kan hjälpa dig förstå hur din Google Ads-annonsering påverkar antalet fysiska besök i dina butiker. Läs mer i artikeln här!

Skydda ditt varumärke på Google

Ogillar du när någon annonserar på ditt varumärke på Google? Detta får du nog leva med. Men du kan skydda dig mot att någon använder ditt namn i annonserna. När man ser att någon annonserar på ens varumärke är en […]

Erik Allerth, Michael Wahlgren och Nicklas Krus i avsnitt 46 av Sökpodden

#46 Ceteris paribus

I årets första avsnitt av Sökpodden pratar vi om vad som är en bra CTR, Google Smart Shopping och videoannonser på Facebook. Lyssna gärna! Nytt år, nya möjligheter! Så var det äntligen dags för årets första avsnitt av Sökpodden. Det […]

Hitta saknade sökord

Hitta saknade sökord

Ett bra sätt att hitta nya sökord är att analysera vilka sökord du får trafik ifrån i dag men som du inte nämner på sidan. Genom att sedan addera dessa sökord i sidans innehåll kan du öka rankingen. I denna artikel går vi steg-för-steg igenom hur du lyckas med detta.

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner