Sökmotorkonsult.se

Gratis tips om sökmotoroptimering

blommor

Det finns faktiskt en hel del som du kan göra själv för att nå bättre positioner i Googles sökresultat. Det går alltså att göra en del sökmotoroptimering själv.

Att göra en On Page Optimering är något som de flesta webmasters klarar med lite grundkunskaper, du kan till exempel kontrollera vår sökmotoroptimeringsskola eller använda vårt gratisverktyg som du hittar uppe i högra hörnet. I den här artikeln tänkte vi ge lite tips om var man kan få tag på gratis länkar till sin site.

Tips på sätt att få tag på gratis länkar

 1. Det första stället du ska leta på är de länkkataloger som finns. Det finns på nätet flera listor med länkkataloger, både svenska och utländska. Om du vill göra ett försök att hitta egna kan t ex att Google efter ”Php link directory”, ”Submit link” eller ”Add Url”. Jag skulle kanske inte rekommendera att lägga allt för mycket tid på dessa men några som verkar hålla kvalitet är en bra start för nybörjaren. Värt att komma ihåg är att länkkataloger inte ger särskilt bra länkar, för små sökord och för en nybörjare är det ett bra ställe att komma igång i alla fall. Det är nämligen väldigt enkelt att få.
 2. Nummer två är sociala nätverk. Sociala nätverk är ett bra sätt särskilt om du har en intressant site. I Sverige finns det inte ett jättestort utbud på sociala nätverk men Pusha är ett bra exempel. Här kan du snabbt nå ut med din information om den är tillräckligt intressant. Linkedin fungerar också och faktiskt även den här bloggen, om du kommenterar blir det en riktig länk.
 3. Tipsa bloggar om din site, det funkar bra om det är en site som kan tänkas var intressant. Om siten i sig inte är särskilt intressant kan det vara värt ett försök att skriva en intressant artikel eller skapa en tävling eller ett event. Det här är ett av de metoder i den här sökmotoroptimeringsguiden som kan ge dig allra mest skjuts, om du lyckas nå bloggosfären kommer sökmotoroptimeringen som ett brev på posten.
 4. Byt länkar med andra som har siter på samma eller närliggande ämnen. Det är ett knep som alltid fungerar. Länkbyten har länge varit en metod som fungerat bra, det är viktigt att inte göra det i för stor skala och se till att ha en annan site som du erbjuder byten med. Det är bättre att hålla den egna siten lite ren från allt för mycket utlänkar.
 5. Se till att vara aktiv i forum som handlar om ditt ämne. Det finns forum om nästan allt möjligt, skriv intressanta saker i dem så får du ofta ha en länk till exempel i din signatur. Kan du dessutom referera till något intressant på din site kan du få lite extra besökare. Kom ihåg att inte vara en spammare utan att vara en aktiv deltagare på riktigt.
 6. Bjud på något, om du kan lämna ifrån dig något gratis kan du få en hel del inlänkar från diverse ”gratis-kataloger”, det samma gäller för tävlingar. Det finns nästan hur mycket som helst att säga om den här punkten så försök hitta något som passar dig. Ett fungerande exempel hittar du här på Sökmotorkonsult.se, verktyget i högra hörnet, vår frågelåda om sökmotoroptimering och riktiga länkar i kommentarerna är alla att bjuda på något.

Om du har funderingar så ta och skicka in dem till vår frågelåda så ska jag ta och svara så fort som möjligt. För fler tips ta en titt på vår 100 SEO-tips.

Sidan är senast uppdaterad 2014-03-19

38 kommentarer

 1. Börjar lära mig mer och mer om SEO och den här sidan är verkligen toppen. ”Hur mår din sajt?” är det bästa verktyget jag har hittat och kommer använda det till alla mina nuvarande sidor och framtida.

  Tack för alla tips

  Kommentar av Ekke

 2. Kanon att vi kan hjälpa till, återkom gärna med funderingar som dyker upp i arbetet.

  Kommentar av Magnus

 3. Kan bara hålla med Ekke. Många trevliga inlägg och granskningen hur sidan mår är också bra. Är roligt när sidan stegar upp med poäng. Första gången jag körde en sån test hade jag fick jag inte så många poäng. :)

  Kommentar av Olof

 4. […] sökmotorkonsult finns även mycket mera tips hur du ska bygga upp din hemsida. Här är också ett inlägg av Magnus Bråth hur man får tag i gratis länkar till sin hemsida, mycket […]

  Pingback av Hur mår din sajt? Gör en analys på sökmotorkonsult.se

 5. Jag fick tips om denna bloggen av kollega till dig och måste säga att den förmodligen kommer hjälpa oss till större förståelse.

  Kommentar av Anonym

 6. Tack ska du ha. Jag vill bara påminna om att jag inte accepterar sökord som namn så jag tog bort din länk och ersatte ditt namn med anonym. Lämna gärna fler kommentarer med ditt namn istället för sökordet så blir det ändå bra länkar.

  Kommentar av Magnus

 7. Jag har nu lusläst bloggen och fått mängder med uppslag, precis som jag fått tips om. Följer ditt råd hädanefter med namnangivelse. Många bra tips. Tack!

  Kommentar av Carl

 8. Kanon, tackar.

  Kommentar av Magnus

 9. Tack för tipsen

  Kommentar av Maya - Profsoffice.se

 10. Kort men ändå bra artikel om seo. Man tackar för tipsen!

  Kommentar av eWebbyrån

 11. Mycket bra tips!

  Kommentar av Qall Telecom AB

 12. Tack!

  Kommentar av Ola

 13. Tack så mycket för en bra artikel!

  Ni kan möjligtvis inte skriva en step by step guide med tips och dyligt för hur en äkta nybörjare ska indexera och sökoptimera sin första webbplats.

  Om det redan finns någon sådan, maila gärna mig!

  /Mvh Elias

  Kommentar av Elias

 14. Bra tips, tack!

  Kommentar av joel

 15. Fina tips. Tackar.

  Kommentar av Kristian

 16. Suveräna tips gäller att vara om och kring sig och hugga på alla möjligheter att göra affärer.

  Kommentar av Mårten

 17. Bra tips:) En fråga angående kataloger, om jag förstått rätt är det inte bra att ha en massa länkar på sin förstasida då den bör vara så ren som möjligt. Bör ja alltså undvika sådana webbkataloger som kräver att man ger en reciprocal url? Eller lägga den någon annanstans?

  Kommentar av Livia

 18. Hej,
  Tack för en fantastisk sajt. Den har hjälp mig att förbättra mina bloggar ”över en natt”. Bokstavligt talat. Jag har en lång väg att gå men det ser lovande ut. Tack.

  Kommentar av Patricia L Mellin

 19. Det är som alltid bra tips när man kommer till er sajt!
  Jag lär mig alltid något nytt!

  tack!

  Petter Hedman

  Kommentar av Petter Hedman

 20. Bra knep som oftast brukar räcka om inte sökordet har allt för hård konkurrens.

  Kommentar av Nille

 21. En grym site Tack för att den är gratis.

  Kommentar av Peter

 22. Får tacka för de grymt bra tipsen. Tar alla tipsen till mig och ska försöka förbättra mina positioner med hjälp av ovanstående tips.
  Magnus

  Kommentar av Magnus

 23. Mycket uppskattade tips, tackar och bockar!

  Kommentar av Mattias

 24. Nu fick jag lite att jobba på,
  tack för tipsen.

  Kommentar av Rauno Köngäs

 25. Tänker på punkt 2. Hur är det med facebook och twitter? En statusuppdatering eller en twitteruppdatering, hinner google snappa upp dom och ge länkkraft? Känns som ganska kortlivade länkar.

  Kommentar av Durre

 26. Tack så jättemycket för en bra sida, har hittat mycket som jag har blivit hjälpt av. Kommer jag inte upp i ranking som jag önskar så hör jag av mig och betalar en slant för ert jobb.

  mvh
  Micael

  Kommentar av Micael

 27. Jag vill tacka för en riktigt bra sida för mig som seo-nybörjare i mitt cateringföretag. Verktyget har hjälpt mig otroligt mycket och jag når nu relativt högt i serpen på tunga ord och top-10 på flera hyfsade sökord/fraser som exempelvis ekologisk catering. Jag vill nu upp på pallplats med tyngre ord. Sidan går väl inte att optimera så mycket mer än lite finlir, men däremot har jag lite dåligt med länkar och framförallt länkar med ankrytning till min verksamhet. Vad är ert råd till mig som har begränsat med tid, men som kommer att nå riktigt högt, med tanke på hur mina konkurrenter är optimerade? Hur skulle ni exempelvis konstruera ett länkbete för en verksamhet som min?

  Kommentar av Christer Bjuhr

 28. Jag som är nybörjare inom seo tackar för alla tips man får från denna sida. Jag har stiget en del hos google för att jag har läst på denna sida. Tack.

  Kommentar av wahlamn

 29. Tack så mycket för informationen! Nu ska jag ge det ett försök, detta verkar vara intressant :)

  Har försökt med blandade resultat tidigare.

  Kommentar av Christoffer

 30. Vi har nyligen gjort en nystart för vår webbsida

  Nu försöker vi leva som vi lär, dvs använda webb-tv, bilder och texter för att skapa mer innehåll och relevanta sökord. Ett svårt och tidskrävande arbete, men vi ser redan att det ger resultat. Trafiken ökar hela tiden och vi klättrar sakta men säkert i googles träfflistor.

  Något man bör lägga på minnet är att en konkurrensutsatt bransch urvattnar de vanligaste sökorden och därför kan faktiskt den bespottade sidrankningen vara en konkurrensfördel (eller har jag fel?). Vi försöker råda bot på detta genom att försöka skapa fler unika sökord med hjälp av hyfsat högfrekventa uppdateringar. Alltså mer innehåll som har relevans för uppdragsgivaren/kunden.

  När det gäller SEO tror jag att egen erfarenhet är bästa konsult.

  Kommentar av Martin

 31. […] Här finner ni lite gratis tips om sökmotoroptimering! […]

  Pingback av Sökmotoroptimering | Musikmarknad.se

 32. Tack för tipsen vi på kommer att använda oss av dina tips. Som leverantör av restaurangutrusning har vi haft svårt att komma med bland topp 10 men vi hoppas nu få en en knuff i ryggen efter det här.

  Kommentar av Helux

 33. bra med hjälp för en nybörjare! tackar!

  Kommentar av alex

 34. Mycket bra tips! Tack!

  Kommentar av Magnus

 35. Jag ser lite dåligt och föreslår att ni använder er av lite större textstorlek.

  Kommentar av Karl Göransson

 36. Hej Karl,

  Tack för din kommentar! Vi håller på att se över detta just nu, så förhoppningsvis kan vi förbättra detta inom kort.

 37. Tack för tips!

  Hälsningar
  Daniel Zausnig
  Akvarellkonstnär från Värmland

  Kommentar av Daniel Zausnig

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.

Google AI

­­Officiellt: Google lanserar chatboten Bard och AI-svar direkt i sökresultatet

Ryktena visade sig stämma. Igår bekräftade Google att de lanserar Bard, en chatbot likt ChatGPT, och även kommer införa fler AI-baserade svar direkt i sökresultatet.

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.