Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Gratis tips om sökmotoroptimering

blommor

Det finns faktiskt en hel del som du kan göra själv för att nå bättre positioner i Googles sökresultat. Det går alltså att göra en del sökmotoroptimering själv.

Att göra en On Page Optimering är något som de flesta webmasters klarar med lite grundkunskaper, du kan till exempel kontrollera vår sökmotoroptimeringsskola eller använda vårt gratisverktyg som du hittar uppe i högra hörnet. I den här artikeln tänkte vi ge lite tips om var man kan få tag på gratis länkar till sin site.

Tips på sätt att få tag på gratis länkar

 1. Det första stället du ska leta på är de länkkataloger som finns. Det finns på nätet flera listor med länkkataloger, både svenska och utländska. Om du vill göra ett försök att hitta egna kan t ex att Google efter ”Php link directory”, ”Submit link” eller ”Add Url”. Jag skulle kanske inte rekommendera att lägga allt för mycket tid på dessa men några som verkar hålla kvalitet är en bra start för nybörjaren. Värt att komma ihåg är att länkkataloger inte ger särskilt bra länkar, för små sökord och för en nybörjare är det ett bra ställe att komma igång i alla fall. Det är nämligen väldigt enkelt att få.
 2. Nummer två är sociala nätverk. Sociala nätverk är ett bra sätt särskilt om du har en intressant site. I Sverige finns det inte ett jättestort utbud på sociala nätverk men Pusha är ett bra exempel. Här kan du snabbt nå ut med din information om den är tillräckligt intressant. Linkedin fungerar också och faktiskt även den här bloggen, om du kommenterar blir det en riktig länk.
 3. Tipsa bloggar om din site, det funkar bra om det är en site som kan tänkas var intressant. Om siten i sig inte är särskilt intressant kan det vara värt ett försök att skriva en intressant artikel eller skapa en tävling eller ett event. Det här är ett av de metoder i den här sökmotoroptimeringsguiden som kan ge dig allra mest skjuts, om du lyckas nå bloggosfären kommer sökmotoroptimeringen som ett brev på posten.
 4. Byt länkar med andra som har siter på samma eller närliggande ämnen. Det är ett knep som alltid fungerar. Länkbyten har länge varit en metod som fungerat bra, det är viktigt att inte göra det i för stor skala och se till att ha en annan site som du erbjuder byten med. Det är bättre att hålla den egna siten lite ren från allt för mycket utlänkar.
 5. Se till att vara aktiv i forum som handlar om ditt ämne. Det finns forum om nästan allt möjligt, skriv intressanta saker i dem så får du ofta ha en länk till exempel i din signatur. Kan du dessutom referera till något intressant på din site kan du få lite extra besökare. Kom ihåg att inte vara en spammare utan att vara en aktiv deltagare på riktigt.
 6. Bjud på något, om du kan lämna ifrån dig något gratis kan du få en hel del inlänkar från diverse ”gratis-kataloger”, det samma gäller för tävlingar. Det finns nästan hur mycket som helst att säga om den här punkten så försök hitta något som passar dig. Ett fungerande exempel hittar du här på Sökmotorkonsult.se, verktyget i högra hörnet, vår frågelåda om sökmotoroptimering och riktiga länkar i kommentarerna är alla att bjuda på något.

Om du har funderingar så ta och skicka in dem till vår frågelåda så ska jag ta och svara så fort som möjligt. För fler tips ta en titt på vår 100 SEO-tips.

37 kommentarer

 1. Börjar lära mig mer och mer om SEO och den här sidan är verkligen toppen. ”Hur mår din sajt?” är det bästa verktyget jag har hittat och kommer använda det till alla mina nuvarande sidor och framtida.

  Tack för alla tips

  Kommentar av

  Ekke

 2. Kanon att vi kan hjälpa till, återkom gärna med funderingar som dyker upp i arbetet.

  Kommentar av Magnus

 3. Kan bara hålla med Ekke. Många trevliga inlägg och granskningen hur sidan mår är också bra. Är roligt när sidan stegar upp med poäng. Första gången jag körde en sån test hade jag fick jag inte så många poäng. :)

  Kommentar av

  Olof

 4. […] sökmotorkonsult finns även mycket mera tips hur du ska bygga upp din hemsida. Här är också ett inlägg av Magnus Bråth hur man får tag i gratis länkar till sin hemsida, mycket […]

  Pingback av

  Hur mår din sajt? Gör en analys på sökmotorkonsult.se

 5. Jag fick tips om denna bloggen av kollega till dig och måste säga att den förmodligen kommer hjälpa oss till större förståelse.

  Kommentar av

  Anonym

 6. Tack ska du ha. Jag vill bara påminna om att jag inte accepterar sökord som namn så jag tog bort din länk och ersatte ditt namn med anonym. Lämna gärna fler kommentarer med ditt namn istället för sökordet så blir det ändå bra länkar.

  Kommentar av Magnus

 7. Jag har nu lusläst bloggen och fått mängder med uppslag, precis som jag fått tips om. Följer ditt råd hädanefter med namnangivelse. Många bra tips. Tack!

  Kommentar av

  Carl

 8. Kanon, tackar.

  Kommentar av Magnus

 9. Tack för tipsen

  Kommentar av

  Maya - Profsoffice.se

 10. Kort men ändå bra artikel om seo. Man tackar för tipsen!

  Kommentar av

  eWebbyrån

 11. Mycket bra tips!

  Kommentar av

  Qall Telecom AB

 12. Tack!

  Kommentar av

  Ola

 13. Tack så mycket för en bra artikel!

  Ni kan möjligtvis inte skriva en step by step guide med tips och dyligt för hur en äkta nybörjare ska indexera och sökoptimera sin första webbplats.

  Om det redan finns någon sådan, maila gärna mig!

  /Mvh Elias

  Kommentar av

  Elias

 14. Bra tips, tack!

  Kommentar av

  joel

 15. Fina tips. Tackar.

  Kommentar av

  Kristian

 16. Suveräna tips gäller att vara om och kring sig och hugga på alla möjligheter att göra affärer.

  Kommentar av

  Mårten

 17. Bra tips:) En fråga angående kataloger, om jag förstått rätt är det inte bra att ha en massa länkar på sin förstasida då den bör vara så ren som möjligt. Bör ja alltså undvika sådana webbkataloger som kräver att man ger en reciprocal url? Eller lägga den någon annanstans?

  Kommentar av

  Livia

 18. Hej,
  Tack för en fantastisk sajt. Den har hjälp mig att förbättra mina bloggar ”över en natt”. Bokstavligt talat. Jag har en lång väg att gå men det ser lovande ut. Tack.

  Kommentar av

  Patricia L Mellin

 19. Det är som alltid bra tips när man kommer till er sajt!
  Jag lär mig alltid något nytt!

  tack!

  Petter Hedman

  Kommentar av

  Petter Hedman

 20. Bra knep som oftast brukar räcka om inte sökordet har allt för hård konkurrens.

  Kommentar av

  Nille

 21. En grym site Tack för att den är gratis.

  Kommentar av

  Peter

 22. Får tacka för de grymt bra tipsen. Tar alla tipsen till mig och ska försöka förbättra mina positioner med hjälp av ovanstående tips.
  Magnus

  Kommentar av

  Magnus

 23. Mycket uppskattade tips, tackar och bockar!

  Kommentar av

  Mattias

 24. Nu fick jag lite att jobba på,
  tack för tipsen.

  Kommentar av

  Rauno Köngäs

 25. Tänker på punkt 2. Hur är det med facebook och twitter? En statusuppdatering eller en twitteruppdatering, hinner google snappa upp dom och ge länkkraft? Känns som ganska kortlivade länkar.

  Kommentar av

  Durre

 26. Tack så jättemycket för en bra sida, har hittat mycket som jag har blivit hjälpt av. Kommer jag inte upp i ranking som jag önskar så hör jag av mig och betalar en slant för ert jobb.

  mvh
  Micael

  Kommentar av

  Micael

 27. Jag vill tacka för en riktigt bra sida för mig som seo-nybörjare i mitt cateringföretag. Verktyget har hjälpt mig otroligt mycket och jag når nu relativt högt i serpen på tunga ord och top-10 på flera hyfsade sökord/fraser som exempelvis ekologisk catering. Jag vill nu upp på pallplats med tyngre ord. Sidan går väl inte att optimera så mycket mer än lite finlir, men däremot har jag lite dåligt med länkar och framförallt länkar med ankrytning till min verksamhet. Vad är ert råd till mig som har begränsat med tid, men som kommer att nå riktigt högt, med tanke på hur mina konkurrenter är optimerade? Hur skulle ni exempelvis konstruera ett länkbete för en verksamhet som min?

  Kommentar av

  Christer Bjuhr

 28. Jag som är nybörjare inom seo tackar för alla tips man får från denna sida. Jag har stiget en del hos google för att jag har läst på denna sida. Tack.

  Kommentar av

  wahlamn

 29. Tack så mycket för informationen! Nu ska jag ge det ett försök, detta verkar vara intressant :)

  Har försökt med blandade resultat tidigare.

  Kommentar av

  Christoffer

 30. Vi har nyligen gjort en nystart för vår webbsida

  Nu försöker vi leva som vi lär, dvs använda webb-tv, bilder och texter för att skapa mer innehåll och relevanta sökord. Ett svårt och tidskrävande arbete, men vi ser redan att det ger resultat. Trafiken ökar hela tiden och vi klättrar sakta men säkert i googles träfflistor.

  Något man bör lägga på minnet är att en konkurrensutsatt bransch urvattnar de vanligaste sökorden och därför kan faktiskt den bespottade sidrankningen vara en konkurrensfördel (eller har jag fel?). Vi försöker råda bot på detta genom att försöka skapa fler unika sökord med hjälp av hyfsat högfrekventa uppdateringar. Alltså mer innehåll som har relevans för uppdragsgivaren/kunden.

  När det gäller SEO tror jag att egen erfarenhet är bästa konsult.

  Kommentar av

  Martin

 31. […] Här finner ni lite gratis tips om sökmotoroptimering! […]

  Pingback av

  Sökmotoroptimering | Musikmarknad.se

 32. Tack för tipsen vi på kommer att använda oss av dina tips. Som leverantör av restaurangutrusning har vi haft svårt att komma med bland topp 10 men vi hoppas nu få en en knuff i ryggen efter det här.

  Kommentar av

  Helux

 33. bra med hjälp för en nybörjare! tackar!

  Kommentar av

  alex

 34. Mycket bra tips! Tack!

  Kommentar av

  Magnus

 35. Jag ser lite dåligt och föreslår att ni använder er av lite större textstorlek.

  Kommentar av

  Karl Göransson

 36. Hej Karl,

  Tack för din kommentar! Vi håller på att se över detta just nu, så förhoppningsvis kan vi förbättra detta inom kort.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Facebook subtitles

Facebook Subtitles – så får du textning på din video

Optimera resultatet för dina videoannonser genom att texta dem. Facebook subtitles gör det enklare för användarna att ta till sig ditt budskap. Läs mer!

Kvinna vilar i hängmatta i somrig miljö

Sommarens SEO-nyheter

Bara för att det är sommar är det inte lugnt på SEO-fronten. Här är en sammanfattning av vad som hänt i SEO-världen hittills under sommaren 2019.

Digital Marketing in an AI World Futureproofing Your PPC Agency

Sommarläsning: ”Digital Marketing in an AI World – Futureproofing Your PPC Agency”

Dags för semester och tid i hängmattan? Vad passar då bättre en bok om Google Ads och AI? Vi har läst Frederick Vallaeys nya bok ”Digital Marketing in an AI World – Futureproofing Your PPC Agency” och här kan du läsa vad vi tyckte om boken.

Simon Davidsson, Michael Wahlgren & Viktoria Nerell i avsnitt Sökpodden 51

#51 Optiscore

Snart är det dags för sommarlov för Sökpodden! Men innan dess ska du såklart lyssna på rykande färska avsnitt 51 av Sökpodden där vi pratar som sökresultatets nya utseende, vi går igenom Optimization Score och så avslutar vi med ett snack om O2O.

Local campaigns

Öka antalet fysiska besök med Local campaigns

Local campaigns är en ny kampanjtyp som passar dig som vill driva fysiska besök via Google Ads. Läs mer om Local campaigns här!

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner