Sökmotorkonsult.se

Hitta glömda subdomäner

höststäda sajten

Är det dags för en höststädning av webbsajten? Glöm då inte bort att leta efter kvarglömda subdomäner som både kan vara en möjlighet och ett problem i ditt SEO-arbete.

Man brukar säga att det som göms i snö kommer upp i tö. Men detta gäller inte alltid subdomäner. För risken är stor att gamla subdomäner glöms bort för att aldrig hittas igen.

Det är ganska vanligt att sajter använder sig av subdomäner av olika anledningar. Exempelvis för att skapa en jobbsajt, IR-sidor, testmiljö eller i kampanjsyfte. Om innehållet på subdomänen spelat ut sin roll finns det risk att den faller i glömska, framförallt om det inte finns någon länk från huvuddomänen till subdomänen i fråga.

En som dock inte glömmer subdomäner i första taget är Google. Så vill du kolla om din sajt har någon glömd subdomän så fråga Google genom att göra följande sökning:

site:*stockholm.se

subdomaner stockholm seOch stockholm.se byter du givetvis ut mot domänen som du vill kolla. Att jag just valde stockholm.se som exempel är för att jag vet att den har många subdomäner som vi även pratade om i avsnitt 82 av Sökpodden.

Använder sajten du vill undersöka www (som i och för sig tekniskt sett är en subdomän) kan det vara smart att rensa bort www vilket du gör genom att söka så här istället:

site:*pineberry.com -inurl:www

Och här byter du såklart ut pineberry.com mot din domän.

Möjlighet och problem

En glömd subdomän kan både vara en möjlighet och ett problem. Om subdomänen innehåller bra innehåll och/eller har en stark auktoritet vill du sannolikt ta fram subdomänen från det dolda.

Men det kan likaväl vara så att subdomänen innehåller utdaterat innehåll eller duplicerat innehåll (exempelvis om det är en gammal testmilljö). Då vill du sannolikt hellre släcka ned subdomänen på riktigt.

Om du är i färd med att höststäda din sajt, glöm då inte att kolla om du har några glömda subdomäner som behöver tas hand om. Lycka till!

 

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!

Sir Väs

Sir Väs var ett perfekt länkbete – så kunde Skansen ha utnyttjat det till max

Vad har kungskobran Sir Väs med SEO att göra? Jo, ormens rymning genom taket var början på en händelse som hade alla förutsättningar till att bli ett perfekt länkbete.

Google Facebook

Alphabet och Meta bommar förväntningarna

Techjättarna Alphabet och Meta har lämnat kvartalsrapport denna vecka. Båda kom in med klart sämre siffror än marknaden förväntat sig. Vi går igenom rapporterna med fokus på vad som är intressant för oss digitala marknadsförare.

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 87 av Sökpodden

#87 TikTok-pasta

Nytt avsnitt av Sökpodden ute nu! I #87 pratar Emilia, Björn och Micke om SEO i stora organisationer, för att sen gå vidare till huruvida TikTok kan hota Googles sökdominans och de avslutar med ett snack om organisk räckvidd på Instagram. Du lyssnar väl?