Sökmotorkonsult.se

Hitta glömda subdomäner

höststäda sajten

Är det dags för en höststädning av webbsajten? Glöm då inte bort att leta efter kvarglömda subdomäner som både kan vara en möjlighet och ett problem i ditt SEO-arbete.

Man brukar säga att det som göms i snö kommer upp i tö. Men detta gäller inte alltid subdomäner. För risken är stor att gamla subdomäner glöms bort för att aldrig hittas igen.

Det är ganska vanligt att sajter använder sig av subdomäner av olika anledningar. Exempelvis för att skapa en jobbsajt, IR-sidor, testmiljö eller i kampanjsyfte. Om innehållet på subdomänen spelat ut sin roll finns det risk att den faller i glömska, framförallt om det inte finns någon länk från huvuddomänen till subdomänen i fråga.

En som dock inte glömmer subdomäner i första taget är Google. Så vill du kolla om din sajt har någon glömd subdomän så fråga Google genom att göra följande sökning:

site:*stockholm.se

subdomaner stockholm seOch stockholm.se byter du givetvis ut mot domänen som du vill kolla. Att jag just valde stockholm.se som exempel är för att jag vet att den har många subdomäner som vi även pratade om i avsnitt 82 av Sökpodden.

Använder sajten du vill undersöka www (som i och för sig tekniskt sett är en subdomän) kan det vara smart att rensa bort www vilket du gör genom att söka så här istället:

site:*pineberry.com -inurl:www

Och här byter du såklart ut pineberry.com mot din domän.

Möjlighet och problem

En glömd subdomän kan både vara en möjlighet och ett problem. Om subdomänen innehåller bra innehåll och/eller har en stark auktoritet vill du sannolikt ta fram subdomänen från det dolda.

Men det kan likaväl vara så att subdomänen innehåller utdaterat innehåll eller duplicerat innehåll (exempelvis om det är en gammal testmilljö). Då vill du sannolikt hellre släcka ned subdomänen på riktigt.

Om du är i färd med att höststäda din sajt, glöm då inte att kolla om du har några glömda subdomäner som behöver tas hand om. Lycka till!

 

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.

Google AI

­­Officiellt: Google lanserar chatboten Bard och AI-svar direkt i sökresultatet

Ryktena visade sig stämma. Igår bekräftade Google att de lanserar Bard, en chatbot likt ChatGPT, och även kommer införa fler AI-baserade svar direkt i sökresultatet.

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.