Sökmotorkonsult.se

Hur du flyttar din Blogg.se blogg

Sedan en dryg vecka har Google valt att inte visa bloggar från tjänsten Blogg.se i sitt sökresultat. Det innebär att många som bloggar där redan har, eller kommer att, tappa mycket av sin trafik.

Vi tycker om bloggar, och tycker att alla som vill borde få möjligheten att göra sig hörda på internet. Därför har vi här satt ihop en liten guide för hur du så enkelt som möjligt ska kunna flytta din blogg från Blogg.se till en annan tjänst, och behålla så mycket av din trafik som möjligt. Det kommer bli en del pill med det, men det är det värt.

Exportera din blogg

Det första du ska göra är att exportera din blogg. Det gör du genom ett verktyg som finns på nätet.

Börja med att gå in i dina inställningar, gå till fliken Design, sedan Kodmallar och plocka fram mallen för Arkivsida.

Där ska du leta upp kodraden:

<div class=”entrybody”>${EntryBody}</div>

Och ändra den till

<div class=”entrybody”>${EntryBody}</div><b></b>

Spara kodmallen och gå till Verktyget. Där fyller du i din bloggadress och klickar på exportera. Du kommer få en fil som heter nåt i stil med ”export-2012-04-25_-_15-15-30.xml”.

Skapa en ny blogg och importera din gamla

Nu är det dags att starta en blogg på ett annat ställe. Vi rekommenderar WordPress.com just nu, men även Blogspot.com funkar bra. I den här guiden fokuserar vi på WordPress, eftersom det systemet är mest likt Blogg.se.

Börja med att gå till WordPress.com. Där registrerar du en ny användare och skapar en blogg.

När det är gjort går du till Verktyg och sedan Importera, och klickar på WordPress.

Där laddar du upp filen du hämtade i tidigare och klickar på Ladda upp fil och importera.

Se till att Google förstår

Nu borde din blogg finnas på två ställen. Det är inte så bra, men det går att lösa på ett lite fiffigt sätt. Det är här det blir lite pilligt, så håll i dig.

Det vi ska göra nu är att sätta en ”canonical-tagg” som pekar från din gamla blogg till din nya. Den berättar för Google att dina blogginlägg nu finns på en annan plats, och att det är där de ska gå för att hitta dig.

Gå tillbaka till Blogg.se, och till dina kodmallar. Där ska du lägga till en rad med kod i alla mallarna, och de ska se lite olika ut beroende på vilken mall du ändrar i.

Koden lägger du in mellan raden som börjar med <link rel… och den som börjar <script type… Så här ska det se ut, fast du ska såklart byta ut ”dinnyablogg” mot vad den faktiskt heter:

Framsida:

<link rel=”canonical” href=”http://dinnyablogg.wordpress.com/” />

Arkivsida:

<link rel=”canonical” href=”http://dinnyablogg.wordpress.com/${ArchiveLink}” />

Kategorisida:

<link rel=”canonical” href=”http://dinnyablogg.wordpress.com/${EntryCategoryLink}” />

Inläggssida:

<link rel=”canonical” href=”http://dinnyablogg.wordpress.com/${EntryPermaLink}” />

Så här kommer det då se ut på mallen för Inläggsida:

Det som nu kommer hända är att nästa gång Google kommer och kollar på din blogg, så kommer de fatta att du har flyttat den till WordPress.com istället, och visa upp den bloggen i sökresultaten istället.

Berätta för dina besökare att du flyttat

Det sista du ska göra är att nu skriva ett inlägg på din gamla blogg, och berätta att du bytt ställe du bloggar på. Skriv helt enkelt ett nytt inlägg där du länkar till din nya blogg.

Sådär. Då var det klart!

Sidan är senast uppdaterad 2019-11-24

31 kommentarer

 1. […] tänkte hjälpa alla er bloggare på blogg.se så vi har tagit fram en guide till hur du kan flytta bloggen och få med dig det värde Google en gång ansett att du har mha canonicaltagg. Med lite tur […]

 2. Jag förstår inte poängen med första steget. Vaför ska man lägga till b-taggen?

  Kommentar av Tobias

 3. Bra fråga Tobias, jag borde kanske varit lite tydligare där.
  Verktyget man använder för att exportera letar efter den taggen, av nån anledning som de själva inte berättar öppet, men den behövs för att det ska bli rätt.

  Kommentar av Aaron Axelsson

 4. Tycker ni överdriver hela blogg.se grejen (för att en konkurrent använder den som bloggnätverk??).

  För att blogg.se har hamnat i klistret av en ganska uppenbar anledning som vilket serverkluster som helst kan råka ut för (är en av de som råkat ut en gång för precis samma grej) så betyder det inte att de är tillbaka på banan inom kort!

 5. Daniel,

  Jag håller inte med om att vi överdriver.

  Vi har senaste veckan blivit kontaktade av bloggare på blogg.se som är oerhört förtvivlade över att deras trafik störtdykt.

  Vi känner oss inte komfortabla med att säga till dem att ”sitta lugnt i båten” och vänta tills det löser sig. Därför tog vi fram en guide om hur man kan flytta sin blogg och förhoppningsvis rädda så mycket som möjligt av sin trafik.

  Det är möjligt att problemet som blogg.se har just nu kommer lösa sig kortsiktigt men det är minst lika sannolikt att det kommer ta tid.

  Om jag hade haft en blogg på blogg.se som tappat mycket trafik hade jag allvarligt funderat på att flytta den.

  Kommentar av Michael

 6. Hej!

  Hur är det med duplicate content när man flyttar över sin blogg? Content finns ju kvar i index under bloggar http://goo.gl/6ZC1B

  Bara en tanke…

  Kommentar av Fadi

 7. Det blir faktiskt Duplicate och det är därför Aaron lagt ner en del tid på att hitta en metod att rädda situationen. Med hjälp av canonical-taggen går det att lösa (en 301 hade varit bättre men det går inte att 301:a från blogg.se).

 8. Självklart finns det en osäkerhet vad som händer med blogg.se oavsett om det är en pingvin, panda eller andra problem på servern som Google ogillar.

  Ska bli intressant att se vad er rekommendation resulterar i eftersom det finns lite andra saker som kommer inverka genom en flytt till wordpress.com. Följer några bloggare som har flytt blogg.se till wordpress.com och ni kanske kommer ha rätt, eller så har ni inte det långsiktigt ;)

 9. I förra veckan hamnade blogg.se i oväntade problem med Google pga förekomsten av spam-bloggar, dessa bloggar är något vi jobbar aktivt för att motarbeta.

  Det har kommit till vår kännedom att företag nu kontaktar bloggare och sprider felaktig information som oroar och uppmanar att flytta sin blogg. ??

  Kommentar av Blogg.se svaret

 10. Vi har publicerat en bloggpost på ämnet eftersom blogg.se är utsparkat av Google. Jag är inte alls övertygad om att det är just spambloggar som ligger bakom och handen på hjärtat, är ni verkligen säkra på det?

  Skulle det kanske kunna ha med era egna något oförsiktiga försök att tjäna pengar på länkar att göra?

  Vi har inget eget intresse i att tipsa bloggare om att byta till WordPress, WordPress är en open source-lösning som är helt gratis att använda och vi har inget med dem att göra annat än att vi tycker det är en bra tjänst. Att vi tipsar bloggare hur de ska göra för att flytta är för att när ni misslyckas med er SEO så är det till oss de kommer och frågar vad de ska göra.

 11. Läste nåt om att man ska återställa kodmallarna i blogg.se först. Behöver man göra det och i så fall varför?

  Kommentar av Signe Brockman

 12. Vad är status nu. Är blogg.se tillbaka på banan igen?

  Kommentar av Anders

 13. Nej, fortfarande straffad.

 14. Min blogg på blogg.se kommer upp med Googles sökmotor. Har även en underblogg på blogg.se som också kommer upp där.

  Mycket krångel för ingenting tycker jag.

  Kommentar av ejsan

 15. När du säger kommer med, vilka sökord menar du på?

 16. Flyttas inläggen också över?

  Kommentar av Wendela

 17. Ja, med den här metoden så gör de det.

 18. Fick precis ett intressant mail från blogg.se

  ”Nu lanserar vi en uppdaterad version av Blogg.se:s bloggverktyg. Vi har lyssnat på våra medlemmars önskemål och idéer för att kunna ge er den bästa bloggverktyget.

  Några nyheter:
  – Möjligt att importera flera bilder på samma gång
  – Förbättrat och utvecklad kommentars funktion
  – Mer statistik

  Och mycket mer! Vad blir din favorit?

  Din blogg är nu flyttad till det nya systemet och nästa gång du loggar in blir det till nya systemet. Spännande!

  Så här i början kan det uppstå små problem men du behöver inte oroa dig om något inte funkar, vi fixar det löpande och ber dig ha tålamod. Alla kommer flyttas till den nya plattformen och den gamla tas snart ur drift.

  Vi vill gärna veta vad du tycker så använd Feedback-verktyget högst upp i menyn. Ju mer du berättar vad du tycker, desto mer kan du påverka!
  Vi vill höra alla synpunkter, oavsett om du tycker något var bra eller dåligt, så vi kan göra blogg.se ännu bättre!

  Välkommen in till ett ännu bättre blogg.se!”

  Nämner inte ett ord om att de fortfarande är helt utstraffade av Google.

 19. Hej! Jag vill flytta min blogg till WordPress. Jag vill nämligen byta bloggnamn, och det kan man inte göra hur som helst så därför tänkte jag skapa en ny blogg på WordPress med ett nytt namn och flytta över bloggen dit.

  Min fråga är då, kommer designen att flyttas med? Jag vill hemskt gärna ha samma design på wordpress som jag har nu på blogg.se

  Tack för en bra guide!

  Kommentar av Frida

 20. Frida, tyvärr går det inte att enkelt flytta med en design.

 21. Hej! Jättebra beskrivning! Ska försöka mig på detta! Men du.. Har du nå tips på vilken bloggportal som är bäst, har ju bara provat blogg.se tacksam för svar, ha en bra dag!

  Kommentar av Josefin

 22. Hur flyttar man sin blogg.se blogg nu när inte det där verktyget fungerar?

  Kommentar av Evelina

 23. Oj! Funkar det inte längre? Vilken tur att jag inte började fippla.

  Kommentar av Cicci

 24. Kanske har jag misstolkat allt nu men jag har inte märkt av några problem med att min blogg hos blogg.se inte kommer med i några sökträffar. Det är en fansite om en tv serie jag driver och nästan vilket sökord jag än väljer som har med serien att göra så hamnar min blogg högt upp på sökresultaten. Har heller inte märkt av minskad trafik, snarare ökat riktigt bra sista tiden då jag kommit ännu högre upp i träffarna. Har visserligen eget domännamn om nu det gör någon skillnad.

  Kommentar av Martina

 25. Hej Martina

  Det är just att du har bloggen på egen domän som gör skillnaden. Det är bara bloggar som ligger som en subdomän till blogg.se som drabbats (och fortfarande är drabbade)

 26. Om man vill flytta över sin blogg.se blogg till blogspot.com , hur gör man då?

  Kommentar av Isabelle

 27. Hej!
  gick in på verktygen för att exportera min blogg.se, men där står det att verktyget är stängt pga blogg.se bytt plattform..
  hur gör jag nu!? Finns det andra verktyg?

  Kommentar av Hanna

 28. Är det omöjligt att flytta från nya plattformen?

  Kommentar av Tommy

 29. Vill börja med att säga att det här var ett FANTASTISKT bra inlägg!
  Jag hade personligen inget problem i början av året. Har snart i ett år haft google analytics kopplat till min blogg hos blogg.se och ser jättesmidigt vilka sökord som ger träffar på min blogg (och även att folk klickar in på den). Men sedan siste oktober är jag drabbad av Google-utfrysning (så detta kan uppenbarligen hända även nu senare på året). Enstaka ord kan ge träff på min blogg. Jag har idag 1/5 av tidigare besökare och har sedan någon vecka tillbaka börjat överväga på allvar att överge blogg.se. Jag vill faktiskt ha läsare till min blogg! Och något svar från blogg.se om mitt problem har jag inte fått på snart en månad. Så den här beskrivningen var perfekt tajmad för mig att hitta. Nu vågar jag nog till och med flytta över alla mina inlägg (var rädd att felet skulle följa med)
  Och jag hoppas verkligen att beskrivningen funkar även på den nya plattformen :D

 30. tack för tipset. Vill inte flytta från blogg.se pga google men maken till struligt bloggverktyg har jag inte varit med om.

  Kommentar av ilona

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.

Google AI

­­Officiellt: Google lanserar chatboten Bard och AI-svar direkt i sökresultatet

Ryktena visade sig stämma. Igår bekräftade Google att de lanserar Bard, en chatbot likt ChatGPT, och även kommer införa fler AI-baserade svar direkt i sökresultatet.

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.