Sökmotorkonsult.se

Hur kom vi hit?

Efter att ha bloggat om våra förbättrade positioner på sökordet Sökmotoroptimering har jag fått en del frågor om hur det gick till. Istället för att svara på alla frågorna separat tänkte jag att det passar sig bättre i en bloggpost. Nu kommer du kanske tycka att jag är en stolle som berättar hur du ska göra för att klå mig på mitt eget viktigaste sökord men så får det vara i så fall, meningen med bloggen är ju att lära ut hur man gör.

Under en längre period har bloggen legat och skvalpat i botten på sökresultatet på förstasidan och om sanningen ska fram har det inte funnits särskilt mycket tid att jobba med den positionen. Kunder och andra grejer har varit viktigare så det är där arbetet fokuserats. För någon månad sedan bestämde jag mig ändå för att avsätta tid för att arbeta med bloggen och jag har gjort några saker som gjort att vi placerat oss bäst av alla som erbjuder sökmotoroptimering.

Lätt sökmotoroptimering med bra vänner

Pratade med en god vän häromdagen som sa att vägen framåt är social, jag håller med på många sätt och det har dessutom varit det sätt jag valt att jobba med bloggen. Genom att vara en del av seo-communitiet, länka till bloggposter jag tycker är bra, kommentera i folks bloggar osv, så har jag etablerat bloggen som en auktoritet. Genom att jag faktiskt tar mig tid att läsa vad andra inom segmentet skriver och tycker så blir min egen blogg intressantare och mina relationer med branschkollegorna bättre, jag får fler bra inlänkar och dessutom tycker jag ju om det (förstår att inte alla kan ta en del av sin arbetstid för att läsa konkurrenternas bloggar eller för att länka till deras webbprojekt men i mitt jobb ingår det). Nu är det här inte så utstuderat som det låter, det här handlar inte om några främlingar utan är människor som jag redan har en levande kontakt med på twitter, facebook eller konferenser och liknande. Det handlar mest bara om att jag ökat min egen aktivitet.

En annan aspekt av det här är att jag inte tvekat att länka till saker som är bra, om det sen är en konkurrent som skrivit eller om det finns på siten som ligger före mig i resultatet gör ingen skillnad. Jag har inga problem med att länka till lindqvist.com som hade den här positionen tills jag knuffade ner honom ett steg. Jag vet dessutom att Nikke (som skriver på lindqvist.com) med jämna mellanrum länkar till mig, han agerar nämligen på samma sätt. Genom att vi båda är så pass frikostiga så förstärks båda siterna. Nikke har under året klättrat från en 7:e till 2:a plats och Sökmotorkonsult följde hack i häl ända tills för någon dag sedan då vi tog täten. Som en del i det här är att jag precis som så många andra tagit bort nofollow från kommentarerna, nofollow är skit och det här borde väl vara ett bevis på att du inte förlorar något på att länka ut (till vettiga siter).

Något som också hjälpt till i sökresultaten är vårt SEO-verktyg, det råder ingen tvekan om att det var en bra investering att bygga det, på många sätt. Det är idag väldigt många som testar sina, eller sina kunders, siter och det finns faktiskt ett antal sökmotoroptimerare som använder det som analysmetod och skickar resultaten direkt till kunden (främst på den engelskspråkiga varianten). Verktyget har gett ganska mycket organiska länkar från väldigt bra siter vilket förstås resulterat i att den här bloggen blivit klart starkare.

Slutligen så har jag den senaste tiden dessutom uppdaterat varje dag. Det här är klart ett lite mer tidskrävande moment men att uppdatera bloggen ofta är bra, det ger inga jättelika fördelar direkt men indirekt är det en kanon. Bloggen blir bättre på många sätt av att uppdateras med jämna mellanrum och det ökar antalet prenumeranter, antalet inlänkar och antalet artiklar som är värda att länka till (förhoppningsvis).

Som du märker har jag egentligen inte jobbat med vad som brukar ses som traditionell SEO. Jag har inte aktivt skaffat länkar, annat än dom man får på sina kommentarer men värdet av sådana länkar är ganska begränsat, det blir ju inte rätt ankartext (om man inte gör det på ett fult sätt och byter namn till Sökmotoroptimering). Som indirekt strategi funkar det däremot väldigt bra, om jag läser din blogg och är aktiv bland kommentarerna så betyder ju det att jag gillar den. Sanningen är att jag aldrig skulle orka göra det bara för att få länkar. Su behöver inte oroa dig om du har en blogg med hög närvaro från min sida, jag är inte (bara) ute efter att få länkar av dig. Nu hoppas jag att du gör samma sak, om du inte redan börjat så ta och börja med att lämna en kommentar här, det blir en liten länk och början på din nya sociala SEO.

16 kommentarer

 1. Väldigt bra blogginlägg! Jag ser också att många bevakar sina revir lite väl mycket och jag är som du mycket tveksam. Även för mig är det en självklarhet att vara generös med utlänkar till relevanta och bra saker. Ge och du ska få! :)
  mvh / Håkan

 2. Ja det är lätt att bli för rädd för att länka ut, det kan ju verka bakvänt att man tjänar på att ge saker gratis men det är ju Internet.

  Kommentar av Magnus

 3. Hur man tar positioner på sökordet Sökmotoroptimering…

  Magnus Bråth som har bloggen http://www.sokmotorkonsult.se delar idag med sig av sina erfarenheter hur han har nått en bra position på sökordet ” Sökmotoroptimering”. Svaret överraskar nog en del. Han har inte jobbat aktivt på traditionellt …

  Kommentar av Påtopp.se

 4. Riktigt bra blogginlägg. Nu fick jag enormt mycket inspiration till att skriva ett eget inlägg om SEO. :-)

  Håll utkik efter en trackback under morgondagen. ;-)

  Kommentar av Robert

 5. Tackar för det.

  Kommentar av Magnus

 6. Bra skrivet! Helt klart användbara tips för mig som ny bloggare i egen regi. Måste också säga att jag brukar använda din tjänst och även tipsa andra, den är kanon!

  Mvh
  Magnus Äng

 7. Tack ska du ha Magnus.

  Kommentar av Magnus

 8. […] är mitt bidrag till en hjälpande SEO-hand. Ett väldigt bra inlägg av Sökmotorkonsult om hur man lyckats komma högre upp med sökordet […]

  Pingback av En hjälpande SEO-hand

 9. Gratulerar. Jag tror ditt födelsedags-inlägg på SEO-forum hjälpte en del :)

  Kommentar av Robert

 10. Tackar, jo rent generellt har det gjort en del skillnad men jag tror att det inte gjorde det för just sökmotoroptimering. Sanningen är att det har varit på väg ett tag att bloggen borde klättra, Nikke är en tuff motståndare däremot.

  Kommentar av Magnus

 11. Tack för fin information. Ja, framtiden, är absolut social. Jag tror även, som att framtiden är att bjuda mer på allt man kan, det kommer betala sig, med tiden. Läste nyligen, att en amerikan, tyckte att vi Europeer, var alldeles för snåla, med att ge varandra riktig ärlig credit, och bjuda på oss själva samt vårt kunnande, både till kunder och kollegor.
  Tack för ett bra inlägg,

  Petter Hedman

  Kommentar av Petter Hedman

 12. Som fullständig novis eller dumdummies i bloggvärlden
  så tackar man för all värdefull och lättförstålig informaton.
  Tack
  Gillan

  Kommentar av Gillan

 13. Tror du är inne på rätt väg: social och schysst (=dofollow).

  Kommentar av Jole

 14. Väldigt intressant att läsa. Alltid skoj att få en mer inbiten inblick utav vad som gjort att en sida tagit sig upp.

  Däremot känner jag att samtidigt den svåraste biten verkar vara att komma igång, få de första personerna som faktiskt börjar läsa på sin blogg.

  Men man kämpar på!

  Kommentar av Exoclyps

 15. Man tackar, man tackar för tipsen och jag börjar, som du sa, med en länk här!

  Kommentar av Maria

 16. Inspirerande inlägg. Att vara mer aktiv bland de andra i mitt nätverk är något jag verkligen borde bli bättre på..

  Kommentar av Daniel

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

iOS 14 frossa på börsen

iOS 14-frossa på börsen

Det är inte varje dag vi skriver om aktierapporter här på bloggen. Men Facebooks Q3-rapport ger intressanta insikter till oss marknadsförare kring hur Facebook ser på iOS 14-uppdateringen och vad de kommer göra härnäst.

Stark av backlinks

Anders Norén starkare än Google?

Enligt Ahrefs är andersnoren.se starkare än självaste Google. Kan detta verkligen stämma? Vad bygger Ahrefs data på? Vi tittar närmare på sambandet mellan backlinks och domänstyrka. Den 16 maj 2010 började en legend skapas. Anders Norén publicerade sin första artikel […]

Google lanserar infinite scroll

Google lanserar infinite scroll på mobilen

Infinite scroll är på väg till de mobila sökresultaten. Hur kommer denna nyhet påverka sidor som i dag rankar på sida två på Google? Eventuellt innebär det att dessa sidor kan vänta sig lite mer klick.

Amazon ads

Amazon Ads lanserat i Sverige

För ett tag sedan lanserade Amazon Prime vilket bland annat innebar snabbare leveranser för dig som köpare. Nu drygt 1 månad senare är den sista pusselbiten lagd och vi kan vi äntligen dela nyheten att Amazon Ads har släppts i […]

Title link

Title link

Senaste tidens titelkaos i sökresultaten har knappt gått att missa. Vi har skrivit om det här och vi snackade även om det i senaste avsnittet av Sökpodden. Google har på slutet publicerat hjälpdokument kring hur man som sajtägare kan kontrollera […]