Sökmotorkonsult.se

IDN-domäner går framåt

brevskrivning

För några år sedan var det svårt att få IDN-domäner (Internationalized Domain Name) att  fungera bra men lite tidiga tester just nu visar snarast på en fördel jämfört med andra versioner. Snabbare och bättre resultat är vad vi kunnat utläsa ur de tester vi gjort hittills.

Kommer  du ihåg när du första gången såg en domän med Å, Ä eller Ö? Länge var dessa något som skapade problem på många sätt, en del browsers klarade inte av dem, de skapade struligheter med optimeringen bla för att en del publiceringsverktyg inte klarade av att hantera länkar till dem, m.m. Vår rekommendation har hela tiden varit att använda versioner med A eller O istället. Nu är det nog dags att tänka om.

Under senaste månaderna har jag arbetat med ett test och även fortfarande är lite för tidigt att uttala sig så finns det en tydlig tendens. Allt tyder på att Google ger IDN-domänen ett försprång när sökordet har svenska tecken. På sökordet Kålrot kommer alltså Kålrot.se få fördel gentemot Kalrot.se. Det vi i första hand kan se är att IDN-domänen snabbare hamnar på en högre och stabilare plats i sökresultatet. Det går inte alltså bara fortare för Google att inse att den hör hemma där, den får också en bättre position.

Testerna är som sagt inte slutförda än men jag tycker vi har ganska bra på fötterna och törs alltså säga något i nuläget, det är möjligt att bilden av detta kommer förändras men det verkar osannolikt. Testet har genomförts med 8 nyregistrerade domäner i ett konkurrensutsatt sökresultat (4 IDN, 4 traditionella). Alla domäner har fått 4-5 sidor jämförbart innehåll och ett fåtal jämförbara inlänkar. Redan efter någon dag dök IDN-domänerna upp på relativt bra platser medan det tog någon eller några veckor längre för de gammaldags domänerna. Det skiljer också rejält i position, den som rankar sämst av IDN-varianterna har idag ett försprång på 18 positioner mot den som har bäst position av de andra.

18 kommentarer

 1. IDN är alltså the shit in the future i Svea!
  Har också gjort tester där det visar sig att idn.se slår standard.se :)

 2. Japp, dessutom brukar det ju vara lättare att få tag på. Kanske är slut med det nu.

  Kommentar av Magnus

 3. Gott att man passade på att säkra upp med lite IDN-domäner på senaste binero-rean då =)

  Kommentar av Jonas

 4. Oj!
  Och vissa av våra webbhotell i Finland tillåter inte ens att man reggar nånting med å ä ö i sig! Blir att byta nu, kan bara tänka mig hur många .fi addresser med å ä ö som finns lediga..:)

 5. Intressant artikel! Detta gäller ju främst för .se och svenska Google. Är tveksam om det även har lika bra genomslag för t.ex. co.uk. Det är ju egentligen helt självklart att göteborg.se ska ranka bättre på ”göteborg” än goteborg.se/goeteborg.se, det är en perfekt matchning, för goteborg.se måste ju innehåller och inlänkars ankartexter för att höja relevansen.

  Kommentar av Anders

 6. Shit!
  Detta var något nytt.
  Spännande om det verkligen är på detta sätt.
  Då blir det rusning!

  Hur länge har ni tänkt att testa detta?
  Redogör gärna resultatet när testet är klart!

  Petter

  Kommentar av Petter

 7. Har lagt märke till liknande tendenser, men har då uppmärksammat att åäö är bättre inledningsvis och att det senare jämnar ut sig. Lite konstigt om det blir stora skillnader även långsiktigt, men kanske är det så.

  Skulle du isf rekommendera att man evt byter domännman från ao till åäö (förutsatt att man inte redan är helnöjd med sin serp-position förstås)?

  Många mailtjänster har väl svårt med oäö än?

  Kommentar av Oskar

 8. Jag har inte tillräckligt mycket data här för att kunna säga något om längre sikt, tyvärr – testet har pågått några månader. Jag skulle iofs inte rekommendera byte ändå om det inte är så att den nuvarande dras med någon form av filter.

  Kommentar av Magnus

 9. Jag hoppas att det stämmer, lyckades få tag i länkar.nu för en stund sedan, hade varit riktigt trevligt att ranka bra på huvudordet :)

  Men om man har både IDN och vanlig variant, bör man då peka om från vanlig -> IDN med en 301?

  MVH
  Fredrik

  Kommentar av Fredrik Näs

 10. Ja, jag skulle nästan säga det. Ibland är det ju lite struligare med IDN-domänen men ur SEO-perspektiv så är det rekommendationen från mig.

  Kommentar av Magnus

 11. Kan bara hålla med. IDN domäner har fått ett verkligt lyft i år.

  Har noterat att både .se och .nu IDN’s snabbt kan ranka väldigt bra om sökordet finns med i domännamnet.

  Kommentar av Markus Jalmerot

 12. Det låter bra, jag har ett antal IDN-domäner.

  Kommentar av Anna

 13. Känns verkligen välkommet, trots detta har jag inte märkt mycket skillnad själv. Skulle vara intressant att veta om denna förändring är exklusiv till .se/.nu domäner eller även påverkar net/com/org.

  Kommentar av Carl

 14. Trogen SEO-traditionen så skulle jag här vilja anföra en annan åsikt. Jag kan inte se att IDN-domänerna är bättre, och jag har dessutom börjat tröttna på att de fungerar så himla dåligt med olika typer av verktyg. Skrev av mig en smula om det idag:
  http://www.lindqvist.com/idn-domaner-och-sokmotoroptimering/

  Kommentar av Nikke Lindqvist

 15. Hej Magnus, det var visserligen längesedan du publicerade denna artikel men jag har under ett par månader undrat just hur dessa domäner ter sig avseende rankingen. Men nu har jag fått svar på dem konkurrenter som har svenska tecken i sina domäner som seglat förbi mina siter. Vore toppen om du ville göra ett nytt test och dela med dig av det. Tack för detta! Mycket klargörande enligt mig. Med vänlig hälsning, Tobias

  Kommentar av Tobias

 16. Hej Magnus,

  Skulle du säga att detta fortfarande gäller år 2018?

  Kommentar av Victor

 17. Hej Victor,

  Tack för din kommentar.

  Jag det skulle jag säga, dvs allt annat lika är en IDN-domän att föredra om du har å, ä eller ö i ditt namn. Med detta sagt är SEO-fördelen inte enorm och jag skulle nog inte byta för sakens skulle. Som exempel började vi med sokmotorkonsult.se för drygt 10 år sedan. Vi äger även sökmotorkonsult.se, men vi har valt att inte byta.

  Det som även hänt sedan Magnus skrev denna artikel 2011 är att sökordsdomäner (som man ofta använder IDN-domäner till) inte ger lika stor SEO-fördel, även om det fortfarande ger en viss fördel.

 18. Tack för svaret Michael!

  Kommentar av Victor

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Kvinna framför dator

SEO och användarupplevelse – 3 största misstagen

Jag talade på årets Webbdagarna om SEO och användarupplevelse. Här är en sammanfattning av presentationen – och de tre största missarna många företag gör avseende SEO och användarupplevelse.

Google Experience-rapport i Google Search Console

Ny Page Experience-rapport i Google Search Console

100 % av våra sidor är användarvänliga enligt Googles nya Page Experience-rapport i Google Search Console. Innebär det att vi ska korka upp champagnen inför stundande Page Experience Update?

Produkter

Ny Google-uppdatering för produktrecensioner

Google lanserade i förra veckan en algoritmuppdatering som påverkar produktrecensioners ranking i sökresultaten. Här är vad vi vet om Product Reviews Update hittills.

Pineberrys nya AI-konsult ALI

Möt vår nya AI-kollega ALI

Vi är idag mycket medvetna om hur föränderlig och fantastisk vår värld är. Varje dag uppstår nya möjligheter för innovation och framsteg. Nu tar Pineberry ett av sina största kliv någonsin. Låt oss introducera vår AI-kollega ALI.

Michael Wahlgren, Nicklas Krus och Simon Davidsson i avsnitt 70 av Sökpodden

#70 Turturduvan

Vad händer när Chrome dumpar tredjepartskakan? Detta ämne börjar vi med i avsnitt 70 av Sökpodden. Denna gång pratar vi även om hur Google Ads påverkar den organiska trafiken och så avslutar med en SEO-clinic – ett av våra mest populär ämnen! Du lyssnar väl?