Sökmotorkonsult.se

IDN-domäner går framåt

brevskrivning

För några år sedan var det svårt att få IDN-domäner (Internationalized Domain Name) att  fungera bra men lite tidiga tester just nu visar snarast på en fördel jämfört med andra versioner. Snabbare och bättre resultat är vad vi kunnat utläsa ur de tester vi gjort hittills.

Kommer  du ihåg när du första gången såg en domän med Å, Ä eller Ö? Länge var dessa något som skapade problem på många sätt, en del browsers klarade inte av dem, de skapade struligheter med optimeringen bla för att en del publiceringsverktyg inte klarade av att hantera länkar till dem, m.m. Vår rekommendation har hela tiden varit att använda versioner med A eller O istället. Nu är det nog dags att tänka om.

Under senaste månaderna har jag arbetat med ett test och även fortfarande är lite för tidigt att uttala sig så finns det en tydlig tendens. Allt tyder på att Google ger IDN-domänen ett försprång när sökordet har svenska tecken. På sökordet Kålrot kommer alltså Kålrot.se få fördel gentemot Kalrot.se. Det vi i första hand kan se är att IDN-domänen snabbare hamnar på en högre och stabilare plats i sökresultatet. Det går inte alltså bara fortare för Google att inse att den hör hemma där, den får också en bättre position.

Testerna är som sagt inte slutförda än men jag tycker vi har ganska bra på fötterna och törs alltså säga något i nuläget, det är möjligt att bilden av detta kommer förändras men det verkar osannolikt. Testet har genomförts med 8 nyregistrerade domäner i ett konkurrensutsatt sökresultat (4 IDN, 4 traditionella). Alla domäner har fått 4-5 sidor jämförbart innehåll och ett fåtal jämförbara inlänkar. Redan efter någon dag dök IDN-domänerna upp på relativt bra platser medan det tog någon eller några veckor längre för de gammaldags domänerna. Det skiljer också rejält i position, den som rankar sämst av IDN-varianterna har idag ett försprång på 18 positioner mot den som har bäst position av de andra.

Sidan är senast uppdaterad 2011-05-18

18 kommentarer

 1. IDN är alltså the shit in the future i Svea!
  Har också gjort tester där det visar sig att idn.se slår standard.se :)

 2. Japp, dessutom brukar det ju vara lättare att få tag på. Kanske är slut med det nu.

  Kommentar av Magnus

 3. Gott att man passade på att säkra upp med lite IDN-domäner på senaste binero-rean då =)

  Kommentar av Jonas

 4. Oj!
  Och vissa av våra webbhotell i Finland tillåter inte ens att man reggar nånting med å ä ö i sig! Blir att byta nu, kan bara tänka mig hur många .fi addresser med å ä ö som finns lediga..:)

 5. Intressant artikel! Detta gäller ju främst för .se och svenska Google. Är tveksam om det även har lika bra genomslag för t.ex. co.uk. Det är ju egentligen helt självklart att göteborg.se ska ranka bättre på ”göteborg” än goteborg.se/goeteborg.se, det är en perfekt matchning, för goteborg.se måste ju innehåller och inlänkars ankartexter för att höja relevansen.

  Kommentar av Anders

 6. Shit!
  Detta var något nytt.
  Spännande om det verkligen är på detta sätt.
  Då blir det rusning!

  Hur länge har ni tänkt att testa detta?
  Redogör gärna resultatet när testet är klart!

  Petter

  Kommentar av Petter

 7. Har lagt märke till liknande tendenser, men har då uppmärksammat att åäö är bättre inledningsvis och att det senare jämnar ut sig. Lite konstigt om det blir stora skillnader även långsiktigt, men kanske är det så.

  Skulle du isf rekommendera att man evt byter domännman från ao till åäö (förutsatt att man inte redan är helnöjd med sin serp-position förstås)?

  Många mailtjänster har väl svårt med oäö än?

  Kommentar av Oskar

 8. Jag har inte tillräckligt mycket data här för att kunna säga något om längre sikt, tyvärr – testet har pågått några månader. Jag skulle iofs inte rekommendera byte ändå om det inte är så att den nuvarande dras med någon form av filter.

  Kommentar av Magnus

 9. Jag hoppas att det stämmer, lyckades få tag i länkar.nu för en stund sedan, hade varit riktigt trevligt att ranka bra på huvudordet :)

  Men om man har både IDN och vanlig variant, bör man då peka om från vanlig -> IDN med en 301?

  MVH
  Fredrik

  Kommentar av Fredrik Näs

 10. Ja, jag skulle nästan säga det. Ibland är det ju lite struligare med IDN-domänen men ur SEO-perspektiv så är det rekommendationen från mig.

  Kommentar av Magnus

 11. Kan bara hålla med. IDN domäner har fått ett verkligt lyft i år.

  Har noterat att både .se och .nu IDN’s snabbt kan ranka väldigt bra om sökordet finns med i domännamnet.

  Kommentar av Markus Jalmerot

 12. Det låter bra, jag har ett antal IDN-domäner.

  Kommentar av Anna

 13. Känns verkligen välkommet, trots detta har jag inte märkt mycket skillnad själv. Skulle vara intressant att veta om denna förändring är exklusiv till .se/.nu domäner eller även påverkar net/com/org.

  Kommentar av Carl

 14. Trogen SEO-traditionen så skulle jag här vilja anföra en annan åsikt. Jag kan inte se att IDN-domänerna är bättre, och jag har dessutom börjat tröttna på att de fungerar så himla dåligt med olika typer av verktyg. Skrev av mig en smula om det idag:
  http://www.lindqvist.com/idn-domaner-och-sokmotoroptimering/

  Kommentar av Nikke Lindqvist

 15. Hej Magnus, det var visserligen längesedan du publicerade denna artikel men jag har under ett par månader undrat just hur dessa domäner ter sig avseende rankingen. Men nu har jag fått svar på dem konkurrenter som har svenska tecken i sina domäner som seglat förbi mina siter. Vore toppen om du ville göra ett nytt test och dela med dig av det. Tack för detta! Mycket klargörande enligt mig. Med vänlig hälsning, Tobias

  Kommentar av Tobias

 16. Hej Magnus,

  Skulle du säga att detta fortfarande gäller år 2018?

  Kommentar av Victor

 17. Hej Victor,

  Tack för din kommentar.

  Jag det skulle jag säga, dvs allt annat lika är en IDN-domän att föredra om du har å, ä eller ö i ditt namn. Med detta sagt är SEO-fördelen inte enorm och jag skulle nog inte byta för sakens skulle. Som exempel började vi med sokmotorkonsult.se för drygt 10 år sedan. Vi äger även sökmotorkonsult.se, men vi har valt att inte byta.

  Det som även hänt sedan Magnus skrev denna artikel 2011 är att sökordsdomäner (som man ofta använder IDN-domäner till) inte ger lika stor SEO-fördel, även om det fortfarande ger en viss fördel.

 18. Tack för svaret Michael!

  Kommentar av Victor

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Avsnitt 88 av Sökpodden med Sonlard Berglund, Michael Wahlgren och Ricci Chan-Udom

#88 Framtiden för länkar

I avsnitt 88 av Sökpodden dissekerar vi Metas nya ramverk Performance 5 innan vi går vidare till ett snack om Google Sheets och SEO. Vi avslutar med en diskussion om länkar kommer minska i betydelse. Lyssna gärna!

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!