Sökmotorkonsult.se

Missa inte SEO-strategin

Missa inte SEO-strategin

Det är lätt hänt att hoppa in i SEO-arbetet utan att först ha skapat en tydlig och genomarbetad plan. I den bästa av världar går det bra ändå, men du riskerar att göra helt fel saker.

För mig har alltid strategidelen av SEO varit extra rolig och viktig. Min erfarenhet är att många sajter inte lägger tillräckligt med krut just på strategin. Istället börjar man genomföra SEO-åtgärder utan att ha en tydlig plan framåt. Exempelvis att man börjar skapa innehåll utan att ha ett konkret mål med arbetet.

Strategi vs genomförande

Om man googlar SEO-strategi är det många guider som beskriver detta som arbetet med att skapa innehåll, optimera titlar, bygga länkar, fixa tekniska aspekter av sajten och så vidare. För mig är detta inte strategi utan istället genomförande (taktik).

Men det spelar såklart ingen roll vad man kallar det. Det viktiga är att man sätter en tydlig och långsiktig plan över vad som ska uppnås och varför – innan man börjar hugga tag i själva genomförandet.

Börja i rätt ända

För mig handlar SEO-strategiarbetet om att bestämma vilka mål man ska ha och hur de övergripande ska uppnås. Är du en mindre aktör i din bransch är det nog inte realistiskt att du ska stångas med de största sajterna på de stora sökorden. Din strategi kanske då snarare handlar om att skapa synlighet på många mindre nischade sökord (long tail strategi).

Är du ett lokalt företag är det oftast inte rätt väg att tampas med nationella och internationella jättar utan du behöver istället en bra strategi för att synas lokalt där du är verksam.

Ska du växa internationellt behöver du bestämma dig för att din sajt ska finnas på flera språk. Det kommer inte räcka med att den finns på engelska.

Inget färdigt recept

En bra strategi behöver såklart ta hänsyn till just dina mål och förutsättningar. Det finns inget färdigt recept som passar alla företag och sajter.

Kräver strategin exempelvis att det ska skapas mycket nytt innehåll och att det ska göras stora tekniska förändringar behöver dessa resurser finnas tillgängliga på ett eller annat sätt. Att SEO-strategin är unik för just dig är det som gör att jag tycker att strategiarbetet är extra roligt att jobba med.

Så börja i rätt ända med din SEO. Skapa en strategi med tydliga mål och en långsiktig realistisk plan över hur dessa ska uppnås.

Är du osäker på om du har rätt SEO-strategi? Hör av dig så får du vår syn på saken.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!

Sir Väs

Sir Väs var ett perfekt länkbete – så kunde Skansen ha utnyttjat det till max

Vad har kungskobran Sir Väs med SEO att göra? Jo, ormens rymning genom taket var början på en händelse som hade alla förutsättningar till att bli ett perfekt länkbete.