Sökmotorkonsult.se

Missa inte SEO-strategin

Missa inte SEO-strategin

Det är lätt hänt att hoppa in i SEO-arbetet utan att först ha skapat en tydlig och genomarbetad plan. I den bästa av världar går det bra ändå, men du riskerar att göra helt fel saker.

För mig har alltid strategidelen av SEO varit extra rolig och viktig. Min erfarenhet är att många sajter inte lägger tillräckligt med krut just på strategin. Istället börjar man genomföra SEO-åtgärder utan att ha en tydlig plan framåt. Exempelvis att man börjar skapa innehåll utan att ha ett konkret mål med arbetet.

Strategi vs genomförande

Om man googlar SEO-strategi är det många guider som beskriver detta som arbetet med att skapa innehåll, optimera titlar, bygga länkar, fixa tekniska aspekter av sajten och så vidare. För mig är detta inte strategi utan istället genomförande (taktik).

Men det spelar såklart ingen roll vad man kallar det. Det viktiga är att man sätter en tydlig och långsiktig plan över vad som ska uppnås och varför – innan man börjar hugga tag i själva genomförandet.

Börja i rätt ända

För mig handlar SEO-strategiarbetet om att bestämma vilka mål man ska ha och hur de övergripande ska uppnås. Är du en mindre aktör i din bransch är det nog inte realistiskt att du ska stångas med de största sajterna på de stora sökorden. Din strategi kanske då snarare handlar om att skapa synlighet på många mindre nischade sökord (long tail strategi).

Är du ett lokalt företag är det oftast inte rätt väg att tampas med nationella och internationella jättar utan du behöver istället en bra strategi för att synas lokalt där du är verksam.

Ska du växa internationellt behöver du bestämma dig för att din sajt ska finnas på flera språk. Det kommer inte räcka med att den finns på engelska.

Inget färdigt recept

En bra strategi behöver såklart ta hänsyn till just dina mål och förutsättningar. Det finns inget färdigt recept som passar alla företag och sajter.

Kräver strategin exempelvis att det ska skapas mycket nytt innehåll och att det ska göras stora tekniska förändringar behöver dessa resurser finnas tillgängliga på ett eller annat sätt. Att SEO-strategin är unik för just dig är det som gör att jag tycker att strategiarbetet är extra roligt att jobba med.

Så börja i rätt ända med din SEO. Skapa en strategi med tydliga mål och en långsiktig realistisk plan över hur dessa ska uppnås.

Är du osäker på om du har rätt SEO-strategi? Hör av dig så får du vår syn på saken.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Sökmotormuseum

Pineberry öppnar världens första sökmotormuseum

Efter 16 framgångsrika år inom digital marknadsföring har vi på Pineberry beslutat att utöka våra tjänster genom att öppna det allra första sökmotormuseet.

Simon Davidsson, Michael Wahlgren och Tilde Mattsson i avsnitt 92 av Sökpodden

#92 Fåfänga

Avsnitt 92 av Sökpodden är här! Denna gång pratar Simon, Micke och Tilde om Bing är värt att satsa på, går igenom några nyheter som kommit inom Performance Max och avslutar avsnittet med en diskussion om nyckeltal som faller under det mindre smickrande begreppet Vanity Metrics. Du lyssnar väl?

Google analytics

Din data i GA4 kommer skilja sig

Stämmer inte din siffror i GA4 mot det du ser i UA? Även om detta kan kännas frustrerande är det väntat. GA4 och UA skiljer sig på så många sätt att datan inte är helt jämförbar. Däremot kan det vara bra att förstå varför du ser skillnader i dina siffror och hur stora skillnaderna är.

inget att förlora

Våga mer i sämre tider

Det finns fördelar med att det är sämre tider. En sådan är att du ges möjlighet att våga mer med din marknadsföring. Du har helt enkelt mindre att förlora. Så passa på att göra de stora förändringarna i din marknadsföring som du dragit dig för att göra tidigare.

black friday datum

När är black friday & cyber monday 2023? – Alla datum!

Nu för tiden finns det många kampanj- och temadagar att hålla reda på, särskilt under hösten när det är viktiga händelser som Black Week, Cyber Monday och Black Friday. Här är de datum du behöver hålla koll på!